X
Jak jsme hledali doménu pro eshop

Jak jsme hledali doménu pro eshop

Původně jsme chtěli název domény, který by obsahoval pro nás primární klíčové slovo a doména tak byla co nejefektivnější z hlediska SEO. To však popisuje pouze jednu oblast, na kterou bychom se v eshopu chtěli zaměřit, proto jsme začali zobecňovat.

Narazili jsme však ještě na jeden problém. V USA jsou často i velmi obecná klíčová slova chráněna obchodní značkou. Jejich použití v doméně tak může být poněkud problematické, alespoň tak situaci popisuje John Vanhara v jeho knížce Chudý Honza, bohatý John, kde výslovně nedoporučuje pro doménu obecná slova. Použitím bychom se vystavili riziku soudu, což byl ovšem jenom jeden aspekt věci. Důležitá pro nás byla ale také úvaha, že pokud bychom se do takového dostali, bylo by dosti pravděpodobné, že bychom o doménu přišli a tím pádem bychom rovněž ztratili vybudovanou pozici ve vyhledávačích. Proto jsme se snažili najít slova, která nejsou zcela obvyklá, přesto jsou pro daný obor výstižná. Takovouto doménu se nám myslím po půldenním přemýšlení podařilo nalézt.

To, že slova nejsou registrovaná jako obchodní značka, jsme pro jistotu ještě ověřili v TESS systému (Trademark Electronic Search System).

Ke hledání domény si dovolím ještě jednou malou poznámku. Narazili jsme na neuvěřitelné množství domén zaregistrovaných různými spekulanty s doménami. Pokaždé, když jsme dostali nějaký nápad a měli pocit, že tato doména určitě nebude obsazená, byla již někým vlastněná (a nevyužitá). Jelikož se chceme vyhnout zbytečným nákladům, snažili jsme se najít takovou doménu, za kterou není nutné spekulantům platit. To se nám nakonec taky povedlo, ale ufff, dalo nám to dost zabrat. Spekulaci s doménovými názvy jsem vždy považovala za zajímavý nápad na podnikání, dnes nám ovšem dost znepříjemnil život 🙂

Pomohl Vám náš blog? Chcete nás podpořit? I málo udělá radost 😉
Become a patron at Patreon!
0 0 votes
Hodnocení články
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x