Forum
Hmm no já uvidím jestli se mi to tam povede dát http://www.krby-bef.cz/cz/katalog-produktu/krbove-vlozky-teplovzdusne/bef-passive/bef-passive-6, každopádně děkuju, mě se pořád nelíbí mít ten kabel do 200°C tak blízko k ohni, ale chápu že to asi jinak neudělám.
Blíží se čas Vánoc a dlouhých lockdownů....
Pokud si chcete užívat karanténu u plápolajícího krbu, tady je aktualizovaný Lox config ke krbu.
Komponenty viz starší posty:
Ukázka jak to funguje v praxi:
Horní graf je průběh spalovacího cyklu (teplota spalin, fáze hoření). Dolní žlutý je klapka přívodu vzduchu.
Vidíte, že napoprvé se oheň nerozhořel. Mezi 16:00 a 16:15 jsme museli přiložit, aby to vůbec pořádně chytlo. Pak už jsme nepřikládali.
Celkově spokojenost. Čidlo otevření dveří (konečně) funguje jak má. Krb se sám ztlumí, jakmile se oheň rozhoří a nemám strach, že by se přetopil. Vydrží hořet trochu dýl a na konci se klapka zavře, aby skrz krb (externí přívod vzduchu) nešla zima do baráku.
EDIT:
Jediné, co mě sere je hlučné servo u klapky (Lufberg). Má někdo tip na opravdu tiché servo? Přemýšlím nad servem Belimo, ale tahle serva jsou dost drahá.
Tak zrovna jsem vyměnil servo u krbu Lufberg za Belimo. Nebe a dudy. Lufberg je levnější, ale ke krbu do obýváku si ho nekupujte, je fakt hlučné. Naopak Belimo (stačí takové to placaté se sílou 2 Nm) je krásně tiché. Je teda třikrát dražší, ale občas se dá sehnat za rozumnější cenu na sbazaru nebo aukru.
Koukám, že v minulém postu se ztratil soubor s Lox configem, tak připojuju.
Ad servo - Loxone má nativní Tree řešení ovšem primárně pro USA market - tam se hodně topí jen vzduchem (žádné TČ či rekuperace - topná spirála pěkně natvrdo - vlastní zkušenost z Floridy).
https://shop.loxone.com/enus/damper-tree-10.html
Dle dnešních informací je ovšem možno dodat i do ČR pouze toto servo bez klapky (rozdílné průměry palce/ metrika) - cca 2160 bez DPH. Výhoda - přímá integrace Loxone - tree řízení. Nevýhoda (při porovnání s Ali) - cena; při porovnání s Belimo je to naprosto ok.
Kdybyste někdo chtěl objednat, budu brát pro sebe, mohu přibrat.
Ahojte, se zájmem jsem přečetl celou diskuzi ohledně ovládání krbu.
Uvažujeme krbovou vložku Romotop Dynamic, hypokaust, akumulační obestavba. Nasávání externího vzduchu z venku.
Kamnářem nabídnuto řízení Timpex. Smart a Eco moduly Timpex dokáží komunikovat pomocí Modbus TCP, je tam Wifi modul ESP32.. mám od nich dokumentaci komunikace. Doma bude Loxone.
Ale cena Timpexu poměrně vysoká na to, že to to reguluje jen přívodní vzduch na základě teploty a času hoření..
Máte někdo zkušenosti, jestli se při prvotním nastavení regulace zadávají nějaké parametry, například průměr přívodního externího potrubí, velikost ohniště, případně další parametry ?
Samozřejmě marketingově je to popsáno krásně:
- volba režimu hoření ECO – SMART – TURBO
- samoučící software průběžně upravuje regulační křivku pro nejoptimálnější hoření
- výběr typu paliva (dřevo / brikety)
Realita bude zřejmě něco podobného jak postoval budulinek ohledně reverse engineering regulace "Tatarek".. Křivka, která bere potaz čas od začátku hoření a teplotu a průběžná úprava otevírání přívodu vzduchu.. Z historie měření pak mají možná implementovanou úpravu parametrů křivky..
Jak s odstupem času hodnotíte řešení regulace, které jste zvolili ?
Díky za postřehy.
Verim tomu ze to maji zvladnute, ale z meho pohledu je to zbytecna dalsi logika a komplikovanost systemu. Zprovozneni v Loxonu je celkem trivialni, zvlast kdyz tady je funkcni Loxone plan, ano musi se to trochu poladit, aby regulacni klapka neoscilovala mezi plne otevreno a zcela zavreno, ale to se poladi jen v Loxone planu. Klapka, servo a teplotni cidlo lze sehnat do 2 tis. a pokud se nekdy neco rozbije, tak staci vymenit jen jednu komponentu. Ja jsem s tim docela dost spokojenej, ohen hezky plapola a ja nemusim porad behat ke krbu a regulovat klapku rucne a kdyz to dohoriva, tak vyskoci notifikace v Loxonu, proste spokojenost. Tuhle sezonu jsem pridal i ventilator na privod vzduchu a to se skutecne rozpaluje samo i skoro vyhasli krb za chvilku vzplane.
Ahojte,
Vy kdož máte nasazeno, jak prosím řešíte přenos informací z AD převodníku 0-10V do serveru? Mám to mezi krbem a RZV +- 15m po kabelu.
Zvažuju jak realizovat přenos. Mužů ještě dotáhnout kabel stropem, ale bojím se o zkreslení při přenosu analogového signálu. Zvažoval sem použít JYSTY případně CAT6A. přenáší se 2 teploměry.
V opačném případě mi z toho vychází nutnost požít Compact server jako jediné možné AI zařízení, a to už pak nedává moc smysl proti TIMPEXU.
diky
p