X
Závlaha – round two

Závlaha – round two

A máme tu další článek :). Takto rychle jsem ho nečekal ani já, ale když už v týdnu dorazil modbus 12-relay board a když už máme venku tak pěkně, hecl jsem to a i tento víkend budoval a upravoval naše rodinné panství :)).

Jak jsem psal minule, desky, které byly v rozvaděči původně, tam byly jen dočasně. Jelikož potřebuji ovládat 8 okruhů závlahy, pergolu, gril a čeradlo, tak než tam mít dvě desky, objednal jsem raději 12-relé board (seznam s linky na desky a návody zde).

Postup byl tentokrát dost podobný jako minule, jen jsem tentokrát už vyraboval jen jeden ze dvou venkovních rozvaděču (230V rozvaděč už naštěstí mohl zůstat jak byl).

Většina instalace šla dobře, nic co by extra stálo za popis. Trochu výzva pak bylo zas rozchození desky samotné. Netušim proč, ale nejen že každý výrobce má maličko jinak nastavené adresy a příkazy na ovládání, ale dokonce i mezi jednotlivými deskami téhož vyrobce jsou rozdíly.

Takže zatímco například u 8-relay boardu se zapínalo/vypínalo pomocí hodnot 128/255, tak tady se to už dělalo zas 0/255, jindy zas 0/1. To stejné adresy, občas jsou od 0, občas od 1, občas se zapisují pomocí příkazu 0x5 a občas 0x6.  Takže to chce mít po ruce vždycky správný manuál. Abych si toto i do budoucna ulehčil, začal jsem kompletovat seznam manuálů v naši wiki. Pokud máte nějaké své, klidně mi je pošlete a já je tam přídám.

Nastavení do Loxone bylo už snadné, jen lehce upravit přepínací příkazy a vše šlapalo na výbornou. Co se desek týká, tak ať původních, nebo teď této nové, od prvotního nastavení vše šlapalo na výbornou. Zatím z celé této migrace na modbus věci mám velmi dobrý pocit.

Momentálně beru venkovní rozvaděč jako zátěžový test, a pokud by se vše osvědčilo, budu dál sjednocovat technologie. Co bych long-term rád udělal je ještě odstranit 1 KNX relay prvek, který mám v rozvaděči, jelikož jen kvůli němu nyní potrřebuji KNX sběrnici. Tam bych přešel rovněž na modbus relay board + externí relé, stejně tak bych long-term měl řešení pro případ, že by oděšel nějaký Loxone relé extension například. Zároveň bych se zbavil závislosti na KNX, takže bych mohl pak časem udělat upgrade na MS2 (jelikož to nahrávání LoxConfigu trvá fakt pekelně dlouho pokaždé :).

Uvidíme, jakou to celé bude mít životnost. Ale pokud se to osvědčí, přijde mi, že cesta modbus na relé/čidla + papouch na vstupy je úplně ideální (protože vstupy tak, aby byly opravdu rychlé a nemuseli se poolovat, jsem zatím nějak jinak rozumě nevyřešil, když nebudu počítat různé siemens PLC atd, kde už mi pak lépe vychází právě papouch).

Pomohl Vám náš blog? Chcete nás podpořit? I málo udělá radost 😉
Become a patron at Patreon!
5 1 vote
Hodnocení články
Subscribe
Notify of
guest

11 Komentáře
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
msk
msk
14 days ago

“Netušim proč, ale nejen že každý výrobce má maličko jinak nastavené adresy a příkazy na ovládání, ale dokonce i mezi jednotlivými deskami téhož vyrobce jsou rozdíly.” – nieco mi o tom hovor. Mozno si to este odomna nepocul, ale ja uplne nenavidim modbus. Blby elektromer som integroval 2h, pretoze navody na nete mal 2 a adresy registrov nesedeli ani z jedneho. Strasna sracka ten protokol.

IamDanielDinner
11 days ago

KNX se neosvědčilo že jde pryč z domu?

kully
10 days ago
Reply to  L

Když pořídíš MS2, tak nemusíš kvůli KNX kupovat extension pokud si necháš i MS1. Navíc na MS1 můžeš používat všechny vstupy i výstupy, tak mi přijde škoda ho vyhazovat.

IamDanielDinner
10 days ago
Reply to  kully

Zas na druhou stranu když tam má vše na modbusu tak proč si to ještě komplikovat knx. Zbytečně X systému, to je pak jak domeček z karet.

Já planuju celý core (aktory, senzory, tlačítka) nacpat na knx protože ty ceny už jsou dneska úplně v pohodě a líbí se mi ta decentralizace toho. Jen řeším co k tomu. Mít loxone knx v ms2 tak ho na ty automatizace a logovani vezmu, ale takhle to mám celkem blby a asi tam nacpu control4 protože ms2 a knx se mi platit nechce 😀

_Petr_
11 days ago

Jestli se koukám dobře, tak v8 nemá opakování zápisu registru. Když se tedy např. zrestartuje MS, tak můžou zůstat relátka v jiném stavu než si loxone myslí. Pak ti třeba dokonale zaleje trávníček. Novější verze mají interval opakování, takže se za chvíli vše nastaví správně.
Taková věc mi chybí u virtuálních výstupů, kde se může opakovat jen nenulový stav, takže digitální výstup umí opakovaně poslat na http on, ale neumí off.Z druhé strany modbus aktory chtějí něco posílat po každé změně a neumí, na rozdíl od virtuálních výstupů, udělat zápis jen při zapnutí nebo jen při vypnutí.

msk
msk
7 days ago
Reply to  L

No ono obecne je u tohoto blbe, ze ked chcipne loxone, alebo sa odpoji, alebo cokolvek, tak to rele proste zostane v stave v akom bolo posledne.

Ja som to u svojho firmware riesil tak, ze pokial do 30s nepride “on”, tak proste “off” a nazdar. A u vsetkych vystupov mam nastavene cyklicke opakovanie. Toto bohuzial u generickych modbus dosiek z ali nastavit imo nejde.

11
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x