X
Pojistky, aby už Loxone nehořel

Pojistky, aby už Loxone nehořel

Tak jsem se dnes konečně dostal k instalace pojistek na 24V okruh v rozvaděči. Jak jsem psal v minulém článku, z ničeho nic se mi vznítil DMX RGBW extension. Konkrétně se začal tavit transil (SMCJ28A-LF), který slouží k zachycení přepětí. Proč se to celé stalo je otázkou, od přepětí na zdroji, přes vadný transil, viníkem by mohl být údajně i prach v rozvaděči, atd, atd. Celé jsme to dostatečně rozebrali v diskuzi pod minulým článkem, čímž ještě jednou děkuji všem za rady a informace.

Bohužel, ať už byl prvotní důvod jakýkoli, problém byl také v dalších věcech. Jednak, originální zdroj Loxone v případě takového dlouhodobého přepětí nevypne, což je problém, a druhak, Loxone integrátor, který mi rozvaděč dělal, jaksi “opomněl” nainstalovat 24V pojistky tak, jak se to má dělat. Takže v rozvaděči nebylo nic, co by problému mohlo zabránit. A když se sejdou tyto tři faktory (problém s extension, zdroj, co neodpojí a integrátor, co neudělá svou práci v pořádku), může se stát velké neštěstí. My naštěstí v tu dobu byli doma.

A tak jsem na základě doporučení ihned objednal první tři pojistková pouzdra a pojistky, abych hned za Loxone zdroj umístil ochranu. Objednávka z Čech, aby to tu bylo co nejrychleji. Pouzdra jsem bral tato, pojistky pak 5A. Později pak do rozvaděče přibudou další pojistky před každý 24V spotřebič tak, aby byl ochráněn každý z nich samostatně.

Celkové náklady na pojistky, když to přeženu, tak 50kč na pouzdru a pár korun na pojistku. Za to máte ochranu zařízení v hodnotě několika tisíc, občas i přes deset tisíc. Investice se vyplatí, bohužel, integrátor z toho zřejmě něměl provizi a tak neintegroval, nevím. Štve mne to, mrzí mne to. Věřil jsem, že ví, co dělá, měl certifikaci od Loxone, vypadal, že ví o čem mluví, projekty, co dělal, měly hlavu a patu, žádný matlal na první pohled. Bohužel, člověk nemá jistotu nikdy a je to z mého pohledu i selhání firmy Loxone. Autorizuje integrátory, které doporučuje lidem, a ti přitom nedělají/neumí ani základní věci.

No nic, pojďme se podívat na vyřešení problému, cca hodinka práce v rozvaděči. Začnu první WTF momentem, kdy ve mne hrklo, že jsem objednal špatná pouzdra. Při prvním pohledu na packy vzadu na pouzdru to vypadalo, že nejsou na DIN lištu. A i při prvním pokusu o usazení na DIN lištu to nevypadalo lépe. Naštěstí stačí trochu trpělivosti a tu správnou polohu i na DIN lištu jsem z toho nakonec vyrazil :). Pro ostřílené profesionály asi naprostá banalita, ale já už to fakt viděl černě 🙂

Propojení mezi zdrojem a pojistkami jsem udělal pomocí 2,5 CYA kabelu s dutinkami. Pojistky jsem dal hned vedle zdroje.

A tím se blížíme k druhému WTF momentu. Z nadšení, že už to bude hotovo, jsem dal pojistky přímo do pouzdra. Což se…. nedělá, protože pak nejde zavřít, žejo 🙂

No, tak jsem je šroubovákem vydloubal ven a tentokrát je už správně dal do pojistkového držáku na výklopných “dvířkách”. Bohužel, pojistky se do držáku dávají zprava, takže se to tam od toho zdroje nedělalo úplně optimálně. Ale jde to. Když tak to pak ještě předělám, až budu dělat ostatní pojistky.

Pak už následovalo jen oštítkování všech nových kabelů, abych se v tom při příští návštěvě rozvaděče zase vyznal 🙂

A hotovo. Tak snad jsem tím podchytil případné budoucí problémy, ať už byl na vině zdroj, nebo cokoli jiného. Až pak dorazí ostatní pouzdra (z Aliexpresu), tak se budu muset pustit do větší předrátovávací akce a udělat pojistky před každý extension/PLC v rozvaděči.

Pomohl Vám náš blog? Chcete nás podpořit? I málo udělá radost 😉
Become a patron at Patreon!
2 1 vote
Hodnocení články
Subscribe
Notify of
guest

59 Komentáře
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
_Petr_
Guest
_Petr_
3 years ago

Když koukám na fotky, tak hodím do diskuze otázku, jak je to s barvami vodičů. Koukám, že na 24V + i – máš černé. Jak se na to koukají revizáci? Měl jsem za to, že černá, hnědá a šedá jsou v podstatě vyhrazené pro fázi, světle modrá pro nulák a pro nízké napětí by měla být jiná barva (červená, tmavě modrá, oranžová …)

kobra23
3 years ago
Reply to  _Petr_

Tak barvy to je diskuze na dlouho. Černá barva má být silové obvody, tmavě modrá je stejnosměrné napětí, červená jsou ovládací obvody 230V, oranžová je pod napětím při vypnutém hlavním vypínači atd.

S474N
3 years ago
Reply to  kobra23

No a jaka barva by teda mela realne byt? 😉

budulinek
3 years ago

Dáváte pojistky i na -24V (tj. “GND”)? Tj. jako ochrana proti zkratu mezi -24V a zemí? Zrovna jsem to měřil a mezi -24V a zemí (tj. kostra rozvaděče) jsem naměřil 24V.

kobra23
3 years ago
Reply to  budulinek

My GND a PE spojujeme a nejistíme pojistkami. Stejně jako to doporučuje Loxone a jiní výrobci. U FVE musím mít taky GND spojenou s PE.

kobra23
3 years ago
Reply to  budulinek
smotek7
Guest
smotek7
3 years ago
Reply to  budulinek

Odpoviem ti citatom:
Zařízení Loxone jsou v zásadě vhodná pro instalaci SELV i PELV. V praxi není instalace čistého SELV často možná, protože k nechtěnému připojení ochranného vodiče PE dochází prostřednictvím uzemněných zařízení nebo kabelů. V případě nepřímého úderu blesku to vede k vysokým kompenzačním proudům prostřednictvím elektronických zařízení a může je poškodit.
Doporučujeme proto vždy zvolit instalaci PELV. K vytvoření PELV instalace propojte mínusové / GND svorky napájecích zdrojů s ochranným vodičem PE.

budulinek
3 years ago
Reply to  smotek7

Dík všem za radu. Nějak jsem žil v domění, že oddělená instalace (SELV) je lepší. Ještě projdu manuály k ostatním zařízením a pak přejdu na PELV.
Jenom se chci ujistit…. V tuto chvíli (SELV) mám mezi -24V a PE rozdíl cca 24V, mezi +24V a PE je rozdíl jenom cca 0,01V. Je to normální? Pokud propojím -24V a PE a nahodím jističe ke zdroji, neshoří mi někde něco?

kobra23
3 years ago
Reply to  budulinek

Nemáš špatně popsané svorky na zdroji?

budulinek
3 years ago
Reply to  kobra23

Nene, je to popsané správně. Mám dva spínané zdroje:
Meanwell EDR-120-24
Meanwell DRC-100B
U kterých mám propojené záporné póly.

budulinek
3 years ago
Reply to  budulinek

Aha, už vím, proč jsem dělal SELV. V dokumentaci k Unipi Neuronu mám uvedeno “Napájení: Jmenovité napětí – SELV 24 V DC”. Dál už to nijak nerozebírají. Tak teď nevím, jestli to můžu předělat na PELV.

Dragot
3 years ago
Reply to  smotek7

Na tuhle citaci jsem taky dříve narazil – když už jsem měl podle doporučení v dokumentaci pro Miniserver 1. gen SELV zdroj. Nyní ale již Loxone propaguje PELV.

smotek7
Guest
smotek7
3 years ago

Ja mam racej tieto drziaky,aj ked je to zakryte da sa k nim dostat.
https://www.tme.eu/sk/details/pc-10-dr/poistkove-puzdra-na-din-listu/degson-electronics/pc10-dr/
.

budulinek
3 years ago
Reply to  smotek7

Nebo na Ali tady:
https://www.aliexpress.com/item/32873465658.html

Pokud jich kupujete víc do řady, hodí se přikoupit k nim i můstek (bridge).

Škoda, že se nedělá varianta s LEDkou. Ta se podle mě hodí na rychlou identifikaci vyhořelé pojistky. S LEDkou se dělá jenom ta otvírací varianta:

https://www.aliexpress.com/item/32873441958.html

IamDanielDinner
3 years ago

Jak to je s výpočtem pojistky pro 24V?
Přece jenom ty trubičkové pojistky jsou dělané na 250V, nemělo by se tím pádem přepočítat jejich velikost na 24V?
Popř. automobilové pojistky jsou taky dimenzované na 12V, když je pak chce člověk použít na 24V tak má proud poloviční tzn. by měl využít poloviční pojistku což?
Vycházím z toho že nabíjení mobilu taky od jisté doby jde nahoru jen změnou napětí protože ty mikroobvody už nesnesou větší proud.

kobra23
3 years ago

Trubičkové nejsou jen na 250V. Podívej zde https://www.gme.cz/pojistka-trubickova-gl1-2-5a-e
Jinak pojistka řeší proud a ten je u 24V stejný jako u 230V. Takže pokud potřebuješ jistit 2A na 24V, tak koupíš 2A na 250V.

Last edited 3 years ago by kobra23
IamDanielDinner
3 years ago
Reply to  kobra23

právě protože řeší proud tak 2A při 250V != 2A při 24V a tím pádem ten drát vevnitř přenese 500W tzn. skoro 21A při 24V když je určena na 250V. Aspoń logicky by to takhle dávalo smysl 😀 Nu budiž, docela čučím že to takhle jde.

kobra23
3 years ago

Pro laika vysvětlení jak se chová proud lze prezentovat takto. V kině běží film 1 hodinu ( 1 Ampér) a je jedno jestli na něj kouká 24 lidí (napětí 24V) nebo 230 lidí napětí 230V).

Last edited 3 years ago by kobra23
IamDanielDinner
3 years ago
Reply to  kobra23

Díky za vysvětlení, už mi to cvaklo, člověk se pořád něčemu přiučuje 🙂

kajak
Guest
kajak
3 years ago

Dvě ampery jsou dvě ampéry a je jedno při kolika voltech, nemůžeš to prepocivat na výkon (watty). Pokud je to například pojistky na dva ampery, tak vypne při nadproudu úplně stejně jak na 24 tak 250 V.

kajak
Guest
kajak
3 years ago

Pojistka “reaguje” na velikost proudu a je jedno jestli to je 24 V nebo 250 V. Těch 250 V je jen limit napětí v obvodu, kde lze ještě tyto pojistky používat.

kobra23
3 years ago
Reply to  kajak

Přesně tak. Obvyklé trubičkové pojistky lze použít od 0,1 do 250V.

pitrsonek
3 years ago

Takže chápu to správně, že je nutné dát pojistky do nich přivést zdroje 24V a až pak z pojistky to šířit na svorkovnici 24+, která je pro napájení tlačítek, řízení řídícího napětí od běžných tlačítek, případně napájení jiných periférií.

Následně je nutné dát pojistku pro každý loxone krabička (rele ext., DI exte) tak, že dám opět za 24V zdroj pojistku a až pak z pojistky do loxone krabička (rele ext., DI exte) napětí?

Nestačí tato pojistka jedna a z ní jít do všech rozšíření, je nutné dávat před každou Loxone karbičku?

Co datová sběrnice LINK, kterou jsou prodrátované krabičky ta nepotřebuje?

Děkuji

Keany
Guest
Keany
3 years ago

Ty popisky jsou moc pěkný, já to mám bohužel na klasický bužírce (ta žlutá) a občas luštím co to je. Mohu se zeptat na typ popisovačky? Nechce se mi dávat 4k za nějakou profi. Díky 🙂

budulinek
3 years ago
Reply to  Keany

Já mám Brother P107, maximální šířka pásku 12mm.
https://tiskarny-stitku.heureka.cz/brother-pt-h107b-pth107byj1/#

Vřele doporučuju. Nemá to teda QWERTY klávesnici, ale na to si zvykneš.

Jakub
3 years ago
Reply to  Keany

Ja mam Brother PT-P300BT, asi pred 2ma lety ji meli pred vanoci na alze za 50%. Take mohu doporucit, umi i diakritiku a tiskne na levne kazety z ali, popisky se tvori z mobilu a tiskne pres bluetooth, jeste se mi nestalo, ze by byl problem s pripojenim. Nicmene na dratarinu pouzivam prave zlutou buzirku a nemenil bych. More vlajecek v rozvadeci nechces 🙂

Jakub
3 years ago
Reply to  L

Urcite zlutou popisovaci buzirku. Je ji za par korun klubko a clovek si ustipne, kolik potrebuje. Kdyz si da clovek zalezet s popisem, tak to vypada moc prehledne.

141254-elukok0617268.jpg
kobra23
3 years ago
Reply to  Jakub

Jenže na bužírce za pár let nic nepřečteš. Ztrácí se to. Ten materiál stále mění své vlastnosti v čase.

Jakub
3 years ago
Reply to  kobra23

To mas asi pravdu, nicmene v rozvadeci nebude UV zareni, tak to snad nebude tak rychle. Preci jen buzirka moznosti zasunuti stitku uz je trosku komplikovanejsi reseni.

kobra23
3 years ago
Reply to  Jakub

To je jedno, že tam není UV záření. Problém je samotný materiál bužírky a druhým problém je čím to popisuješ. Není neobvyklé, že když někdo použil prupisku, tak po 5 letech tam nic nepřečteš.

Jakub
3 years ago
Reply to  kobra23

Ja pouzivam lihovku. Co bys doporucoval? Vlajecky se mi nelibi, tyhle buzirky bezne vidam v prumyslu, ale tam je maji potistene tiskarnou, po 20 letech jako nove.

kobra23
3 years ago
Reply to  Jakub

Mám Brother PT-E550 a používám Flexi pásky pro potisk kabelu kolem dokola. Vlaječky nesnáším. Je to někdy drbačka, ale ten výsledek stojí za to.

Jakub
3 years ago
Reply to  kobra23

Mas pravdu, takove nalepene pasky vidam take casto, diky za tip.

kobra23
3 years ago
Reply to  Jakub

Doporučuji ti lakový tenký popisovač. Nemám ho teď u sebe, ale je to známý výrobce a používám je v černé barvě anebo v bílé. Bílá je super na CYKY kabely, černá na bužírku a CYSY a CYA kabely.

budulinek
3 years ago
Reply to  kobra23

Objevil jsem bužírky do popisovačů Brother:

https://www.aliexpress.com/item/4001208759919.html

kobra23
3 years ago
Reply to  budulinek

Mám z Ali všechny velikosti a nějak mě to nevyhovuje. Značím radši páskou kolem dokola vodiče.

Dawe
3 years ago
Reply to  L

Jestli budeš chtít můžu ti natisknout bužírky, jak máš na CYKY kabelech v těch 3 patrových svorkách, jen pak je s tím drbačka, protože to tam musíš navlékat a to se bez odpojení neobejde, na lanka 1,5 to navlečeš i přes dutinku, ale na 2,5 bohužel, to by se muselo udělat znovu.

Martin
Guest
Martin
3 years ago
Reply to  L

Můžu se zeptat na iniciály integrátora, jestli máme toho stejného?Respektive, má iniciály PH?Rozvadeč jsem taky dloho neotvíral a vlastně ani nevím, zda tam pojistky mám…Takže to jdu rychle zkontrolovat.

Libor
Guest
Libor
3 years ago
Reply to  L

Taky mi to děla PH a taky bez pojistek a taky všecky vodiče černé. Btw, dělal jsem si před 14 dny školení loxone na partnera a nutnost pojistek na DC straně je pouze zmíněna slovně. Nikde na žádném obrázku ani schematu jsem zakreslenou pojistku na DC straně neviděl.

kobra23
3 years ago
Reply to  Libor

V Německu když školí Loxone partnery, tak jsem to na obrázcích viděl. Já je dávám vždy a za celou dobu mi zatím odpálilo jen jeden kus u 1-Wire Extension. Takže pokud to zafungovalo aspoň v tomto případě, tak jsem spokojen, protože 4000 za Extension jsou ušetřené. Náklady byly zanedbatelné.

S474N
3 years ago

Jen se zeptam, jaky ma smysl objednavat ty pouzdra z Ali, kdyz cenove jsou ty z CZ za polovic? Nebo resis tu diodu?

S474N
3 years ago
Reply to  L

No vidis a tuhle informaci v nadpisu jsem uplne ignoroval. Ja si prave rikal, jaky to ma smysl 😀 😀

BTW bral si ty s diodou nebo bez?

Martin C
3 years ago

Ahoj vsem, k pojistkam jsem narazil na aliex na toto: CZK 483.26 | 12V 24V power distribution 12-way PCB board terminal block with switch for power supply electricity current wiring LED switch
https://a.aliexpress.com/_mryGN97

Jako modul na spinani a rovnou jisteni danych loxon prvku to vypada celkem pekne 🙂

V danem obchode toho maji celkem dost zajimaveho 🙂

Martin C
3 years ago
Reply to  L

case tam mají také u tohoto dodavatele 🙂 Ještě jsem neměl čas to víc zkoumat, ale na jiné svorkovnice co tam mají, mají normálně case 🙂 Vzhledem k tomu, že používají relátka OMRON, to nejsou úplný břídilové 🙂

Sundevil
Guest
Sundevil
3 years ago
Reply to  L

NO jakou pojistku dat na + 24V u Relay Extension?

elpaso
3 years ago

muzu se zeptat jak jste kdo merili proud na vyber pojistky? secist extensions? nebo rozpojit multimetr, zapojit a zmerit skutecny proud co muj system potrebuje?

libi se mi ten obvod z alliexpressu s vypinacema, protoze ze mam vicero traf 12V i 24V

plus mam opravdu velkou zalozni baterii co dava primo 12V na ledkove pasky tak bych ji tam s poradnou pojistkou dal asi taky…

59
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x