X
Jak na úspory energií když rekonstruujete “dům po babičce”.

Jak na úspory energií když rekonstruujete “dům po babičce”.

Dnes tu máme další guest post od našeho věrného čtenáře a občasného přispěvatele Dalibora. Opět mu patří velký dík, že článek sepsal a podělil se o své zkušenosti a měření ve FVE. A nyní už k jeho článku…

V následujících řádcích uvedu bez skrupulí a kudrlinek, které provázejí většinu informací o této “radosti” ( problematice ) v článcích na internetových médiích v jejichž závěru se dočtěte že se : ” jedná se o placenou inzerci” .

Rovněž prohlašuji, že článek byl i s gramatickými chybami napsán výhradně uvedeným autorem ( mnou osobně ) bez jakéhokoli užití AI.

Takže k věci, respektive k domu. Jedná se o kompletní přestavbu bývalého mlýna na rodinný dům rozmařilých rozměrů daných původním půdorysem, který zůstal zachován i ve “3D”. Základy mlýna pocházejí z 16-tého století a poslední velká přestavba proběhla v roce 1848. V rámci rekonstrukce byla zcela zbořena a obnovena cca 1/2 plochy 1NP domu řekněme že obytná část, tj pokoje dvou dětí, ložnice a meditárna-tělocvična. Nová základová deska a stavební materiál “Poroterm 50 cm s polystyrenovou výplní” . Hlavní část, obyvák-kuchyň zůstala v původních zdech tj. 80-110 cm převážně cihel a občas i kamenů případně toho co stavitelé našli u cesty.

Po zhruba o 160% navýšenému původnímu rozpočtu na rekonstrukci “domu po babičce”, samozřejmě bez jakékoli státní podpory 🙁 , vzniklo prostorově rozmařilé bydlení pro čtyřčlennou rodinu s následujícími parametry:

1NP – přízemí ( každá místnost vyjma meditárny, WC, koupelny a šatny  je vybavena podestou – patrem kam vedou samostatné schody ) 

kuchyně-obyvák ( Mlýnice )  88 m2 / 396 m3  /  vytápěné na  23 C

2 x dětské pokoje  21 m2 / 74 m3  / vytápěné na  22 C

ložnice  21 m2 / 74 m3 / vytápěné na  20 C

šatna,koupelna,WC  21 m2 / 77 m3 / vytápěné na  18-24 C

meditárna-tělocvična 29,5 m2 / 74 m3  / vytápěné na  18 C

PP – suterén

relax-sauna  28 m2 / 86 m3  / vytápěné na  17 C

prádelna-dílna  16 m2 / 49 m3  / vytápěné na  18 C

sklad, WC  12,5 m2 / 38 m3 / vytápěné na  16 C

Celkem tedy : 258 m2 / 942 m3 ( schválně uvádím i ty kubíky m3 ).

Střecha izolovaná dvousložkovou neexpanzivní foukanou pěnou izolace tl. 18-22 cm. Takže hrubá stavba asi takto:

Součástí domu je bazének dotápěný TČ, dílna a malý prostor pro hosty, což si také něco z celkové spotřeby elektřiny cucne, nebudu se rozepisovat o podrobnostech tak jen bazének je přes sezónu 1,2 MWh což stejně z 80 % dodá FVE.

V roce 2020 první fáze FVE, v roce 2021 doplnění FVE – výsledek : 9,98 kWp / 21,6 kWh baterie/ 3 x 5 kWA  technika Victron/Pilontech

V roce 2022, před topnou sezónou, instalace TČ NIBE výkon 12 kW- nedostatek prostoru v TM znamenal pouze vyrovnávací anuloid nádrž 100l, v topném systému dalších cca 270 l. Tloušťka podlah typicky 12 cm anhydrit a beton.

V celém domě je pouze podlahové topení. Ohřev TV 120 l boileru kombinace plyn/3f spirála 3 kW.

Investice do FVE a TČ po odečtení dotací s DPH : 738.756,- Kč

Instalace Loxone v roce 2013-2014

Tak a pojďme konečně k datům spotřeby. Do roku 2021 se pohybovala spotřeba energií v domě takto ( průměr za tři roky zpětně):

Plyn : 37,8 MWh ( vytápění + ohřev TV + sporák)  /  Elektřina : 12,9 MWh

Nákladově cca : 88.000,- Kč … kdeže ty loňské sněhy jsou … 🙁

 

Výsledky a kvalifikovaná “předpověď počasí” na poslední dva měsíce 2023 vypadají následovně :

Takže za rok 2023 bude “dům po babičce” na spotřebě :

Plyn : 2,6 MWh ( ohřev TV + sporák)  /  Elektřina : 13,7  MWh ( vytápění + vše ostaní) 

Nákladově cca : 39.000,- Kč

Jenže, a to je ta “blbá nálada nebo zpráva chcete-li “,  to bylo za starých cen které …. ” 🙁  newer seen again 🙁 ”

V tuto chvíli až v roce 2024 naskočí férové ceny za elektřinu ( plyn férově od půli tohoto roku ) počítám s náklady na energie : 115.000,- Kč / rok.

Zklamání ? Nas……t ? Zoufalství ? Ani tak ne! Kdybych totiž neinstaloval do rekonstrukce “domu po babičce” zmíněnou FVE Victron a TČ NIBE tak by spotřeba plynu pro vytápění a ohřev TV byla smělých : 37,3 MWh a k tomu bych přidal a cucnul si ze sítě dalších 12,9 MWh.

Předpokládám že platba za bydlení v roce 2024 bez investic by dosáhla pěkných zhruba  190.000,- Kč ročně.

Z toho tedy plyne : roční úspora za “férové ceny” plynu a elektřiny zhruba 75.000,- a návratnost investice do FVE a TČ zhruba 10 let a to se držím dost střízlivě při zemi.

Optimistický odhad, který počítá s avizovaným nárůstem cen za distribuci bude kolem 7 roků.

 

Takže na závěr . “Česko, aneb život k nezaplacení” a speciálně jak na snížení spotřeby energií ?

 

Pomohl Vám náš blog? Chcete nás podpořit? I málo udělá radost 😉
Become a patron at Patreon!
5 2 votes
Hodnocení články
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentáře
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
msk
msk
5 months ago

Zaujimalo by ma, cim ze to je, ze Nibe za mrte penazi nedosiahlo za december-januar COP mojej cinskej klimy.

V tabulke vidim spotreba | vykon – 2.1MWh | 3.5MWh. Takto zly vysledok by som ocakaval u radiatorov v nezateplenom dome, alebo v situacii ked spotreba TUV je nasobkom spotreby na kurenie. Dokazes tento slaby vysledok nejak ozrejmit?

Dalibor Kryl
Guest
Dalibor Kryl
5 months ago
Reply to  msk

No pravda je to tak, proto jsem psal že “bez příkras”. Jde o to že vnější jednotka elektrokotlem. Vtipné na tom je že slavná firma NIBE ( a ostatní také jak by zametl 🙂 ) nikde ve svých materiálech neuvádí při jaké venkovní vlhkosti ty jejich slavné grafy CSOP platí. Z grafu je zřejmé že průměrná vlhkost v Jauári byla přes 90% . Proč ? Inu bydlíme v údolí blízko potoka Besének, typické jsou tady noční vlhké zimy. Tolik na vysvětlenou. Možná by to dokázal @kobra lépe nastavit musím se ho dnes pokud bude na pivu zeptat. Je to tím že vnější jednotka často zamrzá, v TM nemám místo na aspoň 500 l bečku. Takže si logika NIBE pomáhá bivalentním zdrojem elektrokotlem 3+3 kW.
Jinak stojí za povšimnutí že TČ vystačilo s výkonem za sezónu 22 MWh kdežto kotel potřeboval 32,5 MWh. Podle mne daleko lepší regulace TČ.
Jistě je prostor pro další vylepšení a uvítám každou smysluplnou radu 🙂

2023-11-24_131642.jpg
Last edited 5 months ago by dalibor
msk
msk
5 months ago
Reply to  Dalibor Kryl

Potok, vlhkost a caste odmrazovanie spravi urcite svoje, ale aj tak je to podozrivy a sokujuco mizerny vysledok. Aspon je vidiet, ze drahe TC sa proste neoplati a neda sa to okecat prakticky ziadnymi trikmi predajcov TC o lepsej ucinnosti, sirsich lamelach vyparniku, vyssou dosiahnutelnou teplotou a vsetkych tych dalsich nezmysloch ktorymi radi operuju. Uplne rovnaku sluzbu spravi cinsky monoblok za 40 (a kto sa boji servisu, moze si kupit rovno 2 a furt je na 1/3 ceny 😀 ).

Ak chces tak sa mi ozvi PM a mozeme si porovnat grafany v jednotlive dni (neviem co vsetko zaznamenavas a ako dlho), pretoze sa mi proste strasne nechce verit tomu COP 2 a v niecom tam podla mna bude nejaky spek.

msk
msk
5 months ago
Reply to  dalibor

No dobre, ale to stale nevysvetluje tu mizernu ucinnost. (tepelna) energia zmarena v defroste bude +- rovnaka, ci bude prietok maly alebo velky. (pominiem rizika spojene s nizkym prietokom pocas defrostu). Takze (len) tym to asi nebude.

Co tam vsetko sledujes a z coho mas grafy? Mozem ti spravit snapshot mojej grafany za posledne 2-3 dni a mozes to porovnavat. Uvidis tam teploty, prikony, vykony, pocty odmrazeni, z toho by si potom mohol vyjst ako z referencie a hladat zasadne odchylky u teba.

EDIT https://snapshots.raintank.io/dashboard/snapshot/72ubh6V0ZnUdzvWI6E9p1Skliuio9NVj

Last edited 5 months ago by msk
msk
msk
4 months ago
Reply to  dalibor

Je uplne nemyslitelne, aby Nibe, aj keby to bol akykolvek shit (co nie je) malo v tychto podmienkach COP mensi nez 3.5 – a ty mas 2.4. Nieco je tam kurevsky zle. Tipujem to na tie podlahove ventily. Aky mas prietok vody? Ake je dT (rozdiel teplot vody do a z TC). 2.4 mam s cinskou klimou pri -15.

8
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x