Zabiják pampelišek

Zabiják pampelišek

Dneska jen taková kratší recenze na nástroj, který pro změnu musíte mít. Nejde o reklamu, ale o upřímné nasdílení radosti z něčeho, co funguje opravdu tak, jak reklama slibovala :). Navíc zaplaceno tvrdou měnou v Obi (tzn. dokonce víc, než za kolik to jde koupit na internetu), ale potřeboval jsem to rychle na víkend, abych ten žlutý mor mohl vymýtit.

Jak se nám začal zelenat trávník, tak nám taky všude začaly růst pampelišky. Neskutečný plevel, který ručně vyrývat je téměř nemožné (zkusili jsme, a marný boj, navíc je pak zahrada jak po bombardování).

Tak jsem trochu Googlil a koukal na recenze, až jsem našel Fiskars Xact. Podle obrázků to vypadalo naprosto ideálně a recenze krom jedné to taky vychvalovaly. Tak jsme to zkusili koupit.

Ukázalo se, že borec v negativní recenzi měl buď levé ruce nebo nějaký vadný kus (nebo oboje), takže mu to nefungovalo, jak mělo. Skutečnost je ale taková, že to funguje opravdu tak, jak reklama slibuje. A to naprosto parádně.

Manipulace s odstraňovačem plevele je vcelku snadná, ale vypadá to, že to chce trochu větší váhu, abyste ho pořádně zadupli do země. I. s tím má trochu problém, zatímco mně to jde samo.

Odstraňovač položíte nad pampelišku, zadupnete, vyklopíte do boku a už taháte tu žlutou svini i s kořenem.

Díry to sice v trávníku dělá trochu taky, ale o dost menší, než když se to dělá rýčem nebo motykou.

Zkoušel jsem to jen tak na skok, když jsme dorazili domů, a za 20min jsem měl vytrhané dva kýble pampelišek.

Krom nich se tím dobře odstraňuje i další plevel jako je jetel nebo jiné radosti. Jediné, co tím nejde, je tenhle fialový hnus. Na ten budu muset vymyslet něco jiného, protože ten se taky očividně rozhodl, že mi obsadí zahradu.

A to je vše. Takže pokud máte pampelišky, hurá do toho 🙂

PS: Dělají se tři druhy toho Xactu. Jeden je nějaká levnější varianta, druhá pak ta, co máme my, a dříve se dělala ještě varianta s teleskopickou tyčí (je o cca 20cm delší), ale ta už na oficiálních stránkách není a dají se koupit zřejmě jen jako doprodej. Původně jsem ji vzhledem ke své výšce zvažoval, ale myslím, že problém bude právě v tom teleskopickém úchytu, kdy se to postupně díky páce uvolní a proto výrobu ukončili.

Pomohl Vám náš blog? Chcete nás podpořit? I málo udělá radost 😉
Become a patron at Patreon!
5 1 vote
Hodnocení články
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentáře
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
l.adamek
11 months ago

Cau, ja davam kazde jaro Travin (mel by se davat jeste na zacatku podzimu, ale na to jsem moc liny) a s plevelem nemam zadny problem .

Dragot
11 months ago

Máme, ne teda přímo tento ale nějaký jiný typ od Fiskars. A musím říct, že jsem to nejdřív chtěl zahodit… Pampelišky to trhalo bez kořenů. Koupil jsem to, zkusil to a odložil do garáže.
Po cca roce jsem to zase jednou vytáhl a bylo to lepší. Abych to zkrátil, tak strašně záleží na typu půdu, případně její vlhkosti. Obecně máme tvrdou jílovitou půdu. Tak že to funguje jen když je půda vlhká (neztvrdlá). Ideálně když alespoň tak 2 dny pršelo.

msk
Guest
msk
11 months ago

No a potom mas susedny pozemok v rezime “investicny”, kde rastie tychto zltych mrdiek asi tak kvadrilion a samozrejme vsetky odkvitnu a preletia ku mne. Raz rocne striekam pozemok selektivnym herbicidom, inak to nejde.

kumpa
11 months ago

Ja tomuhle bazmeku jen na zaklade reklamy taky neveril, takze diky za vyzkouseni a referenci. Pouzivam https://www.darky.cz/vytrhavac-plevele. Jakoze funguje to, ale tak na 5m2 🙂 Pri te moji plose to uz chce srdicko. Ale funguje to dobre! Pouzivam taky na travnik, protoze na ten muj se muze jen v backorach :-))))

Last edited 11 months ago by kumpa
kumpa
7 months ago
Reply to  L

Tak uz ho mam taky a je to parada 🙂 Smrt vsem pampeliskam 🙂

9
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x