X
Kabely znovu a lépe

Kabely znovu a lépe

Dnešní článek bude spíš poučení pro ostatní, aby neudělali stejnou chybu, jako já minule. Jak jsem v minulém článku psal, tahal jsem kabely a jeden mi nevycházel. Tak jsem ho pečlivě napájel, zaizoloval a strčil do chráničky. Tak nějak jsem tušil, že to není úplně nejlepší řešení, ale nebral jsem to jako “no-go” řešení, tzn. něco, co se fakt dělat nemá.

Jak mne ale upozornil jeden ze čtenářů, je to obecně blbý nápad. I když to může být spájeno sebelépe, tak v případě zkratu by se cín mohl roztavit a spojení přerušit. Což v případě nuláku či země může vést k nepěkným koncům. Zde cituji celé info:

Spojení ochranných vodičů nesmí být provedeny pájením.
Spoje ochranných vodičů musí být přístupné, aby mohly být zkontrolovány a přezkoušeny. Výjimkou z tohoto pravidla jsou:

– zalité spoje,
– zapouzdřené spoje,
– spoje v kovových instalačních trubkách a lištách, kanálech a v přípojnicových systémech,
– spoje, které jsou částí zařízení, vyhovující normám pro tato zařízení,
– spoje provedené svařením nebo pájením na tvrdo,
– spoje provedené stlačovacím nástrojem.

A tak jsem při další cestě do Brna zajel pro chybějící CYKY kabel, abych dal vše do pořádku. Co mne překvapilo, tak prý je aktuálně nedostatek také CYKY kabelů, protože Covid. Prý není guma na izolace a navíc se před cca měsícem nějak skokově zdražovalo, tak všichni vykoupili veškeré skladové zásoby. Jako náhradu za klasický CYKY 3×2,5 měli nějakou rakouskou variantu, která má snad dvojnásobnou izolaci. Naštěstí ve chráničce ještě místo bylo, takže o něco širší kabel nebyl problém.

Při vytahování a výměně kabelu jsem si opět ověřil pravidlo, že když se to nedělá natřikrát, není to pořádně. Poté, co jsem kabely vyndal a zpět zandal, tak sem zjistil, že mi tam jeden chybí :)). Takže sem si to dal pak ještě jednou, aby to bylo opravdu pořádně :)).

Spojení kabelů jsem udělal tak, jak se má, tzn. přístupné v šachtě a chráněné v krabičce. Úplně ideální by to bylo ještě s průchodkami do krabičky, ale ty jsem neměl, a když vidím, jak drží některé prozatímní spoje bez krabiček jinde, tak toto musí být dostatečné :)).

Když už jsem byl v rozebírání, tak jsem ještě malinko předelal venkovní rozvaděč. Konkrétně větev s napájením příslušenství u grilů. Nakonec jsem větev prohnal přes Netio relé, takže je lze z Loxone zásuvky zapnout/vypnout. Občas při větších bouřkách, které jsou teď docela časté, bude lepší tyhle věci vypnout, tak nebudu muset chodit do rozvaděče.

Pomohl Vám náš blog? Chcete nás podpořit? I málo udělá radost 😉
Become a patron at Patreon!
0 0 votes
Hodnocení články
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentáře
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
smotek7
2 years ago

Probelm je s kaucukom, vo firme mame uz problem zohnat pneumatiky.
Niektore rozmery uz niesu skladom.

Inak ta krabicka na foto sa tvari na IP44. Nemala by tam byt IP65 ?
Neviem teda kde to presne je.
Ak potrebujes spojit kabel niekde v sachte( na pristupnom mieste) tak dobra je takato spojka
https://www.hornbach.sk/shop/Kablova-spojka-plastova-IP65/6244598/artikel.html

Richard
2 years ago

Ahoj L, prosim Te, co mas v zemi kam ti vedou kabely? Hledam inspiraci na nejakou kabelovou krabici kam bych vedl husi krky… Diky

Richard
2 years ago
Reply to  Richard

odpoved jsem nasel 🙂

Roman
Guest
Roman
2 years ago

Zdravím, k poslednímu odstavci: Až na to, že při bouřce nestačí vypnout relátkem, silný výboj krátkou mezerou stejně projde.

Hanca
Guest
Hanca
2 years ago

Ahoj, tak o tohle se u nás doma naštěstí stará můj manžel. Já elektronice vůbec nerozumím a on je zase elektro maniak… 😀 Dokonce si pořídil svojí 3D tiskárnu odsud: xxxxx. Já jeno vím, že třídí kabely do krabiček podle toho, k čemu jsou potřeba a nebo podle druhu kabelu. Má jich totiž hrozně moc! 🙂

6
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x