X
Venkovní rozvaděč, díl druhý

Venkovní rozvaděč, díl druhý

Práce na venkovním rozvaděči pokročily a je zas čas vše sepsat. Minule jsem skončil u rozvaděče s přivedenými kabely, takže logickým dalším krokem bylo jeho vybavení. Rozkreslil jsem si finálně, co kde povede a jak se to bude ovládat a potvrdil si tak podezření, že rozvaděče budou potřeba dva. V jednom bude silnoproud a v druhém pak slaboproudé chytré zařízení.

Takže opět na otočku do Elkovu, dokoupit rozvaděč a pár dalších jističů a hurá na to. Nejprve jsem vyndal všechny kabely, přichytil druhý rozvaděč a opět udělal díru mezi rozvaděčem a lištou.

A pak přišlo na řadu první testovací osazení rozvaděče komponentami. Chvilku jsem si hrál s tím, jak rozložit jističe, Netio 4PZ a 24V zdroj a nakonec vyhrálo toto rozložení. Zleva na jističích vstup 3F a 1F a pak už jednotlivé okruhy (bazén, gril, závlaha, pergola, …). Určitě by stačily jen hlavní jističe, ale líbí se mi možnost si nepoužívané věci vypnout a nemuset shazovat vše.

Zajímavou částí pak bylo definitivní rozhodnutí, kudy a jak kabely v rozvaděči povedu, a první zkracování kabelů. Tady končila veškerá sranda, protože špatně promyšlený tah mohl způsobit lokální katastrofu a nutnost kabely nastavovat. V tomto je stoprocentně lepší mít v rozvaděči horní řadu wago svorek, kde se kabely ukončí a z nich pak už propojovat logiku rozvaděče samostatnými kabely. Na to ale v tomhle venkovním rozvaděči prostor nebyl (a větší jsem ho fakt dělat nechtěl), takže bylo potřeba jít na první dobrou.

První zádrhel pak byl, když jsem zjistil, že jsem si natáhl špatný kabel ke grilu (jen 1.5 průřez místo 2.5). A protože tam bude zapojený horkovzdušný fukar (1800w) a k tomu třeba rožeň a kdo ví co ještě, chtělo to předělat. Bohužel, druhý problém byl, že jsem už neměl v kuse 12m CYKY 3×2,5, zato jsem měl dva krát deset metrů. A protože byl víkend a opravdu jsem už nechtěl nikam jet ani čekat, rozhodl jsem se kabel spojit.

Vynesl jsem si ven původní pájku a pěkně kabel po kabelu pocínoval a spojil. Každý kabel jsem samostatně zaizoloval a pak ještě celý svazek. A to jak stahovacíma bužírkami tak pak elektrikářskou páskou a nakonec celé ještě stříbrnou izolepou. Blbé je, že je spoj uvnitř chráničky a špatně přístupný. Pokud by to do budoucna dělalo problémy, vyndám ho a nahradím kabelem v kuse.

Naštěstí to byl jediný zádrhel a zbytek propojení rozvaděče už proběhlo bez problému. Kabely jsem se snažil v rozvaděči tahat kulturně do pravých úhlů, ale občas to byl solidní opruz :). Myslím ale, že se to vcelku povedlo. Jak kabely, tak jističe jsem průbežně popisoval pomocí osvědčené popisovačky Brother, která už odvedla spoustu práce (sice na kabelech jedu systémem vlaječka a né trubička, ale toto mi naštěstí tak moc nevadí).

Co se týká propojení a automatizace rozvaděče, tak zatím je tam chytrým prvkem jen Netio 4PZ. To má dva výstupy 16A měřené a dva výstupy klasické. Na jednom měřeném výstupu mám bazénové čerpadlo, na druhé pak přehodím ještě zásuvku ke grilu. A to z toho důvodu, abych ji mohl zapínat/vypínat dle potřeby. Na dvou klasických výstupech je pak zapojený motor nahoru/dolů na stahování pergoly. Na jednom ze vstupů Netia pak bude tlačítko na rychlé spuštění bazénového čerpadla kvůli ručnímu zapínání čištění bazénu.

Druhý vstup pak zatím zůstane volný, ale ono se pro něj nějaké využití časem určitě najde. Samotný Netio pak budu ovládat skrz Modbus TCP přímo z Loxone, o tom sepíšu příště samostatný článek, a to včetně logiky, pomocí které v případě svitu slunce jednou za čas cykluju vodu v solárním kolektoru. Do rozvaděče časem přestěhuju ještě i ovládání ventilů závlahy, které momentálně jede na dvou samostatných ESP8266 modulech zavřených v krabici umístěné přímo v šachtě spolu s ventily (dost mne překvapuje, že to přežilo tři sezony včetně mrazu 🙂 ). A úplně výhledově pak možná i nějaké zahradní osvětlení, měření teploty bazénu atd.

Takhle vypadalo moje “pracoviště” před rozvaděčem. Strávil jsem u zapojování téměř celý den a fakt mě z toho bolelo úplně všechno :). Foto je těsně před úklidem, kdy pak už následovalo jen zakrytování rozvaděče a zasypání všech zbývajících výkopů.

 

Výzva pak byla ještě narvat všechny kabely a rezervní chráničky do lišty, ale i to se nakonec i s pomocí ohlého roxoru povedlo. Ten jeden kabel, co je ve chráničce, je dočasné napájení zdroje pro závlahu, které se pak komplet přesune do pravého rozvaděče.

A takto vypadá finální zakrytovaný rozvaděč (vpravo nahoře nelze zakrytovat kvůli většímu zdroji). Po kompletaci rozvaděče jsem ještě udělal dočasné zásuvky u čerpadla a grilu. Ty budou později uchyceny přímo na zídce, která kolem grilu vznikne.

A to je pro dnes zase vše. Příště dám ještě dohromady článek o ovládání Netia a jeho integraci v Loxone pro řízení pergoly a bazénu.

Pomohl Vám náš blog? Chcete nás podpořit? I málo udělá radost 😉
Become a patron at Patreon!
0 0 votes
Hodnocení články
Subscribe
Notify of
guest

17 Komentáře
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
kajak
Guest
kajak
2 years ago

Spojení ochranných vodičů nesmí být provedeny pájením.
Spoje ochranných vodičů musí být přístupné, aby mohly být zkontrolovány a přezkoušeny. Výjimkou z tohoto pravidla jsou:

  • zalité spoje,
  • zapouzdřené spoje,
  • spoje v kovových instalačních trubkách a lištách, kanálech a v přípojnicových systémech,
  • spoje, které jsou částí zařízení, vyhovující normám pro tato zařízení,
  • spoje provedené svařením nebo pájením na tvrdo,
  • spoje provedené stlačovacím nástrojem.

Asi bych to předělal, pokud by došlo ke zkratu fáze a ochranného vodiče, kde teče velký proud (velké teplo) může dojít “rozpuštění” cínu, spoj se přeruší a pokud by se to stalo na PE vodiči, v normálním provozu to nepoznáš, ale při poruše mohou být následky tragické.

kajak
Guest
kajak
2 years ago
Reply to  L

Znám to nadšení z práce, kdy to člověk chce prostě dodělat, když už má všechno nářadí rozkrámované i za cenu toho, že se mu úplně něco nezdá. Potom to stejně člověk předělá.
K tomu “tématu” jsem viděl krásnou větu někde na internetu: Nikdy není čas to udělat pořádně, ale vždycky je čas to udělat znovu.

Last edited 2 years ago by kajak
smotek7
2 years ago

Potom k bazenu odporucam IP66 zasuvku,deti vedia daleko spliechat 😀
Da sa zavret aj s pripojenym kablom. Len vybrat ci priama alebo uhlova vidlica.
https://www.scame.sk/produkty/elektroinstalacny-material/zasuvky/zasuvka-ip66-570-6411.html

kobra23
2 years ago

Ten kabel výměn co nejdříve. Je to fakt o průser. Nebude dlouho trvat a v té chráničce zkondenzuje voda a je to v pr…

Karloss
Guest
Karloss
2 years ago
Reply to  L

Správná volba!

Petr86
2 years ago

Jedna malá terminologická – nepájel jste určitě “v kabelu kabel”, ale jednotlivé vodiče/žíly.

Jinak k tomu samotnému spojování tímto způsobem souhlasím s příspěvky pod.

Richard
Guest
Richard
2 years ago

Ahoj, co to mas prosim Te v zemi za “krabici” kam Ti vedou chranicky? Resim to na ceste, ktera ma 70m, ze bych mel pravidelne krabice na protahovani atd.. diky

Richard
2 years ago
Reply to  L

diky. Jakou mas zkusenost s nejdelsim vedenim v trubkach? Resim celkovou delku 70m 🙁

dalibor
2 years ago

ahoj jaký máš typ rozvaděče prosím ? ( předpokládám že 2x12DIN )

17
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x