X
Jaký je Kamado Joe III, recenze, zkušenosti

Jaký je Kamado Joe III, recenze, zkušenosti

Včera v hospodě na našem tradičním srazu lidí kolem blogu padlo několik dotazů kolem grilu, který jsem si nedávno pořídil. A protože jsem na dnešek měl naplánovaný skoro již tradiční roastbeef ala PipMaster, tak jsem si říkal, že dám dohromady svou recenzi na gril.

Nejprve pár slov, co je to vlastně za gril. Jde o keramický gril, vcelku mohutný, těžký tuším 150kg. Celé “vajíčko” grilu je z keramiky, kdy navíc ještě uvnitř jsou další keramické vložky. To proto, aby měl gril co největší tepelnou akumulaci. Nejznámějším představitelem těchto grilů jsou u nás asi GreenEgg, neboli zelené vejce. Osobně jsem GreenEgg nevlastnil, takže nemohu psát, co přesně má KamadoJoe navíc či ne, ale z toho co jsem studoval na webu, tak mi přijde, že Kamado Joe je za lepší peníze, navíc lépe vybavený s více drobnými vylepšeními, které dělají život s grilem krásnější :).

Keramických grilů je na trhu samozřejmě více a dají se pořídit i levnější, například v Makru. Ten rozdíl je na hlavně ve výbavě, možná i v množství či typu keramiky. Například Kamado Joe má opravdu velmi dobře zpracovaný pant a otvírací mechanismus. I když víko musí vážit 10+ kg, při otvírání to vůbec nepocítíte. Jde otevřít krásně skoro jedním prstem. Navíc pant umožňuje si víko nechat otevřené v jakékoli poloze a pak ho zase krásně ladně dovřít.

K tomu má KamadoJoe super těsnění, pomocí kterého víko opravdu dotáhnete a pomocí mechanismu docvaknete tak, že nebude utíkat žádné teplo. Vše opět velmi snadno ovladatelné. V porovnání třeba právě s Makro grilem, který víko neumí držet v automatické poloze a musíte s váhou bojovat, navíc při dovření pak jen víko “dosedne” na spodní část, není ale nijak přitažené a utěsněné (s Makro grilem mohu trochu porovnávat, protože jsem na něj původně několikrát osobně koukal 🙂 ).

Další obrovský rozdíl Kamada oproti těm levnějším, třeba Makro grilu, je pak vnitřní výbava grilu. V případě Makro grilu dostanete sice keramický gril, ale dovnitř pak jen jeden rošt v jedné poloze. Nic víc. A další příslušenství k tomu myslím nemají. U Kamada dostanete příslušenství hned několik a bude Vám i chvíli trvat, než přijdete na to co je na co nejlepší (sám někde stále tápu). V základu krom dvou nerezových roštů dostanete také “držák příslušenství”, který má 3 polohy, kde lze různé rošty přichytit. Krom roštů, kterých je celá řada (v základu dostanete dva nerezové, lze dokoupit pak litinový tál, litinový rošt (oba již mám) nebo třeba nerezovou misku, kamený půlrošt a další (ty nemám). Krom roštu pak lze do držáku uchytit ještě speciální nástavec (je součástí balení), který umožní do grilu vložit například vok pánev.

Dále pak dostanete ještě dva tepelné štíty, které rovněž lze umístit na speciální nástavec a pomocí kterých lze libovolně (v libovolné výšce a tím pádem intenzitě) vytvořit přímou či nepřímou grilovací zónu.

V neposlední řadě pak dostanete k řadě III ještě slo-roller, což je takový speciální nástavec nad ohniště s uzavřeným vrškem naprojektovaný tak, aby oheň nešel přímo na grilované maso, ale pouze ho horký vzduch “obtékal” a rovnoměrně ho griloval. Opět spousta magie a věc, se kterou je potřeba se naučit pracovat. Dnes jsem ho zkoušel poprvé na roastbeef, maso se udělalo nádherně, ale chce to maso nejprve ze začátku zatáhnout nad přímým ohněm, protože se jinak nevytvoří taková ta krásná kůrčička :).

Jak vidíte, příslušenství je opravdu hromada a to se dá ještě další hromada dokoupit. Osobně mám zatím dokoupeny jen půlměsíc litinového roštu na steaky a pak půlměsíc litinového tálu na zeleninu nebo třeba hermelíny.

Pojďme ale k samotnému grilování a k tomu, jestli a proč je teda gril vlastně lepší než třeba klasický kotlíkový Weber. Za sebe můžu s klidným svědomím říct, že prostě je. Důvodů je opravdu hodně, zaprvé opravdu ta keramická masa dělá strašně moc. Jakmile ji nahřejete, tak stupně drží bez kolísání, takže je mnohem snazší udržovat konkrétní teplotu v grilu. Mám gril zatim 1 měsíc, ale už stihlo být i celkem hnusně a i když fouká studený vítr, gril se uvnitř neochlazuje tak jako klasické kotlíkové grily. Díky tomu jste uvnitř schopni dosáhnout vysoké teploty na steaky, nebo držet konstantní nízkou teplotu na trhané maso.

Druhý důvod je pak hloubka grilu. Díky tomu, že je gril o dost větší a hlubší, tak máte (resp. můžete mít ale i nemusíte) oheň dál od masa. Navíc i díky možnosti vložit keramické tepelné štíty je pak o dost snazší mít dvě různé tepelné zóny, kde například steak nejprve zatáhnete a pak ve druhé zóně pomalu doděláte. Samozřejmě toto jde i v kotlíkovém, prostě shrabete uhlí na jednu stranu. Ale tady máte možnost tepelné štíty za pochodu přidávat či odebírat a neustále tak měnit styl grilování.

A tím se dostávám ke třetí vlastnosti, která ale možná ne všem bude vyhovovat. A to je ta variabilita. Tenhle gril (alespoň mě to tak přijde) není určen k tomu, aby měl jeden rošt a na tom se dělalo celou dobu. Je to gril, se kterým je potřeba si více hrát. Díky všem těm nástavcům a polohám můžete během grilování několikrát přestavět gril, nejprve dělat maso napřímo, pak nepřímo, k tomu přidat zeleninu, pak dát zeleninu třeba na vysoký nástavec výš a dodělat na tálu vajíčka, atd.  Není to ale něco, co bude chtít každý, pokud potřebujete něco narychlo ogrilovat a jít od toho, tak tento gril pro takové lidi prostě není. Na to je super plyn. Pustíte, uvaříte, vypnete. Toto je spíš opravdu pro ty, co rádi grilují, co tomu dají čas, co si s tím pohrají. A bohužel, občas i musejí pohrát.

Čímž se dostáváme k první nevýhodě oproti Weber grillu, který jsem měl (a zatím ještě mám). Kamado Joe Classic III je totiž v průměru menší než Weber master touch. Kamado Joe Classic III má průměr jen 46cm, zatímco Weber má 57cm. A občas to opravdu poznáte, že toho místa na Kamadu není až tak moc. Chce to lépe plánovat a trochu více natěsno umisťovat grilované objekty :). Řešením by samozřejme mohl byt Kamado Big Joe III, který má 62cm, ale to už je opravdu velká potvora, navíc za skoro jednou tak vyšší cenu.

Rozměr Classicu je prostě škoda, chtělo to pár centimetrů navíc a bylo by to optimální. Na druhou stranu, není to opravdu nic, co by se nedalo vyřešit. Zatím cokoli jsem griloval, tak jsem tam nějak nacpal. Ale je prostě fakt, že na Weberu jsem mohl místem plýtvat :).

 

 

Jako pátou věc bych vyzdvihl stabilitu a provedení držáku na celý gril. Důvod, proč jsem kupoval rovnou verzi III a ne II byl právě ten podstavec. Zatímco ve verzi dva působí strašně subtilně a nestabilně, tak verze tři je dotažená k dokonalosti. Když už kupujete takovýto gril, který navíc váží 150kg, tak ho fakt nechcete mít na podstavci ze čtyř ohnutých roxorů :). Ne, dělám si legraci, samozřejmě, že je to asi kvalitní stojan, ale prostě není pěkný. Ani to uchycení samotné keramiky nevypadá moc profesionálně. Tomuhle grilu prostě sluší podstavec z verze III (ten vlevo). Gril má velmi kvalitní kolečka, jejich dobrou aretaci a stojan je opravdu pevný. Když už s grilem jezdíte (a já ho teda zatím stále přemisťuju), tak se nemusíte bát, že se vám z něj gril vysype.

Jako šestý bod bych vyzvedl iKamad, což je z mého pohledu neuvěřitelně super věc, kterou ale Kamado tým dokázal neuvěřitelně zmršit. Takže je to něco, co opravdu milujete, ale zároveň fakt nesnášíte (možná něco jako Loxone :))). Tahle hračka dokáže Vaše grilování dostat na nový level. Poté, co ji do grilu nainstalujete (dokupuje se samostatně a nahrazuje klasická dvířka na vzduch+popel), z Vašeho grilu se stane iGril. Opravdu.

Kromě toho, že pomocí mobilu budete moci sledovat teplotu právě grilovaného masa, umí něco mnohem zásadnějšího. Umožňuje regulaci vzduchu, který do grilu přichází. Díky tomu Vám nejprve pomůže roztopit gril tím, že pustí naplno větráček, a vy tak namísto 15ti minut čekání na roztopení grilu máte za 5 minut hotovo. Dále Vám pak ale také pomůže udržovat teplotu v grilu během celého procesu. Nastavíte si, kolik chcete mít teplotu uvnitř grilu, přichytíte druhou sondu na rošt grilu a iKamand bude sám přidávat či uzavírat vzduch přicházející do grilu, takže teplota bude krásně oscilovat kolem nastavené hodnoty.

 

Dělá to tak, že buď úplně vypne větráček, takže do grilu nemá pak kudy jít vzduch, nebo postupně přidává na otáčkách, tím fouká vzduch pod hořící uhlí a pomalu oheň rozjíží. Zní to perfektně, že? A když to funguje a když to celé zprovozníte, tak i opravdu je.

Jenže, a tady se dostáváme k tomu, proč by inženýři z Kamado zasloužili vyrazit. Tak zaprvé, iKamand je wifi-only. Tzn. žádný bluetooth, ale musíte ho napárovat na vlastní wifi síť. Už to samo o sobě nemám moc rád, jenže, je to o dost horší. Po 3 hodinách neúspěšného připojování jsem začal procházet diskuzní fóra a dočetl se, že iKamand má problémy s 5Ghz wifi, takže musíte použit 2.4Ghz. OK. Jenže, tím to nekončí. iKamand krom toho nezvládá hesla delší než 10 znaků. Ouujééé… A bude to ještě horší. Tyto hesla totiž nesmějí být z ničeho jiného, než malých písmen a číslic.

 

To je co? Jakmile totiž heslo obsahuje cokoli jiného, milý iKamand se k wifi nepřipojí, a tím pádem se k němu nepřipojíte vy. Protože připojení jde přes centrální cloud server a ne napřímo. Peklo na zemi. Takže mu budete muset ideálně vytvořit izolovanou wifi sít, která bude mít heslo tak slabé, že ho hackne i pětiletý syn Vašeho souseda. A to přátelé stále není vše. Když už Vám bude vše fungovat, tak se jednoho krásného víkendu stane, že během Vašeho grilování spadne soudruhům v iKamandu cloud server a vám aplikace začne ukazovat nesmyslné teploty, což způsobí vypnutí větráčku a tím si málem zkazíte zrovna grilovanou pochoutku. Takže vy, kteří během grilování uděláte několikrát reinstalaci, stále nevěříte vlastním očím, až nakonec iKamand rozběháte alespoň v manuálním režimu, kdy jste schopni pouštět a vypínat větráček a maso nějak doděláte. Nářez. Jen proto, že se někdo rozhodl, že wifi a cloud jsou cool.

Naštěstí se toto stalo zatím jen jednou a jinak vše běží jak má. Jak vidíte, je to fakt kontroverzní věc. Na jednu stranu Vám to pomůže klidně s 12h grilováním trhaného masa, navíc díky přesnému dávkování vzduchu máte i mnohem menší spotřebu uhlí, bohužel na straně druhé to rozchození a případný výpadek byl opravdu k nasrání.  Celý iKamand je, jak jsem psal, volitelná součást. Nemusíte si ho kupovat, ale za sebe, koupil bych si ho zas, i když vím, že bych zas trpěl :).

Jako šestý, poslední pak vyzdvihnu samotné grilování v Kamadu. Je to možná placebo, ale prostě nám z grilu chutná ještě více než z Weberu. Když člověk udělá něco na plynu, je to super, je to rychlé, ale postrádá to tu “vůni”. Je to prostě jak ze sporáku. Oproti tomu, když člověk griluje na uhlí, tak je maso provoněno a je to jiné. A Kamado to pak posunuje ještě dál. Asi i díky tomu, že maso není v přímém kontaktu s ohněm a je výš, v kombinaci s hermeticky uzavřeným vnitřním prostorem, je maso celkově mnohem více “navoněno”, přitom ale není absolutně vůbec připálené, což oceňuje hlavně I. Zatím používám ještě své původní Makro uhlí, ale mám v plánu otestovat i přímo Kamado uhlí, které jsem ke grilu dostal. Navíc se doporučuje ke grilování dávat do Kamada ještě dva-tři špalíky třeba třešňového dřeva pro ještě lepší vůní. I bez toho je maso opravdu krásně voňavé a jsem zvědav, jaké bude při přidání dřeva.

Tak, a to bude pro dnešek asi vše. Věcí, které se o tomhle grilu dají říct, by bylo asi mnohem víc. Na spoustu z nich si teď ani nevzpomenu, ale jsou to ty drobnosti, co vám během grilování dělají radost, protože Vám usnadňují práci. Naříklad ty malé háčky, o které se zaseknou rošty tak, aby nepadaly a držely, nebo ten malý popelník uvnitř grilu, díky kterému snadno vyndáte popel a nemusíte ho vymetat, nebo třeba čárky na horním přívodu vzduchu, abyste si snadno udělali svůj systém a zapamatovali si, do jaké cca polohy přívod vzduchu při různých fázích grilování dát.

Jsou to drobnosti, ale je jich na tom grilu opravdu hodně. Nebýt těch problémů s iKamandem, byla by to pecka. Takto je to jen menší pecka s menším černým puntíkem. Je to škoda, celý gril je odladěný do posledního detailu, ale software iKamandu vypadá, jak by to dodával indický tým se šibeničným termínem 🙂

PS: Gril jsem si zakoupil za běžnou cenu nabízenou na internetu a za to, že gril zrecenzuji jsem dostal podpalovač a dva pytle uhlí na vyzkoušenou. Tudíž všechny informace, které zde píšu, vycházejí z mých reálných zkušeností a opravdu nejde o marketingový článek :).

 

Pomohl Vám náš blog? Chcete nás podpořit? I málo udělá radost 😉
Become a patron at Patreon!
0 0 votes
Hodnocení články
Subscribe
Notify of
guest

14 Komentáře
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jakub
2 years ago

U posledniho clanku jsi mi pripomnel, ze vlastne take shanim novy gril 😀
Po dlouhem badani jsem se rozhodl pro Kettle Joe, ktery si pretesnim. Jsem BBQ zacatecnik, takze je pro me zbytecne davat za gril moc penez. Nepodporuje ikamand, ale asi zas o tolik neprijdu, protoze kdyby vypadnul cloud uprostred grilovani, tak ho ritualne rozdupu na zamkovce.

Jakub
2 years ago
Reply to  L

Takze plechac nemaji a buhvi kdy bude, mezitim jsem se zminil zene a uz mame objednany classic III, dojoe a joetisserie. To abych fakt zacal delat terasu 😀

Jakub
2 years ago
Reply to  L

Je to vsechno palka, citim se blbe 😀 Dojoe je asi o efektu, na youtube jsem taky koukal, ze dokazou udelat stejne hezkou pizzu jen na kameni. Kazdopadne bys mel dostat dalsi varku uhli zdarma, protoze jsem to koupil jen kvuli tvym clankum (a naslednemu sjizdeni youtube, krome zminovanych napr. Smokind Dad BBQ).

kobra23
2 years ago
Reply to  L

Ano, já jsem se na základě článku rozhodl, že to opravdu stojí za to i když do té doby jsem nebyl schopen tu cenu akceptovat.
8.7. se snad podaří namontovat pergolu a pak hned objednám a budu testovat.

Richard
2 years ago

super! Jednou jsem se ucastnil grilovacky, kdy namocili do vody na kratkou dobu drevene chipsy ze sudu Jack Daniels (aspon takovou story k tomu podaval pan domaci) a ty pak pohodil na drevene uhli, ty doutnaly a pak horely malym plamenem. To bych si dovedl predstavit 🙂 Jsem plynovy Webrista a se slinou u koutku zavidim 🙂 At dlouho a dobre slouzi. Jo technicka – ten tesnici lem kolem spodku a vika, je mozne ho nejak cistit?

Havaj
Guest
Havaj
1 year ago

Zdravim. Hodně uvažují o Classicu 3 také, ale narazil jsem i na grily od firmy Kamado Ceramic a např jejich Mamut s rozměry roštu 54cm a za cenu cca 30k, vypadá jako slušný kousek. Trochu se totiž u KamadoJoe bojím toho místa. Jak hodnotíte gril po roce? Děkuji. Případně, měl jste možnost vyzkoušet i jiný keramický gril? Děkuji.

pip
Guest
pip
1 year ago

Narazil jsem na tuto recenzi náhodou, a za mě je férová. S Ikamandem bohužel nezbývá než souhlasit. S čím trochu nesouhlasím je využití plochy proti weber. Pro nepřímé grilování u KJ využiji v podstatě celou plochu, kdežto u weber musím dát do 1/3 roštu uhlí a zbytek využiji na nepřímé grilování. Myslím že to je +- na stejno. Pokud maso na začátku zatáhnete, už neabsorbuje tolik kouře jako když ho dáte rovnou do nepřímé zony, protože povrch masa je již uzavřen. A pokud není kůrka na konci jak má být, dá se sežehnout napřímo na konci. Za mně skvělá hračka pro velký chlapy, kteří se u grilu chtějí bavit a hrát si.

14
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x