Jak nejlevněji koupit Bitcoin – krok za krokem

Jak nejlevněji koupit Bitcoin – krok za krokem

Dnešní článek bude návod, jak nakoupit Bitcoin (a případně i další měny, jako třeba Ethereum, Ethereum Classic či Bitcoin Cash) s nulovým poplatkem na burze.

Zatímco na základním Coinbase Vás nákup stojí cca 5% a nemůžete nic moc ovlivnit, Coinbase PRO je pravý opak. Jedná se o plnohodnotnou burzu, kde můžete provádět komplexnější objednávky, určovat si cenu i parametry objednávky.

Pro ty, kteří nepotřebují detailní návod, vše funguje ve zkratce takto. Založíte si účet na Coinbase (a získáte 10USD), poté se přepnete do burzy Coinbase PRO, kam si převedete peníze z Coinbase. Na Coinbase PRO poté provedete nákup jakožto Market Maker (tzn. dáte limitní objednávku). Jakožto market maker máte 0% poplatek.

Tak bohužel 10USD bonus lze získat jen v případě nákupu na Coinbase, nikoli Coinbase PRO. Pokud tedy chcete 10USD, je nutné prvních 100USD utratit na coinbase (což Vás bude stát cca 4-5%, tzn 4-5USD a 10USD dostanete zpět).

Pro ty z Vás, kterým minulý odstavec úplně nepomohl, je tu pak detailní postup i s obrázky a jednotlivými kroky :).

1) Založení účtu na Coinbase.

Tomuto tématu jsem se věnoval v jednom z minulých článků. Proto jen ve zkratce. Založte si účet (iděálně pomocí tohoto linku, kdy vy i my dostanete $10 jako bonus, čímž nás podpoříte) a případně si dodatečně zabezpečte Váš účet pomocí 2FA (dvoufaktorové) autentizace. Po založení účtu si na Coinbase pošlete peníze z Vaší banky (rovněž popsáno v minulém článku). V okamžiku, kdy uvidíte Vaše peníze připsané na účtu Coinbase, pokračujte na další bod.

2) Přihlášení do CoinbasePRO

V tomto kroku se přihlásíme do Coinbase PRO burzy a ukážeme si, kde se nastavuje volba pro obchodování konkrétního páru. Nás zajímá především BTC-EUR a o tom bude i tento návod.

Otevřete stránku https://pro.coinbase.com/ a v pravo nahoře zvolte Log In (V případě, že jste již přihlášeni i na Coinbase, Log In se provede automaticky).

Po přihlášení se Vám otevře burza, kde můžete obchodovat jednotlivé páry krytpoměn proti fiat měnám (USD a EUR).

Bohužel, pro nás jako Evropany je na CoinbasePRO nutné obchodovat jen vůči EURu. Zároveň se Vám ale při prvním otevření otevře pár BTC-USD, což není úplně logické. Je tedy potřeba změnit z BTC-USD na BTC-EUR.

To uděláte tak, že kliknete na BTC-USD vlevo nahoře (zvýrazněno červeně) a přepnete se do BTC-EUR (či jiného EUR páru).

Po přepnutí na BTC-EUR se v levém panelu začne ukazovat Váš stav EUR a BTC, pod tím tlačítka na Deposit/Withdrawal (vložení / vybrání peněz) a dále pak ovládací prvky na samotné obchodování. Tím poznáte, že jste správně přihlášeni a máte správně vybraný obchodovatelný pár.

3) Převod peněz z Coinbase na CoinbasePRO

V tomto kroku si převedete peníze do CoinbasePRO.

V levém menu zvolte tlačítko Deposit. Poté v rozbalovacím menu “Select currency” zvolte “Euro”.

Na následující obrazovce máte nyní možnost vložit peníze buď přímo bankovní platbou, nebo převodem z Coinbase. Pokud byste vložili napřímo, přijdete o bonus 10USD. Je proto lepší vložit peníze nejprve na Coinbase, a odtud si peníze pak převést.

Jelikož máme peníze již připravené na Coinbase, zvolíme “Coinbase Wallet” v horním menu.

Na této obrazovce uvidíte, kolik prostředků máte k dispozici na Coinbase. Pro převod všech EUR do CoinbasePRO stiskněte tlačítko “Max”, čímž se Vám automaticky vyplní maximální množství k převodu. Poté stiskněte tlačítko “Deposit” v dolní části dialogu.

A tím je vklad proveden. Po potvrzení vkladu tlačítkem “Done” uvidíte Váš vklad v levém menu v sekci “Wallet Balance – EUR”

4) Vytvoření objednávky

A tím se dostáváme k samotnému nákupu Bitcoinů na Coinbase PRO. Jak jsem již psal, na Coinbase PRO je možné obchodovat s 0% poplatkem. Za 0% obchodujete v případě, že jste “Market makeři”, neboli tvoříte trh. To uděláte tak, že namísto přímého nákupu za aktuální cenu vložíte objednávku s požadavkem na cenu (které musí být o 1 cent nižší než aktuální cena) a vyčkáte, až někdo jiný s Vámi obchod uzavře.

V případě, že chcete nakoupit rovnou, stáváte se “Market takerem”, neboli tím, kdo “bere” z trhu. I tak je poplatek ale o řád výhodnější než na obyčejném Coinbase. Poplatek pro Market Takery je 0.3% (namísto 5%).

 

Volba, zda jste “market maker” nebo “market taker” se nastavuje přepnutím záložek pod symbolem “Market” a “Limit”. V případě záložky “Market” nakupujete danou kryptoměnu za aktuální cenu trhu. Tím pádem z trhu berete a jste “market-taker”.

Jak vidíte, pokud bych nakoupil BTC za EUR přes Market, je poplatek 1.50EUR., což je již zmiňovaných 0,3%. Jde o drobné oproti nákupu na samotném Coinbase, ale stále je to zbytečný poplatek, kterému se lze vyhnout. Na druhou stranu, pokud s nákupem spěcháte, je to způsob, jak nakoupit rovnou, třeba v případě, že hodnota Vámi nakupovaných mincí začíná prudce klesat.

A zde již vidíte nastavení nákupu pro Market-maker. Mám zvolenou záložku “Limit” a namísto množství EUR, za které chci nakupovat, volím maximální možnou cenu BTC, za kolik chci nakoupit a množství BTC, které chci nakoupit. Celkovou cenu v EUR pak vidím v dolní sumarizaci spolu s poznámkou, že poplatek (fee) je 0.00EUR.

Možná to na první pohled vypadá komplikovaně, ale nic to není. Pro určení Limit Price jednoduše klikněte na jednu ze zelených cen ve sloupci napravo od zadávacího dialogu. Tento sloupec ukazuje nabídku a poptávku ostatních obchodníků, takže vidíte, za kolik a jaké mnžství chce kdo koupit.

Abyste se stali Market-makerem, nemůžete nakoupit od jiného prodávajícího. To znamená, že musíte zvolit cenu nižší než aktuální. V mém případě je aktuální cena určená prodávajícím 5425.26EUR a první nakupující chce nakupovat za 5425.25EUR (zvýrazněno červeně).

Kliknutím na tohoto nakupujícího se mi přenese jeho cena do mé LimitPrice, takže nemusím nic vyplňovat. Po přenesení ceny pak klikněte na “Max” v políčku “Amount”. Tím se Vám automaticky vyplní maximální množství BTC, které dle Vašeho stavu účtu je možné nakoupit.

Potvrzení nákupu pak provedete tlačítkem “Place buy order”.

Vaše objednávka se po vytvoření umístí v seznamu “Open Orders”, neboli otevřené objednávky. Zde bude nyní čekat, než se najde protistrana ochotná Vám BTC za Vámi zadaných podmínek prodat.

Je samozřejmě také možné, že začne cena postupně stoupat a Vaše objednávka se bude propadávat níž a níž. Vaši pozici ve frontě nákupů můžete sledovat v druhém sloupci (tam, kde jste původně klikali na zadání ceny).  Červeně zvýrazněno vidíte mou objednávku, která je již vcelku hodně hluboko od aktuálně obchodované ceny BTC. Vaši objednávku v seznamu poznáte tak, že je vyplněno množství ve třetím sloupci (v mém případe 0.001908 BTC).

 

Pro tyto případy slouží tlačítko “Cancel open orders”, kterým stornujete všechny Vaše otevřené obchody (případně můžete stornovat jen jeden konkrétní pomocí tlačítka X vedle daného obchodu).

Poté, co Vaši objednávku stornujete, připíší se Vám prostředky zpět na Váš účet a vy můžete zadat objednávku znovu. Je také možné, že se Vám podaří nakoupit jen část BTC a poté se cena vyšplhá nahoru. Kolik se Vám nakoupilo uvidíte ve sloupečku Filled (BTC).

Pokud se povedlo spárovat Vaši objednávku s jiným prodávajícím, postupně se Filled naplní až do celkové velikosti Vaší objednávky (Size). Poté, co se naplní kompletně se objednávka přesune ze sekce “Open” do sekce “Fills”.

4) Mám nakoupeno, co dál

Gratuluji. Nakoupili jste si BTC za nulový poplatek, namísto nesmyslně vysokých poplatků u běžných směnáren.

Nyní záleží na Vás, co chcete s BTC dělat. Pokud ho chcete jen držet jako Vaši investici, můžete jej nadále držet na CoinbasePRO, kde ho budete moci v budoucnu zase prodat. Případně, pokud chcete mít BTC v opravdovém bezpečí, doporučuji Trezor (recenze zde).

Pro poslání BTC pryč z CoinbasePRO pak slouží tlačítko Withdraw. Zde si opět zvolíte, jakou měnu chcete vybrat (tentokrát vybíráme BTC) a určíte, zda chcete peníze převést zpět do Coinbase, nebo je chcete poslat do nějaké externí peněženky (například do Trezoru).

Pokud byste za BTC nyní chtěli nakupovat různé další kryptoměny, které mají většinou ještě větší potenciál k růstu než samotné BTC, doporučuji Binance, kde i my obchodujeme. Jedná se o jednu z největších burz kde najdete velké množství alternativních mincí.

Binance je již pouze Kryptoburza, takže na ni nelze posílat či vybírat EUR. Je proto nutné nejprve takto na Coinbase nakoupit za EURa BTC a ty pak poslat na Binance, kde je můžete dále obchodovat za BTC do dalších kryptoměn.

Návod, jak odeslat BTC z CoinbasePRO do Trezoru a na Binance, spolu s tím jak obchodovat na Binance si nechám zase napříště :).

5) Pro zvídavé, co znamenají ostatní volby

Pro ty z Vás, které zajímají i ostatní nastavení, které jsem v návodu nezmiňoval. Tak tady ve zkratce:

Post Only / Allow taker určuje, zda jste ochotni nakoupit také jako Taker, tzn. s poplatkem. Jelikož se snažíme o 0% nákup, tak nechte “Post Only”.

“Advanced – Time in Force Policy” pomocí těchto nastavení lze určit, jak dlouho je objednávka platná. V základu bude objednávka na burze viset tak dlouho, dokud ji vy nestornujete nebo se celá neuskuteční. Lze ale zadat například omezení na čas, nebo že se musí provést okamžitě, atd.

Třetí volba vedle Market a Limit je Stop. Jedná se o takzvaný stop-loss order, neboli objednávku, která slouží pro případnou eliminaci větší ztráty. Krom stejných položek Amount a Limit price jako v případe Limit orderu je zde navíc ještě kolonka “Stop price”.

Ta funguje tak, že objednávka se aktivuje až v případě, že se cena propadne pod danou částku. Díky tomu lze například nastavit, že pokud se cena propadne o více než 200EUR, chcete Vaše BTC prodat. To děláte s vidinou toho, že pokud se cena propadla o 200EUR, pravděpodobně se propadne ještě víc. Vy proto prodáte s cílem později nakoupit více BTC za levnější peníze.

 

 

Pomohl Vám náš blog? Chcete nás podpořit? I málo udělá radost 😉
Become a patron at Patreon!
0 0 votes
Hodnocení články
Subscribe
Notify of
guest

33 Komentáře
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Georgio
5 years ago

Díky za skvělý návod. Pro mě škoda, že nepřišel dříve, nakupoval jsem před časem přímo na Coinbase jako lama 🙂
Aspoň už ale vím, kde pak zpětně bez poplatku proměnit zpět na Eura 🙂
Má cenu pro zlomek bitcoinu uvažovat o nějakém trezoru ? Bezpečnost Coinbase/CoinbasePro by mohla býti dostatečná, což ?

Dan
Guest
Dan
4 years ago
Reply to  Georgio

Zdravim, mohl byste prosim vycislit finalni naklady spojene s nakupem bitcoin pres coinbase? Myslim celkove naklady, tj. poplatky za prevod penez do coinbase, popr. smeni czk2eur a naslednej poplatek za zprostredkovani u coinbase? pak se to samo vsechno bude jeste opakovat pri prodeji, zajimala by me konecna suma tehle “skrytych” nakladu. Diky

Dan
Guest
Dan
4 years ago
Reply to  L

Dik za odpoved, ale nejaka ta suma z Vas vypadnout mohla, kdyz uz to mate za sebou. Nebo tyhle poplatky nezohlednujete do nakladu? Ja uz to totiz jednou zkusil pocitat a pres RB, kde sepa platba stoji 200,- + konverze (0,5 czk z kazdy koruny je fakt hodne), plus poplatek u coinbase, to vychazelo na nejakych skoro 30k jednim smerem za nakup 1btc.. coz teda neni vubec malo, pokud to ma jit stejnou cestou jeste zpet.. Jako lepsi alternativa se mi teda zda Revolut, ale tam je to zase zastropovany… jeste zkusim nacist neco o 500plus…

Dan
Guest
Dan
4 years ago
Reply to  L

sice sem si nevsiml, ze bych byl neslusnej, ale teda se omlouvam, aby zbytecne nedoslo k nedorozumeni ‍♂️

Dan
Guest
Dan
4 years ago
Reply to  L

jo a mmch. vlastne nevim, proc se pletete do rozhovoru, puvodne sem se ptal Georgia…

Dan
Guest
Dan
4 years ago
Reply to  L

V poradku, me jen zarazila ta vlna negace pro nic. Mmch. moc daleko od pravdy s tema 30K za celkovy prevody jsem nebyl. V obyc verzi Coinbase prijde nakup v uhrnu na 6% z celkovy castky (3,99% instant buy – kdo by chtel cekat 2 dny na prevod, kdyz se cena tak rychle meni, plus 2% za konverzi EUR>BTC), coz nam pri celkovy castce skoro 190K CZK a 1BTC hazi nejakych 11,5K. A to je pouze jeden smer! Pak jeste nutny pocitat s min. stejnejma nakladama pri presunu zpet a dalsi konverzi u me v bance, ktera bude jak Vy spravne tvrdite za dalsi 3K CZTK. Tzn. 26K. Coz teda nejsou zanedbatelny pocatecni investice, vubec kdyz clovek nechce obchodovat dlouhodobe. Nicmene chapu, ze se to da teda nejak obejit PRO verzi. Diky za tip.

Georgio
4 years ago
Reply to  Dan

Tak já kupoval přes Coinbase hodně dávno za něco přes 1kEur, poplatek Coinbase fee byl 17,25E (jestli byl v rámci kurzu Eur/Bitcoin schovaný ještě nějaký další poplatek nebo byl kurz reálný se už zpětně nedozvím). Takže to dělá něco kolem 1,5%. Eura jsem si převedl na Eurový účet přes Transferwise skoro zadarmo…

Georgio
4 years ago
Reply to  Georgio

Instant buy jsem asi nepoužil, krátkodobé výkyvy mě netrápily, spíše jsem sázel na dlouhodobý růst.. stejně jako u akcií pro dlouhodobého value investora je jedno zda koupí teď nebo za pár dní.. ten kdo vyznává technickou analýzu, pak dává instant buy smysl, ale proto jsem tady jiné nástroje než “klasický” nákup.

vojta
Guest
vojta
5 years ago

Díky za hodně podrobný návod…Ocení zejména začátečníci. Mě svrběla ruka a trochu ten adrenalin to zkusit už minulý týden a koupil jsem 1Etherum. A bylo to super vidět jak to na burze skáče ty čísla a potom konečně můj obchod byl realizován (samozřejmě jako maker, tzn. GRATIS)
Pak jsem si to zkusil i poslat do té MyEtherWallet a světe div se, stále je tam mám 😀

Takže už nejsem krypto-panic!!!
Trading na binance bude asi taky další krok, ale to by chtělo toho krypta trochu víc naložit, tak uvidíme po Vánocích, třeba budou zase výprodeje.

Ad referral:
Použil jsem od tebe, ale asi tě zklamu, sice jsem nakoupil za více než 100USD, ale ten referral se vztahuje jen na nákupy na coinbase, NE COINBASE_PRO, tzn. smolík, mají to i v podmínkách “The referred customer must use https://www.coinbase.com/trade to complete their qualifying order; any orders placed on Coinbase Pro will not count”

Matěj
Guest
Matěj
5 years ago

Ahoj, já jsem si taky tak před měsícem koupil nějaké to ethereum přes coinbase pro. Coiny jsem si pak uložil v peněžence blockchain ale copak se to stalo? 😀 dneska koukám jak se vyvíjí moje ethereum a zjistil jsem, že mám v peněžence přesně 0. Někdo my to musel nějak vysat. Neměl jsem tam moc, asi jen 0,5 eth. Nevíte co se mohlo stát? Resp. Jak se to mohlo stát? Trezor jsem si na pár eth kupovat ještě nechtěl. Díky matěj

Vojta
Guest
Vojta
5 years ago
Reply to  Matěj

To není možné, že by vysáli jen tvojí peněženku na CoinBasePro. Bych napsal napřed na podporu, protože ty coiny neopustili jejich platformu, někde to tam musí být, nebo možná nějaký bug. Ale ty coiny se určitě neztratily!

Matěj
Guest
Matěj
5 years ago

Ne coin base ale blockchain.

Matěj
Guest
Matěj
5 years ago

Díky.. no spíš jsem to měl jen špatně zabezpečené. Je tam vidět normálně výběr z peněženky na nějakou adresu před 4 dny. Měl jsem to zabezpečené jen přes email. To 2fa jsem praveze ještě neudělal.

Matěj
Guest
Matěj
5 years ago

Aha.. dobře děkuju.. zmenim si všude radši hesla..

vojta
Guest
vojta
5 years ago

V alze od zítřka mají Black Friday…mají akci i na Trezor, kde ho budou mít za půlu, tzn. za 1299Kč, To se mi zda už dobrá koupě a asi jeden pořídím.
Nevím jak moc velký bude mít tento příspěvek dosah, ale třeba si toho někdo všimne 😉

https://www.alza.cz/trezor-black-d4928293.htm

vojta
Guest
vojta
5 years ago
Reply to  L

Tak já mám nakoupeno za 1099,- libová to cena 😀
Koupil jsem ještě jeden kus a ten někde střelím.

vojta
Guest
vojta
5 years ago
Reply to  L

trošku takový hack, ale v rámci pravidel.
Jako nový uživatel na Alze jsem si aktivoval ten jejich “Alza Premium”, tzn. jsem se k těm nabídkám Black Friday dosta už teď od 9PM(12 hod dřív než normální smrtelníci). A shodou okolností dnes končí akce “Alza narozky”: https://www.alza.cz/narozky
Kde při nákupu nad 1000kč ti dají ještě 200Kč slevu, tzn. jsem to vše skloubil a woala..

Mám trezor za 1099,- a Ledger taky za 1099,-

A to už si myslím, že je bezkonkurenční cena.

Dusan
4 years ago

Ahoj, všem vše nej do nového roku. Dovolím si na konci roku dotaz – možná hloupý 🙂 Mám na “coinbase pro” bitcoiny a rád bych jim nastavil pravidlo, aby se na 9000 eur/btc prodali. Chápu správně, že do kolonky SELL/limit nastavím 9000eur a ammount nechám all, takže jakmile bude někdo ochoten koupit za 9k, prodá se to buď celé, nebo část..Je to tak? Nerad bych prodal bitcoiny za zlomek ceny špatným nastavením :))) Moc díky za případnou radu.

Dusan
4 years ago
Reply to  L

Moc díky! I za další rady. Pěkný den. D.

Vojta
Guest
Vojta
4 years ago
Reply to  Dusan

Já bych snad ještě jen dodal, že člověk musí mít stále fyzicky ty BTC na coinbase PRO, pokud tam má nastavený nějaký pokyn k prodeji a to se mi z hlediska bezpečnosti nelíbí..Já raději mám své BTC v Trezoru a až cena vyšplhá na můj SELL peak, převedu do Coinbase PRO a dám pokyn k prodeji.

Ano, můžu přijít o nějaké ty procenta vlivem časového spoždění, ale nevisí mě tam ty BTC neustále, ale jsou v bezpečí mé peněženky.

33
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x