X
Crypto.com – zkuste si farmaření a získejte minci UNI zdarma

Crypto.com – zkuste si farmaření a získejte minci UNI zdarma

Dneska tu mám další článek ze světa kryptoměn. Článek navazuje na ten minulý o službě crypto.com, kde jsem ukázal, jak získat $50, respektive $150 mincí CRO zdarma. V tom dnešním článku bych chtěl velmi zjednodušeně ukázat, co je to “kryptoměnové farmaření” a jak využít právě ty CRO mince zdarma k tomu, abyste získali další kryptoměnu UNI rovněž zdarma. To o čem dnes budu psát, je takový lehký úvod o DeFi staking/farming.

Nechci to dnes řešit nijak extra složitě technicky, takže pokud nevíte, co to farming je, tak si představte postup, kdy poskytnete Vaše finance do nějakého společného banku, kde se dále využívají, a vy za využívání těchto peněz získáváte nějaký poplatek. Farmaření jsou různé druhy, ten nejrozšířenejší je, že poskytujete likviditu burzám. V dnešním příkladu budu používat farmaření pomocí CRO tokenů v rámci Crypto.com služby, takže se jedná o velmi bezpečný systém. Oproti tomu existují i možnosti, jak farmařit na cizích službách, tam už to ale může být pěkná divočina 🙂

V případě Crypto.com se farmaření říká SuperCharger. A jde o to, že vložíte své CRO mince do jejich poolu (banku) a dle toho, jak velký podíl budou Vaše mince v rámci poolu představovat, tak takový pak dostanete podíl na mincích UNI v hodnotě $500.000. Samozřejmě se $150 nelze čekat žádné ohromné zisky,  jde spíš o to si samotné farmaření vyzkoušet a pár mincí UNI zdarma získat, a ty třeba časem znásobí svou hodnotu. Mince UNI je vydaná službou Uniswap, což je právě jedna z DeFi služeb (Decentralized Finance), která umožňuje mimoburzovný směnu mincí. Projekt UniSwap je jeden z největších DeFi projektů a token UNI rozhodně není žádnou bezcennou mincí.

Na úplný začátek návodu začnu tím, že si dokoupím ještě nějaké CRO tokeny. Když jsem před cca měsícem a půl tokeny kupoval, bral jsem již 1000ks za cenu $0.15. Jelikož nyní cena vyklesala k $0.11, vezmu ještě jednou 1000ks, čímž si naředím průměrnou cenu a zároveň získám větší podíl v SuperChargeru. Pokud chcete, můžete si rovněž mince dokoupit, nebo klidně jen použít to, co máte. Upozorňuji, že cena může jít klidně ještě níž, nebo může už začít růst. Takže rozhodnutí, zda kupovat teď, nechávám striktně na vás. Zároveň pak také ještě rovnou uvedu, že žádné bonusy z dalších vašich dokupů již nemám, jde tedy opravdu jen o návod a představení farmingu jako takového (a časem bych chtěl udělat něco podobného i pro Binance, kde je to trochu složitější, ale zase zajímavější).

Jako další krok pak přejdete již v prohlížeči na adresu https://crypto.com/exchange/. Mobilní aplikace totiž nabízí jen jednodušší funkce, zatímco ty komplexnější jsou již potřeba dělat přímo na webových stránkách crypto.com na jejich burze. Zvolte SignUp a proveďte registraci na stejný email, který jste použili při registraci do mobilní aplikace. (Doufám, že si tento krok pamatuju správně, dělal jsem to už dlouho zpět a nemám to jak ověřit. Kdyžtak mi pak napiště do komentářů.).

Po dokončení registrace se přihlašte do burzy. Měli byste vidět obrazovku výše. Teď ještě ale na chvilku zpět k mobilní aplikaci. Z té je nyní potřeba volné CRO převést na burzu (nelze převést těch 1000CRO uzamčených, za které jste získali bonusy).

Převod začnete tím, že na hlavní obrazovce zvolíte záložku “Accounts”, rozkliknete CryptoWallets a kliknětě na Crypto.com coin. Na obrazovce s CRO coiny pak zvolte “Transfer”, dále pak “Withdraw” a jako cíl vybití peněz zvolte “Crypto.com Exchange”.

Pokud se Vám po kliknutí na “Crypto.com Exchange” ukáže hláška jako je na prvním obrázku, ničeho se nelekejte. Moc sice hlášku nechápu, ale pravděpodobně se vám snaží sdělit, že posíláte peníze na burzu a že je pak najdete na crypto.com/exchange adrese. Hlášku potvrďte, klikněte případně znovu na “Crypto.com Exchange” v seznamu destinací a pak už Vás aplikace pustí na další obrazovku. Tam zadejte množství CRO tokenů, které na burzu chcete převést a potvrďte daný převod. Tím máme v aplikaci hotovo.

Převod mincí je proveden téměř okamžite. To, že se mince převedly, si mužete na burze ověřit v sekci “Balances” v kategorii Deposits&Withdrawals. Jak vidíte, mých 1000 CRO přistálo na burzu okamžitě.

A nyní už k samotnému SuperChargeru. V horním menu zvolte SuperCharger a pak (přijde mi to trochu jako UX fail, ale co nadělám) klikněte na velký obrázek UNI. Toto mi chvilku trvalo, než jsem pochopil, že je klikací :)).

U další obrazovky se nyní zdržíme trochu déle a vysvětlíme si, jak vlastně celý staking/farming probíhá. V případě SuperChargeru funguje tak, že mince za staking se nedostávají ihned třeba v hodinových intervalech (takto to má burza Binance), ale jen se po celou dobu stakingu zaznamenává poměr Vašeho stakingu vůči celkovému stakingu. Po uplynutí této fáze (Crypto.com jí říká Charging period) začne distribuční fáze (Reward period), kdy po dalších 30 dnů budou každý den distribuovat UNI mince lidem dle jejich podílu v charging period. Zjednodušeně řečeno to tedy znamená, že nyní budete 9 dnů stakovat a pak dalších 30 dnů průběžně dostávat svou odměnu. Na stránce jsou pak dále uvedeny i příklady výpočtu a další informace o fungování stakingu, takže kdo chcete, můžete si to tam celé nastudovat.

Dalším důležitým údajem je APY (Annual Percentage Yield), neboli roční výnos z tohoto stakingu. Momentálně je to nějakých 36% ročně. Samozřejmě zisk je závislý na počtu dnů, po které jsou mince do stakingu zapojeny. Pro teď to bude jen 9 dnů, ale další staking akce budou pravděpodobně následovat (vzhledem k tomu, že na crypto.com jsou stále podobné akce). Jde tedy o to si to teď vyzkoušet a do budoucna si pak podobné akce hlídat.

Pusťme se tedy do stakingu. Zvolte “Charge Now” a na následující obrazovce zvolte “MAX”, zaškrtněte, že souhlasíte s podmínkami, a dejte “Review Deposit”. Na této stránce vás zároveň informují, že můžete vaše CRO tokeny ze stakingu kdykoli vyndat a použít je k jiným účelům. Nejedná se tedy o uzamknutí mincí na nějakou pevně stanovenou dobu.

Finálně potvrďte deposit do stakingu a tím máte staking aktivní.

Jak jsem psal na začátku, cílem tohoto článku bylo především ukázat, co vlastně farmaření je, jak funguje a zároveň vás ho nechat vyzkoušet. Jak vidíte, z pohledu uživatele je to vcelku snadné. Vložíte své prostředky někam, kde se zúročují. To co se děje na straně služby už je o něco složitejší :). Pro zvídavé čtenáře mohu odkázat na tento český článek https://investree.cz/yield-farming/, je tam popsáno jednak obecné farmaření a pak i farmaření trochu hrubšího zrna již přes externí služby na ETH síti. Tam jsou potencionální zisky ještě mnohem vyšší, ale zároveň je tam již i nemalé riziko, že přijdete o vše. Proto to určitě nedoporučuji začátečníkům.

A to je pro dnes vše, pokud máte k článku nebo DeFi jakékoli dotazy, pište do komentářů, pokusím se zodpovědět, co budu vědět. Zároveň budu rád, pokud mi napíšete, zda byste chtěli více podobných článků a co by Vás třeba zajímalo.

Pomohl Vám náš blog? Chcete nás podpořit? I málo udělá radost 😉
Become a patron at Patreon!
0 0 votes
Hodnocení články
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentáře
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Name
Guest
Name
3 years ago

pokud probehla Charging period, tak v Reward period uz nemusi byt CRO stakovane?

jirka
Guest
jirka
2 years ago

dobrej popis, diky. Ja si mysle, ze jsem nakonec vlozil penize na nakup v Superchargeru…jenze ted to nikde nevidim a v depositu se mi stale objevuje puvodni hodnota CRO

jirka
Guest
jirka
2 years ago
Reply to  L

v pohode:_)

5
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x