Loxone – propojení s modulem Quido od Papoucha

Loxone – propojení s modulem Quido od Papoucha

Na této stránce najdete návod a Loxone program pro propojení modulu Quido ETH od firmy Papouch s Loxone miniserverem. Díky tomu lze výrazně ušetřit na digitálních vstupech i výstupech. Místo ceny 7.938 Kč za extension se 20 vstupy lze koupit za 10.285 Kč Quido modul se 100 vstupy, případně za 7381Kč modul 2/32 se 32 relátky.

Program je určen pro síťovou ETH (ethernet) verzi, pro kterou není potřeba dokupovat další RS232/RS485 extension (za další 4598 Kč), která je jinak vyžadována pro připojení Quida či jiného modulu přes klasický Modbus protokol.

Program funguje tak, že dekóduje UDP signály z Quida a nastavuje stav předdefinovaným značkám (v základu pojmenované jako Quido-1 až Quido-100). Ty pak můžete v Loxone configu použít jako klasické digitální vstupy Loxone.

loxoneconfig_2016-09-26_16-05-37

Pro výstupy pak funguje tak, že přes vzorec se slučuje až 32 hodnot do vstupů programu, který poté zapíná/vypíná relátka.

Jak to celé funguje

V základním režimu funguje modul Quido s protokolem Modbus. Ten má ale svá omezení, a to především v rychosti a nutnosti dotazování místo notifikování (oznamování) změn. To pak zatěžuje Loxone miniserver a díky omezené rychlosti dotazování není schopen vždy správně vyhodnotit například stisknutí tlačítek.

Nabízený PicoC program pro Loxone tento problém řeší tak, že namísto dotazovacího Modbusu se využije notifikace změn vstupů pomocí UDP paketů a jejich následné dekódování na straně Loxone.

Z pohledu uživatele, tedy Vás, to znamená jen zakoupit Quido, nastavit správně Quido (viz návod níž) a do Loxone překopírovat bloky z dodaného Loxone souboru spolu s dodaným PicoC programem.

Jak získám přístup k nabízenému programu

Jelikož implementace mne stála nemálo času a nervů, rozhodl jsem se program nedat úplně zdarma. Cenu jsem nastavil tak, aby se Vám to ještě nevyplatilo lopotit se s tím sami a zároveň mně se vyplatilo tomu dělat stránky a nějakou podporu (o program se starám již více než čtyři roky a již čtyři roky průběžně vše aktualizuji tak, aby vše jelo jak na původním Miniserveru, tak novém).

Proto jsem cenu nastavil na 2000Kč. Za tuto cenu získáte přístup k této i všem budoucím verzím programu.

Částku lze zaplatit buď přes PayPal nebo převodem na účet. Před samotnou transakcí mne kontaktujte na email [email protected], kde se pak domluvíme na zaslání souborů a případně dalších technických detailech.

Stav implementace

Nabízený program je kompatabilní se všemi ethernetovými (síťovými) variantami Quida od firmy Papouch a podporuje jak původní tak nový Loxone Miniserver.

Můstek funguje na všech variantách Miniserveru (MS1,MS2,Mini,Go) a všech LoxConfig verzích od verze v8 po aktuální verzi v14.

Podporováno

  • podpora až 100 vstupového modulu
  • podpora modulu s až 32 výstupy
  • automatický refresh stavu vstupů pro případ ztráty paketu (konfigurovatelné)
  • v případě restartu Quida automatická obnova spojení i stavu vstupů
  • v případe restartu Loxone automatická obnova spojení i stavu vstupů
  • kontrola UDP paketů pomoci CRC součtů pro zamezení zpracování poškozených paketů z Quida vlivem chyb v síti

Omezení programu

  • nelze pracovat s hodnotou teploměru
  • V případě, že vlastníte starý miniserver (původní s KNX portem), je potřeba si pohlídat zátěž můstku. Bohužel díky nejnovejším aktualizacím se miniserver stále více a více zpomaluje. Zatímco ve verzi LoxConfigu v8 zvládal můstek až 100-200 signálů za sekundu, s poslední aktualizací již starý Miniserve zvládá jen 1-2 impulzy za sekundu. Z tohoto důvodu není doporučeno na Quido zavěšovat různé elektroměry a vodoměry, jelikož by mohlo dojít k přetížení miniserveru a jeho restartu. Toto omezení se netýká nového Miniservreu, který má zatím výkonu dostatek. Více info o této situaci zde https://www.vodnici.net/community/loxone-a-arduino/quido-a-novy-loxone-config

Záruka

Záruka je na funkčnost v době nákupu. Pokud se Vám můstek nepodaří rozchodit, tak Vám s tím pomohu.

Bohužel, ale není možné dát jakoukoli záruku na to, že bude můstek fungovat s další budoucí verzí. Loxone si může usmyslet cokoli a stejně jako ze dne na den striktně omezil Modbus (nastavil tvrdé limity na počet jeden příkaz za 5 sekund), teoreticky by mohl omezit i UDP (což by bylo asi už hodně za hranou, ale stát se může cokoli). Pokud chcete záruku, kupte si proto originální Loxone příslušenství. Řešením samozřejmě je rozchodit můstek a pak již nadále neupdatovat nové verze Loxone. Za ty roky co Loxone mám tak stejně mohu říct, že každá nová verze jen zpomaluje systém a přináší podporu pro jejich vlastní HW prvky, ale nějaké zlepšování LoxConfigu nebo základní funkcionality se moc neděje (pokud nepočítám z mého pohledu nepovedený přechod ze zeleného stylu na černé velké dlaždice).

Ohlášené a nevyřešené problémy programu

  • v současnosti nejsou známy žádné problémy

Návod

Pro rozchození komunikace je potřeba nastavit zvlášť modul Quido a zvlášť Loxone miniserver. Jako první nastavte například Quido, jako druhé Loxone (pořadí nehraje žádnou roli). Po nastavení obou zařízení začne komunikace okamžitě fungovat.

Návod nastavení Quida

Pro správné propojení Quida a Loxone je potřeba nastavit Quido modul do režimu UDP komunikace s fixní IP adresou.

chrome_2016-09-26_16-01-15

  1. IP adresa zařízení. Zde zadejte IP adresu pro modul Quido. Tuto adresu je pak potřeba nastavit do Loxone programu
  2. Port, na kterém bude Quido naslouchat pro řídící UDP pakety, zde nastavte 10002
  3. Režim Quida. Zde je potřeba nastavit UDP
  4. IP adresa Loxone Vašeho miniserveru
  5. UDP port, na kterém bude Loxone naslouchat. Nastavte 10001
  6. Dejte uložit a vyčkejte na restart Quida

Návod pro nastavení Loxone

  1. ze souboru Quido-loxone.loxone zkopírujte obsah záložky Quido do Vašeho programuloxoneconfig_2016-09-26_16-10-03
  2. V případě, že máte zájem také o ovládání výstupu, zkopírujte z druhé záložky také bloky pro výstupy
  3. ze souboru Quido-loxone.h zkopírujte obsah do komponenty “Program”.  chrome_2016-09-26_16-18-32
  4. Stejný program zkopírujte také do bloku program pro ovládání výstupů.
  5. V obou programech upravte hodnotu konstant c_remote_listen_address aby obsahovala IP adresu a port Vašeho Quida tak, jak jste ji nastavili v bodě 1) a 5) v návodu “Jak nastavit Quido”
  6. upravte hodnotu konstanty c_remote_write_address aby obsahovala Vaši IP adresu a port Vašeho Quida tak, jak jste ji nastavili v bodě 1) a 2) v návodu “Jak nastavit Quido”
  7. V případě potřeby můžete změnit hodnotu c_auto_refresh_every_sec, která určuje, jak často se kontroluje stav Quido vstupů.
  8. Dále můžete upravit hodnotu c_relay_check_period_msec, která určuje, jak často se kontrolují stavy vstupů
  9. A jako poslední, pomocí konstanty quido_bridge_mode nastavte, jestli má program běžet v řežimu VSTUPŮ (hodnota 0) nebo VÝSTUPŮ (hodnota 1).
  10. Uložte změny do Miniserveru Loxone a vyčkejte na restart.

Ukázky funkčnosti

Changelog (seznam změn)

Seznam změn a čísla verzí programu QuidoLoxoneBridge.

Ver Popis změny Change description
v19 (2020/09/23) Pridan novy priznak c_enable_debug_log pro lespi debugovani problemu. Mustek pak do logu vypisuje vsechny stavy a prijata data. New flag c_enable_debug_log for better debuging.
v19 (2020/09/23) Pri spusteni quida se provede reset masky automatickeho posilani notifikaci. Namisto poheho nastaveni se vse nejprve vypne a az pak zapne. Reset quido flags when initializing bridge.
v18 (2020/08/29) Opravena maska vstupů pro Qudio 100/3 se starým firmware (nefungovaly vstupy 53-56). Fixed bitmask for Quido 100/3 with old firmware (fix for inputs 53-56)
v17 (2020/03/23) Přidán nový typ synchronizace výstupů pro pomalé miniserver verze 1 (znovuposílání nekompletních stavů). New synchronization for slow miniservers v1 (resending of relay states)
v16 (2020/02/02) Oprava padu miniserveru kvuli PicoC nekompatability v novem Miniserveru v2. Fixed PicoC miniserver crashes because of new issues in PicoC in MS2
v15 (2019/06/27) Fix bufferu pro prichozi data
v14 (2019/03/14) Fix masky pro Quido 60/3, optimalizace pro Loxone, možnost vypnout CRC check Fix for Quido 60/3 in notification mask, optimizations for Loxone, ability to turn CRC check off
v13 (2019/02/26) Přidána podpora nového typu notifikační masky -1 Added support for notification mask -1
v12 (2018/11/22) Přidána kontrola CR bytu na konci UDP a kontrola CRC celého paketu kvůli prevenci kolizím Added check for ending CR byte and calculation of CRC checksum of whole packet
v11 (2018/10/30) Upravena maska na registraci naslouchacího režimu. Pro 60/3 Quida hlásilo Quido chybu ack3 neplatná data. Updated bit mask for registration to listening mode. 60/3 quido reports error ack3 error data
v10 Odstraňena kritická chyba v opravě spadlého spojení, která mohla způsobit 100% vytížení CPU Critical bugfix in connector method. Sometime program can takes 100% cpu
v9 Odstraňeny debug hlášky aby neplnily zbytečně logy Removed debug outputs to save log sizes
v8 Optimalizace(komprimace) velikosti programu Optimization of program to reduce memory footprint
v7 Ovládání až 32 výstupů (relé) Ability to control up to 32 outputs (relays)
v6 Automatická obnova vstupů každých x sekund Automatic refresh of inputs every x seconds
v5 Rozšíření parseru aby zpracovával jen správné 0x0D události State parser filtration to only 0x0D notifications
v4 Automatické nastavení Quida aby automaticky notifikoval všech 100 vstupů Automatic initial setup of inputs to notify over UDP/TCP
v3 Rozšíření na práci se 100 vstupy Ability to read all 100 inputs
v2 Základní funkce pro čtení stavu vstupu Basic functions for reading state-change notifications
v1 Testovací verze Initial test case

Mé články o Quidu

Tady je seznam článků, kde jsem popisoval jak Quida používám u sebe doma:

Pomohl Vám náš blog? Chcete nás podpořit? I málo udělá radost 😉
Become a patron at Patreon!
5 2 votes
Hodnocení články
Subscribe
Notify of
guest

220 Komentáře
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Pavel
Guest
Pavel
7 years ago

Ahoj, perfektní práce jsi borec 🙂
Měl bych otázku: co brání v používání výstupů u Quida?

Pavel
Guest
Pavel
7 years ago

Tak to je dobrá zpráva 🙂
To už by pak místo relay extension šlo použít http://www.papouch.com/cz/shop/product/quido-eth-2-32-vstupy-rele-a-teplomer-lan/
Jen škoda, že pokud by se spínalo 230V musí to být na dalším relátku, psal jsem Papouchovi a důvod je tento:

samotná relátka osazená na modulu Quido by 230V spínat umožnovala.
Bohužel deska na toto napětí není dělaná. Kvůli dodržení technologických mezer a bezpečnosti je spínané napětí omezeno varistory na střídavé: 60 V, stejnosměrné 85 V.

Pavel
Guest
Pavel
7 years ago

Teoreticky: SSR relé od Foteku je cca za 150,- takže s Papouchovýma 32 výstupama je to celkem cca 12200 + cena SW od tebe = cca. 400kč za výstup. Oproti Loxone relay extension kde stojí jeden výstup 857kč.
Zkusím ještě Papoucha zda by to šlo vyrobit s jinýma relátkama.

David
Guest
David
7 years ago
Reply to  L

U těchto malých věcí nejde ani tak o rozměr či povolené zatížení relátka, ale o to že na desce musí být pro provoz na 230V daleko větší mezery mezi cestami, což samozřejmě celou desku nafoukne 2x až 3x velikostně a to už může být problém. Vždyť si jen porovnejte vzdálenost výstupů na loxone relay extension, kdyby tam byli jen obyč tranzistorové výstupy, nebude ta 14DO varianta větší než polovina současné velikosti. A osobně bych spíše uvítal menší systém s tranzistorovými výstupy a externími relátky než allinone řešení, právě kvůli trvanlivosti. Když lehne relé za 30kč tak ho vytrhnu z patice a za 10 vteřin je opraveno novým relátkem.

David
Guest
David
7 years ago
Reply to  David

Jinak rozhodně od Vás ten program koupím, jen bych chtěl využít variantu s Miniserverem, jeden extension (AI+AO) a pak už jen quido 100/3 3/32.

David
Guest
David
7 years ago
Reply to  L

Jsem zatím ve fázi projektu, ale rozhodně mám o software obrovský zájem, protože to ušetří nemalou částku.

David
Guest
David
7 years ago
Reply to  L

Teoreticky by tam mělo být opotřebení dalece menší (při spínání ext. relátka vestavným relátkem) Ale spínání DC indukční zátěže ikdyž malé proudy, je pěkné svinstvo 🙂 Dělám ve fabrice kde pracuju denně se systémy založené na Simaticu a nikde jsem u nich neviděl integrované relé.
Při spínání např vzduchového ventilu 24VDC s proudem 1,5A se nám nejvíce osvědčili třífázové ministykače od Schneidera, které můžou spínat až 5,5kW asyn. motor, avšak v této aplikaci nevydrží déle jak 1,5 roku z důvodu opálených kontaktů, momentálně se testuje seriové zapojení kontaktů, ale to se u allinone systému provést nedá a je to na dlouhé povídání. 🙂

David
Guest
David
7 years ago
Reply to  L

I když vlastně když to vezmu na druhou stránku, stejně bude v tu dobu už systém dávno po záruce a vypájet relé z desky se třemi kontakty je to nejmenší pro člověka co si tohle natáhne do baráku 😀

David
Guest
David
7 years ago
Reply to  L

Ono tam teoreticky nemá co odejít, je to jen obyčejná logika… Relátku se maximálně opálí kontakty, ale to může klidně trvat 500 000 cyklů a je to obyč relé se 4 nebo 5 “kontakty”. Pak už záleží na výrobci co do svého PLC použije za šunt.

majciak1
1 year ago
Reply to  David

V com su lepsie tranzistorove vystupy + externe relatka oproti Relatkam 12/24V + externe relatka ?

majciak1
1 year ago
Reply to  L

Univerzalne komponenty hmm ale ten papouch neni zrovna univerzalni resp ak by prestali vyrabat je nejaka rychla nahrada ? (tiez by som to rad postavil na lahko vymenitelnych jednotlivych suciastkach)

majciak1
1 year ago
Reply to  L

No ide mi o to ze aj keby som mal 2 kusy a papouch to prestane vyrabat tak skor ci neskor to odide a co potom ?

Radek
Guest
Radek
7 years ago
Reply to  Pavel

Tady (https://hackaday.io/project/4857-commercial-home-automation/log/20852-squeezing-a-quart-into-a-pint-pot) má borec článek, k zapojené relé na AO výstupy. Sice nic nového tam (z mého pohledu) není, ale má to hezky popsáno vč. obrázků.
Možná pro někoho může být užitečné…

Radek
Guest
Radek
7 years ago

Přesně tak, až bude k dispozici varianta mnoha vstupů i výstupů, bude to ideální řešení.
Teď to mám vybalancované tak, že jelikož potřebuji xx výstupů, potřebuji 6 Extension od Loxone a když už je budu mít tak použiju i jejich vstupy. Naštěstní mi to vychází tak, že žádné další vstupy nepotřebuju.
Teoreticky lze asi výstupy ušetřit tím, že bych je ovládl přes DMX, ale z toho mám zatím strach to takhle zkoušet (nicméně DMX triak od číňana mám už vyzkoušený a zatím to vypadá dobře).

Petr kolařík
Guest
Petr kolařík
7 years ago
Reply to  L

Ovladání přes DMX je naprosto perfektní. Mám cca 90-100 kanálů. Vynikající na tom je to, že pokud chci rozsvítit nějaké svítidlo, tak se rozsvítí postupně od nuly do maxima, která si v loxone nastavím. Vypadá to luxusně. Tady jsem třeba řešil rozsvěcování osvětlení schodiště : https://www.youtube.com/watch?v=90dxCpBh5Zs
Pozor ale na různé dodavatele. Z aliexpresu jsem jich koupil opravdu hodně. Mám vyzkoušené, že modely kde jsou více jak 4 kanály, mají problém v tom, že při připojení na napájení lahce probliknou a dále pak už pracují jak mají. Já používám 4ch dimmery : https://www.aliexpress.com/item/4channels-LED-RGBW-Controller-DMX-512-LED-Decoder-Driver-12V-DMX-Controller/1903373011.html?spm=2114.13010608.0.0.dpshOU
Vše funguje tak, že mám paralelně napojené dimmery na DMX extension. Každý dimmer se dá nastavit na svou počáteční adresu. V loxplanu pak vytvořím dmx aktor kterému přiřadím číslo kanálu a je to. Pozor na celkové proudové zatížení jdnoho kanálu! Pokud bych dělal podsvícení vypínačů, tak DMX je ideální, protože intenzitu podsvícení můžu regulovat podle potřeby, případně i podle intenzity osvětlení v domě. Např. z meteostanice mám informaci o síle venkovního osvětlení, lze pak jednoduše zesilovat resp. zeslabovat orientační osvětlení až do stavu kdy venkovní osvit bude 0W/m2.

Pavel
Guest
Pavel
7 years ago
Reply to  L

Schody jsou fakt pěkné, chápu že co světýlko to jeden kanál a na schody padly dva 4ch dimmery?

Radek
Guest
Radek
7 years ago
Reply to  L

100 DMX kanálů v baráku je už drsnota. Na co všechno to prosímtě používáš? Zkoumal jsi někdy, jakou frekvenci PWM výstupu mají ty dimmery, které doporučuješ? Aby pak nebyl problém s poblikáváním světel.

Jinak já budu mít rozvaděč s montážní deskou, takže DMX dimmery přidělám přímo na montážní desku (případně na boky rozvaděče). Prodávající se ale i různé adaptéry pro montáž na DIN (https://www.gme.cz/univerzalni-montazni-adapter-na-din-listu) plastové i kovové – podle toho jak potřebuješ prvek chladit.
Na Aliexpresu to prodává obchod třeba obchod No.221386 (Shenzhen Folwer Electronic)

Petr kolařík
Guest
Petr kolařík
7 years ago
Reply to  Radek

Co se týče DMX dimmeru, tak ten se umísťuje co nejblíže ke světlu. Když totiž dáte ten dimmer do rozvaděče a pak taháte 20m kabelu, tak výsledný efekt se vytratí. Při 12V na dimmeru bude na opačném konci cca 11V, ale při postupném snižování jasu dojde k tomu, že při cca 3V světla najednou zhasnou. Proto se také tyto dimmery začaly vyrábět. Já mám samo nějaké dimmery i v rozvaděči ale většinou v sádrokartonovém podhledu.

dusan
Guest
dusan
7 years ago
Reply to  Petr kolařík

Toto je podla mna uplny nezmysel. Pri znizovani jasu bude na drate tych istych 12(11)V, ale kratsi casovy usek.

Osobne to mam v plane riesit 24V paskami, CYKY 5×2.5 az k miestu odberu a az tam konverziu na “ledkovy” drat. Chcem sa vyhnut totiz servisovaniu nepristupnej elektroniky (nad sdk podhladom) a zaroven branit poruche – pokial to ma zhoriet, nech to hori v kovovom rozvadzaci, tam to aspon hned uhasi hasiaca gula :D.

PCA
Guest
PCA
7 years ago
Reply to  dusan

Udělal jsem to přesně takto. Většinu světel v domě mám na 24V LED pásky, pro každé světlo jsem si spočetl úbytek napětí (dle délky kabelu) a podle toho pak volil průřez kabelů (aby ztrátový výkon byl < 2%).
Konkrétně k hlavním světlům které mají až 100W jsem vedl 2 kabely CYKY 3×2.5, jeden jako plus, druhý jako minus. Zdroje DC pěkně v rozvaděči. Jen je třeba připojit 2 kanály, protože výkon na kanál u Loxone RGBW DMX Dimmeru je 50W.
Nejen že jsem nechtěl nic v podhledech (stačí, že tam mám zesilovače k reproduktorům, jsem zvědav, jak dlouho vydrží), ale je to i příprava na FVE.
Dvě doporučení na závěr – světla samozřejmě nemám jen jako linie z pásek, ale vypadají jako klasická svítidla, kupoval jsem vlastně vždy to nejlevnější světlo z vybrané řady (tj.na klasickou žárovku), vykuchal vnitřek (objímky) a na kovovou/plechovou část jsem lepil a spojil LED pásky. Po namontování difuzoru nikdo nepozná, že tam není klasická žárovka. Další věc, která se může někomu hodit – DC bodovky lze v CZ koupit jen na 12V, v první fázi jsem vždy 2 zapojil do série, ale zjistil jsem, že každá žárovka má jiný vnitřní odpor, takže místo 12V+12V to bylo v reálu 15V+9V, tj.každá svítila trochu jinak. Navíc tyto LED bodovky nelze stmívat, mají jinou konstrukci než u LED pásků (konzultováno s dovozcem), při stmívání blikají. Na ebay jsem za 4$ objednal na zkoušku DC bodovku/žárovku na 24V, kde stmívání funguje bez problémů. Nicméně původně koupené 12V LED bodovky už vrátit nemohu, bylo mi líto je vyhazovat, tak jsem je zapojil paralelně, tj.na 24V, svítí krásně, asi začnou dříve odcházet (i když kdo ví), až to začne, budu je nahrazovat výše uvedenými. Tedy, kdo chce LED bodovky stmívatelné na 24V (MR16 patice), musí sice objednat ze zahraničí, ale za cenu stejnou jako za 12V nestmívatelné v CZ.

Radek
Guest
Radek
7 years ago
Reply to  PCA

Dobrej tip, díky za něj. Pochopil jsem, že máš teda všechny světla řízený přes DMX?
Máš prosímtě odkaz na konkrétní 24V světlo do bodovky (MR10?)?

Jinak bodovky na 24VDC má i přímo Loxone (http://shop.loxone.com/cscz/led-spot-ww.html) ale za hrůznou cenu…

PCA
Guest
PCA
7 years ago
Reply to  Radek

Ano, kromě světel ve sklepě a v technické místnosti jsou všude jinde LED přes DMX. Ty dvě jsou na 230V jen z toho důvodu, že jsem ještě neměl čas svítidla rozebrat a sestavit s LED pásky (navíc jsem koupil levné šlupky a až poté jsem zjistil, že nemají plechový spodek, takže tam musím dát kus plechu kvůli chlazení LED pásek).
Ta konkrétní bodovka je tato
http://www.ebay.com/itm/Warm-White-Dimmable-MR16-9W-600LM-Light-LED-Spot-Bulb-12-24V-/222174330589
Objednal jsem i na zkoušku nějaké z Aliexpressu po dolaru, tak uvidím jak budou fungovat.
Jinak hodně info ohledně alternativ k drahým Loxone produktům čerpám na německém loxforu (loxforum.com), pokud umíte německy doporučuji

PCA
Guest
PCA
7 years ago
Reply to  Radek

Zdroje mám Delta (http://www.czech-delta.cz/), mají mít výrazně větší životnost než nejběžnější zdroje MeanWell (viz MTBF https://en.wikipedia.org/wiki/Mean_time_between_failures), u Delta zdrojů MTFB > 300.000 hodin).
Dva 480W/24V zdroje Delta včetně modulu pro paralelní zapojení mě stály celkem 6000Kč (včetně slevy za “hromadnou” objednávku).

Dusan
Guest
Dusan
7 years ago
Reply to  PCA

Kriste pane, 100W v 24V LED paskach?
To je:
1. kolko metrov pasky?
2. ekvivalent kolko W normalnych ziaroviek?

PCA
Guest
PCA
7 years ago
Reply to  Dusan

Světla není nikdy dost a LED pásky se dají bez problémů stmívat, tak proč si v novém domě nedopřát hodně světla. Něco sebere i stínítko. Ve velkých místnostech jsem použil LED pásky 20W/m = světelný tok 1950lm/m. Výpočet světel jsem neřešil do detailu, ale na netu se dají najít doporučené hodnoty intenzity osvětlení (lux), zjednodušený vztah je: lux = lm/m2, např.pro obytnou místnost je doporučení 250-500lx…

Radek
Guest
Radek
7 years ago
Reply to  Dusan

loxforum.com znám, bohužel NE není můj přítel, ale něco zajímavýho jde vyčíst i z google foru (v ENG) – https://groups.google.com/forum/#!forum/loxone-english

A ještě pro informaci, jaké zdroje máš v rozvaděči?

Dusan
Guest
Dusan
7 years ago
Reply to  Dusan

PCA: slo by odfotit nejake to svetlo s LED paskami? Uvazoval som dost podobne, tzn. ze by som kupil v baumaxe nejake vizualne pouzitelne svetlo s plechovym zadnym krytom, do neho natiahol 3×1.5 220V a k tomu 3-5×2.5 z 24V dimmeru a nastrihal a nalepil LED pasku na plechovy kryt toho svetla. Tym padom by bolo na vyber, ci svieti normalna 220V led ziarovka, alebo tlmene/farebne paska a zaroven by trosku kleslo riziko, ze pri smrti 24V led zdroja/dimmeru/dimmer extension-u atd… neklesne WAF k absolutnej nule 😀 😀 😀

PCA
Guest
PCA
7 years ago
Reply to  Dusan

http://rdklajdovska.rajce.idnes.cz/Svetla/

Nic na tom není, jen trochu pájení. V celém domě máme podobný typ světel (z jedné řady), jen upozorňuji, že “to nejlevnější použitelné” vám asi neprojde 🙂 Světla na fotkách mají průměr 420mm a nebyly úplně levné, ale je fakt, že to stejné světlo, ale ledkové stálo o 50% více, k čemuž se cenou LED pásků ani zdaleka nepřibližuji (odstrojení světla, příprava LED a pájení mi vzalo tak 30min/světlo). Světla svítí výborně, udělají z noci den (konkrétně zde místnost 56m2), zároveň ale jdou, jako všechny pásky, bez problémů stmívat.

Co se týče katastrofických scénářů, “vyřešil” jsem to následovně.
1. použil jsem zdroje (viz jiný příspěvek), které by měly vydržet dlouho (navíc mám odsávání rekuperace z technické místnosti udělané nad rozvaděčem, takže přehřívání by se snad dít nemělo)
2. místo jednoho zdroje jsem koupil 2 menší a zapojil paralelně, asi neodejdou oba najednou
3. do budoucna, pokud bude FVE, bude zapojena i baterie
4. jelikož znám člověka, který zažil výpadek Loxone, dodělal jsem si vždy pro 1 hlavní světlo v každé místnosti přepínač (v rozvaděči), který mi umožní obejít Loxone v případě výpadku a světla nahodit ručně
5. pro tyto hlavní světla chci osadit v rozvaděči i (rezervní) relátka a protáhnout k nim kabely z tlačítek, tj. při přepnutí do stavu “mimo Loxone” by bylo možné spínat světla tlačítky na stěnách
6. Stejné přepínače mám i pro jiné kritické technologie (bojler, topení), rekuperace je na úplně samostatném okruhu

Pavel
Guest
Pavel
7 years ago
Reply to  PCA

Ahoj, můžeš sem prosím postnout link na ty kulatá světla co jsi použil? Našel jsem tyto: http://www.ereka.cz/in-22b15-029-hf-osmont-44895-patice-2xe27-zarovkove-svitidlo-s-cidlem-2x60w-kryti-ip20
Ale cena se mi nezdá moc příznivá…
Díky.

Michal Franc
Guest
Michal Franc
6 years ago
Reply to  PCA

Jen dotaz. Jak se resi v Lox configu spojene kanaly dimmeru? Nikde to nevidim. Musim si zajistit ze ty 2 kanaly reguluju stejne na urovni konfigurace?

Frc
Frc
6 years ago
Reply to  Michal Franc

Omlouvam se, psal jsem z mobilu a ta diskuze je dlouha.

Reagoval jsem na PCA:
“Zdroje DC pěkně v rozvaděči. Jen je třeba připojit 2 kanály, protože výkon na kanál u Loxone RGBW DMX Dimmeru je 50W.”

Poptam se na foru, ale tady to byl jediny clovek, ktery o tom nekde psal.

Pavel
Guest
Pavel
7 years ago

Se mnou jako zájemcem o SW můžeš určitě počítat. Napadla mě ještě jedna věc: zkusit domluvit s Papouchem zda by bylo možné vyrobit desku bez relátek jenom se svorkovnicí a ovládacím proudem kterým spíná relátka spínat rovnou externí SSR relé…
Mohl by prosím někdo objasnit ovládání přes DMX?

Radek
Guest
Radek
7 years ago

V případě Loxone je použito DMX512. Jde o jednoduchý protokol, který by původně využíván pro ovládání světel z mix pultů.
V případě Loxone je princip stejný jako u 1-wire.
Koupíte DMX extension, ke kterému lze připojit (tuším max. 256) DMX zařízení. Připojuje se 2-vodičovým kabelem. DMX zařízení je typicky stmívač (dimmer) na principu PWM regulace vstupního napájení 12/24VDC možná i 230 VAC nebo spínač (triakové spínače).

DMX dimmer je běžně pro RGB LED pásky (tzn. 3 stmívatelné kanály). Lze použít pro 1 RGB pásek, nebo 3 jednobarevné pásky (lze použít jakýkoliv světelný zdroj, jen je třeba dodržet napětí a maximální proud). Nicméně na Aliexpress lze koupit i vícekanálové dimmery (24/36,…)

DMX triak lze defakto použít na ovládání spousty věcí (hlavice topení, zásuvky,…).

V samotném Loxone configu s tím zatím moc zkušeností nemám, nicméně mám vyzkoušeno, že není třeba používat originál DMX dimmery/switche od Loxone, funguje i s výrobky z Aliexpresu.

Dusan
Guest
Dusan
7 years ago
Reply to  Radek

Tak ono DMX nie je nic ine, len prachobycajny debilny konvertor na 485-ku za $1. Problem je, ze pokial to chce clovek ovladat z Loxone “se vsim vsudy”, potrebuje proste ich origo extension.

Ja na nich prdim, aj tak by som to co od toho chcem nenaprogramoval priamo v LoxConfigu, takze si to budem riadit nadradenym raspberrypi, ktore bude reagovat na podnety z loxone.

Inak mam zatial “v labaku” (=na stole) rozchodene toto:
http://www.ebay.com/itm/261954571788?_trksid=p2057872.m2749.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT

+

http://www.ebay.com/itm/321866256828?_trksid=p2057872.m2749.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT

a funguje to v pohode. K oziveniu to chcelo cca 10 riadkov python kodu (casom bude samozrejme zlozitejsi).

Dusan
Guest
Dusan
7 years ago

Ahoj.

1. Nie si “posrany az za usami” z custom picoC kodu (aby sa neseklo cele loxone)?

2. dobry business plan LOL, keby som spenazil vsetok opensource co som kedy pustil, nebral by som si dnes na barak hypo (joking) …

Inak skutocne je potrebny ten picoC? Neposiela to ten papouch v nejakom prijatelnejsom formate, ako to robim ja s railduinom? Je k tomu niekde nejaka specifikacia?

Pavel
Guest
Pavel
7 years ago
Reply to  L

Líp bych to nenapsal 🙂 Rád si zaplatím za kvalitní SW včetně podpory v případě problému. Handrkování proč to neni OS a proč je to takto nemá smysl. Kdo to s Loxone myslí vážně si lehce spočte že za 1500,- dostane něco co mu ušetří mnohem více. A kdo nechce tak kupovat nemusí a může se s tím babrat sám.

David
Guest
David
7 years ago
Reply to  Pavel

Být tady na blogu “Lajk” tak ho dám pod tenhle příspěvek 🙂

Dusan
Guest
Dusan
7 years ago
Reply to  L

Rozumiem a suhlasim. S tym spinelom si ma nepotesil, chcelo by to pumpnut papoucha ze by tam pridali len primitivny textovy udp send ako som robil ja na railduine. Parsovat nejaky obskurdny protokol v relativne nestabilnom a nezdokumentovanom jazyku na krabicke, na ktorej zavisi zivot celeho domu, moc chut nemam.

Dusan
Guest
Dusan
7 years ago
Reply to  L

Spinel je dobry protokol, to ano, ale pre mna zbytocny overkill.

Co sa tyka dotazovania na stavy – na udp railduine to zatial nemam riesene nijak (mam to len na tlacitka). Uz som sa nad tym ale zamyslal (okenne kontakty 🙂 ) a mam niekolko napadov – kazdopadne sa bude jednat stale o jednosmernu komunikaciu railduino->loxone, vsetky myslienky sa uberaju smerom periodickeho odosielania stavu (+ odoslaniu “konfiguracie” z loxone o tom, ktore vstupy budu fungovat normalne a ktore budu stav posielat periodicky).

Cas na implementaciu este ale nebol, momentalne som sa vrhol na zoznamovanie s DMX a par dni dozadu som stravil programovanim ovladania toho tepelneho cerpadla z klimatizacie (a programovaniu a vizualizacii simulatoru domu a nazbieranych dat) – taky barak nanecisto, nez vyhodim par desiatok tisic za kopu huciaceho zeleza a zistim ze to bud neviem riadit, alebo s tym nevykurim barak :D.

dusan
Guest
dusan
7 years ago
Reply to  L

No akurat sa to musi programovat v ‘C’. Asi sa budem na tu implementaciu periodicity pozriet, lebo mi to dnes neda spat. Ta dvojsmernost nebude nic zasadne, nakoniec skoncim asi s jednym broadcastom z loxone typu “rail1 cfg p10 npnnpppnpnp…” (akoze periodicke kazdych 10s + konfiguracia vstupov normal/periodic/normal/normal…), takze mam konfiguraciu na 1 mieste (v loxplane).

U vystupov potrebu obojsmernosti nechapem. Naco by som sa mal rele boardu dotazovat na stav rele? Proste mu (kludne zas periodicky) budem len rozkazovat – a kludne mu budem dookola kazdych 5 sekund hovorit, ze ma zopnut rele, ktore je uz zopnute (a mam “autorecovery” v pripade vypadku).

Ja som presvedceny, ze na vstupy tlacitok a okennych kontaktov + ovladanie rele nepotrebujem ziaden robustny protokol (pokial je spolahliva transportna vrstva) a nema mi co priniest, takze ho nechcem ani implementovat ani parsovat v picoC.

Budulínek
Guest
Budulínek
7 years ago

Zdar všichni,
pokud hledáte nějaký modul s větším počtem výstupů na spínání 230V, můžete se podívat na Neuron (postavený na Raspberry Pi) od brněnského Fasteru. Třeba tady máte modul s 56 relátky (230V, 5A) za cca 15 tisíc:
http://unipi.technology/product/unipi-neuron-l403/

Mělo by se to dát propojit s Loxone opět přes UDP. Tady je návod na propojení FHEM zařízení (Neuron) s Loxone přes UDP:
http://www.meintechblog.de/2016/07/5-gruende-zur-erweiterung-deines-fhem-servers-mit-loxone-howto/

Takže kombinace Loxone + Quido + Neuron by měla být optimální z pohledu cena/výkon.
Hodně zdaru!

dusan
Guest
dusan
7 years ago
Reply to  L

Napriek tomu, ze som linuxak a v baraku budem mat linuxu az az, suhlasim s nazorom a do tohoto by som ho netahal. Je to az zbytocne vysokourovnove a zbytocne rizikove a chce to nieco viac jednoucelovejsie, kde bude “10 riadkov kodu”.

Osobne by mi uplne bohate stacil nejaky modul konvertujuci udp na nizkonapatove (5V), galvanicky oddelene vystupy, za ktore by som pripojil rele RB-524-DIN od Jablotronu (280 Kc). Este uvidim, ci sa namiesto railduina nevybrat touto cestou, pretoze v takomto pripade je vymena chcipnuteho rele (a ze sa to moze stat) uplne megatrivialna (narozdiel od akehokolvek rele integrovaneho v nejakom PLC).

dusan
Guest
dusan
7 years ago
Reply to  L

Urcite slo, len sa mi nechce spinat rele pomocou rele (spotreba). Bohate mi staci nejaky DC vystup spinany tranzistorom (rele si bere 80mA/5V a tusim <40mA pri 12V).

Akurat sa uz teda posuvame az moc na home-made riesenie (na druhu stranu mozem mat v zalohe nachystanych takych dosiek hned 5 pre pripad poruchy).

dusan
Guest
dusan
7 years ago
Reply to  L

Arduino a k tomu nejaky mosfet shield – cca stokoruny, takze sa to da drzat doma v zalohe v supliku v desiatkach kusov 😀 “Reliability” by som ocakaval podobne ako u Railduina.

Nemam ale zatial odskusane, takze rovno objednavam jedno rele a jeden shield a za mesiac dam vediet 😀

Dusan
Guest
Dusan
7 years ago
Reply to  L

To sa pripoji k arduinu a hotovo :). Mam take doma 2. Akurat to arduino treba potom este naprogramovat (sla by jednoducha modifikacia mojho railduino-udp, nech sa nemusi znova vymyslat koleso v zmysle tej sietovej vrstvy) a nejak to cele umiestnit na din listu…

Inak som si prave uvedomil, ze som sa myslienkovou otockou dostal zase k tomu, ci to dava zmysel. Pretoze 8-relatkovy din modul od km-tronic stoji 1600, cize 200 za 10A rele. No a ked nejake chcipne, tak proste pouzijem rezervu z ineho modulu a ked chcipne dalsie, vymenim cely modul za 1600 a mam pokoj.

Neznasam tocit sa v kruhu…

Budulínek
Guest
Budulínek
7 years ago
Reply to  L

Zdravím,
jsem ve stádiu hrubé stavby baráku, Loxone a další věci zatím jenom plánuji. Psal jsem, že by to mělo fungovat, ne že to funguje 🙂

Podle mě (ne)stabilita je otázkou SW. Na Neuronu by běžel Fhem. O Neuronu uvažuju právě proto, že toho zvládá víc, než jenom relátka přes UDP. Modbus, 1-wire. GSM modul přes USB… Třeba na to ovládání USB GSM modulu už potřebujete něco vysokoúrovňového.

Ale nechci propagovat, Faster nehájím. Doma zatím nemám, jenom plánuji, takže jsem chtěl znát váš názor.

Pavel
Guest
Pavel
7 years ago

Můžeš prosím pro inspiraci nahodit nějaké linky co jsi objednal?

Pavel
Guest
Pavel
7 years ago

Postřeh ohledně osvětlení: hraju si aktuálně s Loxone + DMX a zjistil jsem že LED světlo co jsem si už dříve koupil na Alze https://www.alza.cz/mcled-led-toro-s9-9w-4000k-d3038674.htm?catid=18857499 má na štítku vstupní napětí 13-26V DC, takže jsem vyřadil dodávané trafo na 230V a napojil ho přímo na DMX z Aliexpresu co tu byl zmiňován -vše funguje svítí, stmívá 🙂

dusan
Guest
dusan
7 years ago
Reply to  Pavel

Myslis ten 3-kanalovy DMX dimmer na 230 V z blogu, alebo ten moj 30-kanalovy na 24 V? Ja to presne takto mam v plane vyskusat, ale chcem s tym stmievat panel 60x60cm a nezohnal som na internete zatial ziaden co ma napatie na ledkach pod 30V. Este dumam trosku so zapojenim, on by na tom dimmeri mozno siel v klude pouzit aj zdroj >24V, len by nesmel napajat elektroniku dimmeru, ale len tie ledky (a mat spojenu zem zo zdrojom napajucim elektroniku). Mosfet-y na dimmeri su tusim do 60V alebo tak nejak, uz si to nepamatam presne.
Tak uvidim, za pol roka vyskusam …

Pavel
Guest
Pavel
7 years ago

DMX dimmer používám tento: https://goo.gl/7Duhst
S tím napájením máš asi pravdu, pokud jsou mosfety na vyšší napětí neměl by být problém použít jiný zdroj na napájení samotného dimmeru a jiný pro LED světlo. Schválně ten dimmer oddekluju a mrknu na mosfety…

trackback

[…] Loxone a Quido (Papouch) […]

trackback

[…] Loxone a Quido (Papouch) […]

l.adamek
Guest
l.adamek
6 years ago

Ahoj,

hlasim se jako dalsi zajemce o program na 32 vystupu od papoucha.
Resit SmartHome zacnu sice nejdrive za pul roku, ale do te doby se snazim rozkoukat, co nejvice pochytit a naucit.

Jelikoz se, stejne jako ty, zivim psanim SW muzu nabidnout sve sluzby. Pro domluvu klidne via email.

l.

Dusan
Guest
Dusan
6 years ago
Reply to  l.adamek

Tento vikend ozivujem driver dosku s 56 kanalmi na externe rele. Ked to rozchodim, dam vediet sumu za dosku + suciastky a kolko mi zabralo casu to zapajkovat. Podla mna to bude niekde okolo 1200 Kc a 2 hodiny prace.

Josef
Guest
Josef
6 years ago

Ahoj, znate UniPi Neuron L203 nebo Railduino? A proc nepouzijete virtualni UDP vstup v Loxone?

Josef
Guest
Josef
6 years ago
Reply to  L

UniPi neni zas takovej nesmysl, pomoci jednoducheho scriptu v pythonu budu posilat stavy vstup pres UDP s unikatnim retezcem. Misto sloziteho scriptu v Loxone, ktere nema vykon na rozdavani. Loxone s UniPi bude na vlastni IP siti za routerem, takze nikdo nebude moci sledovat komunikaci a nespolehlive UDP pakety budou mit cistou cestu.

msk
msk
6 years ago
Reply to  L

Ja som tak “trosku od fachu” a suhlasim s L, tych rizik prevadzkovania zivotne dolezitych veci na zariadeni o 2 vrstvy vyssom ako blbe PLC je proste dost. Stavov, ked vysi zakaznik na telefone, ze to ma rozmrdane a ty zistis, ze sa vysiera nieco na nejakej race condition v kernelovom driveri a nemas ani paru kam sahnut a ako to fixnut, som uz par zazil. Ked to bude na zariadenia typu rpi pripravene nejakou slusnou masou ludi, dokonale otestovane a stabilne, prosim, ale na nejakom ubuntu/yocto bazmeku ani nahodou…

Josef
Guest
Josef
6 years ago

UniPi ma eloxovaný hliníkový kryt a lepsi konektory jako Loxone.
Kdyz by Loxone jadro slo hacknout a nahrat do UniPi, tak ziskame nej PLC. Jinak pro RPi existuje mnoho softu pro home automatizaci. 😉 Takze za par let Loxone asi umre 😉 Open HW a Open SW proste zvitezi. 😉

Josef
Guest
Josef
6 years ago
Nesto
Guest
Nesto
6 years ago

Dá sa pripojiť viac vstupných a výstupných modulov? Je nejaké obmedzenie?
Vopred ďakujem za info.

JoMa
Guest
JoMa
6 years ago

Hezké odpoledne,
klobouk dolů za takový web.
Právě připravuji rekonstrukci domu a rozhlížím se nad možností jeho ochytření. Vaše zkušenosti jsou k nezaplacení, takže se připojuji jako zájemce o Váš SW.
Omlouvám se za hloupý dotaz, ale jak jste řešil standardní vypínače – sběrnicově přes CIB s přímým napojením do miniserveru?
Díky a hezký den všem
JoMa

eda
eda
6 years ago
Reply to  L

Ahoj,
lze s tímto SW využívat i u tlačítek napojených na Papoucha vícekliky a dlouhé přidržení tlačítka? Bude mi to pak Loxone pobírat? Nebo pro toto využití jsem odkázaný přímo na Extension?

eda
eda
6 years ago
Reply to  L

Tak to jsem další zájemce. Brzy se ozvu s objednávkou 🙂

JoMa
Guest
JoMa
6 years ago

Diky za info a naprosto souhlasim. Jen zena si vyhledla edici Time od ABB, tak to budu muset vymyslet 🙂
Mohl bych Vas pozadat o udaje pro objednani Vaseho SW? Email: [email protected]
Zacnu si hrat 🙂
Dekuji a preji prijemne svatky

Aleq
6 years ago

Podle https://www.loxforum.com/forum/german/software-konfiguration-programm-und-visualisierung/108762-public-beta-v9 bude v Loxone Configu zadané omezení na 50 UDP vstupů. Kolik UDP vstupů používá Quido přes Tvůj program? 1 agregovaný a nebo jde vše zvlášť (to by byl problém).

Aleq
6 years ago
Reply to  L

Vynikající.
Jen se bojím, co za další omezení příjde potom. Je vidět, že jim veškeré bastlení je proti srsti tak moc, že proti němu aktivně bojují. Zavření fóra, předělání předpovědi počasí, modbus poll interval, počet UDP vstupů. Kdo ví, jestli počet PicoC programů není taky umělé omezení.

Co je další na řadě? WebSocket API je hrozně mocné, zejm. s množícími se integracemi typu MQTT, node-red apod. Co s ním můžou provést, aniž by odstřihli legitimní užití?

Aleq
6 years ago
Reply to  L

Naprosto s Tebou souhlasím. Bohužel historie je plná společností, které vyrostly na nadšencích, následně se nasměřovali víc do mainstreamu a na tu první skupinu se vykašlali. Problém pro nás vidím v tom, že tohle vadí jen lidem našeho typu. A těch je omezené množství. Větší “vejvar” mají/budou mít z laických end-userů přes partnery. Klidně nás časem hodí přes palubu kompletně.

Aleq
6 years ago
Reply to  L

Kéž by to tak bylo. Vidím to jinak. U nás na ulici jsou minimálně 3 (vsadím se, že jich bude víc) novostavby, kde je inteligenčka. Jejich majitelé rozhodně nejsou geekové, nestarají se o to, neprogramují si to, mají na to elektrikáře. Pouze mu řeknou co chcou. Takovíhle lidi Ti rozhodně nebudou chodit na fórum. Fórum není reprezentativní vzorek zájemců o inteligentní elektroinstalaci. Tady se slízají mimo jiné bastlíři, co chtějí co nejvíc funkcionality za co nejmíň peněz (+-) a nebo ti, co se tím baví.
Vsadím se, že každý developerský projekt na nemovitost ve vyšší cenové kategorii už počítá s inteligenčkou. A v (blízké?) budoucnosti to budou i projekty v normálním/průměrném cenovém rozmezí. A tam se podle mě Loxone vidí. A zřejme cítí ohrožení v bastlení, tak hledají způsoby, jak od toho uživatele co nejvíc odradit. Kdyby to bylo moc snadný, dost možná by partneři sami některé věci bastlili a nabízeli jako cenově výhodnější (a pro ně i ziskovější).

Aleq
6 years ago
Reply to  L

Tak jsem se schválně ptal našeho elektrikáře (Loxone silver partner), jakou má zkušenost on ze svých realizací. U “budget” staveb je inteligenčka max 10 %. U středních a vyšších cílovek je inteligenčka už víc jak z půlky. A z jeho inteligentních elektroinstalací je víc jak 90 % uživatelů BFU. Pouze zlomek tedy tvoří lidi jako my.
Nemáme tedy potřebnou páku, bohužel.

msk
msk
6 years ago

Nemecky neviem ani tuk, ale dufam ze tym limitom bolo myslene pocet vstupov a nie pocet commandov. Anyway – zacinam mat loxone plne zuby – a to ho mam v rozvadzaci zhruba tyzden a este tam len caka na zapojenie…

msk
msk
6 years ago
Reply to  L

Ja som na to pripraveny. Vyhodim jeden server a jednu extension :D. Zvysok mam na tcpip a i2c.

Matej Pancik
Guest
Matej Pancik
6 years ago

Zdravím chcel by som sa opýtať,oplatí sa teda investícia do Loxone??A ešte otázka vedel by mi s tým niekdo v okolí Bratislavy pomôcť??Alebo tu nemáš niekoho koho odporučíš??? Ďakujem za info.

Matej Pancik
Guest
Matej Pancik
6 years ago
Reply to  L

A je tu niekdo kdo by mi to vedel takto urobiť ako píšete?? Ak áno kontaktujte ma na [email protected]
Dom bude v okolí Senca.Dakujem moc.

Matej Pancik
Guest
Matej Pancik
6 years ago
Reply to  L

Ďakujem za info.Sam do toho nechcem ísť lebo není som v tomto doma.Bol by som naozaj rád ak by sa niekdo ozval určite sa dohodneme čo a ako.

Stingray
6 years ago

Ahoj, hlásím se jako zájemce o tvůj SW bridge Loxone-Papouch. Měl jsem několik otázek, ale při pečlivém pročtení tohoto threadu jsem většinu informací našel, rekapituluji:
řešení je skriptované, omezení počtu virtuálních vstupů loxone se na něj tedy nevztahuje
počet Quido modulů na loxserver není implicitně omezen, limitem je pouze výpočetní výkon Loxone vs. periodicita refreshe
tlačítkové fce klik, dovojklik a dlouhý stisk jsou podporovány
PicoC program je standardní blok, takže se nemusím bát, že toto řešení loxone do budoucna zařízne nějakým updatem
v praxi toto řešení používají již desítky implementací
limitace1 – pro silové výstupy jsou nutná podružná relé
limitace2 – reakční rychlost je omezená periodou refreshe … nativní loxone I/O budou o pár desítek ms rychlejší (?)
Můžeš mi prosím uvedené statementy potvrdit, případně opravit?
Poslední dotaz byl na míru spolehlivosti: jak často dochází ke ztrátě/nezpracování UDP paketu?
Díky Aleš

Aleq
6 years ago
Reply to  Stingray

Pořádnou odpověď až L., ale téměř určitě můžu říct, že na “PicoC program je standardní blok, takže se nemusím bát, že toto řešení loxone do budoucna zařízne nějakým updatem” nelze dát záruku. Do Loxone nikdo nevidí, klidně jsou schopní si vymyslet nějaké úplně nové omezení.

Stingray
6 years ago

Díky za vyčerpávající odpovědi! Koupím teda miniserver, udělám downgrade na v8 (to předpokládám není problém?) a papouchy rozchodím podle návodu. Poslední co mi není jasný, je praktická kabeláž v rozvaděči, konkrétně jména a význam několika druhů svorek, který jsou vidět na fotce tvýho rozvaděče (DI z UTP nacvakáš do svorek(?) a pak asi propojkou do loxone/papoucha(?); nahoře jsou nějaký(?) svorky na 230V dráty). Můžeš prosím krátce objasnit? Tipy konkrétní typy tohoto drobného instalačního materiálu asi najdu na fóru, nebo se tam zeptám.

Stingray
6 years ago

Spatne jsem se vyjadril, omlouvám se, moh jsem ti usetrit psani. Co pises je samozrejme jasny. Mne šlo o pomocný materiál do rozvaděče, viz screenshotcomment image
Přepokládám, že jde o svorky kam si přivedeš dráty (230V, UTP) z domu a pak máš krátký propojky kam je potřeba (loxone, quido, aj.). Nevím jak se to jmenuje a příp. jestli máš tip na konkrétní prověřené kaufy z aliexpressu.

Georgio
6 years ago

Malé info ohledně modulů Quido. Včera jsem psal mail panu Papouchovi ohledně aktuálního stavu výstupních modulů s OC na ethernet.
Jeho odpověď:
“V přípravě je Quido ETH 10/16 OC, které bude mít místo sériového rozhraní Ethernet. Původně jsme jej plánovali do konce listopadu, ale pro velký objem jiné práce se asi trochu zdrží.”
škoda, že nepřipravují Quido ETH 2/32 OC, ale i tak alespoň něco…

Stingray
6 years ago

Kupuju to Quido, volal jsem na podporu a náhodou mě přepojili přímo na papoucha, tak jsem se mmj ptal na ty OC výstupy:
tedka planujou ten modul 2/16 OC a jak psal Georgio, jenže se to zdrží, mohl by bejt třeba v únoru, přesně se neví. Vyroběj ho jednoduše tak, že na již existující modul 2/16 OC pro RS232 přidaj ethernet.
Do budoucna plánujou i 2/32 OC, protože to všichni chtěj. Ale to bude až za dýl.

Georgio
6 years ago
Reply to  Stingray

Super, díky za info.

pa4k
6 years ago

Caute,
mne sa podarilo rozchodit quida cez HTTM GEt prikazi. Na loxone strane som si nahadzal virtualne vystupy pre kazde jedno relatko a v pohode to fachci. Momentalne ovladam 22 relatok pre 11 zaluzi.

pa4k
6 years ago

jj tak ako pises, ja len ze aj takato je moznost s quidom 😉

Stingray
5 years ago

Dnešní update od Ing. Pouchy: “děkuji za Váš zájem o Quido ETH 32 OC, ale zatím jej nemáme. nyní pracujeme na zakázkách, brzy i toto Quido zařadíme do programu”

Georgio
5 years ago
Reply to  Stingray

Super, díky za info.

Stingray
5 years ago
Reply to  Stingray

Dnešní update ohledně Quido ETH 32 OC od Ing. Pouchy: “v pondělí by měly dorazit desky, které následně osadíme, upravíme FW a budou prototypy k dispozici. Zda se to stihne do prázdnin nevím přesně, ale v červenci to bude hotovo zcela jistě”

Bery
Guest
Bery
5 years ago
Reply to  Stingray

Do řiti a já koupil před měsícem 2x ETH 16OC, sakra!

Stingray
5 years ago

Jinak teda mám ted 3 tejdny doma ETH 16 OC …ale este jsem ho nestih vyzkoušet. Byl jsem překvapenej, jak to je maličký, nádhera. Ještě jsem zjistil že k tomu existuje modul s wago svorkama (ty totiž na tomto quidu vůbec nejsou) https://www.papouch.com/cz/shop/product/qudo-rs-2-16-oc-con/

Georgio
5 years ago
Reply to  Stingray

Jo, o tom L myslím psal v některém článku, ještě se taky asi hodí kryt …
Budu Pouchu ohledně Quido ETH 32 OC taky uhánět, ať cítí, že je o modul zájem..

jooohny12
5 years ago

Zdravím skúšal už niekto napojiť na loxone miniserver inú spínaciu jednotku napr od taphome? https://taphome.com/sk/product/12-do-modul/?v=13dd621f2711
je to o dosť lacnejšie a podľa mna by to mohlo fungovať čo vi na to?

jooohny12
5 years ago

Pýtam sa netreba sa urážať, lacnejší je napr v tom že dokáže spínať až 16A pri 230V čo ak som správne pochopil papouch nevie. Nie som taký macher v mikroelektronike ako tu poniektorý takže hľadám jednoduchšie riešenie za menej alebo rovnako peňazí, pri menšom úsilí. Len toľko. Takže hovoríte že sa nebude dať skombinovať ich protokol cez RS232 alebo RS485? Ak by pri tejto dokumentácii dokázal papouch spínať 230-240V pri aspon 10A tak nie je o čom. Samozrejem digitálne vstupy sú bezkonkurenčné.

Stingray
5 years ago
Reply to  jooohny12

Zdar, papouch má ještě jednu podstatnou výhodu a sice to, že má svoje web rozhraní, takže i když se mi muj centralni mozek lidstva podela, tak furt muzu spinat relatka rucne pres web, coz zvladne i moje manzelka. Vyhody externich rele se jiz resily na foru … kdyz mas chytrej integrovanej modul s 10 relatkama, tak stejne proste prijde den, kdy se jedno rele podela a ty budes muset ten celej kram vymontovat a slozite resit co s tim, pricemz ti vsechny navazujici zarizeni prestanou fungovat. Pokud mas externi rele v din paticich, tak to jedno co se posere proste vycvaknes a das tam novy (par kusu mas do zasoby). Takže náklady opravy Eur 2,- a čas 1 minuta.
A krome toho, 16 A a jenom dva kontakty na rele ti na řadu věci nebude stačit, takže budeš tak jako tak muset použít stykač nebo externí relé s více kontakty. Takže proč si to komplikovat.

jooohny12
Guest
jooohny12
5 years ago
Reply to  jooohny12

Mohol by som poprosiť mail alebo aj tel. kompletujem kabeláž a potreboval by som poradiť ako urobiť zbernicu ak budem mať viac podružných rozvádzačov a budme potrebovať viac modulov quida + ten váš program, dakujem.

Ján Džunko
Guest
Ján Džunko
5 years ago
Reply to  jooohny12

Plus bude nejaký problém pri lox 10? alebo ?

Stingray
5 years ago

Ahoj, na fóru se psalo, že lox nestíhá zpracovat impulsy z elektroměrů, pokud jich je hodně. Napadá mě, že Quido podporuje u vstupů režim čítače. Nešlo by prosím náhodou vylepšit tvůj kód aby podporoval vyčítání hodnot z toto módu vstupů? Díky A.

jan
Guest
jan
4 years ago

Zdravím, prosím o radu. Mám tři moduly vstupů a tři moduly výstupů. Moduly výstupů fungují pořád akorát moduly vstupů se mi za dva dny vypnou a je potřeba restartovat server. Nevíte čím to bude a jak u dalších nastavit vstupů nastavit lokální a vzdálený port? Bude u všech stejný? děkuji za odpověď

jan
Guest
jan
4 years ago
Reply to  L

Máme verzi 9. Jinak návod jsem si četl několikrát.

jan
Guest
jan
4 years ago
Reply to  L

Ok, díky za odpověď. Nevím co jste řešil s kolegy, já jsem teď ten jedinej kdo to tam spravuje a jen jsem se zeptal.

V
Guest
V
4 years ago

Dobrý den, také se připojuji k žádosti o program na propojení Quida s Loxone, email jsem poslal 🙂 Světla plánuji ovládat vlastním DMX dimmerem s 5 kanály (pro RGBCW světla z hromadné objednávky). Když se zadaří, tak bych mohl návod poskytnout 🙂 Prototyp zatím funguje dobře. Děkuji

Michal
Guest
Michal
3 years ago

Dobrý deň,

Funguje program spoľahlivo aj na najnovšej verzii firmvéru Loxone serveru?
Teraz používam 8.3.3.21 a Loxone Bridge V15 a celé to riešim cez Papoucha 100/3, 32/3 OC ,32/3 OC.
Všetko funguje nateraz fajn. Avšak stále čelím otravnej hláške o zastaranom firmvéri.
Je možné firmvér upgradnuť na najnovší vrátane Loxone Bridge na V17 a bude to spoľahlivo fungovať?
Vďaka

Michal
Guest
Michal
3 years ago
Reply to  L

Ďakujem za odpoveď.

Mal som na mysli upgrade firmvéru Loxone miniserveru.
Ako zistím či ide o MS1, alebo MS2?
Je to to isté ako Gen1 a Gen2 resp. v1 a v2?
ďakujem

Robert
Guest
Robert
3 years ago

Dobrý den, dnes mi přišla notifikace z miniserveru kde se píše:

Funkční blok Program 9.3.3.26 (PicoC) způsobuje chybu a byl vypnutý. Překontrolujte jej a opravte v Loxone Configu.Z důvodu možné chyby Miniserveru došlo k načtení starší verze Firmwaru!
Z důvodu kompatibility byla načtena statší verze dokumentu Miniserveru!

Poradíte co mám očekávat při servisní navštěvě u zákazníka? Používám quido eth 32 kde používám pouze výstupy jako spínací rele pro topení. Nemáte zkušenosti jestli bude konkrétní chba zapsána v logu miniserveru ?

Dík.

Robert
Guest
Robert
3 years ago
Reply to  L

Ano , používám pouze výstupy na relátka topných okruhů. Navíc není topná sezona takže by nemělo nic z loxonu do quida odchazet.

Tím 1-2 vstupy za sekundu vlastně asi myslíte i přijaté UDP pakety ve směru do Miniserveru. Takže MS1 můžu zahltit více UDP pakety než je schopno zpracovat. Předpokládám že když dám pokyn z Miniserveru do Quida dejme tomu zapni výstup 1 tak ho quido potvrdí odesláním UDP paketu do MS ?

Kontroluje si miniserver stav těch výstupu na quidu nějak periodicky ?

Mimochodem jak se chová MS2 po přetečení bufferu ?

dalibor
3 years ago

díky za super článek i popis. Za mne bych dal Q do domácí instalace ( zelené L mám doma 6 let a tehdy jsem ještě nebyl na tomto fantastickém fóru 🙁 , ale jen na digi vstupy. Ty když odejdou tak pořád ještě zbývá telefón. Teď když Ext vyfakovali to bude ještě zajímavější pokud se “pose..”. Výstupy jsou kritičtější tady bych asi neriskoval. A samozřejmě zálohovat napájení L + Q + LAN.
Ven ke kamarádovi už vůbec ne. ( kdysi mi někdo řekl u dopravního prostředku: ” Nemáš na to ? Kup si kajak ! ” ) …

Ondra
Guest
Ondra
3 years ago

Ahoj,
zatím nemáme postaveno a hledám platformu pro budoucí chytrý dům. Už jsem myslel, že Loxone je to pravé a teď tu čtu neveselé postřehy, jak se jejich miniserver s každou aktualizací SW zpomaluje. Tak jsem zase na začátku.
Uvažoval jste někdo o “home made” systému postaveném na OpenHAB, který by běžel na Raspberry Pi a ovládal Arduino Mega?
Jedno takové řešení je popsané na https://chytrydumsvepomoci.cz/

Milan Pernica
Guest
Milan Pernica
3 years ago

Ahoj, konečně jsem dospěl do stádia, kdy je naše stavba ve finále a začínám zapojovat rozvaděč (poslední velká akce před stěhováním). Loxon mi zatím ležel spolu s Q ve skříni víc než rok (tak jsem ho oprášil) a nestačím se divit, kolik novinek (negativních) tu čtu. Protože jsem rovněž kupoval Q 100/3 a koupil milon pulzních měřáků, řeším jestli jít na Loxon v8 nebo rovnou koupit MS2 (pochopil jsem doufám dobře, že u MS2 bude Q fungovat i s hafo – čti: tak pětadvacet – měřáků, že výkon je dostatečný).
Potřeboval jsem navíc koupit jeden extension a koukám, už to taky nejde sehnat. Musel bych jít do AirExtension a koupit k tomu ještě Air rozšíření (šmejdi).
Tak přemýšlím, že koupím MS2 a ten starý miniserver v1 (stejně rozumně neprodám) použiju jako “extension”. Co se týká vstupů/výstupů, by to mělo fungovat (dle info z loxonu). Nemáte někdo podobnou zkušenost? A bylo by případně možné, nainstalovat MS2 jako primární server (s novým nejnovějším Lconfig), na starý MSv1 nainstalovat Lconfig v8x, využít ho jako “extension” případně podružný server a pověsit Q na tento starý miniserver, přičemž vstupy výstupy Q zapojeného do starého MS bych využil v hlavním programu na MS2?
Mohlo by to fungovat (příp. vyzkouším a podělím se o zkušenost).

NorMack
3 years ago

Ahoj,

mám dotaz jestli dělám něco blbě. Mám starý miniserver verze SW 9 (nevím teď přesně jakou verzi 9.x.x.x). Loxone App používám verzi 9.3.3.26 a k tomu quido 100 ETH. Doteď jsem používal verzi SW 25.1.2017 (v10), ale po každém restartu mi přišla hláška “Minimálně jeden PicoC program způsobuje chybu a byl deaktivován” . Chtěl jsem nasadit novou verzi abych se hlášky zbavil. Hláška sice zmizela, ale po pár dnech používání se mi že stalo, že loxone vůbec nereagovalo na pokyny z quido tlačítek, ovládání výstupů šlo jen přes aplikaci. Je v tom nějaký fígl, nebo u nové verze SW již nejsou staré verze SW podporované? Díky za informaci.

NorMack
3 years ago
Reply to  L

Ahoj, nevyjádřil jsem se korektně. V loxone mám verzi loxone SW 9.x.x.x, verze 10 je verze tvého SW ke quidu. Jinak žádné elektroměry, ani nic jiného doma zapojeny nemám. na quidu jsou pověšené jen vypínače v domě.

Vojtech
Guest
Vojtech
3 years ago

Zdravím, rád bych se zeptal, zda je v pořádku, že se UDP stream dokola restartuje. S Quidem zatím nemám problém, jen jsem spustil UDP monitor a překvapilo mě to. Moc děkuji

00000015 192.168.1.10    16:19:55.184 16:21:57.729 PRG Virtualoutput to /log/def.log '2020-12-19 16:21:57.729;SPINEL DATA ERROR, invalid header [2,6]\n'
00000016 192.168.1.10    16:19:55.184 16:21:57.733 PRG Virtualoutput to /log/def.log '2020-12-19 16:21:57.733;SPINEL - Restarting UDP Stream\n'
00000017 192.168.1.10    16:19:55.184 16:21:57.733 PRG Virtualoutput to /log/def.log '2020-12-19 16:21:57.733;SPINEL - closing s\n'
00000018 192.168.1.10    16:19:55.184 16:21:57.735 PRG Virtualoutput to /log/def.log '2020-12-19 16:21:57.735;SPINEL - Creating stream on address /dev/udp/192.168.1.9/10001\n'
00000019 192.168.1.10    16:19:55.432 16:21:58.023 PRG weather HandleResult
00000020 192.168.1.10    16:19:57.052 16:21:59.592 PRG Virtualoutput to /log/def.log '2020-12-19 16:21:59.592;SPINEL DATA ERROR, invalid header [2,6]\n'
00000021 192.168.1.10    16:19:57.052 16:21:59.592 PRG Virtualoutput to /log/def.log '2020-12-19 16:21:59.592;SPINEL - Restarting UDP Stream\n'
00000022 192.168.1.10    16:19:57.052 16:21:59.592 PRG Virtualoutput to /log/def.log '2020-12-19 16:21:59.592;SPINEL - closing s\n'
00000023 192.168.1.10    16:19:57.052 16:21:59.598 PRG Virtualoutput to /log/def.log '2020-12-19 16:21:59.598;SPINEL - Creating stream on address /dev/udp/192.168.1.9/10001\n'
00000024 192.168.1.10    16:19:57.413 16:22:00.004 PRG OF2_STATSTYPE_MIN1
00000025 192.168.1.10    16:20:01.916 16:22:04.498 PRG Virtualoutput to /log/def.log '2020-12-19 16:22:04.498;SPINEL DATA ERROR, invalid header [2,6]\n'
00000026 192.168.1.10    16:20:01.916 16:22:04.498 PRG Virtualoutput to /log/def.log '2020-12-19 16:22:04.498;SPINEL - Restarting UDP Stream\n'
00000027 192.168.1.10    16:20:01.916 16:22:04.498 PRG Virtualoutput to /log/def.log '2020-12-19 16:22:04.498;SPINEL - closing s\n'
00000028 192.168.1.10    16:20:01.916 16:22:04.504 PRG Virtualoutput to /log/def.log '2020-12-19 16:22:04.504;SPINEL - Creating stream on address /dev/udp/192.168.1.9/10001\n'
00000029 192.168.1.10    16:20:03.845 16:22:06.436 PRG Virtualoutput to /log/def.log '2020-12-19 16:22:06.436;SPINEL DATA ERROR, invalid header [2,6]\n'
00000030 192.168.1.10    16:20:03.845 16:22:06.436 PRG Virtualoutput to /log/def.log '2020-12-19 16:22:06.436;SPINEL - Restarting UDP Stream\n'
00000031 192.168.1.10    16:20:03.849 16:22:06.440 PRG Virtualoutput to /log/def.log '2020-12-19 16:22:06.440;SPINEL - closing s\n'


Vojtech
Guest
Vojtech
3 years ago
Reply to  L

Moc děkuji, změna portu to vyřešila 🙂 Zjistil jsem, že UDP na portu 10001 využívá UniFi pro zjišťování zařízení.

Filer000
2 years ago
Reply to  Vojtech

Tak mě pomohlo změnit defaultní porty na Quidu na jiné a restart přestal.

Jakub
3 years ago

Tak i ja prichazim se zahadou. Mustek je perfektni a rozhodne jej nevinim z nejake nespravne funkce, ale nechapu, co se deje a pro zajimavost to popisu.

Ze 100 vstupu mam v tuto chvili trvale aktivnich deset. Jeden z nich je vstup Quido-10, ktery jsem pripojil dneska. Vsup sepne a Quido-10 v logice se aktivuje. Pripojim ho na switch, kterym ho chci ridit a udelam download. Quido-10 mi hned po downloadu dava False, prestoze LED na Papouchovi stale sviti. Nahodou jsem zjistil, ze kdyz aktivuji (i kratkodobe) vstup Quido-9 (proste kliknu vypinacem), Quido-10 opet naskoci na True.

No neni to divne? 😀

Jakub
3 years ago
Reply to  L

Tim myslim, ze ho v logice pripojim na blok analogovy prepinac, omlouvam se za nejasnost.
Verze je tato: Verze 23.09.2020 (v19)

2021-03-07_180600.png
Jakub
3 years ago
Reply to  Jakub

Jen doplnim, ze po downloadu mi spadnul jen a pouze Quido-10 (dalsi aktivni je Quido-19 a vys, tech se to nedotklo a zustaly po downloadu aktivni). A ani nemusim v logice nic menit, proste jen dam nahrat do MS.

Jakub
3 years ago
Reply to  L

Jo, jde o nahrani do MS.
Je to zvlastni, udela to vzdy po nahrani do MS a vzdy se to spravi kliknutim na jakykoliv vypinac.
Zkusim si s tim pohrat, take podezrivam loxconfig.

Jakub
3 years ago
Reply to  L

Tak to zarazuji do zahad Loxone (ani ne tak Loxconfigu), protoze ten reset zjevne musi provest firmware MS. Prozatim to ponecham ladem, v nicem mi to nevadi, vsechny vstupy funguji spravne (tedy pokud prijde zmena, mustek ji spravne spracuje, tedy v mustku problem neni), jen se pri downloadu tento vyresetuje, ale download nebude v budoucnu nejak casty.

sentom
2 years ago

Dobrý den, dá se ještě program koupit? Psal jsem na mail a zatím se mi nikdo neozval.

Honza
Guest
Honza
2 years ago

Dobry den, shanim neco co by umelo pripojit HW vstupy pres TCP sit k Loxonu. Normalne pozuivam TCP Modbus, ale tam je problem, ze vstupy se musi periodicky cist, kdezto ja bych potreboval rychlejsi odezvu pro tlacitka a sensory pohybu. Ted jsem narazil na Quida a pres nej na tenhle Vas programek. Je bezva ze jste to vyresil a s velkou pravdepodobnosti do Vaseho reseni pujdu.
Muzu jeste ale mit stouravou otazku? Jestli to dobre chapu tak Loxone ma tzv. virtualni vstupy ovladane HTTP pozadavky. Nemohl by tedy Quido pri zmene vstupu poslat uzivatelsky nastaveny HTTP request? Pak by zadny specialni program na strane Loxonu uz nebyl treba, ne?

Honza
Guest
Honza
2 years ago
Reply to  L

> periodicke zjistovani vstupu pomoci HTTP bude jeste horsi ;-).
To jasne! polling pomoci HTTP jsem nemyslel. Jestli to chapu dobre, tak v pripade Loxone virtualnich vstupu funguje Loxone jako server a tedy Quido by musel fungovat jako client, ktery by na zmeny vstupů posilal do Loxone jako HTTP requests. Na to by si clovek ale asi zase musel napsat vlastni firmware do Quida, coz 🙁
Tohle jsem myslel:
https://www.loxone.com/enen/kb/focus-series-virtual-inputs/
—————–
Co myslite terminem “stary miniserver” ? Mam Loxone cca dva roky. Jak se da poznat “stary” a “novy” ?
> nonstop UDP stream
Fakt se neco prenasi porad??? Neslo by prenaset data jen kdyz dojde ke zmene stavu na nejakem vstupu Quida? Tohle mi prijde jako mnohem vaznejsi problem, nez cena za program 🙁

Honza
Guest
Honza
2 years ago
Reply to  L

Diky za zevrubne vysvetleni! Myslim ze Vam brzo poslu objednavku.
Je bezva ze se nic neprenasi porad. Mrzute je, ze ze mam jeste stary HW. Zadnou zaplavu dat neplanuji, rad bych ale mel rychlou odezvu. Potrebuji pres Ethernet sit pripojit nejaka ovladaci tlacitka na svetla a je dost opruz kdyz clovek musi drzet tlacitko nez se neco stane. A nekolik malo digitalnich vystupu z kamer – signaly “detekce pohybu”, kde si nejsem jisty jestli se da nastavit delka pulsu.
Nevite kolik tak zhruba muze byt na starem HW rychlost odezvy, tedy zpozdeni od nastaveni vstupu na Quidu do vykonani akce na Loxone?
Planuju 10ti vstupy Quido, s nim by Vas program mel take fungovat, ze?

vita_k
2 years ago

Safra pri pokusu dat sem komentar, hlasi mit to chybu emailu.

vita_k
2 years ago
Reply to  L

Diky za podporu. Tento komentar videt jde, ale nejde mi odpoved typkovi dole 🙂 konkretne na tento: https://www.vodnici.net/2020/08/loxone-propojeni-s-modulem-quido-od-papoucha/#comment-5065

proste to napise invalid email (mozna jeho email)

Mira
Guest
Mira
2 years ago

Ahoj, zeptám se raději, než to koupím :-), mám verzi SW 11.1.9.14, předpokládám, že to bude fungovat s touto verzí, že? MS mám původní, ale mám to jenom na okenní kontakty a světla, takže zátěž snad ok.
Díky M.

vita_k
2 years ago

Včera jsem zkoušel navrhnout loxone partnerovi z okolí toto řešení a nechce se mu do toho. Až tak se mu nedivím – případné problémy by mohl svádět na Papoucha – nemá důvěru k tomu, co si sám neudělá.
Tak mě doporučil ať si to udělám sám 🙂 Těžko se na nej za to zlobit. Byl tedy hodně loxone oriented. Ještě to ale zkouším, zda znáte nějaké loxone partnery, kteří by se tohoto nebáli a zvládli to?

Note: na této stránce, když píšu se mi písmenka objevují se sekundovým zpožděním 🙂 Je to už asi dlouhá diskuze.

220
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x