Fotovoltaika, ano či ne?

Fotovoltaika, ano či ne?

Dnešní post je taková sumarizace mého dnešního intenzivního průzkumu, kdy jsem zvažoval, zda se nakonec do FVE pustit či nikoli. Zda se FVE vyplatí nebo ne. Hned na úvod říkám, že je v tom strašně moc faktorů, které to všechno ovlivňují. Počínaje reálnou spotřebou domu, výrobcem komponent FVE, zda člověk dostane dotaci či nikoli, zda svépomocí či ne a hlavně, jaké máte aktuální podmínky u svého dodavatele.

Rozhodování to opravdu není snadné, protože kdo ví, co bude za půl roku/rok. Někdo tvrdí, že elektřina půjde na 10kč (protože se tak aktuálně i obchoduje na futures), někdo že moc výš jít nemůže, protože by to zruinovalo střední třídu i průmysl. To, že se něco obchoduje na futures za nějakou cenu může být důležité, ale nemusí. Futures jsou spekulace, na trzích je strach a panika, a tak jsou futures kontrakty drahé. To, že to střední třídu může dost potrápit je pravda, ale třeba budou kompenzace, nebo třeba stát využije svého 70% vlastnictví v EONu a ceny nějak zastropuje. Kdo ví. Toto tu ale řešit nechci :).

Chci řešit to, co aktuálně můžu ovlivnit a co si mohu ověřit. Konfigurace našeho domu je lehce atypická. 10MW roční spotřeba, z toho cca 400W spotřeba je nonstop server a HW v domě. K tomu jsme v domě nonstop, takže většinu dne zde beží můj pracovní PC a občas i I. PC (když zrovna nehlídá naše dvě ratolesti). Výchozí podmínky tudíž téměř ideální. V době, kdy svítí, pracujeme, pereme, vaříme, v době, kdy nesvítí, jen běží server a ostatní HW.

Navíc naše smlouva s EONem končí až za rok, do té doby máme cenu 1.20 kč/KW.

A tak jsem z grafů v Loxone poptal FVE na míru.

Výrobce Victron, 3x 5KW měniče (protože 3×3 by sice šlo, ale je to na krev, muselo by se asi dost hýbat rozvaděčem a už by to člověka dost svazovalo, kdy co může a nemůže použít), 7KW na střechu s tím, že se pak rozšíří na 10KW, 5x LiFePO 2000C baterie k tomu.

Nabídka, co dorazila, byla myslím vzhledem k aktualním cenám více než slušná. Většina komponent (co si dokážu ověřit) za nižší internetové ceny, k tomu super dodací termíny. Vyřízení dotace, projekt, instalace, nastavení a další věci kolem vychází cca 70k kč, dotace pak 200k kč, takže rovněž super. Celková cena 466.000kč + 200.000kč dotace, tzn celkem 666.000 (ďábelská cena, což… 🙂 ).

Nabídku mám od firmy http://force-energy.cz/, zprostředkováno díky Daliborovi, za což mu patří můj dík.

Je to jen o návratnosti?

Je i není. FVE nechci kupovat jen proto, že se to “vyplatí”. Těch důvodů je o dost více včetně alespoň částečné nezávislosti na dodávkách energií, záloze celého domu v případě výpadku energie a třeba i trochu snížení závislosti na fosilních palivech. Ale zároveň do toho dnes vstupuje dost nejistá doba, kdy investice do FVE nejsou zrovna drobné a pokud to není nutné a ziskové, je myslím lepší s takto velkou investicí počkat.

A teď, vyplatí se tedy?

A nebo jinak, je návratnost rozumná a dává smysl si to pořídit hned teď? A tady začaly mé dnešní velké počty, kdy sem měl v ruce už finální cenu FVE a bylo potřeba rozhodnout, zda do toho jít, nebo ne.

Dá se předpokládat, že FVE pokryje cca 65% roční spotřeby. Tak pojďme na konkrétní čísla našeho domu…. (budu vycházet z uzavřeného posledního období).

Naše aktuální spotřeba za loňský rok je díky úpravě smlouvy dvojí. Část roku za 2.1kč v VT a 1.6kč v NT, a pak 1.6kč ve VT a 1.28kč v NT. Konkrétní čísla:

Shrnutí: 17612kč za dodávky elektřiny, 12 367kč za dopravu, eko poplatky a další.

Pokud vezmu celkovou spotřebu a rozpočítám to, vychází mí, že 78% spotřeby mám v nízkém tarifu a 22% ve vysokém.

Nejprve vezmeme to nejhorší, že je elektřina za 10kč

Vezměme tento modelový příklad, že bude VT i NT stát 10kč. To znamená, že by se elektřina zdražila následovně:

  • 1.6 kč/kw – 8700Kč – 6.2x => 54000,-
  • 2.1 kč/kw – 2400Kč – 4.7x => 11280.-
  • 1.2 kč/kw – 4000Kč – 8.3x => 33200,-
  • 1.6 kč/kw – 1100Kč – 6.2x => 6800.-

Celkem by to tedy vyšlo na 105.220kč + 12.376 za dopravu a ostatní, tzn celkem 117.000kč za rok namísto 30.000kč, tzn cca 4x zdražení.

Pokud budeme počítat s 65% pokrytím FVE, jsme na 76k ročně ušetřených, 41k kč ročně k zaplacení. Tím pádem návratnost FVE 6 let. Ok, to by šlo.

Ale je to opravdu tak? Žil jsem v domění, že je dnes elektřina drahá. Ale je to tak doopravdy?

A tak sem si otevřel EON a podíval se do ceníku:

Na tepelné čerpadlo mám tarif D57d. Takže pokud bych aktuálně uzavřel smlouvu, byla by elekřina za 7.95kč v VT a 7.70kč v NT. Můžeme spekulovat, zda opravdu cena elektřiny dále poroste či nikoli, nevím. Ale použijme tato čísla jako fix na další 2 roky.

Celková roční částka by tedy byla cca 81.500 + 12.376 = ~94.000 Kč. Opět, pokud vezmu pokrytí 65%, tak 61.000 kč pokryje FVE, 33.000 se bude nakupovat.

Při 61.000 kč úspoře jsme tím pádem na 7.5 letech návratnosti.  Ale, je to opravdu tak?

Jste dlouhodobí klienti? Dobře pro Vás

A tady to začíná být teprve zajímavé. Napadlo mě prostě do EONu zavolat a zkusit si vyhandlovat cenu za elektřinu dle aktuálního ceníku.

Narazil jsem na ochotnou operátorku, takže na moji hru “coby kdyby” přistoupila a tak jsem se dostal k cenám, jaké bych dostal, kdyby mi fixace končila dnes, a ne až za rok.

A tyto ceny mě opravdu hodně překvapily. Díky tomu, že jsem u EONu už dlouho a že mám dlouhodobě sjednaný tarif Eon Trend, tak jsem i dnes s cenama někde úplně jinde.

Aktuální ceny, za které se dá u EONu uzavřít smlouva na 24 měsíců totiž jsou: VT 4029 a NT 3066. (tady to na stránkách EON ukazuje dokonce ještě o fous nižší cenu:)

Wow. Jasně, není to 1.2kč co mám ted, ale 3kč? V této době, kdy se řeší, že elektřina se kupuje za 10kč? Ono to asi nebude tak horké.

A tak jsem se poptal na důvody. No, je to snadné, EON podporuje své dlouhodobé zákazníky a pokud máte uzavřené smlouvy z dřívějška, jedete za 40% ceny (tzn za 60% slevu) oproti běžnému ceníku, který máte, když k EONu přejdete teď.

No, musím řict, že mě to hodně překvapilo, jenže, taky to dost rozbilo všechna čísla na fotovoltaiku.

Při těchto cenách to znamená, že:

  • 1.6 kč/kw – 8700Kč – 1.9x => 16500,-
  • 2.1 kč/kw – 2400Kč – 1.4x => 3300.-
  • 1.2 kč/kw – 4000Kč – 2.5x => 10000,-
  • 1.6 kč/kw – 1100Kč – 1.9x => 2100.-

Suma sumárum, 32000kč za silovou složku, k tomu 12.367kč a máme to celkem 44.000kč ročně.

Pokud vezmeme, že FVE udělá 65%, tak 28.900 kč pokryje FVE, 15.100Kč se bude nakupovat.

A návratnost? 15.9 roku….. a to je špatně.

Suma sumárum?

No, a tím se dostáváme k finálnímu rozhodnutí. Je jasné, že elektřina může dále růst. Je taky jasné, že nelze predikovat budoucí ceny z aktuální cen. Ale…

Pokud budeme uvažovat aktuální dobu návratnosti 16 let a optimální dobu návratnosti při 10kč, kdy to zdecimuje celou ČR, tak stejně průměrná doba je 12 let. A to mi přijde strašně moc.

Protože pokud nevíme, jak a zda se bude elektřina zdražovat, tak taky nevíme, zda se nebudou komponenty zlevňovat. Z toho, co jsem koukal, tak většina Victron komponent je na dvojnásobku ceny, co byly cca před rokem. Pokud toto “FOMO” (neboli přehnaný zájem) opadne, v kombinaci se zlepšením situace v dopravě z číny a nějakým zlepšením situace na geopolitické úrovni, je možné že elektřina třeba i zůstane tam, kde je, a panely zlevní.

V můj prospěch hraje to, že mám ještě rok fix na staré ceny a mám ten luxus počkat. K tomu se aktuálně nechci vydávat z takto velké částky, když se neví, co bude dál. K tomu fakt, že peníze lze stále lépe zhodnotit, než v případě FVE.

Na základě všech těchto propočtů a poznatků jsem se proto rozhodl pro teď nákup FVE odložit, zkusit si “zatočit” další prodloužení a pak se uvidí, zda RRR (risk-reward-ratio) nákupu FVE dávat smysl.

PS: A zda si máte koupit FVE vy? Tak to už si musí vyhodnotit každý sám. Jak vidíte v článku, těch faktorů je spousta. Myslím, že není rozhodně špatně koupit FVE už teď, ale nemyslím, že by bylo špatně, FVE teď nekoupit.

PS2: Dejte určitě vědět Váš úhel pohledu. Já nad tím dnes bádal celý den opravdu intenzivně a třeba jsem ještě něco opoměl  :).

 

Pomohl Vám náš blog? Chcete nás podpořit? I málo udělá radost 😉
Become a patron at Patreon!
5 3 votes
Hodnocení články
Subscribe
Notify of
guest

69 Komentáře
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Karel
Guest
Karel
1 year ago

Ahoj, zaráží mě, proč chceš jít cestou 3 měničů za takovou raketu? Proč ne jeden asynchronní 10kw?

Karel
Guest
Karel
1 year ago
Reply to  L

Myslel jsem 3F 10kW měnič. 1F měnič bych určitě nebral.

Tom
Guest
Tom
1 year ago
Reply to  Karel
  1. victron je absolutni spicka a jedna se o pasivni menice, zadne polske/cinske vysokofrekvencni s ventilatorem
  2. když se jeden vysere, porad jedou dalsi dve faze 😉
jurajmatej
1 year ago

Ahoj, pěkně jsi to načasoval, dnes jsem dostal nabídku na FVE 🙂 (10KWP s baterií za 300 tisíc po dotaci) mám ale fixaci ještě 1,5roku za 3Kč KWh celkem u EON… takže mě to taky netlačí, Když beru životnost/záruky (LiFePO+ panely cca 20 let, 10 let střídač) tak návratnost možná 10 let (s budoucí cenou jsem spíš pesimista)…
pro měl jsou tyto další otazníky, plusy mínusy:

Do kdy bude dotace?

Jaké bude cena (i ta výkupní) el. energie třeba za 5 let

Budu dost využívat vlastní elektřinu? – omezení když svítí + omezení maximálního odběru z baterky ( nějakých 2,5 kW) tak tak na dobíjení auta, nebo např pračku…
To je tak ve dne nabít baterky, pak odpoledne do večera nabíjet auto + v noci jede pračka + myčka + sušička… Je to takové dost na hraně.

A ptám se sám sebe jestli nebude lepší udělat třeba samostatný “okruh” na bojler, třeba bez dotace (bude to pak levnější, vzhledem k ceně peněz) nebo FV na napájení klimy (kterou zatím nemám) na největší horka. Vytápění neřeším, máme dost zatepleno…

Jaké budou ceny novějších technologií za 2-5let?… Vyloženě mě štve přestřelená cena baterií, ale tu udává přestřelená poptávka. Dotace je pro mě velké lákadlo ale taky “to” zatím odkládám.

SiebenCZ
1 year ago
Reply to  L

Těch omezení u 1f FVE je ve výsledku minimum. U nás jede pračka+sušička souběžně a není to problém. K tomu občas souběžně jede trouba a je to v pohodě.

Sušička AEG T8DBE68SC má výkon 700W (příkon sem nenašel).
Pračka AEG L7FBE48SC má příkon 2 200W.
Ale oboje jede na maximum jen chvíli. 

2 200W vypadá děsivě, ale když se podíváš na program, který používáš nejčastěji, což je u nás bavlna 40°C a necpeme tam 8kg, tak dle tabulky je bavlna 60°C,8kg náplň – spotřeba 1,75kWh za 3:20h praní. Tzn. na začátku to sežere nejvíc elektřiny při ohřevu vody a pak už si to jen točí bubnem.

Takže abys vyhodil 32A jistič, tak bys musel mít souběh špičkového příkonu 3 praček a ještě něčeho. A to už se moc nestane.

Jasně, musíš z toho odečíst trvalou spotřebu, což je 400W jak jsi psal?
To je 9,6kWh/den => 3,5MWh/rok => tohle je to co chceš primárně pokrýt.

Já jsem se taky bál, že nám bude lítat jistič, ale za celý rok se to nestalo ani jednou.

Na začátku jsem se ale smířil s tím, že některé spotřebiče nepojedou na FVE, protože jejich využití je stejně nejvíc v zimě (3f kotel), kdy budu rád, že pokryju stand-by spotřebu baráku.

Víc jsem o tom psal v topicu na fóru.

Za mě nemá moc smysl dělat takhle velký a neprůstřelný systém, pokud nechceš jít do ostrovního režimu. Pak bych ti ale doporučil ještě studnu/hloubkový vrt a vlastní čističku. 🙂

A pak půjde najít i efektivnější cesta, jak pokrýt spotřebu za nižší náklady = s lepší návratností.

SiebenCZ
1 year ago
Reply to  L

TČ pojede mimo FVE, stejně jako varná deska.
Topnou patronu do bojleru můžeš řešit pomocí Wattrouteru/Greenbono/…mimo TČ.
Případně 1f z TČ dát na FVE, ale tam záleží na parametrech TČ.

Jakmile eliminuješ největší špičkové žrouty (2f varná deska) mimo FVE, tak eliminuješ i možnost lítání jističe.

Nevím co máš za pračku a sušičku, ale u nás doma to jističe nevyhazuje. A to k tomu občas jede i vodárna, která má 2kW příkon. 🙂

SiebenCZ
1 year ago
Reply to  L

Místo 3f hřebínku tam dáš 1f hřebínek.
Nebo necháš 3f hřebínek a na první 3 jističe přivedeš 1 fázi, čímž rozvedeš 3f hřebínkem 1f. 🙂

Já to řešil výměnou za 1f hřebínek a bylo hotovo, nic složitého.

Last edited 1 year ago by SiebenCZ
Marek
Guest
Marek
1 year ago

Diky za super clanek. Snad jsem to neprehledl, ale uvazoval/modeloval si ve svych vypoctech i vykup prebytku v letnim obdobi? Jsou moznosti vykupu za spotove ceny energie na burze. Jsou spolecnosti, ktere nabizi vykup a nepodminuji ho i nakupem (entri.cz, bezdodavatele) a pak nektere, kde je nakup i vykup za spotove ceny a udajne to ridi nejak inteligentne, kdy treba v noci, kdy je cena za kWh nizka, se ze site dobije baterka a pres den, kdy je cena na burze vysoka, se prebytek posila do site. Nejaky cas uz jsem tomu venoval, ale zatim se zda, ze s tim nejsou moc dlouhodobe zkusenosti, aby se dalo rict, ze tenhle model je dobry/spatny. Na reci obchodaku nejsem uplne zvedavej 🙂 Ve vysledku tohle asi bude dalsi faktor, ktery muze dost ovlivnit dobu navratnosti. Diky za pripadny nazor!

kobra23
Guest
kobra23
1 year ago
Reply to  Marek

Chce Victron a tam nelze přebytky posílat do sítě.

vsl
Guest
vsl
1 year ago
Reply to  kobra23

Mám Victron a posílám přebytky do sítě…

kobra23
1 year ago
Reply to  vsl

Jj, už jsme to řešili, že u některých modelů už to jde.

Marek
Guest
Marek
1 year ago
Reply to  L

Diky za reply. Co jsem k tomu zatim nacetl, tak pri vykupu se distribuce neplati a pri pouziti tech sluzeb, kde to vykupuji za spotove ceny se da dostat na uz zajimavejsi ceny, nez 0.5 🙂 Papirovani je (od roku 2016) potreba az od velikosti FVE 10+ kWp, vcetne licence ERU a tak. Cokoli mensiho je osvobozeno od dani z prijmu a podobnych… Tohle mne prave nuti se vic zamyslet nad moznostmi prodeje prebytku, coz do celeho procesu rozhodovani vnasi dalsi “chaos” 🙂

Marek
Guest
Marek
1 year ago
Reply to  L

Snad to nevyznelo tak, ze se tady snazim tlacit nejakou svoji pravdu. Je to presne naopak, jen jsem chtel napsat, co k tomu aktualne vim, ale budu moc rad, kdyz se nekdo podeli o zkusenosti i s prodeje. Neni to jednoduchy rozhodovani 🙂

Marek
Guest
Marek
1 year ago
Reply to  L

Ve strucnosti, moje rocni spotreba je 10MW (vse v dome na el.) a instalovat budu 10kWp FVE. Znam spotrebu po jednotlivych mesicich a mam vypoctenou predpokladanou vyrobu FVE podle orientace strechy, predpokladaneho slunecniho svitu a buhviceho jeste 🙂 Pocitaji to v jakemsi solargisu. No a kdyz jsem to promitnul do te mesicni (zname) spotreby, tak vyrobim za ten rok necelych 10MW, nicmene rijen az brezen budu dokupovat ze site. Duben az zari budu mit prebytky, coz je v souctu 3MW. Tolik k tomu, jak to vypada na papire 🙂

Karel
Guest
Karel
1 year ago
Reply to  Marek

Na ty simulace výroby je pěkná appka – https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/#api_5.2

kobra23
Guest
kobra23
1 year ago
Reply to  Marek

A ona jde teď 1F FVE na dotaci? Bych řekl
, že ne.

SiebenCZ
1 year ago
Reply to  kobra23

proč by nešla? Já mám 1f FVE s dotací.
Střešní solární elektrárna pro rodinný dům S-Power MAXI | S-Power
tady přímo kalkulují s dotací a smluvně se ti snad i zaváží, že kdybys ji náhodou nedostal, tak ti ji zaplatí oni.

Karel
Guest
Karel
1 year ago
Reply to  L

FVE máme necelý rok, mám 9,9kWp, 10kw 3F asymetrický měnič a 10,7kWh v baterii. Nonstop mi jedou RIGy 1,5kW a souběhu sušičky+pračky+indukce(asi nikdy ti nepoběží všechny plotýnky najednou) bych se fakt nebál – kolikrát nám do toho běžela ještě myčka/trouba… ze zvědavosti jsem koukal a předevčírem byl peak aktuální spotřeby 12,1kW – 8,1kW šlo z FVE, 2,3kW z baterek a zbytek ze sítě 1,7kW. To trvalo asi 5min a pak při poklesu to pokryla celé FVE. Spotřebiče máš stejně rovnoměrně rozložené na fázích.
TČ stejně maximálně asi využiješ v zimě a co si budem nalhávat v zimě FVE prakticky nic neděla. Po krachu Bohemky(3E) jsem přešel k ČEZu a mám tarif pro soláry, kdy “vykupují” za stejnou cenu jako ti prodávají, samozřejmě bez ceny za distribuci. Ikdyž mám poměrně velkou spotřebu, tak od rána do 12h mám nabité baterie do plna, natopenou vodu v bojleru(180l) a od 12 do 19 mám pokrytou veškerou spotřebu a přebytky, které pak ukládám do “virtuální baterie”. Následně když mi to vrací tak za kW platím cca 0,4Kč což je fajn oproti normálním 3,75Kč. Teoreticky budeš mít nižší spotřebu než já, tak by sis přes léto mohl nasyslit elektřinu na zimu a krmit TČ na topení. Za 666k to bude asi super sestava po technické stránce, ale asi bych se zamyslel, jestli by ti stejnou službu neodvedla i podobná sestava jako mám já za 400k, po přihlédnutí k dnešním cenám 500k a 166k přihodil do budgetu vířivka 😉 ještě jenom malá poznámka k rozšiřování FVE dodatečně – pokud budeš řešit dotace, tak se zavazuješ v užívání dané sestavy 5let (nebo 10?), takže případné následné rozšíření bys měl řešit správně i po administrativní stránce – úprava projektu, distribuce, sfžp, … otázka je kolik lidí to dělá a kdo to hlídá.

Last edited 1 year ago by Karel
Karel
Guest
Karel
1 year ago
Reply to  L

Platím distribuci když odebírám, když mám přebytky, které tečou zpět do sítě tak nic neplatím (tedy doufám, trochu si mě zarazil 🙂 ) – https://www.cez.cz/cs/technologie/fotovoltaika/elektrina-pro-solary
Ukládání je tuším možné v rámci zúčtovacího období. Já jsem stihnul ještě starý ceník.
Ten střídač není 10+10+10, ale 10/3 – Goodwe gw10k et. – jak jsem psal, je to o rovnoměrném rozložení spotřebičů na fáze. Střídač má 10let záruku, ale předpokládám, že za 10let se to zase posune technologicky dost dopředu a třeba se konečně dočkáme změny legislativy, že nebudeme jako jedni z mála na světe potřebovat asymetrický střídač.
Panely -22x AEG AS-M 1443-H-450
Baterie (3ks) – Battery set Pylontech Force H2 – BMS+3 (10,65 kWh)BAT / LiFePO4
Cena byla 210+200 dotace, celkem tedy 410k, ale to bylo 8/2021. Pokud bys chtěl, můžu ti poslat do mailu pro představu nabídku, kterou mi zasílali.
Realizace byla od SolarInvestu. Dělal jsem epoptávku, přišlo mi asi 20 nabídek, tihle jedni zmála se přijeli podívat a nestříleli nabídku od boku, 2h jsem pána zasypával otázkami na které mi dokázal rozumně odpovědět a vysvětlit. Za další spadají pod PRE, takže žádná malá firma, která by měla za par let zkrachovat a případné záruky bych se nedomohl 🙂 a taky je mám asi 15km od domu.

Last edited 1 year ago by Karel
SiebenCZ
1 year ago
Reply to  L

Pří prodeji přebytků do sítě NEPLATÍŠ poplatky za přenos.
Dneska mi došlo vyúčtování z Centropolu a výnos = výkupní cena * výše kWh poslaná do sítě.

dalibor
1 year ago

No, nechtěje vířit vášně tak jako k tomu došlo na vláknu “FVE” vyjádřím se pouze k jednomu bodu a sice že :
” z Victronu nelze posílat přebytky do sítě ” .
Nevím kde se takový nesmysl vzal. V mojí instalaci je to otázka přepojení jednoho “drátu” + SW parametry, ale v té co se tahá u nás ve vesničce dnes ( fotky dodám ) už je tam všechno připraveno, takže změna z konfigurace “ostrov” do “dodávám přebytky do sítě” je otázkou SW konfigurace + změny v papírech.
.
P.S.I na dotaci ( stejně jako “funkci rostlináře” 🙂 ) to nemá žádný vliv.
P.S. II v tuto chvíli mi reálně po 12-ti měsících dělá úspora FVE 57,54 % a to se ještě vylepší protože navýšení baterek ze 4 na 6 bylo v listopadu a přidání panelů do 10kWp před 6 ti týdny
P.S: III další úspory očekávám až mi Libor ( díky 🙂 ) nainstaluje TČ NIBE a budu to hodnotit včetně spotřeby plynu který nejspíš úplně vypnu

Last edited 1 year ago by dalibor
kobra23
Guest
kobra23
1 year ago
Reply to  dalibor

Victron nemá certifikaci. Takže nelze. Proto máš v instalaci U-f Guard, který to hlídá, aby nebyl přetok. Proto trvale odebíráš ze sítě těch svých 50-200W, aby tam byla nějaká rezerva pro peak.

dalibor
1 year ago
Reply to  kobra23

hmmm… trochu jsem se poptal a trochu se snažil nastudovat :
1) jaký konkrétní certifikát nemá Victron ( rád se poučím ) ??
2) U-fGuard nehlídá přetoky, je to jen napěťová a frekvenční ochrana, která je duplicitní vůči té co je v měničích a používá se pro AC rozvaděč
3) je pravda že většina instalací Victron ( a nejen Victron ) je “ostrov” což je také zjednodušené řízení ale, je také pravda, že je dost a dost instalací reálně v provozu kde distributor oficiálně připojil FVE s rezervovaným výkonem do sítě” takže … ne že to “nelze” a ještě chvíli se budou objevovat nabídky jako : https://www.entri.cz/ a zařadím se mezi ně

kobra23
Guest
kobra23
1 year ago
Reply to  dalibor

2) já jsem nepsal, že hlídá pretok, jen jsem psal, že ho tam máš, to znamená, že jsi připojen ve zjednodušeném režimu a tudíž není/nelze udělat přetok.
3) Ano, lze to jen pod podmínkou, že se mezi Victron a síť dá 3F střídač Fronius, který je OK z pohledu distribuce.

dalibor
1 year ago
Reply to  kobra23

Ahoj,
add 1 a 3) je pravda že, pouze ( a jedině ) u nových Multiplus-II a to poiuze při výkonu měniče 8 a 10kW není dosud k dispozici certifikát EN50549-1 (  Požadavky na paralelně připojené výrobny s distribučními sítěmi) a proto není možné je zatím připojovat k veřejné výrobní síti v režimu paralelní výroby, ale to je jen u těchto dvou výkonů z nové řady co je cca od začátku tohoto roku k dispozici.

Všechny ostatní jak Multiplus 3 a 5 kW tak i Multiplus II 3 a 5 kW tento ceritfikát mají a žádný další prvek jako Fronius měnič vskutku není třeba. Tyto FVE jsou normálně v provozu já si zažádám o připojeni s rezervovaným výkonem u distributora v tomto roce.

add 2 ) pro Victron je schváleno nastavení řízení ( blokace ) přetoků v měniči ale není úplně výhodně je používat protože řízené odpojení / připojení uživatelem při tomto způsobu může trvat i 5 min. Ale pokud se použije v AC rozvaděči U-fGuard tak ten přebírá již na vstupu hlídání napětí/frekvence takže to nemusí být ve Victronu a tím pádem je vyvolané přepnutí dodavatel/FVE rychlé\.

P.S. ty Multiplusy II s 8 a 10 kW na fázi asi do běžné domovní instalace nejsou tak časté, ale máš pravdu tyto zatím jen ostrov

kobra23
1 year ago
Reply to  dalibor

Tak jestli už ho pro 3 a 5kVA mají, tak je to dobře. 2 roky zpět jsem to řešil a nešlo to.

Victron právě i při nastavené blokaci přetoků přetok udělá, to je právě rozdíl oproti Studeru. U Studeru čím větší odběr, tím více si Studer vytváří rezervu pro zabránění přetečení do sítě. Victron pracuje skoro s konstantní hodnotou a proto k tomu může dojít. Probereme v hospodě, je to na delší diskuzi.

Jinak poptávka do RD PO 8kVA docela stoupá. Sám jsem byl překvapen. Já teď zrovna dělám instalaci do skoro standardního RD a tam bude Studer 3x 8kVA. A jen proto, že mají 2ks EV.

kts
kts
1 year ago

Ahoj,

v zásadě Ti sdělím svůj názor, jak jsem k tomu přistoupil a proč jsem se nakonec rozhodl podepsat defacto totéž co máš popsané.

Victron vs Solax . – patrně pro mě udělají stejnou službu, ale jsem prostě paranoidní a věřím na hybridní války a SW “kurvítka”, které v roce 202X vypnout polovinu domácností 🙂 Přesto, že i Victron je vyráběný v Číně, SW si, chce se mi tomu věřit, pořád hlídají v Evropě. 🙂

Ceny – podle mě nemá smysl čekat až ceny spadnou. Ty dole byly a dolů už dramaticky nepůjdou. Rozhodně ne na úrovně před rokem či dvěmi. Ceny sníží pouze nové typy technologií, ale ty, které máme nyní, se podle mě, budouplus mínus držet. Já tedy nekontroloval všechny komponenty, ale jen Multiplus II 5kVA. Před rokem na neosolaru stál o litr či dva míň, rozhodně nebyl na polovině. Předražený komponenty jsou, dle mě – nemám ceníky nic nekamenujte mě prosím – právě ty sestavy se Solaxy aj. střídači. Baterky jsou jiná píseň, pravda. Ceny hlíníku apod se asi jen tak za rok nespraví. Jedu pravidem, “teď na to je, v budoucnu být nemusí” – přijde jiná potřeba atd.

Dotace – získat dotaci a splnit podmínky je nyní jednoduché. Předtím tuším bylo nutné vykazovat spotřebu atd. (nestudoval jsem) Podle mě se toto měnit asi nebude. Možná se bude i ulevovat. Já k dotaci přemýšlím o TČ-V, které se z větší části díky ceně za elektrárnu zaplatí (vyčerpá se celá částka k tomu určená). Řešit to samostatně, dostanu půlku a nějak ohřev zapojit chci.

Připojení do sítě – se vzrůstajícím počtem FVE bude asi tlak na to, aby si lidi dělali “ostrov” a “přetoky” nedovolí. Tak či tak jakékoli podmínky, které dostaneme od distributorů se dle smluv mohou jednostranně vypovědět. Takže kdoví co nás čeká v budoucnu 🙂

Auto – nejsem příznivce elektromobility, ale je to jeden z argumentů proč jsem do toho šel a nechal si v rámci instalace udělat Wallbox. Bydlím taky kousek od Brna, a nějaké posunovadlo typu BMW i3 se mi začíná líbit. Nabíjet se dá i v práci nebo přes den (2x týdně HO). Přijde doba kdy se podle mě do cetra se spalovacím motorem člověk nepodívá 🙂

Úplně se asi nevyjádřím zda Victron přetoky umožňuje či nikoli, ale já je mám “zasmluvněné” a EDG u “schválené”. Přetoky ani neřeším kvůli prodeji, ale kvůli tomu, až to legislativa dovolí, abych je mohl třeba poslat mámě. Cena u prodejů se podle mě bude se vzrůstajícím počtem těch, co chtějí prodávat, snižovat, a proto to nebude tak růžové, jak si každý maluje :-))

Richard
Guest
Richard
1 year ago

Mas dobre vyjednavaci schopnosti 🙂
Nepocital jsi s moznym navysenim komfortu, kdyz by byla elektrina v lete “zdarma”? Virivka, co zminujes, ale at je to cokoliv co Ti dnes nebezia bezet by mohlo? (klimatizace treba?)

kts
kts
1 year ago
Reply to  L

 Teď je lepší sedět na penězích a využít příležitosti, které nám trh brzo vsude nabídne, než koupit FVE, která defakto teď není akutně nutná.

Velmi zajímavá varianta ovšem pracujeme s horizontem delším než 1 rok si myslím 🙂 A konzervativní produkty s kratším obdobím nepokryjou ani inflaci. A dát do krypto 600k, na to už musí člověk mít koule 🙂 je ale fakt, že tam těch 600k člověk může vydělat. I to BTC zase stoupne tam odkud spadlo (doufám).

Michal
Guest
Michal
1 year ago

Ahoj,

Robil som si Fotovoltiku sam. Hned na zaciatku som si vybral Victron. Zacal som s jednym menicom 5kw, po dvoch rokoch som pridal dalsi do paralernej prevadzky. Cely dom okrem podlahoveho kurenia mam na jednej faze a to mam toho doma fakt vela (chladnicka, mraznicka, varna doska, umyvacka, pracka, susicka, bojler, cerpadlo na vodu, rekuperacia Atrea s TC, 2 x rura na pecenie, kavovar, TC pre bazen. Vsetko to zvladnu dva 5 kw menice. Od april bezim v ostrovnom rezime. Na streche 6,6 KWp panelov, neskor rozsirene na 8,4 KWp. Viacej sa mi nezmesti, inak by som este rozsiril.

Bateria olovene kapacita 90kW ( su to starsie baterie z UPS), vyuzivam len prvych 20% kapacity z dovodu zivostnosti.

Jedina vec, ktora je riadena aktualnym zatazemin menicov je bojler 2kw. Ak prekroci odber menicov 6kw, bojler sa vypne a zapne sa znova ak zatazenie klesne pod 4kw.

Mam pasivny dom. Minuly rom som mal produkciu z FV 7,5 MW a od distribucie som odobral 5MW.

Tento rok aktualne 3,8 MW, z distribucie 1 MW.

Do 3 F menica by som nesiel, lahko sa pretazi jedna faza a ostatne pri tom nemusia byt vobec vytazene. Dnes by som isiel znova do Victronu, ale zobral by som jeden 10KW menica

Co vam ziadny predajca nepovie je nasledovne:

Solar bez baterii ….. vyuzitelnost 30%
Solar s bateriou …… vyuzitelnost 60%
Solar s bateriou + loxone …. Vyuzitelnost 90%

Manzelka sa naucila prat a susit ked svieti slnko.

stip99
Guest
stip99
1 year ago
Reply to  Michal

Jak Loxone zvyšuje využitelnost?

Volt
Guest
Volt
1 year ago

jen me prekvapuje ze nikdo nezminil inflaci…pokud je tento rok predikovano 18%, a dalsi roky to pujde pomalu dolu, tak muze byt cena za solary za 5 let klidne o 50% vetsi

Last edited 1 year ago by volt
Čeněk
Guest
Čeněk
1 year ago

Ahoj, dík za super článek. Ověřoval si možnost čerpání dotace na FVE, když už byla poskytnutá dotace na výstavbu pasivního domu? Je to ze stejného fondu (NZU) a většina dotací má omezení na kombinace jednotlivých opatření…

kobra23
1 year ago
Reply to  Čeněk

Od 1.6.2022 lze i když už na něco z NZU dotace byla.

Keany
1 year ago

Noo, super výpočty. Konečně to někdo byl schopen pěkně sepsat.

Teď si přidám trochu do mlýna já. Máme bungalov kolaudovaný v roce 2019 (zpětně tedy bez dotace). Vytápíme a ohřívám TUV elektrokotlem 9kw. Od ČEZu mi končí fixace letos 25.10. – do té doby 2,8kč/kWh. Následně dle aktuálního ceníku od 25.10. 8,7Kč/kWh, při spotřebě 16MWh/rok už je brutální rozdíl (beru že na topení a ohřev TUV mám 12MWh). Odmítám tuhle cenu platit a teď, přejít na TČ nebo FVE? Ani jedno je dosti problém (nejsou lidi ani materiál). Nejlépe obojí, ale nemám tolik cash -flow abych to pokryl. Za mě FVE dává smysl, ale až jako druhá v pořadí (neušetří mi tu hlavní částku za topení a ohřev TUV). Takže upřímně nevím nevím.

Keany
1 year ago
Reply to  L

Nene, volal jsem raději na operátora. Pro nové už to je skoro 11Kč. Mám možnost buď fix na 3 roky za 8,7 a nebo bez fixu 9,30 na rok ‍♂️

zefe
1 year ago
Reply to  Keany

Jednoznacne najprv TC. S TC zem-voda mam rocnu spotrebu 5.8 MWh komplet a to este nie su zateplene steny baraku. FVE v zime moc nepomoze a vtedy najviac el. taha kurenie.

Keany
1 year ago
Reply to  zefe

Zem voda bohužel nedám…jedine vrt a to je raketa. Takze klasika vzduch voda. Ale zatim jsem nesehnal nikoho kdo by to letos namontoval a hlavne nejsou TČ.

zefe
1 year ago
Reply to  Keany

Mam vrt, raketa to je, ale pasivne s nim aj chladim, takze v buducom zivote sa urcite vrati 😀 Ani TC uz nie su? OMFG…

RudyT
1 year ago

Ahoj, kouknul jsem po delší době na fórum, takže reaguji až teď.
Řešil jsem podobné dilema jen s tím rozdílem, že i s topením klimatizací (TČ vzduch-vzduch) mi spotřeba domu vychází do 5MWh ročně i s rezervou a možností ve FV temnu topit dřevem jako záloha (dům má ztrátu 2,5kW při -15 C). Snad někomu pomůže moje řešení.
Takže jsem pro začátek vybral po výpočtech spotřeby dle topné sezony a zbytku roku bez topení variantu 5kwp + baterie 14kWh – pro dostatečnou kapacitu i po pozdějším poklesu kapacity článků a možnost navýšení počtu panelů s dalším střídačem v sérii v budoucnu pokud to bude potřeba.
Pak jsem si prošel kolečkem variant:

  1. FV na klíč s dotací a připojením na distribuční soustavu (DS) za cca 400 tis. po dotaci , pak
  2. Ostrov se zálohou z DS (bez přetoků do DS) bez dotace ale z komponentů Victron + baterie Pylontech za cca 320 tis. a nakonec jsem skončil u
  3. Baterie z Alibaba s JK BMS a měnič MPP Solar přímo z Taiwanu za celkovou cenu 190 tis. včetně dopravy, DPH a cla při dovozu, kabelů atd.

Panely budou Risen Bifacial 500wp (už jsou doma a jsou počítány v ceně všech tří variant) stejně jako jejich uchycení, kabely, jističe, pojistky atd).
Pro systém s 10kwp by varianta 3 byla po přidání dalších 10 panelů a druhého měniče za příplatek cca 90-100 tis. – tedy celkem cca 290 tis. – to už návratnost vychází lépe, jen je potřeba jako vždy něco nastudovat a udělat samodomo a pak nechat “posvětit” zapojení do domovní instalace elektrikářem.
Dodání baterií z Číny trvá cca 60 dnů (jsou teď na cestě) a střídač posílají Fedexem do týdne.
Panely je možné koupit dle aktuálních možností – já volil bifacial panely protože mám v podstatě plochou střechu a panely budou nad povrchem střechy, který bude opatřen reflexním nátěrem pro lepší účinnost.
Komponenty nejsou “značkové”, ale rozdíl ceny je takový, že si případnou “záruku” utáhnu z rozdílu sám 😉 Navíc pokud odejde střídač za 26 tis., můžu to pořád překopat a jít třeba do toho Victronu – ten ale se všemi udělátky stojí ve variantě pro 5kw cca 90 tis. (Multiplus II 5kw, Cerbo GX, MPPT regulátor, display atd).

Jinak při návrhu systému vzhledem k návratnosti je dle mého názoru podstatné zaměřit se na optimalizaci výkonu fotovoltaiky vzhledem se spotřebě od března do října. Zima je prostě pro FV systém období temna.
Pokud se na to ale díváte z hlediska soběstačnosti, třeba z důvodu častých výpadků DS, je situace jiná. Jen pokud člověk neustřihne kabel od ČEZu úplně, jít téměř k nule z DS a držet si přípojku elektřiny nedává smysl (cena za kWh s klesající spotřebou rapidně stoupá).

Ještě se dá na celou FV instalaci koukat jako na fixaci cen elektřiny, kterou spotřebuji z FV za cca následujících 15 let – pak mi to vychází při mé kumulované přimé spotřebě z FV proti investici na její pořízení na cca 4 Kč na 1 kWh…

Nějaké linky na zdroje informací a materiál, který jsem nakoupil:
Výpočet přibližného výkonu panelů v lokalitě: https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/tools.html

ERU – srovnání nabídek elektřiny: https://www.eru.cz/srovnani-nabidek-elektriny

Výpočet Voc max v mrazu: https://www.solar-kerberos.cz/cz/faq/vypocet-vocmax (pro výpočet max. napětí abych nepřetížil mppt regulátor)

Reflexní nátěr na střechu: https://www.dek.cz/produkty/detail/2210101650-reflexol-12kg-bal

Střídač/nabíječ MPP Solar: https://www.mppsolar.com/v3/pip-mt-series/ (má dva AC výstupy, takže v jednodušší situaci částečně nahradí Wattrouter třeba pro bojler)

Bateriové články z Alibaba: https://www.alibaba.com/product-detail/Luyuan-1pcs-280AH-LiFePO4-LFP-3_62585177205.html?spm=a2700.shop_plgr.41413.18.65e7521aflq592 (Amy komunikuje rychle a zdroj baterií je relativně prověřený dle různých diskuzních fór atd)

JK BMS JK-B2A24S20P ze stejného zdroje na Alibaba: https://www.alibaba.com/product-detail/JK-1A-2A-Active-Balance-Smart_1600574940942.html?spm=a2700.shop_plgr.41413.8.ec7d521abQx99r

Jinak Pylontech baterie US5000 mi nacenili dobře v Dek.cz a Victron produkty jsou za slušné ceny zde: https://www.naradihned.cz/hybridni-menice-dc-ac-48v/menic-nabijec-victron-energy-multiplus-ii-48v-5000va-70a-50a/

Komplet DC rozvodnice pro 2 stringy: https://www.kvelektro.cz/kompletni-dc-nastenna-rozvodnice-pro-fve-eti-rfve-dc2-2-t12-2-stringy-ip65-001105402-p1791828

Bifacial panely Risen 500wp: https://www.imobily.eu/risen-bifacial-500wp-oboustranny-solarni-fotovoltaicky-panel-30-let-zaruka-vykonu-25095.html – koukám, že prodejce “prozřel” a zvedl cenu, ale je to stejná várka z které jsem kupoval – dle stavu zásob v obchodě :-). Já to měl ještě za 52 tis. s dopravou.

Zdroj 0-60V, max 5A: https://www.hadex.cz/g852a-laboratorni-zdroj-nice-power-sps605-0-60v0-5a/

Tester baterií: https://www.hadex.cz/r161d-chytry-tester-baterii-pzem015-rozsah-0-200v-0-100a/

Informace jsem čerpal z fóra na mypower.cz a mají tam i eshop na kabely a další instalační materiál.

Snad nejhorší z hlediska cen mi přijde hliník a železo na konstrukci pro uchycení FV – no mám ještě cca 2 měsíce na dotažení finálního systému uchycení…

Při vyšší stálé spotřebě a vyšším instalovaném výkonu FV panelů na střeše už pak začíná vypadat zajímavě AC coupling kombinace Victron a Fronius.

Kobra23
Guest
Kobra23
1 year ago
Reply to  RudyT

Vytvářet AC coupling je krok zpátky. Kombinace Fronius + Victron vznikla z důvodu, kdy nebyly hybridní systémy s bateriemi. Dělali se panely + Fronius ongrid. Následně jak se objevili cenově dostupné baterie, našel Victron s Froniusem společnou řeč a vymysleli svůj společný systém, aby se ty staré instalace daly jednoduše použít.

RudyT
1 year ago
Reply to  Kobra23

Myslel jsem to spíše jako nadstavbu pro rozšíření systému Victron + baterie (pokud ho už člověk má). Pro přímou spotřebu je AC z Froniusu OK a pokud by byly pořád přebytky, tak už to tlačit do bateriíí nad rámec základního systému Victron + baterie zase tolik nevadí. Asi vše záleží na profilu spotřeby, zda jde o samodomo (a úroveň znalostí, schopností a odvahy) vs firma atd.

Váš 20kwp FV Temelín 🙂 je předpokládám od začátku dimenzován jinak, takže tam to asi smysl nedává… Jinak moc hezkej systém :-))

Radil
Guest
Radil
1 year ago

a proc stavis barak a nejdes do hotelu kdy se ti ta investice zaplati ?
proc si kupujes auto a nejezdis taxikem ?
mas strechu ? nasazej tam co max muzes, a co nespotrebujes prodas.
Znas lepsi investici kde nemusis dene bojovat s konkurenci , kde nemusis mit obchodaka a porad pocitat udrzbu naklady a stanovovat novou cenu a do 10 kw nedanit ?

Standa
Guest
Standa
1 year ago
Reply to  Radil

Jen pro upřesnění danit nemusíš, pokud neprodáš el. za více než 30k ročně…což lze při současných cenách a prodeji na spotu snadno přešvihnout…

Standa
Guest
Standa
1 year ago

Ahoj, o FVE se zajímám již pár měsíců a v těchto dnech probíhá instalace, tak nabídnu i svůj pohled na věc.
První na co si každý musí odpovědět je, co od toho očekává, resp. proč do toho chce jít a dle toho volit konfiguraci. Jestli mu jde o zálohu pro případy výpadků apod. nebo to pojme investici a požaduje co nejrychlejší návratnost a následnou generaci zisků. Na tom závisí prvotní volba systému.
Zkrátka pokud mi jde o investici nepůjdu do drahého Victronu atd. Pokud mi jde o zálohu nepůjdu do Goodwe.
Pokud se rozhodnu, že si to pořizuji jako investici, tak je třeba si spočítat, jestli se mi vyplatí baterie, tzn. o kolik baterie prodraží instalaci a kolik přes ni dokáži ročně prohnat el.

69
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x