X
Happy grilling and smoking 2022

Happy grilling and smoking 2022

Času je stále málo, ale o toto se s Vámi prostě musím podělit :). Jestli si totiž chcete udělat do 2022 radost, tak mám novou hračku, která z Vašeho grilu udělá i super-udírnu :). Trocha naohýbaného železa, a přitom kolik radosti to dokáže udělat. Pojďme na to.

Výrobek přesně pasuje do KamadoJoe grilů, ale nejde přitom o žáné originální příslušenství. Naopak, jde o české know-how a vlastní výrobek grilovacího guru PipMastera. Toho jsem zde už několikrát zmiňoval a tenhle pán prostě grilovat umí :). Díky němu a jeho videím mám Kamado Joe gril a nyní mám i tuhle super věc (prodává ji kdyžtak na svém eshopu: https://www.pipmaster.cz/Zavesny-stojan-classic-d400.htm. A ne, není to placená reklama, tvrdě jsem si to zaplatil a nelituji toho 🙂 )

Funkce stojanu je naprosto primitivní, Dáte ho do grilu a pověsíte na něj maso. Hotovo :). Pak už stačí jen správně nakonfigurovat gril a dobroty jsou hotové.

Na samotné konfiguraci také není nic složitého. Grill klasicky naplníme uhlím, ale navíc do něj dáme několik kusů nějakého voňavého dřeva. Já používám vyschlou třešeň. Rozděláte oheň, ale jen lehce, protože udit se bude při 65-70C, takže nechcete, aby se Vám gril na začátku zbytečně moc přehřál. Přidáme tepelné deflektory (ty keramické desky pod stojanem) a počkáme, než gril dosáhne této stabilní teploty.

Pak už jen zavěsíme maso, zapícháme sondy, zavřeme a čekáme :). Na masu chceme dosáhnout vnitřní teploty cca 60C-63C, což je považované za bezpečnou teplotu. Podle velikosti masa se udit bude cca 12h-24h, s tím že na konci, když se k teplotě 60C blížíme, zvedám teplotu grilu na cca 90C, abychom těch 63C dosáhli rychleji a maso se už dál nevysušovalo.

Po samotném uzení je potřeba maso nechat ještě vychladnout a trochu vyvětrat, což zatím dělám v samo-domo Ikea boxu a tyčích z Karcheru :)). Na to si budu muset ještě časem něco vymyslet, ale zatím to stačí. Takto vyvěšené maso pak nechám 24h odpočívat v technické místnosti, která pak ještě nejméně týden nádherně voní.

Po 24 hodinách je pak maso připraveno k degustaci, což většinou první den znamená, že ho jak snídám, tak svačím, tak večeřím :). Maso má opravdu luxusní chuť i vůni a přitom je o řád zdravější, než nějaké kupované uzené z obchodu.

Zatím mám za sebou dvě uzení, s tím že poprvé jsem udil (dle doporučení z internetu) krkovici, bok a žebra, ale celkově to bylo strašně moc mastné. Osobně tučné a mastné zas tak moc nepotřebuji, takže jako druhé kolo jsem pak už vzal méně tučné kousky. A to konkrétně plecko, kýtu a hovězí falešnou svíčkovou.

Maso samotné jsem bral pokaždé v Makru, kde je super výběr a jsem s ním spokojený.

Co se týká přípravy masa na uzení, tak je dobré ho nechat uležet alespoň 30 dnů v lednici. Maso je dobré naložit do soli. Já použil dle doporučení rychlo-sůl Pragandu, 20g/kilo masa, ale vedou se kolem toho různé spory kvůli dusitanům, takže někdo nakládá do klasické soli. Dál jsem pak zkusil některé masa naložit s česnekem, některá s kořením. První várku jsem balil jen do potravinářské fólie, ale celkově to nebylo ono. Jednak se k masu stejně dostane nějaké množství vzduchu, navíc práce s tím je to dost špinavá.

A tak jsme pořídili ještě vakuovačku. Tenhle typ Maxxo VMProfi vychází cenově nejlépe a zároveň má samá dobrá hodnocení. A musím říct, že i já jsem s tím spokojen. Práce je o dost jednodušší než maso balit jen do fólie, navíc to vypadá profi a jde o čistou práci. Skladování v ledničce je pak taky o dost jednodušší, protože se pod to nemusí dávat žádný tác a nic se od toho nezašpiní.

Druhou várku jsem opět zatím udil hned po cca sedmi dnech, abych otestoval i uzené hovězí. Druhá půlka várky aktuálně stále odpočívá v lednici, abych vyzkoušel, jestli bude nějaký výrazný rozdíl po cca 30ti dnech.

Co se týká skladování, legenda praví, že takto uzené maso by mělo vydržet dlouhou dobu. Myslím, že to není úplně pravda, protože nám vydrží vždy maximálně týden a pak nám dojde :)))).

Doufám, že se Vám dnešní článek líbil a že pro Vás bude inspirací, co si koupit v roce 2022. Vy, co už keramický gril máte, tak pro Vás je tento doplněk myslím must-have. Pro Vás ostatní, kteří o keramickém grilu třeba zatím jen přemýšlíte, jsem třeba pomohl najít ten poslední argument, proč tento gril koupit.  Gril mám už skoro rok, a stále nelituju ani jeden den. Gril je prostě boží a každé další příslušenství tomu dává nový level :).

PS:

Poznámka pod čarou, pokud se Vám náš blog líbí, běží aktuálně sbírka na provoz webu. Blog navštěvuje velké množství lidí a hosting a další výdaje kolem blogu už nejsou úplně malé. Budu proto rád, když nás podpoříte a pomůžete nám s náklady na provoz. Zatím se nám letos sešlo opravdu jen pár dárců, kterým tímto ještě jednou moc děkujeme, každá další pomoc se ale počítá. Díky.

Přispět můžete na účet 1012036013/3030, QR kód na platbu je zde:

Pomohl Vám náš blog? Chcete nás podpořit? I málo udělá radost 😉
Become a patron at Patreon!
0 0 votes
Hodnocení články
Subscribe
Notify of
guest

15 Komentáře
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Max
Guest
Max
2 years ago

Skoda ze mame Big Green Egg…

Jakub
2 years ago

Uz jsem na kamadu griloval i na snehu a je to skvely pocit. To byl muj nejlepsi darek k narozeninam, prestoze jsem si ho vymyslel i zaplatil sam 😀

Jenda_T
Guest
Jenda_T
2 years ago

tož a když tam šupneš ještě nějakej kousek domácího sýra, to je teprv slast.

Last edited 2 years ago by Jenda_T
zefe
2 years ago

Pragandu nieeee. Dusitanovych smakulad su plne potraviny.
V tom je caro domacej vyroby, ze to ide aj s obycajnou solou. 😉

zefe
2 years ago
Reply to  L

Hm, 30d je moc.

Ja sa k udeniu dostanem asi az na dochodku, ale rodicia uz roky vyrabaju klobasu/slaninu/maso bez dusitanov.

Co sa tyka slaniny/masa, receptura je jednoducha:

Vodna lazen – 10 L prevarenej vody, 1 kg soli, cesnak, cierne korenie, nove korenie, bobkovy list,…podla chuti.
10 dni mocit na chladnom mieste (robia toho viac, takze bez chladnicky v zimnom obdobi)
Udit na bukovom dreve, idealne trochu jalovca pre aromu.

Po vyrobe musi byt udenina na vzduchu (este za sociku na dedine nam slanina a klobasy viseli v stodole cele leto) teraz davame do mrazaku, co sa nespotrebuje v normalnej dobe. Najhorsie je vyrobok zadusit v sacku v chladnicke, max. tyzden, inak to zakysne, aj slanina.

Tuto pan robi podobne, len to este den pred mocenim soli – podla mna zbytocne. Aj teplo v udiarni je blbost, udi sa v ramci moznosti nastudeno.

https://varecha.pravda.sk/recepty/domaca-udena-slanina/66461-recept.html

Good luck 😉

Last edited 2 years ago by zefe
zefe
2 years ago
Reply to  L

Suche solenie sa u nas nerobi, ale podla mna by to slo len so solou, vakuovacka tomu pomoze, aby sa neskazilo. Akurat nehrotit cas, max. 2 tyzdne.

Skus 1 ks, prinajhorsom vyhodis.

Jirka
Guest
Jirka
2 years ago

Gril i nástavec je super, zpracování také parádní – díky za recenzi a foto z kulinářských specialit 😉 Můžu se zeptat, jak jste dosáhl teploty 65-70 stupňů? Zatím nemám iKamand, takže jedu ručně, při spodní mezeře cca 1mm a vrchní obdobně jsem skoro na 100C a bojím se, že bych to při dovření zadusil..

Jirka
Guest
Jirka
2 years ago
Reply to  L

Jo to dává smysl. A nahoře to necháváte jak moc otevřené?

15
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x