Představení Zigbee

Představení Zigbee

Představte si bezdrátovou technologii, kterou lze ovládat světla, zásuvky, přijímat pomocí ní teploty, vlhkosti, kontakty oken a mnoho dalšího. Představte si technologii, kdy se spousta velkých výrobců konečně shodla na jednotném komunikačním formátu. Představte si Zigbee.

Asi takhle nějak by mohla znít reklama na Zigbee, kdyby se ovšem výrobci rozhodli, že chtějí, abyste to věděli. Jenže, věci se mají trošku jinak, a tak to nikdo takto nehlásá.

Spousta výrobců už dnes  totiž Zigbee podporuje, ale už moc nešíří, že to, co používají, je Zigbee. Každý totiž chce nabízet k jeho zařízením jen jeho vlastní bránu. A to proto, že brána pak krom samotného ovládání zařízení odesílá data o tom, jaká zařízení používáte, jak často je používáte, kolik jich máte, kde bydlíte a celkově vás takto šmíruje (a například Xiaomi gateway údajně otevírá na IPv6 protokolu dokonce root přístup pro internet do vašeho domu).

A kdo Zigbee podporuje? Například právě zmíněný Xiaomi, Philips, Osram, Ikea,… a spoustu dalších. Většinou se Vám je ale oficiální cestou nepodaří propojit mezi sebou.

Naštěstí je tu ale pak i ta neoficiální cesta. A to ta, kde si vytvoříte vlastní univerzální bránu.

Díky tomu zařízení nemohou nijak komunikovat s internetem, nikdo Vás tak nešpehuje a vy můžete připojit všechna zařízení do jedné Zigbee sítě. Takto připojená zařízení pak můžete ovládat z nějakého home-automation systému. V našem případě z Loxone.

A co teda Zigbee vlastně je a jak funguje?

Zigbee je komerční protokol, který si výrobci licencují a integrují do svých zařízení. Díky tomu pak můžete jejich světla ovládat dálkovým ovladačem, občas i mobilní aplikací. Proto Ikea může nabízet chytrá světla, Xiomi třeba čidla teploty. A nikdo z nich se nemusí starat o vývoj protokolu ani hardware nutnému k těmto funkcím.

Zigbee je bezdrátová technologie vytvořená tak, aby měla co nejmenší spotřebu. Vzduchem se přenáší jen ID zařízení a pár hodnot. A je na příjemci, aby tyto hodnoty zpracoval.

Navíc, ta zařízení, která jsou nonstop připojeny k elektrické síti, pak většinou fungují také jako opakovače, takže krom příjmu či odesílání informací ještě samy dále šíří Zigbee signál. Díky tomu lze signál dostat kamkoli po domě. Stačí pár chytrých žárovek nebo zásuvek a celý dům máte pokrytý.

A teď trochu negativ. Tím prvním je, že si to musíte zbastlit sami. Neexistuje totiž univerzální brána, která by toto vše uměla. Každý výrobce má bránu uzamčenou jen na vlastní zařízení a ovládat ji lze jen z jeho aplikace.

V praxi to tak znamená, že i když máte v domě vše zigbee, musíte stejně používat deset různých ovladačů nebo aplikací. Geniální, že ? 🙂

Takže je potřeba si koupit USB Zigbee stick, který umí přijímat a vysílat Zigbee a pak někde na RasperyPi, nebo třeba v Dockeru na NASu rozchodit Zigbee2mqtt software, který překládá Zigbee z/do MQTT transportního protokolu. A z něj pak pomocí NodeRED data překládat a posílat do Loxone a zpět z Loxone do MQTT.

Ale, není to nic hrozného. Když víte jak na to, je to vcelku snadné. Jen to chce trochu času a trochu práce :).

V současnosti mám rozběhanou Xiaomi kostku, Xiaomi teploměr s vlhkoměrem a Ikea žárovku se stmíváním.

Zatím mám vše rozchozeno v polních podmínkách na stole, ale postupně budu vše integrovat do domu. Spolu s tím budu i odstraňovat některé technologie z domu pryč.

Tou první jsou DMX Triaky. I když fungují supr, zabírájí v rozvaděči hodně místa a přijde mi zbytečné mixovat více různých technologií. Proto DMX Triaky nahradím chytrými žárovkami.

Triak stojí cca 800kč, chytrá žárovka 300kč. I když vyjde žárovka o něco dráž, ušetřím místo v rozvaděči a trochu ho zjednoduším. Takže snadná volba (pokud by někdo mé triaky chtěl, mám 3ks, z toho jeden používaný, dva zatím nezapojeny. Nechám je za 600kč za ks).

Další, co zjednoduším, budou zásuvky. OSRAM SmartPlug vypadá moc pěkně a lze ho zapojit kamkoli. Narozdíl od komplikovaného zapojování více okruhů v rámci místnosti a relátek v rozvaděči zařízení jen píchnu do hloupé zásuvky a je z ní chytrá zásuvka.

Využiju to všude tam, kde se zapínají drobné spotřebiče. Například zvlhčovačka vzduchu v ložnicích, zabiják komárů, nebo třeba vánoční osvětlení.

Co se týká čidel, tak teploměry mám pod vypínači na 1-wire a ty tam i nechám. Tam, kde ale teploměry nemám, využiju Xiaomi čidla. Například na půdě, v zahradní boudě a jinde, kde mne zajímá jaká je teplota, ale nemám tam nataženo dost kabelů, nebo by už 1-wire byl zbytečně dlouhý.

Tahle lednička za 3,000USD údajně už Zigbee podporuje (Samsung)

Věřím, že zařízeních bude do budoucna přibývat a třeba se objeví i složitejší spotřebiče, jako třeba trouba nebo lednička, která bude přes Zigbee ukazovat své stavy a půjde tím třeba i nějak ovládat. Zatím to vypadá, že výrobci Zigbee docela věří a stále přibývají jak další produkty, tak noví výrobci, kteří Zigbee podporují.

Oficiální prohlášení Loxone o Zigbee z roku 2015.

Je jen škoda, že Loxone jakožto technologie chytrého domu už delší dobu úmyslně ignoruje veškeré nové technologie jako je IoT, MQTT, Zigbe,… jen proto, aby mohlo prodávat svůj předražený LoxoneAir a tím tak zákazníky drželo ve své moci.

A to bude v dnešním představení vše. Jak vidíte, Zigbee vypadá jako nadějná technologie, nad kterou lze postavit nekritické systémy v domě a zároveň ušetřit nějaké to místo v rozdvaděči.

Článek o konfiguraci a rozchození Zigbee očekávejte záhy 🙂

PS: Pro ty co Vás to zaujalo, zatím si objednejte tyto věci na AliExpressu.

Pro výrobu Zigbee brány:

Čidla na vyzkoušení

 

Pomohl Vám náš blog? Chcete nás podpořit? I málo udělá radost 😉
Become a patron at Patreon!
0 0 votes
Hodnocení články
Subscribe
Notify of
guest

49 Komentáře
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Georgio
5 years ago

Super, díky za článek. Pojal jsi to pěkně, musím vyzkoušet 🙂
Univerzálnější než “Xiaomi Smart Home integrace do Loxonu”, která je prezentovaná na fóru:
https://www.vodnici.net/community/loxone-a-arduino/xiaomi-smart-home-integrace-do-loxonu/

Píšeš “V praxi to tak znamená, že i když máte v domě vše zigbee, musíte stejně používat deset různých ovladačů nebo aplikací.”
Třeba se časem něco komerčního najde. Nebo to můžeš rozjet jako nový komerční projekt sám 🙂

Ruda
Guest
Ruda
5 years ago
Reply to  L

Dobrý den, dávám dohromady projekt elekroinstalace postavený na Loxone a na Vašich stránkách jsem se už hodně inspiroval – díky!
Při hledání univerzální brány pro ZigBee jsem narazil na tohle: https://zigate.fr
Zajímal by mně Váš názor protože zejména verze s wifi vypadá přesně jako univerzální brána k ovládání ZigBee zařízení přímo z Loxone přes TCP/UDP.
Díky, Ruda.

kobra23
5 years ago

Škoda jen toho, že se to musí zase bastlit – že to nejde jednoduše jako u Loxone.

LoxTom
5 years ago
Reply to  L

Tohle je zajimava diskuse a je to o obchodnim modelu, ktery asi vsichni vyrobci resi: Levne HW, draze SW – nebo naopak – nebo jinak? Obecne si myslim, ze v pripade draheho SW (v pripade loxone by to muselo byt v radu desetitisicu, aby meli stejne financni obraty) by meli mene zakazniku, ale mozna se mylim. Ono je lepsi pouzivat “salamovou” metodu a dat “levne” HW komponenty a v zaveru, kdyz se to nascita, dostane se zakaznik na castky, ktere v pocatku mozna nepredpokladal. Od tech ostatnich vyrbocu je to podle mne zatim jen pokus a velci hraci to sleduji bedlive z povzdali…. Jak jsem jiz psal, Loxone nechce konkurovat KNX, protoze ten by ho hned zarizl, tak se pohybuji na “nejakych akceptovatelnych cenach”. A ostatni jedou uplne to same (viz. napr. https://www.unipi.technology/)

Georgio
5 years ago
Reply to  L

Kdyby Loxone umožnil Zigbee popř. další technologie, tak by nikdo jejich tlačítka a senzory nekupoval.. a na nich mají největší vývar..
Jak píše LoxTom, museli by zřejmě kompletně změnit bussiness model.
Na druhou stranu kdyby nabízeli přímou integraci dalších protokolů, třeba by jim zvýšilo prodeje Miniserverů a nakonec na tom vydělali.. Mohli by se více zabývat tím hlavním, to je mozek=PLC a na to navázaná vizualizace. To v takovém propojení tak kvalitně snad nikdo nedělá..

VZ
Guest
VZ
5 years ago
Reply to  L

Loxone poměrně dobře vydělává, takže skupují firmy a díky čemuž tak moc síly netříští, protože výrazně rozšiřuje týmy. Takže prostě vydávají další zařízení.
Výkonnější miniserver bude, je to jen otázka času a hodně doufám, že s menšími omezeními pro běh programů. Podporu Zigbee ale vidím dost černě, přestože bych si ji přál 🙁 ale je to asi celkem logické. Na miniserverech se vydělat nedá, v každém domě je jeden max 2, tlačítek je třebas 20.

VZ
Guest
VZ
5 years ago
Reply to  L

Loxone poměrně dobře vydělává, takže skupují firmy a díky čemuž tak moc síly netříští, protože výrazně rozšiřuje týmy. Takže prostě vydávají další zařízení.
Výkonnější miniserver bude, je to jen otázka času a hodně doufám, že s menšími omezeními pro běh programů. Podporu Zigbee ale vidím dost černě, přestože bych si ji přál 🙁 ale je to asi celkem logické. Na miniserverech se vydělat nedá, v každém domě je jeden max 2, tlačítek je třebas 20.

Aleq
5 years ago
Reply to  L

Aniž bych jakkoliv chtěl UniPI bránit (nic s nima nemám), trochu jim křivdíš. Koukal jsem k nim na web, ta nová řada Axon je PLC. S původníma modelama založenýma na Raspberry PI toho už moc společnýho nemá.

JirkaT
Guest
JirkaT
5 years ago
Reply to  Aleq

Ahoj, vidím to stejně jako Aleq, navíc 20% není dvojnásobek a posun v HW je značný.

Já konkrétně potřebuji ovládat 13ks žaluzií (blbý počet) + číst pár 1W čidel. Pokud to postavím na Axonu, jsem na polovičních penězích a polovičním místě v rozvaděči oproti kombinaci Loxone+papouch+relátka.

Aleq
5 years ago
Reply to  L

Protože je to levný a co je levný, to lidi kupujou? 🙂

Aleq
5 years ago
Reply to  L

To je fakt zavádějící. Zřejmě něco jako bavorák 330i, kterej už dávno nemá 3.0 motor. Zaběhnuté označení? Každopádně na tuto otázku už může odpovědět jen produkťák Fasteru

Aleq
5 years ago
Reply to  Aleq

U toho bavoraka se mi to taky nelibi, ale trochu to chapu. Aspon ta logika za tim je, ze vykon odpovida priblizne tomu motoru z dob, kdy jeste nefrcel downsizing, plus maji vic vykonovych verzi u stejne velkyho motoru. Tak nevim jak by to oznacovali – 320i, 320ii nebo 320i+ 🙂
Navic brzo dojde na 312i a to teda moc lakave znit nebude

budulínek
Guest
budulínek
5 years ago
Reply to  L

Unipi Neuron mám pár měsíců zapojený a z mé strany spokojenost.

Mám modul s 56 relé 230V. Pro mě nutnost, protože jsem si blbec udělal malý rozvaděč, takže ani nemůžu mít řešení postavené na Quido+externí relátka. Na relé Neuronu mám zapojená zařízení bez indukční zátěže (žaluzie, zásuvky), LEDky mám na triaku. A zatím jsem neměl s Neuronem (s HW ani SW) žádný problém.

Neuron jsem bral i kvůli tomu, že uvnitř je Raspberry, takže přes USB můžu připojovat další věci. Chci GSM bránu? Píchnu tam USB GSM modul ( https://www.vodnici.net/community/loxone-a-arduino/sms-brana-pro-loxone/paged/2/ ). Chi používat Zigbee? Není problém. Chci 1-wire? Neuron má i 1-Wire, takže na něj mám píchnutá i 1-wire čidla. Hodnoty čtu přes owfs server, na Neuronu (Raspberry) mi běží Node-Red, který posílá hodnoty přes UDP do Loxonu. Loxone 1-wire extension budu prodávat (nemáte někdo zájem?).

Nechci tu vyvolávat flame, ale neodpustím si malé rýpnutí….

Před rokem L o Neuronu psal, že “Za mne a spoustu dalsich ANI OMYLEM”, protože “Problem je, ze to cele stoji na Raspberry, coz je uz relativne slozity kus HW co neni vzdy 100% stabilni.”

To je relevantní argument – na automatizaci jsou lepší relativně jednoduchá Arduina a ne malina, na které běží (skoro) plný Linux. S možnou nestabilitou jsem počítal.

No, jak se ukazuje, tak výhody Raspberry převažují… Ehmmm…. viz tento článek. Pokud chcete používat Zigbee, stejně potřebujete, aby vám někde na nějakém “relativně složitém kusu HW” běžel mqtt a Node Red. Na Arduinu / Railduinu si mqtt ani Node Red nepustíte.

Kam dát mqtt/ Node Red? Na NAS? To ne. Tam ukládám věci, připojuju ho na net a tam bych nechtěl mít kritické věci. To už je lepší třeba Turris. Ale ani na router bych si tohle nedal. Takže zbývá nějaké Raspberry do rozvaděče, schované společně s Loxonem a Quidem ve vlastní VLAN. No a jsme u Neuronu. Takže tak.

Pro jistotu disclaimer, že s Unipi nemám nic společného, kromě toho, že jsem si od nich koupil jejich produkt.

Petr86
Guest
Petr86
5 years ago

Ahoj, máš prosím nějaké poznatky ohledně praktického dosahu? Přemýšlím, jestli jednou GW teoreticky pokryju celý dvoupodlažní domek, když ve stropě jsou železobetonový panely, patro necelých 60m2.

Ondřej
Guest
Ondřej
5 years ago

Možná blbá otázka – poznámka. Domů jsem si koupil jedno Xiaomi čidlo teploty a vlhkosti s displejem a data z něj chytám přes BLE, ač zatím mám problém s dekódováním (taky jsem zatím tomu mohl věnovat jen cca hodinu). Každopádně BLE je pásmo 2.4Ghz a ZigBee by mělo být nějakých 8xxMhz. To dělají více druhů čidel, nebo jedou ZigBee protokol na 2.4Ghz?

Ondřej
Guest
Ondřej
5 years ago
Reply to  L

BLE = Bluetooth Low Energy

Honza
Guest
Honza
5 years ago

Ahoj,

na toto jste se náhodou nekoukal?

https://iot.mozilla.org/gateway/

Honza

Honza
Guest
Honza
5 years ago

Jako na cenu jsem moc nekoukal,
koukal jsem na definici toho api.

https://iot.mozilla.org/wot/#ex-2-a-more-complex-thing-description-with-semantic-annotations

Kde se sice píše že se jedná o neoficiální návrh, ale zároveň se tam píše, že tento dokument bude zachován aby odrážel aktuální pdoobu api v ProjectThing.

Takže na první pohled se zdá že nějaké api tam je.

Honza
Guest
Honza
5 years ago
Reply to  L

No jasně,

ale u ZigBee vždycky je potřeba nějaký HW, tomu se prostě vyhnout nedá. Každopádně ten dongle se dá sehnat za cca 45€ i v EU.

Baros
Guest
Baros
5 years ago

Tahle firma dělá hromadu pěkných ZigBee zařízení, třeba monitor T, RH, CO2, PM2.5 + RGBW noční světlo bych si dokázal představit vedle postele:
http://www.climax.com.tw/aqs-1zb-zb.php

Martin Pokorný
Guest
5 years ago

a co použití protokou z-wave? přijde mi, že je ještě více dostupných zařízení. Rozchození na Raspberry je také v pohodě.

https://www.mojefibaro.cz/system/technologie-z-wawe/

Ivuso
Guest
5 years ago

Pani pozeram ze idem tiez skusit zigbee (xiaomi-aqara pir, potrebujem pod terasu do garaze a do dvoch detskych kedze, Jablotron s ich PIR cidlami ma v dvoch miestnostiach malych nie moc idealne zachytava). Takze, pirko od xiaomi objednane, Loxberry sa mi doma podarilo tiez rozbehat s pocasim (inac klobuk dole chalanom co to spravili fakt super vec).

Ateraz otazka pozeram ze existuje aj takato vec:
https://www.npmjs.com/package/zigbee-api
Kedze nemam ete ani zigbee usbcko a cakam este na veci niekto kto sa s tym hral moze povedat nazor co si o tom mysli?:)
Dakujem
I.

Majkl
Guest
Majkl
4 years ago

Loxone integruje OpenHub(?)

Majkl
Guest
Majkl
4 years ago
Reply to  L

To som položil po nočnom čítaní už trochu nalomený pri ránu 🙂 OpenHab integruje Loxone.. akurát Loxone je asi niečo iné než hľadám. Snažím sa dočítať k čomusi použitelnému pre mňa.. ale jaksi nikde nieje info o tom, či vobec existuje brána s LAN portom (nie ako wifi cl – wifi sa na spanie vypína) a podporou z-wave, zigbee, ir, rf, bt kľudne a schopnosťou ovládať napriamo (nie cez ďalšie brány – huby) napr. Hue, Xiaomi, Fibaro, Netatmo – svetlá, zásuvky, teplotu, otvárak okna, topenie, cističku vzduchu.. a tak 🙂

Ruda Tucek
Guest
Ruda Tucek
4 years ago
Reply to  Majkl

Toto jde zapojit do PC/RPI na kterem bezi OpenHub (a oboji PC i RPI ma LAN port):
https://www.amazon.com/dp/B01GJ826F8?ref=yo_pop_ma_swf
Tento USB stick je primo podporovan OpenHab bindingem.

Majkl
Guest
Majkl
4 years ago
Reply to  Ruda Tucek

Ďakujem za odkaz, tie externé USB (ZigBee, Z-Wave atp) device zapojené do Raspberry Pi ma zaujali úplne ako prvé, akurát som zistil dve veci. 1. že VMware na RPi neexistuje = musel by som kupovať ďalší RPi (už mám Pihole a druhý Kodi) čo by som asi spravil, 2. ak by som explicitne vedel, že jedným RPi možem zautomatizovať ventily, vetranie a filtrovanie vzduchu, zásuvky, počasie, kamery, žiarovky, router … bez ďalšieho(ích) hubu(ov).

Majkl
Guest
Majkl
4 years ago
Reply to  L

Našiel som zatiaľ Hubitat a ešte Atmos Home. Druhý menovaný sice ešte nieje v predaji, nemá LAN[(?) no má PoE tak možno má i LAN], vyzerá ale, že chce ovládať napriamo dosť vecí.

Matěj
Guest
Matěj
3 years ago

Ahoj, slyšeli ste již něco o atom homey pro? Má to právě několik protokolů a zigbee. Docela by mě právě zajímalo, jestli by to bylo možné napojit na loxone popřípadě jestli loxone vůbec ještě dává smysl ale pravděpodobně kvůli bezpečnosti a dobře funkčnosti použít oboje a na základní věci loxone. Nevíte o tom někdo něco? Omlouvám se pokud dávám komentář na nevhodné místo. M.V

49
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x