X
Zabezpečení bazénu

Zabezpečení bazénu

Už loni jsem tu na blogu otevřel diskuzi na téma zabezpečení bazénu před prckama či zvěřinou :). Můj původní plán bylo použít ochranou sít, kterou bych natáhl přes celý bazén a pomocí několika patek našponoval tak, že by unesla naše miláčky.

Konkrétně jsem měl vyhlídlou firmu Řezáč, kterou znám i z volejbalu :), a která dělá i bezpečnostní sítě na stavby. Mají hromadu různých rozměrů, různých tlouštěk provazu a velikosti ok. Bohužel, plány jsem nakonec musel změnit.

Důvod je ten, že zatímco potomek číslo jedna začal lézt a především pak chodit v cca roce a půl, kdy už měl trochu rozumu a byl i trochu větší, tak naše číslo dva plazí/leze už od šesti měsíců a nyní se už začíná i stavět. A to je problém. Sítě totiž nemají až tak malé oka, takže pokud by náhodou do bazénu přepadla dvojka, stejně by mu ruce projely sítí, a pokud by se síť trochu prověsila, mohl by se stejně utopit.

No, takže jsme zvažovali další alternativy a nakonec nám z toho vylezlo kompletní zastřešení bazénu. Na trhu jsou tyto kopulovité zastřešení primárně asi dvě (původně s Mountfieldem tři). Jedno je hodně levné, dělá se na některé typy levných bazénů, a co se konstrukce týká, asi to moc nevydrží. Další pak dělá Mountfield, ale i ten od toho upouští, protože zřejmě za pár peněz hodně muziky prostě nejde. A pak je tu česká firma (www.teply-bazen.cz), co to přímo vyrábí, a tam jsme to vzali my.

Cena teda už lidová úplně není, ale je to tím, že je to z kvalitnějšího materiálu. Tyče už jsou robustnější, plachta vypadá dobře a otvírací mechanismus je rovněž fajn. My brali na 3.6m bazén kopuli 4.20m a možná to chtělo i tu větší, protože takto se tam nevejdou schůdky. Cena pak za ten náš kryt byla 17.900,- kč.

Díky ceně jsme i chvíli váhali, ale nakonec jsme do toho šli. Krom toho, že už nemusíme řešit, zda zrovna venku do bazénu někdo nespadne, tak by to mělo i výrazně pomoct s teplotou vody v chladnějších dnech na začátku a konci léta a snad i s čistotou vody, kdy letos z bazénu neustále tahám mrtvé mouchy. Další výhoda je, že je v kopuli fakt jak ve skleníku, takže tam budeme moct jedničku nechat hrát i když třeba nebude takové teplo. On ten bazén miluje a hlavně, unaví se a pak lépe spí. A to se ani penězi vyvážit nedá :).

Další benefit, který jsme ale otestovali až dnes při sestavení, je, že když se kopule uzavře, tak z bazénu jde menší randál, než když je otevřený :)). Plachta trochu i tlumí to, co se v bazénu děje. Ale chce to opatrně, pod plachtou může být docela horko, takže to si budem nechávat asi jen na nejhorší případy :).

Sestavení krytu bylo vcelku jednoduché, tyče se do sebe zapojují jako ve stanu, jen jsou o něco vetší :). Celá tyč se pak uchytí do ohybného mechanismu a na tyče se pak pomocí suchých zipů přichytí plachta. Zipy drží suprově, trocha práce byla s vycentrováním plachty, ale nic hrozného.

Celé sestavení jsem dělal vedle bazénu. Kryt váží cca 25kg, takže pak není problém ho přenést. Uchycení do země je realizováno dvěma velkými hroty (součást balení), kterými se chytnou ohybné klouby a pak vepředu jen pomocí gumicuku do kotvy do země, která je taky součástí balení. V obou případech je doporučováno do země zakopat ztracené bednění a přivrtat oka do ZB. To budu v budoucnu taky dělat, protože tráva pod kopulí předpokládám postupně chcípne, a já pak okolo bazénu udělám kruh z kačírku, aby se to i lépe sekalo. Zatím mám přichyceno jen do země.

 

Bazén lze úplně otevřít a plachtu tak nechat složenou na jedné straně bazénu (lze na obě strany), případně lze otevřít jen částečně, ale pak je potřeba zafixovat pomocí delšího gumicuku nebo provázku (viz první obrázek). Bazén se totiž po částečném otevření začne ihned sám úplně otvírat.

Zatím s krytem spokojenost, materiál i zpracování dobré. Mám ho ale cca 10 hodin, takže na nějaké větší soudy je zatím brzo. Každopádně plachta by měla vydržet minimálně 5 let, spíš víc. Pokud by se s ní něco stalo, měla by jít koupit i samostatně za cca 8tis.

Pomohl Vám náš blog? Chcete nás podpořit? I málo udělá radost 😉
Become a patron at Patreon!
0 0 votes
Hodnocení články
Subscribe
Notify of
guest

14 Komentáře
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Hel
Guest
Hel
2 years ago

Paráda 🙂 A na jaře tam můžete předpěstovávat rajčata a papriky, Luďo 🙂 A jseš si jistej, že ti do toho natajňačku dítko jedna či dvě nevleze? Že je to opravdu zajištěné proti otevření zvenku? A místo kačírku raději zelený dražší umělý travní koberec…

msk
msk
2 years ago
Reply to  L

Kolko ti to trci zo zeme? Dcera 2r ma hranu bazenu v urovni nosu, ze by tam padla nahodou je vylucene, ale za kratko tam dokaze vyliezt po bocnych vzperach podla mna.

msk
msk
2 years ago

Ja mam tu siet, ale prvy krat mi ju dodali v blbom rozmere, takze som ju neskusal, Potom to opravili, ale na skusku este nedoslo bo nebol cas. Imho si myslim, ze je to uplna picovina a nemoze to fungovat, ale uvidime.

msk
msk
2 years ago
Reply to  L

Pretoze si to furt nekupoval Ty a nemohol som len pohodlne pockat na vysledok :D.

Dáda
2 years ago

Ahoj, špatně jsem koukal, nebo tam není napsán název té firmy, co to tedy vyrábí? Díky

Dáda
2 years ago
Reply to  L

Díky, jinak letos dělám terén, ale na příští rok plánuju něco takového
https://www.natrampolinu.cz/bazen-457×122-pisek-dome-cerpadlo

a ted nevim zda s cerpadlem nebo ne

Dáda
2 years ago
Reply to  L

jasny, hele da se ten tvuj provozovat celoročně ?

14
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x