Zprovozňujem eshop

Zprovozňujem eshop

Již pár dnů jsme pročítali diskuze na téma “Který open source eshop je nejlepší”. Co diskutující, to názor a zorientovat se v tom nebylo zrovna lehké. Nechtěli jsme nic vlastního ani nic na míru, jdeme cestou nejjednoduších a nejméně pracných rozhodnutí.

Postupně se do finálního rozhodování probojovaly následující:

Magento

byl to můj hlavní favorit před začátkem výběru a popravdě i během něj. Bohužel či naštěstí jsem pak narazil na článek WebBiz – Proč ne magento, který mě dost vystrašil. Bohužel názor na tomto blogu nebyl jen výkřikem do tmy a při delším pročítání diskuze jsem na podobné stížnosti nad pomalostí a žravostí tohoto systému narážel opakovaně. Jistě, byly tam i názory o tom, že je to nejlepší ecommerce, ale taky názory, že je to nejvíce zabugovaný systém, co kdy kdo viděl. Verdik byl jasný, magento šlo z kola ven.

osCommerce

dalším adeptem byl osCommerce. Moc jsem o něm nevěděl, jen to, že má spousty instalací a je tu s námi už dost dlouho. To druhé se mu bohužel ukázalo osudné. Podle všech srovnání nevychází ani rychle, ani uživatelsky přívětivě a seo friendly rovněž ne. Zkusili jsme jeho administraci v nějaké demoverzi a bylo rozhodnuto, osCommerce také ne.

PrestaShop

O tomto eshopu jsme se dozvěděli až při naší hledací pouti. Měl být velmi rychlý, dostatečně starý na to, aby byl odladěný, ale zároveň ještě dost mladý, aby byl rychlý a zbytečně nepřeplácaný funkcemi. Hned na začátku jsme ovšem narazili. Testovací verze administrace eshopu nebyla dostupná několik dní. Problém se však ukázal jinde. Eshop je vyvíjen především francouzskou komunitou. Kromě všudepřítomné francoužštiny, která se dá většinou přepnout, je i celý obchodní a prodejní systém navrhnut pro Francii, v lepším případě Evropu. To by pro nás znamenalo hromadu přenastavování tak, aby to vyhovovalo americkému trhu. Další háček je v ceně addonů a designů. To, co pro ostatní stojí $20-$40, je pro PrestaShop v lepším případě za €50, většinou spíše za €100 až €150. Takže prestashop presto z kola ven.

ZenCart

ZenCart vychází historicky podle všeho z osCommerce a podle toho bohužel vypadá. Je už rovněž zastaralý, ne zrovna rychlý a administrace nepříliš přívětivá. Možná, že s dávkou trpělivosti a několika skinů a pluginů by to použitelné bylo, ale tolik času jsme na to neměli. Další z kola ven.

OpenCart

A tím se dostáváme k shopu, který jsme si nakonec vybrali. Ze začátku jsem mu moc nevěřil, podle jména jsem ho neznal. Komunita není tak velká, jako u osCommerce nebo ZenCart, ale není zas tak malá, jako PrestaShop. Moduly i grafiky do něj stojí rozumných $20 – $40. Administrace se nám líbila hned od začátku, testovací verze byla i dost svižná. Rozhodli jsme se tedy pro OpenCart a začali řešit hosting.

Hledání hostingu

Zvažoval jsem, že rozběhnem eshop na některém z našich serverů, kde hostíme weby našich zákazníků. Nakonec jsem se rozhodl k úplnému oddělení od stávající firmy a hledal samostatný hosting, ideálně se zkušenostmi s OpenCart. Po chvíli googlení jsem narazil na TMDHosting. Pěkný web, tváří se že umí hostit kde co, a k tomu dostanu doménu, nonstop servis, komplet správu serveru, nainstalují mi OpenCart i kterýkoli modul budu chtít, budu mít denní zálohy a neomezený diskový prostor i internetový traffic. A to vše jen za $3.80 měsíčně, no neber to ;).

Neváhám teda a zkouším rovnou online podporu, jestli v době, kdy je u nich hluboká noc, budou mít response time, jak slibují, tj do 10min. Pokládám tedy otázku, zda bude doména moje, i když od nich odejdu. Ani ne za minutu už se mnou píše support a odpovídá kladnou odpovědí. Doptám se ještě na pár drobností a hurá objednat (ještě jsme trochu dumali nad doménou, ale o tom možná jindy).

Objednám hosting, zaplatím 12 x $3.80 a čekám co se bude dít. Za 2 min email, že mám doménu, takový a takový přístupy na server a že to bude trvat 24-72h než se rozdistribují DNS záznamy. I tak mi to nedá a zkouším klikat na link s novou doménou. A hele, ono to jede ;-). Nechápu jak je možné, že se to za těch pár minut stihlo, ale rozdhodně mne to nadchlo ;-).

Další krok je eshop, koukám, že na hostingu nic nainstalovaného není. Píšu proto opět na podporu, že tam shop není a že jsem se možná při objednávce uklikl a omylem zvolil hosting bez shopu. Na to opět za minutu odpověď, že je vše ok, že si v administraci jen zadám ticket, kde si vyberu, kam a co chci nainstalovat. Žasnu a testuju. Zadám OpenCart a volím doménu. Ticket odeslán a za 5min odpověď, eshop nainstalován, přístupy jsou ty a ty. Zkouším a opravdu, eshop funkční.

Uvidíme jak se TMDHosting osvědčí v budoucnu, ale zatím mile prekvapil. Na správu hostingu používají stejné rozhraní co ServerGrove doplněné o BFU úkony typu “Nainstaluj mi OpenCart”.

Není všechno zlato, co se OpenCart jmenuje

Poté, co nám eshop rozjeli, jsme začali vše zkoumat. Většina věcí super tak, jak jsme čekali a měli vyzkoušené, pár věcí ale zarazilo.

První věc, v základní instalaci je úplně vypnut SEO Optimalizační mód eshopu. Takže všechny linky jsou odpudivé adresy s hromadou čísel a nesmyslných údajů bez jakéhokoli SEO friendly textu. Stačilo zagooglovat a hotovo.

Druhá věc, která už tak snadné řešení neměla, jsou adresy login/cart/checkout atd. Všechno je to v podobně odpudivém formátu index.php?route=checkout/checkout. Ale to by ještě tolik nevadilo, kdyby ale i logo, drobečková navigace a vlastně všechno, co odkazuje na homepage, nemělo link ve formátu http://www.eshop.com/index.php?route=home/home namísto jednoduchého www.eshop.com. Tak tohle mi už ovšem vadilo moc, takže zase googlování a všude, že to moc řešit nejde, nebo že se musí ručně upravit cca 80 souborů . WTF? Nic, podíval jsem se do kódů a po 10ti min hledání našel fci, co překládá a generuje adresy. Stačil jeden řádek a všechny home url jsou tak, jak mají být.

Od té doby jsem s eshop spokojen ;-). Zatím jsme tam nic moc nenaplnili ani nenapsali, pořád se spíš navzájem poznáváme. Uvidíme jak to bude dál. Myslím ale, že na naše rychlé rozjetí businessu to je přesně to, co jsme chtěli.

Pomohl Vám náš blog? Chcete nás podpořit? I málo udělá radost 😉
Become a patron at Patreon!
0 0 votes
Hodnocení články
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x