X
Venkovní rozvaděč

Venkovní rozvaděč

Měla to být jen malá akce, “jen” předělat elektriku na bazén, aby se nám na terase už neválela prodlužka na elektriku. Nic velkého, ne? A klasika, zase je z toho několikadenní akce, kdy se vlastně předělává úplně vše, protože nejde udělat jedna věc, aniž by se udělala věc druhá.

Když už se totiž bude kopat chránička na elektriku, bylo by dobré hodit do země i trubky na vodu mezi bazénem a čerpadlem. A když už se bude hýbat s vodou, bylo by fajn posunout solár na jiné místo, kde později vyroste zídka, takže solár nebude vidět. A když už se tam bude pak dělat zídka, tak by to tam chtělo připravit i elektriku, protože z druhé strany budou grily.

No a když už se dělá elektrika, měla by se rovnou udělat i příprava elektriky na vířivku, kterou máme dlouhodobě rovněž v plánu. No a když se už tahají všechny ty chráničky, tak natáhnem i jednu k bazénu, aby šlo když tak udělat osvětlení a teploměr do Loxone. No a když už se teda dělá tohle všechno, tak by stálo za to předělat i ovládání závlahy a dát ji do rozvaděče a k tomu pak asi dalších milion věcí.

A takhle je to vždycky. Člověk začne nějakou blbostí a je z toho megaakce na čtrnáct dnů. Jenže dělat to postupně, budem jak naše státní instituce, co udělají novou silnici a chodník a pak ho stokrát rozkopou. A to by mi teda asi jeblo úplně.

A tak jsem začal kopat, plánovat a narychlo vymýšlet, co všechno tam bude. Samozřejmě se to neobešlo bez několika incidentů. Zaprvé, mé oblíbené přísloví říká, že když se něco nedělá natřikrát, tak se to nedělá pořádně. Takže první část výkopu jsem si vyhrabal třikrát, protože nejprve tam chyběla jedna chránička a pak jsme přidali ještě druhou, která vede k bazénu na teploměr a osvětlení (nebo třeba protiproud či elektropatronu :)))) ).

Bohužel, druhý incident byl o něco bolestivější. Očividně si někdo při tahání závlahy (já) ušetřil trochu práce a neudělal všechny odbočky do pravého úhlu, takže při kopání jednoho z napojujících se tunelů metra pro krtky jsem vzal pěkně načisto i trávníkovou závlahu. Chvilku mi trvalo přijít na to, co tam vlastně tahle trubka dělá, ale nakonec se ukázalo, že je to opravdu tryska na západní trávník :).

Naštěstí to nebylo nic, co by nespravila jedna spojka :). Sice se to tam nedělalo zrovna nejlépe, ale šlo to.

Další část výkopových prací šla už dobře a u další trysky jsem pak už ryl o něco opatrněji :). Navíc ta už byla správně kolmo od zdi a druhé trysky, takže žádný problém nenastal.

Když byly hotové výkopové práce, pustil jsem se pomalu do přípravy rozvaděče a přívodu kabelů k němu. To se ukázalo taky jako dost velký oříšek, protože dostat čtyři chráničky nějak trochu vzhledně do rozvaděče není jen tak. Měl jsem v plánu sehnat lištu 8x8cm, ale to se mi bohužel nepovedlo. Nakonec jsem to vyřešil lištou 10x4cm, do které chráničky vstupují postupně pod sebou. Chtělo si to s tím trochu pohrát, ale šlo to.

Kabelů do rozvaděče vede klasicky více než je zdrávo, ale já to asi ani jinak neumím 🙂

 

Jestli máte pocit, že tolik kabelů se do rozvaděče spolu s logikou nemůže vejít, tak máte pravdu. Rozvaděče budou dva, bohužel zatím mám jen jeden :). V jednom bude silnoproudá část, v druhém pak slaboproudá, kde bude pravděpodobně i wifi hotspot.

Plán na další dny je tak jasný. Musím si rozkreslit, kolik relátek, jističů, zdrojů a jiných věcí v rozvaděči bude a nějak to celé rozplánovat a pak hlavně zrealizovat.

 

Pomohl Vám náš blog? Chcete nás podpořit? I málo udělá radost 😉
Become a patron at Patreon!
0 0 votes
Hodnocení články
Subscribe
Notify of
guest

17 Komentáře
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
kajak
Guest
kajak
2 years ago

Nechci nějak šťourat, ale je to rozvaděč do venkovního prostředí? Když vidím ty kabely vedené bokem bez průchodek, tak se mně to moc nezdá.

Karloss
Guest
Karloss
2 years ago
Reply to  L

Ono mít rozvaděč s IP jak potapěčské hodinky a pak udělat do boku díru bez průchodek plánované IP zničí. Nepředpokládám, že by tech. podkladech bylo napsáno, že se může připojovat bez průchodek… Ono ještě připojování z boku i pomocí průchodek je vždy trochu složitější, má to daleko větší požadavky na řemeslné provedení aby tam pak moc neteklo. Osobně bych doporučil udělat nahoru stříšku, která překryje rozvaděče i s lištou a bude celkem jistota, že tam nezateče…

Karloss
Guest
Karloss
2 years ago
Reply to  L

No v montážním návodu něco je. Ale jsou to spíše takové malůvky, jak je dneska zvykem. https://nizke-napeti.cz.abb.com/files/repository/Montazni-navod-MISTRAL65.pdf

Co mě ale teda zarazilo více, tak je že podle zkušebny je to pro vnitřní použití https://nizke-napeti.cz.abb.com/files/repository/Mistral-65.PDF

Takže bych spíše zapátral jestli je to UV odolné, aby se to za rok nerozpadlo…

Karloss
Guest
Karloss
2 years ago
Reply to  L

Ještě jedna myšlenka, Deklarované IP je IP skříně jako výrobku. Když z toho člověk udělá rozvaděč, tak je výrobcem a je na něm aby všechny ptákoviny splňoval. Pokud to použije jako úplný kryt, tak tam mají v požadavcích napsáno, že se má dodržet IP….

Čímž neříkám, že je něco špatně pokud to je dobře utěsněné a certifikované pořádnou bouřkou. 🙂

Karloss
Guest
Karloss
2 years ago
Reply to  L

No ono se občas stává, že prodají ven něco co má pouze IP, ale neřeší již odolnost proti UV. A i když je to ve stínu, tak tam je UV mraky….

Jinak nechci tím děsit, ale ve venkovních rozvaděčích bývá daleko větším strašákem kondenz. Kor jestli tam bude něco co bude aktivně vyvýjet pár wattů tepla. Pak je zase nedokonalé utěsnění určitou výhodou. Dokonce se dělají odvětrávací průchodky s labirintem, kde je splněno IP, ale vzduch může proudit…. Zase nelze použít v EX, ale předpokládám, že do toho se doma pouštět nebudete 🙂

Karloss
Guest
Karloss
2 years ago
Reply to  L

https://www.se.com/ww/en/product/NSYCAG12LPH2/sealed-anti-condensation-valves-ip68-%C3%B8m12-f120-litres-hour-when-0%2C07-bar/

Ten ventil je taky těsny jak potapěčské hodinky. Takže pokud bude potřeba, tak není potřeba se toho bát….

Jinak kondenz má přávě tendenci vzniknout, pokud je tam zdroj tepla v nějakém kritickém rozmezí a ohřeje vzduch, ale nedá dost tepla aby vhodně ohřál okolí a posune tedy teplotu zvduchu nad rosný bod…

Jinak pro všechno by to chtělo nějaké technické podzemí, kde by měl člověk dost prostoru, já jsem byl zahnán, abych veškeré technické vybavní domu schoval do prostoru pod schody. Kde to dopadlo, tak že to tam vypadá jak v podvozkové šachtě Airbusu…

Milan Cizek
Guest
Milan Cizek
2 years ago
Reply to  L

Mnohem horší bude dle mého vliv UV po pár letech.

MartinIIOT
Guest
2 years ago

Trochu koment mimo tému, ale napadlo ma to práve pri tomto článku: Nie je v príprave nejaký fotočlánok updatu dielne/technickej miestnosti oproti roku 2017 (Organizovaná dílna – Vodnický blog (vodnici.net))?

17
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x