X
Narozeninový dárek dorazil

Narozeninový dárek dorazil

Ještě, že jsem dlažbu udělal hned v úterý. Pan Joe měl dorazit až ve čtvrtek/pátek, ale asi se mě už také nemohl dočkat a tak včera ráno zazvonil telefon, že je na cestě :).

I když jsem počítal s tím, že bude velký, jeho velikost mne stejně překvapila. Jeho doprava proběhla bez komplikací, ráno v 7:00 telefon, že dorazí za cca hodinku a v 8 skutečně náklaďák přistál u našeho domu. Řidič vybaven paleťákem mi pak celou krabici dovezl až na terasu pod pergolu. Ještě že tak, celé balení bych tipoval tak na 200kg :).

A tak jsem se pustil do rozbalování. Asi už tušíte, co to je, že? 🙂 Moje úchylka na grily je prostě neovladatelná :). A protože jsem opravdu nevěděl, co si ke čtyřicátinám přát, nakonec jsem se rozhoupal a vzal Kamado Classic Joe III přímo od jeho distributora do CZ/SK firmy www.housegarden.sk. Bral jsem ho napřímo ze Slovenska, protože při aktuálním kurzu EUR/CZK je ze Slovenska o cca 10% levnější, než u nás v ČR.

Když člověk sleduje všechny ty pořady o grilování a neustále vidí, jak všichni (hlavně PipMaster 🙂 ) dělají vše v keramickém grilu, tak holt ten keramický gril časem mít prostě chcete. Je pravda, že si do toho člověk musí dojít. Dřív jsem moc nechápal, co na tom všichni vidí, ale když pak grilujete víc a třeba i v horším počasí, postupně víc a víc zjišťujete, že keramika je vlastně odpověď na všechny ty problémy, které s klasickým kotlíkem máte.

A teď už hurá rozbalovat. Další věc, která vás hned po váze zásilky dostane je způsob balení. Všechno naprosto precizně zabaleno, každá část ve vlastní krabici a ještě zabalená ve vlastním igelitu nebo polystyrenu tak, aby se nic nepoškrábalo a neponičilo.

Poté, co vyndáte všechny krabice a krabičky z velké krabice, konečně se prokoušete ke grilu samotnému :).  A je to macek :))).

Takto vypadal stůl po vyndání všech věcí, co byly kolem grilu. Tou dobou jsem si říkal, kolik toho je. To jsem ovšem ještě netušil, že uvnitř grilu se skrývá další várka příslušenství :)))

První skládačka byl podvozek. Zabalen na části v několika krabičkách. Díky tomu, že si podvozek skládáte sami, si aspoň každý díl pořádně osaháte. Všechny díly opravdu mohutné a pevné, kolečka parádní.

A tady je už pan Joe poté, co jsme ho vysadili na podvozek. Původní plán, že ho zvedneme spolu s I. jsem musel rychle přehodnotit, protože váha na ni byla opravdu velká. A tak jsem zavolal na rychlo-pomoc kamaráda odvedle (a ještě jednou díky za okamžitou asistenci :)).

Až poté, co jsme ho vysadili, a já pokračoval v montáži, jsem zjistil, že i on je plný dalších dílu a keramických vložek, které kdybychom vyndali, tak bychom ho možná i s I. už zvednout dokázali. Ale aspoň I. neruplo v zádech.

A tady je pak vyskládaná další várka věcí, které jsme vylovili z klobouku, pardon grilu ;-). Košíky, nástavce, tepelné štíty, SlōRoller a pár dalších věci. A hurá skládat.

A takto pak vypadá už připravený gril. Dole koš na uhlí, kolem něj keramické vložky uchycené “prstencem”, na půlce tepelný štít, na tom pak položený flexibilní stojan a nahoře zavěšený stojan na příslušenství. Těch kombinací, jak poskládat gril, je opravdu hodně. Na rozdíl od klasického kotlíkového to bude chtít vedle něj nějakou skřínku, protože nikdy v grilu nebude vše. Podle typu grilování se vždy poskládá jen to, co je potřeba, a zbytek je bokem.

Kolem oběda, kdy jsem měl konečně poskládáno, začalo být venku opravdu hnusně. Ochladilo se, začal foukat silný vítr a do toho pršet. Chvíli to vypadalo, že bude snad i sněžit. Dokonce jsem chvilku váhal, že test grilu nechám na další den, ale nakonec mi to nedalo :)). Naložil jsem ho uhlím a pustil se do toho.

A tady první testovací steaky k pozdnímu obědu ;-). První várku steaků jsem testoval ještě na původním uhlí i s původními sondami, protože nebyl čas vše rozběhat a vyzkoušet.

Co se týká grilování, tak pecka. I když je toho dost, co si člověk bude muset vyzkoušet a natrénovat, tak už první pokus dopadl hned super. I když bylo venku ošklivo a zima, tak gril po nahřátí parádně drží teplotu a steaky se udělaly naprosto luxusně. Vlastně jsem za to hnusné počasí takhle zpětně rád, že jsem to mohl hned vyzkoušet. U klasického železného kotlíku jsem totiž míval problém, že jakmile foukal větší vítr a bylo chladno, tak jsem gril neroztopil na takové teploty, aby se hovězí steak správně udělal.

A to je pro dnešek vše. Už se těším na další test, kdy budu zkoušet kuře a krůtí stehno. Obojí pomocí SloRolleru, který by měl zajistit, že teplo nepůjde napřímo zespodu, ale horký vzduch půjde k masu rovnoměrně ze všech stran. K tomu mne čeká rozbalení a rozchození iKamand sondy, která krom měření teploty grilu a masa má i motorek, kterým dokáže rychleji rozjet teplo v grilu a zároveň pak sama přiškrcovat přísun vzduchu do grilu pro regulaci teploty.

A na závěr pak ještě chci otestovat speciální uhlí přímo od KamadoJoe, které jsem spolu se zapalovačem dostal k mé objednávce za to, že se o grilu tady na blogu zmíním (gril i sondu mám zakoupenou za běžnou cenu). Když jsem se ptal, v čem je uhlí lepší, tak je prý z tropického dřeva, navíc hodně velké kusy, nabídne delší hořlavost a ještě lepší vůni masa. Tak na to jsem opravdu zvědavý. Takže test na porovnání s mým klasickým uhlím z Makra rozhodně bude :).

A co se týka zapalovače, tak na ten pak natočím nějaké krátké video. Normálně by mě nenapadlo si ho vůbec koupit, ale když jsem ho včera zkoušel, tak je to fakt mazec 🙂 (a to neříkám proto, že musím :))) ). Namísto zdlouhavého rozdělávání ohně ve startovači a pak přesypávání horkého uhlí prostě jen namíříte na uhlí a zapnete. Za chvilku máte krásně horký základ. V nějakém příštím článku vám to ukážu a budete ho chtít taky 🙂

Pomohl Vám náš blog? Chcete nás podpořit? I málo udělá radost 😉
Become a patron at Patreon!
0 0 votes
Hodnocení články
Subscribe
Notify of
guest

34 Komentáře
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ozzy
Guest
2 years ago

Pecka, díky za zkušenosti. Pipa taky sleduju a je to šílenec

Petr Zajíc
Guest
Petr Zajíc
2 years ago

Ten zapalovač je na 220V ?

Petr Zajíc
Guest
Petr Zajíc
2 years ago
Reply to  L

To musím mít!

Samo
Guest
Samo
2 years ago
Reply to  L

Ja na rozpaľovanie pahreby zvyknem používať 50 kW horák na propán-bután, ktorým som kedysi lepil hydroizoláciu 😉

Last edited 2 years ago by Samo
Samo
Guest
Samo
2 years ago
Reply to  L

By si videl tie fofry. Človek sa trochu zabudne a je po uhlí

kobra23
2 years ago

Jsi v tom eshopu pro členy fóra mohl domluvit nějakou slevu a já bych ho objednal taky, byť to bylo v plánu, až bude stavba hotova. Ale když už příští měsíc dorazí pergola, tak proč by nemohl i gril.

cybermole
2 years ago

Gratuluju, další level bude plynovej gril. Taky jsem měl na uhlí, je to super, ale vlastně pak zjistíš, že je to uplně na hovno 😀

msk
msk
2 years ago
Reply to  L

Nejake vyhody tohoto namiesto plynu? Alebo je to primarne tvarom nadoby/moznosti v tom piect krutu?

Aleq
2 years ago

pa-ra-da!

mx.
Guest
mx.
2 years ago

Jak jsi puvodne v minulem clanku baitil, ze sis udelal radost, tak jsem cekal novyho bawu. 😀 Grilovani jde sice uplne mimo me, ale mam rad kvalitni veci, ke kterym se clovek sam prokouse a nakonec je opravdu ocenuje a rad za ne zaplati. Z tvyho clanku to nadseni uplne odkapava. Unboxing sis musel urcite uzivat. 😉

msk
msk
2 years ago
Reply to  L

S autobusom som na tom podobne, skumam vito, v, tourneo custom, proacespacezafiratraveller. Rad by som to mal vyriesene do augusta.

msk
msk
2 years ago
Reply to  L

touran je hovno. mam grand c4 a chce to 2x take auto podla mna. sice za rok ubudne kocik, ale pribudne bicykel, kolobezka, helmy, picoviny… Idem do stredne velkej dodavky. Zatial som jazdil len vito a za mna v lepsej vybave ok. lenze cenovo sme uz potom pri o rok starsom v-cku (to som este nesedel). pokukoval som po proacespacezafiratraveller, ale nazory na to su rozporuplne, najma co sa spolahlivosti tyka (zatial viem len o odrbavani laku posuvnymi dverami a pravidelnej vymene nadrze adblue spolu s brzdovym oblozenim za 30kczk.) Od fordu ma masivne odklana jeho znicena povest vdaka totalne skurvenej dvojspojke powershit, ale tourneo ma udajne zase hydromenic ktory je ok, tak neviem…

Milan Cizek
Guest
Milan Cizek
2 years ago

Pěkné, a přitom taková nejspíš poměrně drahá blbost. 🙂

Marek
Guest
Marek
2 years ago
Reply to  L

Budu rad za tve zkusenosti. Jako co si budeme povidat, je to randal, co to stoji, vo tom zadna 🙂 Otazka je, zda to fakt je takova pecka, jak tvrdi par lidi v mem okoli, nebo jen nechtej priznat, ze za to dali neumerne finance a griluje se na tom “normalne” 🙂 Rozhodne to neodsuzuju, nemam osobni zkusenost. Letosni sezonu asi jeste dam s tim plynakem, co mam, ale pristi rok jde z domu. To cisteni a celkovej feel z toho mam mizernej. Takze absorbuju objektivni poznatky 🙂

elpaso
2 years ago
Reply to  L

Ja stim, ze plyn je sporak proste nemuzu souhlasit. Ano uhli ma neco do sebe, ale pokud ma clovek velkej poradnej plynovej grill (mam Weber Genesis2) kterej je zaklopenej, tak je uvnitr dymu dost a efekt zahradniho grilovani na uhli je pomerne dost zachovam…

dalsi veci je potom grilovani pod pergolou (nedej boze zastresenou) a grill prirazeny ke stene. Tam i grilovani na plynu zklikviduje stenu za tim a o vrsku ani nemluve

ale grill samozrejme NARHERNEJ!!! o tom zadna… je zvazuju ze na vylozene outdoor mimo terasu/pergolu poridim jeste Ofyr 🙂

dalibor
2 years ago

sorryjako a za jaký love to bylo s dopravou ?

Richard
Guest
Richard
2 years ago

dodatecne vsechno nejlepsi a at dlouho a dobre slouzi 🙂

Last edited 2 years ago by Richard
34
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x