X
Forum

Forum

Externí moduly na z...

Notifications
Clear all

Externí moduly na zvýšení počtu vstupů/výstupů

473 Posts
43 Users
44 Reactions
97.3 K Views
(@kudykam)
Honorable Member

Našel sem info tady:

https://www.vodnici.net/community/loxone-a-arduino/loxone-modbus/paged/14/

že loxone komunikuje přes modbus tcp a ne přes modbus rtu. Nevím jestli to umí i gnome485 nebo je správně nastavený, protože když to testuji přes virtualní port na pc spolu s programkem modbus poll a tam nastavím Connection modbus RTU, tak komunikuje, ale když modbus TCP tak nekomunikuje.

Z toho mi vyplívá že gnome jede přes RTU, což je asi špatně tedy

ReplyQuote
(@budulinek)
Reputable Member

@kudykam Je to tak. Loxone akceptuje standardní Modbus TCP. To co posílá gnome485 je nestandardní paskvil, kterému se občas říká "Modbus RTU over TCP". Loxone určitě neumí "Modbus RTU over TCP"

Když se podíváš na popis GNOME485

https://papouch.com/gnome485-prevodnik-ethernet-rs485-p4613/?vid=1683

tak tam máš poznámku:

Hledáte převodník Modbus TCP na Modbus RTU? Naleznete jej zde.

Čímž ti chce Papouch naznačit, že z GNOME485 nikdy Modbus TCP nepoleze a potřebuješ jiné zařízení. Dávejte pozor, co kupujete. Rozdíl mezi Modbus RTU a Modbus TCP není jenom ve fyzické vrstvě (RS485 linka vs TCP ethernet), ale i v protokolu (jaké byty se posílají). Takže GNOME485, který jenom předává byty (aniž by je nějak měnil) z jedné fyzické vrstvy na jinou, je ti na prd.

Ten GNOME485 ale umí UDP, takže by měl umět i "Modbus RTU over UDP". Je to sice taky paskvil, ale Loxone by to měl zvládnout zpracovat přes UDP vstupy a teoreticky by mohl zvládnout i odesílat požadavky přes UDP výstup (pokud se ti nějak podaří v Loxonu spočítat CRC).

ReplyQuote
(@milanp)
New Member

Ahojte, používal jsem do teď "budulínkovo" arduino na modbus a teď jsem přešel na WaveShare RS485: https://allegro.cz/nabidka/prevodnik-rs485-na-ethernet-poe-rs485-rj45-12962615038  
Dá se samozřejmě koupit i na aliexpresu. Pozor - jsou dvě verze, které se liší napájením PoE (má/nemá). 
Zatím to mám zkušebně zapojené, na tom pár čidel. Přijde mi to rychlé, funkční a pěkně se to dá zavěsit rovnou do rozvaděče.

Loxone kompatibilní 😉

This post was modified 1 year ago by milanp

ReplyQuote
(@ansuz)
Active Member

Ahoj, přes den v týdnu pracuji, po večerech konfiguruji dům aby žena mohla rozsvítit a o víkendech stavím a to mi jde rychleji, než ta konfigurace. Aktuálně si hraju s WaveShare (dále WS) RS485 to ETH. Prosím pomoc a radu co mám špatně, nebo kde to nechápu.

Mám DI desku (tady se snažím ušetřit takže Čína) ta má rozhraní Modbus RS485, přes A+/B- zapojen do WaveShare a ten zase přes ETH do sítě a cílem je nastavit virtuální UDP vstupy/výstupy v Loxonu, kde částečný úspěch.

Virtuální UDP výstup funguje na úrovni Loxone -> WS a tím to končí.

WS nekomunikuje s deskou s DI.

Nastavení WaveShare ve VirComu:

image

TXD monitoruje, naskakuje:

image

Nastavení v Loxonu  UDP virtuální vstup:

image
image

Nastavení v Loxonu funkční virtuální UDP výstup pouze do WS:

image
image

Hex:

Toto zasílá QModMaster kde mi RS485 funguje (test přes USB).

Dotaz
\x00\x08\x00\x00\x00\x06\x1E\x02\x00\x1F\x00\x01

Odpověď (v Loxonu na obráku jsem použil \v tušim že blbost, v tuhle chvíli to neřeším jelikož jsem se seknul vůbec na cele komunikaci směrem k desce)
\x00\x08\x00\x00\x00\x04\x1E\x02\x01\x01

Děkuji za jakoukoliv pomoc. Pokud to píšu do nevhodného vlákna prosím o upozornění a přenesu, toto mi přišlo nejblíž.

V 0:27 se mi povedlo rozběhnout.

Nastavení musí být:

image

Loxon tedy výstup nastaven správně. Pokračování next day (0,01s funguje, uvidíme jak to bude spolehlivé/ztrátové pro světla, kdyby už někdo věděl, klidně doplňte).

1:21 plně funkční

Řešení dopíši později, nebo to komplet smažu, nebo přesunu, pokud to není slepá cesta na spínání světel.

Zatím dotaz na závěr, jak je spolehlivé a použitelné toto řešení na spínání světel?

This post was modified 6 months ago 3 times by ansuz

ReplyQuote
 Robb
(@robb)
Trusted Member

Použitelné to asi je, spolehlivé asi taky. Ale přibyla ti tam jedna vrstva, která se může porouchat - síťová vrstva. Jinak to asi stojí na kvalitě a životnosti těch čínských desek. Ale pokud už si to rozchodil a používáš to, nechal bych to běžet do prvního průšvihu. Za mne jsou světla celkem kritická a tyto desky a převodníky bych dal jen na nekritické části, tj závlaha popř stínění. Manželky těžko chápou, proč zrovna toto začalo stávkovat když máte návštěvu 🙂

ReplyQuote
(@ansuz)
Active Member

Tak jsem se tím úspěšně prokousal a trošku zase rozšířil obzory.
Waveshare zůstane na podružné RS485 prvky (Desky s AI, Relé, NTC čidla), je to skvělá věcička.
Nakonec, co se týče desky z číny (chápu obavy kvality, mám je taky, uvidíme snad mě manželka neutluče koštětem) za 3300Kč se 64DI (NPN,PNP), která podporuje RS485 MODBUS RTU/TCP jsem se dopracoval, že UDP přes Waveshare v mé implementaci je jak píše Robb - další vrstva, tedy potencionální problém.

Takže jsem sednul (seděl jsem po večerech 2 měsíce) a dal dohromady kód v PicoC do Programu v loxonu jak pro UDP, kde jsem začal a pak přes TCP (vydal jsem se složitější cestou). No a výsledek, 30ms reakce, tedy neuklikatelná světla. Mám ohromnou radost.

Kód ještě budu chvilku testit, ale po 3 dnech to vypadá stabilně, naběhne i když dojde k výpadku spojení (výpadek el., restart, výpadek domácí sítě). Ještě budu zkoušet extrémy s rychlostí :-). Deska nastavena na Baud 115200.

Deska mě přesvědčila že RS485 je "náročnější/dražší" na dotazování a zpracovávání, ale pro toto je to naprosto s rezervou použitelné.

Tedy sestava na světla je.
Deska 64DI.
DMX512 přes Arduino.
Controler s 24výstupy.
Světla 24V CW/WW.

ReplyQuote
msk
 msk
(@dusanmsk)
Member

Cely barak spinam arduino mega a tlacitka citam arduino nano z aliexpresu cca 7 ci 8 rokov 😀

budulinek reacted
ReplyQuote
(@ansuz)
Active Member

@dusanmsk To je dobré vědět, že to drží tak dlouho a ještě lepší, že je to za pakatel o proti mému řešení. Mě se tady na fóru nepovedlo najít (dost pravděpodobně jsem špatně hledal), narazil jsem na rozdělané desky podobné, vycházející, nebo v tu dobu prototypované Railduino. Vše sice za babku, ale obnášelo dodatečné pájení a skládání, jestli tomu tak neni, tak jsem znovu objevoval kolo :-D.

Moje kolo je v podstatě podobné řešeni Quidu ve smyslu, zapojím, připojím ETH, nastavím IP adresu, nahraju config s programem a už klikám. Ale nerozporuji, kdybych šel cestou Arduina, tak dost možná nad tím strávím stejný čas s pájkou (tedy pokud už není všechno hotovo, jen jsem blbě hledal) a svítím taky. Výsledek je, že z toho mám jen radost i když to asi není nic převratně nového :-D.

A otázka, jak, nebo čím měníte barvu světla? Co k tomu používáte? 0-10V (našel jsem pouze pro 2 barvy), integrovali jste Zigbee, nebo máte DMX ovladače na stěně a ty v Loxonu pro mne zatím neznámým způsobem předáváte dál arduinu (mé řešení je DMX512 console na arduinu pod návodu co byl zde).

Umím si rozsvítit nastavit kombinace, nastavit automatické tóny barev na základě hodiny, nebo světla venku v loxonu, ale nevím jak ovládat na zdi barvy.

Prosím o odkázání kde se něco podobného řeší, nebo jak jste k tomu přistoupili. Mobil je až úplně to poslední přes co to chci řešit. Ideální je ovladač na stěně a na stole :-).

Moc děkuju, ať neobjevuji zase kolo.

ReplyQuote
l.adamek
(@l-adamek)
Prominent Member

Ja take jedu na novejsich deskach od msk pro nano.

Tam je ted jeden problem, pro nano uz se nedela Ethernet shield s W5500. Mam koupene do zasoby, ale prece jen 🙁

ReplyQuote
msk
 msk
(@dusanmsk)
Member

@ansuz No hotove v zmysle "vala sa mi tu toho plny sklad" nie je nic, ale neosadene dosky a suciastky mam. A kto vie robit s pajkovackou, osadi si to doma sam. Ja na to cas bohuzial nemam, ale jedna doska je tak na 10 minut (16 portov). Niekde na easyeda mam rozkreslene aj allinone smd riesenie, ktore by stacilo objednat v cine na kompletku a doma len doosadit par suciastok, ale stale su ine priority. Nemam problem nejake i2c dosky z poslednej varky poslat, problemom ale casto byva, ze email support ludom co si to pajkuju sami zabere niekedy aj viac casu nez keby som to robil sam, pretoze otocia svab a divia sa ze to nefunguje. A medzitym si vymenime 20 mailov nez na to pridem.
Na farebne svetla mam zigbee, osadzoval som dodatocne a uz som mal plne zuby tahania zbernic a dalsich dratov.

@l-adamek Tie input/output dosky su univerzalne, je tam i2c komunikacia, takze bridge medzi loxone a io doskami moze robit cokolvek od arduino nano po rpi alebo priemyselne plc. Napriklad v zahradaku mam konecne oziveny prvy prototyp esp32 (vyrobeny pred asi 3 rokmi), spojenie s loxone cez wifi. A to som v medzicase uplne zahodil kompletne napisany firmware nad mongoose os a nahradil ho 100x jednoduchsim micropythonim bastlom. Zatial to ovlada len bazen a svetlo v zahradaku, takze ziadnou ostrou prevadzkou to nepreslo, ale uz zacina byt konecne hnusne, takze osadeniu do baraku za stare arduina zacina byt pravdepodobnejsie. A to sa zrovna uz aj manzelka uplne samostatne naucila resetnut zaseknute arduino nano v rozvadzaci ked nie som doma 😀

This post was modified 3 months ago 2 times by msk

ReplyQuote
l.adamek
(@l-adamek)
Prominent Member

Ty nana, po tom fixu co jsem ti myslim i posilal, uz mi nezamrzaji vubec.

This post was modified 3 months ago by l.adamek

ReplyQuote
msk
 msk
(@dusanmsk)
Member

@l-adamek Viem, vysral som sa na to s tym, ze aj tak prechadzam na esp. No a tak to uz 7 rokov sem-tam resetujem 😀

ReplyQuote
msk
 msk
(@dusanmsk)
Member

@smotek Ako su na tom tie tvoje moduly? Kedysi sme si o tom pisali, ale neviem ci bol nejaky zaver.

ReplyQuote
(@smotek7)
Member

@dusanmsk stav vyborny ,cize ronaky. Ten tvoj SW sa mi nepodailo rozchodit.
Ale v Espeasy pribudli nove interne prikazi. 
A kedze Richardovi blblo Quido tak som sa tazko zamyslel a myslim ze netreba nic robit.
Staci urobit uprade, nastavit a maloby to byt nakomplet funkcne. Taka je teoria.
Ale som chory a nejak nevledzem, ale musim to skusit.  
Dam info do par dni.

ReplyQuote
msk
 msk
(@dusanmsk)
Member

Ten moj sw som nerozchodil ani ja, pretoze v medzicase jak som z toho vypadol som bol lenivy sa do toho znovu dostavat, tak som to prepisal do micropythonu a nasadil pokusne do zahradaku kvoli bazenu. Akurat si vobec neviem spomenut, kde mam od toho zdrojaky 😀

Ak mas hotovy hw na esp32 a nemas cas riesit sw, tak mi posli od kazdeho 1 ks ak mas nazvys a ja mozem skusit dotiahnut sw cast.

ReplyQuote
Page 31 / 32
Share: