Forum
Nestaci to udelat na pocit? Popr anemometr jde urcite nejak pujcit aspon jako orientacni merak.
Já jsem to taky dělal na pocit, ale mám tedy klapku před každým pokojem, kde je vyústek a to i včetně sání. Pak jsem jen sledoval CO2 v místnostech a případně stížnosti na pohyb vzduchu nebo těžký vzduch a časem za rok dva jsem to celkem vychytal. Mám anemometr, vytiskl jsem si na to kornout na každý vyústek, změřil a to je asi tak vše, ani nevím kde ty data mám ... ale taky nemám mnoho času se tím zabývat, takže to nějak funguje. Co jsem řešil je poměr odtahu a přívodu, protože jsou tam na přívodu tlakové ztráty delším vedením, mám přívod 100% / 80% - správný poměr jsem odladil na špatně seřízených balkónových dveřích, které pískaly, když to nebylo ok 🙂 ... ale v principu to lze poznat při otvírání oken ven, jestli skočí rychle (podtlak) nebo jdou blbě (přetlak). Hodně štěstí 🙂
Chlapi, kdo jste dělali rozvody z EPE-HRT, jak jste na 160 napasovali věci v průměru 150? A jaké klapky mimo nerez z AliExpressu ve 150mm se ještě daji dat? Ideálně přímo ve 160? Plastové nemají silikonové těsnění klapky, pokud dobre vidím. @Daver má koukám přímo něco z EPE. Díky
@david já nemám jenom něco, já to mám komplet v HR-WTW 🙂 Tedy až na noční pokoje, ty jsou dopojeny sonoflexem z hlavního rozvodu. Ke spojování a redukování jsem používal obyč. pozinkované fitinky do spira a sepnul to plastovými sponami origo. Kolena 45° také v plechu a pak trošku kombení s nožem, dopěnit a pásku. Ono jak to nic neváží, je to pružné, tak se s tím dá dělat hrozně věcí. Klapky mám taky pozink, ale je to tragédie kvalitou i cenou. Až se zmůžu na tuning, tak plánuji hromadu řízených klapek, abych mohl intenzivněji větrat a tam jsem právě koukal na ty plastové, že bych zkusil.
Zdravím. Jelikož vím, že tu někdo měl rekuperaci od Wafe s klapkami a já mezi ně bohužel také patřil :D. Tak jsem se chtěl zeptat, jak jste s nimi válčili a jestli jste nějak doválčili nebo ne?
Abych shrnul moje 2 leté problémy veeeeeeeeelmi stručně. S jednotkou jsem měl neustálé problémy - odcházela serva. Už ani nevím, kolik jich celkem odešlo, ale odhadem tak 7. Tak že jednotka pak nefungovala jak měla. I mě to donutilo si na to nahodit monitoring, protože ne vždy to, že nějaké servo nefungovalo, bylo hned poznat. Buď se to projevovalo tak, že se nějaká klapka neotevřela, tak že v domě buď vznikal přetlak nebo podtlak a jeden z motorů šel na 100% otáček. V jiných případech se občas nějaké servo párkrát nedovřelo, ale po x překlopení klapky to už zase šlo, tak že to ne vždy člověk poznal. To pak většinou jednotka nedokázala dům vyvětrat. CO2 bylo pořád poměrně a vyšší otáčky jednotky celkově tím pádem také - ale ne na maximum.
Troufám si tvrdit, že lidé, kteří nemají vlastní monitoring a mají tuto jednotku, tak pokud u nich nedojde k tomu stavu, kdy to servo úplně zavře přívod tak, že nemá kudy proudit vzduch a motor jde do 100%, protože se snaží kompenzovat průtok podle čidla, tak o té závadě druhého typu ani nemusí vědět.
Wafe mám stále, ale ořezanou bez klapek, chybí čidla vlhkosti (již nemají bez klapek smysl), nemá displej a žádná tlačítka. Není to to, za co jsem platil, ale tahle se zdá, že alespoň větrá :D. Jen škoda, že jsem za tuto "prémiovou" rekuperaci dostal obyč, která nemá ani displej, ani tlačítka a nejde na ní vlastně nic nastavovat (bez modbus). Ale asi vzhledem k okolnostem, tak můžu být ještě rád..
Jak jste na tom ostatní? Také jste měly/máte tyto problémy? Firma je, pokud se něco nezměnilo, v úpadku.
Ahojte, Sapeli a Cag a možná i další výrobci dveří (hlavně na západě) nabízí ventilační zárubně s polykarbonátem v horní části zárubně. Jaké máte zkušenosti s tímto řešením stran akustiky? Řešení se zdá praktické, ale akustika je řešena pouze lomem a nikde nejsou k dispozici technické listy. Naopak u akustických padacích prahů, mřížek a průchozích stěnových ventilů jsou dobře popsané. Rekuperar mi rika, ze skvira pod dvermi 5-8 mm staci.
Díky za každou odpověď.
@v-skvaril Máme doma všechny zárubně od CAG krom jedněch tam jsou starší dveře bez větrané zárubně (stavební) a pocitově na poslech mezi nimi není rozdíl. Větší rozdíl v přenosu hluku udělali lehké "papírové" dveře vs těžké dřevotříska/MDF
@v-skvaril Taky jsem chtěl původně provětrávanou záruběň, ale nakonec jsme skončili u dveří Erkado a ti jí neuměli nabídnout. Nicméně nakonec to není potřeba, přes běžný padací práh to provětrává a i tlumí hluk a navíc jsme vybrali dvěře, které mají mezeru i nahoře. Řekl jsem si, že kdyby to nestačilo, vyrvu kus těsnění u pantů.
@josefx Kupodivu stíhá, rozhodně to nepřibouchne dveře, jako jsme to měli u dveří do koupelny v bytě.
Ahoj, můžu poprosit někoho kdo má zapojené ventilátory od Recukofy na loxone 0-10V, jak je má zapojené. Nějak vtom tápu.
Děkuju
0-10V jde na AO
GND jde na GND Extension.
Ahoj, jelikož mám doma Futuru od Jablotronu (i s Coolbreezem) tak jsem se tomu podíval na zoubek a zpracoval jsem to do videa.
Zajímalo, jak jsou na tom ostatní značky a tak. Jestli to, k čemu jsem se doměřil a dopočítal je dobrý a nebo není. Protože já nemám žádné srovnání. Dům mám zatím jen jeden 🙂 Tak budu moc rád za vaše zkušenosti a zasazení do kontextu.
@barak-chytrak ahoj video sem skouknul a je skvely! Muzes prosim nasdilet i loxplan? Casti z toho bych vyuzil pro mou integraci.