X
Akce truhlík

Akce truhlík

Tak další významnou akcí v rámci mého jarního budovatelského maratonu byla akce truhlík. Protože truhlíků není nikdy dost, a protože z budovatelské akce “terasa” bylo opět hodně hlíny, rozhodl jsem se ještě pár vysokých truhlíků před domem dodělat.

Truhlíky jsou napojené na již existující, které máme u severní zdi. Technologie výroby je opět stejná jako předtím, tzn konstrukce z latí, výplň boků z polystyrénů, uvnitř udělaná vana z igelitu, která je ale upřostřed dole vždy otevřená kvůli spojení se zemí a odtoku přebytečné vody.

Při této akci jsem si poprvé vyzkoušel inflací “vylepšené” ceny ve stavebnictví. Trochu mě překvapilo, že latě stojí asi tak dvakrát tolik, než když jsem je kupoval naposledy, ale co se dalo dělat. K tomu jako bonus jich byla většina neuveřitelně křivých, což sem teda fakt odmítal za tyhle prachy, takže jsem si tam alespoň přeskládal půlku hromady a vybral ty rovnější.

Nářadí na výrobu opět stejné, metabo pokoska a dvakrát metabo aku vrtačka. Já vlastně už skoro jinak ani nic jiného nepoužívám :).

Krom jednoduchého a stejného truhlíku jsem si ale vymyslel i ukončení truhlíků formou schodů. Jako nápad to znělo dobře, realizace teda byla už o něco větší opruz. Jako první jsem si nařezal a připravil všechny díly.

Zkusil jsem to i udat I. jako puzzle ala Ikea k vlastnímu dostavění, ale moc se to s úspěchem nesetkalo, takže sem si to pak poskládal sám :).

Byl to opruz, ale už v té konstrukci to vypadalo dobře. Takže sem věřil, že to za to bude stát.

Další krok pak výplň polystyrenem. Opět v duchu likvidace všech zbytků v domě. Takže jsem z boudy vyhrabal všechny zbytky polystyrenů a začal řezat a pěchovat tak, aby to tam nějak pasovalo.

Další fáze akce závlaha. Rozšířit závlahu z existujících truhlíků i do těchto nových. Naštěstí jsem si nechal u původních truhlíků vytaženou původní hadici ven, takže se to napojovalo vcelku snadno.

Když pak byly hotové rozvody vody, přišla na řady folie. Uchycená k horní konstrukci pomocí sponkovačky přes stříbrnou izolepu na igelitu, aby se igelit netrhal. Rovněž už osvědčený postup z dřívějška.

A další akce pak obložení dřevem. Opět v duchu likvidace zbytků, takže jsem z boudy vytahal všechny hoblovaná prkna, co mi zbyla, a začal vymýšlet, jak to z toho polepím. Samozřejmě mi to nevycházelo. A jako na potvoru místní dřevař, od kterého jsem prkna bral, změnil dodavatele a tento rozměr už neměl. Neúspěch nepřipadal v úvahu!

Nakonec se mi povedlo to nějak polepit. Horní obložení je udělané ze zbytků plotu, boční obložení pak ze zbytků obložení z ostatních truhlíků. Ale i tak mi pár metrů chybělo.

Nedalo se nic dělat, bylo potřeba najít tajné zdroje. Naštěstí měl stejnou šířku prken i dřevník, který jsem vyráběl nějaký ten rok zpátky 🙂 Pro dobro lidstva tak musel dřevník obětovat několik bočních planěk, místo kterých dostal o 1cm užší. Na dřevníku to nejde nijak vidět ale truhlíky byly zachráněny.

No, a tím byly truhlíky hotové. Už zbývalo je jen naplnit hlínou a osázet kytkama (tyto truhlíky byly vyjímečně naplánované tak, že tam poroste něco, co se nedá sežrat :))) )

S plněním hlíny mi vydatně pomáhali (rozuměj škodili) naši dva skřítkové. Krom toho, že jsem vozil plné kolečko směrem k truhlíkům, tak jsem pak pokaždé dělal taxikáře směrem od truhlíků. Ale bavilo je to fakt hodně 🙂

Když byla hlína navozena, ještě bylo potřeba rozvést vodu v kaskádě. To se teda dělalo fakt blbě, ale než dělat pět odboček z hlanvího rozvodu, udělal jsem pomocí kolínek vyschodovaný rozvod v kaskádě.

A takto vypadá kaskáda dneska. Ještě nemám dořešenou závlahu jednotlivých kytek v kaskádě. Tam to nejspíš nepůjde pomocí kapkové hadice (kytky jsou moc natěsno), takže použiju asi nějaké externí kapkovače.

A to je pro teď z akce truhlíky vše. Ovšem, stále to nebyly poslední truhlíky u nás na pozemku. Už teď jsou naplánované nějaké další, ale ty asi zase až za rok 🙂

Pomohl Vám náš blog? Chcete nás podpořit? I málo udělá radost 😉
Become a patron at Patreon!
0 0 votes
Hodnocení články
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentáře
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
msk
Guest
msk
1 year ago

Nasadil som jahody minuly rok do strateneho bednenia co mi zostalo zo stavby plotu. Pekne poukladat vedla seba, naplnit hlinou, nasadit jahody. Na to kvapkovacia hadica, vedena dvojmo a voci sebe posunute, pretoze nevychadzali kvapkovace presne do kazdej tehly. No, 3/4 jahod pochcipalo/uschlo, lebo 1. tie kvapkovace aj tak presne nevychadzali a 2. nekvapkalo tak 20-30% vystupov. Viac menej mesiac studujem, ako postavit dreveny vyvyseny zahon, ale moc sa mi do toho nechce, je to tak 10 metrov, pri dnesnych cenach, cas nie je, proste pruda.

No a vcera ked som lamentoval nad tym, ze kupujeme jahody jak kreteni a pritom ich mame na zahrade ma napadla spasonosna myslienka – trosku tu kvpakovaciu hadicu upravit. Potrebne nastroje – 1. aku vrtacka, 2. vrtak. Za 3 min bolo hotovo. Teraz este upravit loxplan a prenastavit, ze jahody sa nepolievaju 10 minut, ale len 10 sekund. Predpokladam, ze toto mi zaberie najviac casu, lebo viem, s akou chutou menim nieco v loxplane. Takze tie jahody par krat vyplavim a ked zhniju aj tie co prezili dodnes, tak to upravim.

kofejn
Guest
kofejn
1 year ago
Reply to  msk

Tak hlavně používat ztracenko je špatně, beton nasává vlhkost ze zeminy a na druhé staně hrubý povrch zvyšuje odpar.

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x