X
Jak hoří Loxone?

Jak hoří Loxone?

Odpověď zní dobře a sám od sebe. Naštěstí jsme zrovna dorazili domu, sedám k počítači a najednou výpadek. Slyším divné pískání z technické a po přiblížení pekelný smrad.

Foto s kouřem bohužel nemám, to sem měl jiné starosti. Nahoře na mřížce jde ale vidět černé okouření.

Otevírám rozvaděč a co nevidím, nepoužívaný RGBW DMX extension si tam vesele hoří. Smradu jak v hradu, kouře rovněž. Loxone zdroj svítí červeně a smutně píská.

Shazuju pojistky, odpojuju ještě stále čoudící extension a opět vše nahazuju. Chvilka napětí kdy doufám, že to neodpálilo i něco jiného. Vše naštěstí najíždí. Otázka zní. Jak je možné, že Supr-tupr průmyslovému Loxone sami začínají hořet komponenty, které navíc nejsou ani využívány? To už je trochu moc ne?

RGBW DMX nebyl za celou dobu využitý VŮBEC. Tenkrát jsem ho nechal dát do rozvaděče, že jednou barevné pásky budu dělat. Od té doby se na něj nesáhlo. Takže o nějakém přetížení a dalších kecech nemůže být ani řeč.

Takže je to prostě šmejd. Co začne hořet příště? Komponentu mám cca 4 roky, možná o fous víc. Takže záruka je pasé, ale rozhodně mi to nepřijde normální. Takže si zítra popovídám se zelenýma expertama.

Další důvod do dalšího domu nepoužít Loxone, ale raději KNX či jiné komponenty a zelenou maximálně na vizualizaci.

To nám ten 2021 pěkně začíná.

Pomohl Vám náš blog? Chcete nás podpořit? I málo udělá radost 😉
Become a patron at Patreon!
0 0 votes
Hodnocení články
Subscribe
Notify of
guest

201 Komentáře
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
kobra23
3 years ago

Co vím, tak to hoření bylo zatím vždy jen u Air Extension. U toho RGBW jsem se s tím nesetkal. Každopádně jestli pískal zdroj, tak byl ve zkratu a zde se nabízí otázka. Ty nemáš na výstupu ze zdroje k MS a jednotlivým Extension pojistku?

kobra23
3 years ago
Reply to  L

Může odcházet zdroj. Mohlo být přepětí v síti EON a zdroj na to zareagoval zvýšením napětí na sekundární straně, mohla zestárnout nějaká součástka v tom nepoužívaném Extensionu atd. Málo informací pro diagnózu.
Zítra zajdi koupit nějaké pouzdro na pojistku a ihned ji tam osaď. Mívají to i v autopotřebách.

kobra23
3 years ago
Reply to  L

Ano, pokud je to v rámci rozvaděče a nejdou ty vodiče 24V mimo rozvaděč, tak ti stačí jedna na výstupu z toho zdroje. Pokud ti nějaké vodiče 24V opouští rozvaděč, dej i na tyto vodiče.

TomX
3 years ago
Reply to  kobra23

Mám v racku přepěťovou ochranu. Ta to nezachrání? Musej tam být i ty pojistky?

msk
msk
3 years ago
Reply to  TomX

Zavisi kde je ta prepatovka a na ake je napatie. Pokial na 24V vetvi a ma nizsie napatie pri ktorom reaguje nez akekolvek nadradene ochrany nad nou, tak odpoved je opatrne ano – ale hned s dovetkom – neriesi to nechceny skrat alebo poruchu, takze istenie je povinnost v kazdom pripade.

kobra23
3 years ago
Reply to  L

US $3.98 22% Off | DIN Rail Fuse Terminal Blocks Gray UK5-HESI Connector Screw Type 10Pcs UK5 HESI screw terminal block
https://a.aliexpress.com/_mNoHidR

kobra23
3 years ago
Reply to  L

Ony v tom uz nějaké jsou, ale ty výhoď a kup v ČR. Kup F2A pro ten tvůj zdroj.

Richard
3 years ago
Reply to  kobra23

🙂 mel jsem 2A pojistku a vcera odesla – pripojil jsem na zdroj jeste hlavice na podlahovku a uz to bylo moc 🙂 Ale pojistky urcite dat.

Gorgar91
Guest
Gorgar91
3 years ago
Reply to  kobra23

https://www.loxone.com/dede/wp-content/uploads/sites/2/2020/04/Datasheet-200001-200002-200143.pdf

Tu zrovna pisu opak :

Use slow-blow fuse or time-lag type fuse. Do not use fast-blow fuse. Fuse rating is specified by in-rush current value at line turnon. Do not select the fuse according to input current (RMS.) values under the actual load condition.

Co teda kupit aby dobre bolo ? moj loxone integrator tiez na poistky akosi nemyslel 🙂 je to sice uz 6-7 rokov, zatial nic nezhorelo, ale na co pokusat 🙂

Ja mam zdroje 30W, takze 1.6A poistku by som mal asi kupit podla tej dokumentacie, ale ked ak to ratam matematicky tak ako vy vychaddza 1.25A

Takze pomalu ci rychlu , 1.25A alebo 1.6A ?

Last edited 3 years ago by Gorgar91
kobra23
3 years ago
Reply to  Gorgar91

Mám všude rychlé a nemíním na tom nic měnit.

msk
msk
3 years ago
Reply to  kobra23

Ja som daval pomale. Nepotrebujem okamzitu reakciu, len aby nieco nezacalo horiet – a to uz ta poistka zarucene zareaguje. Ze L nema poistky ma neskutocne udivuje. Hned a okamzite teraz si L over ako mas istene o co tecie utp-ckami, tam je hranicny limit 1A a asi nechces aby ti po baraku svietili draty !

kobra23
3 years ago
Reply to  L

Je to jedno. Když máš rád světýlka, tak i ty. Já jich mám 98% bez světýlek.

Dawe
3 years ago
Reply to  L

Ty pojistkove pouzdra se daji sehnat i na tme, kdyz nebudes chtit dlouho cekat.

https://www.tme.eu/cz/details/pc-4-he/pojistkova-pouzdra-na-listu-din/degson-electronics/pc4-he/

Jen max. pojistka je 6,3 A

A pridej ty pojistky i na 24V co mas pro tlacitka, to ti jde z rozvadece ven.

Martin
Guest
Martin
3 years ago
Reply to  L

V Elektrocentru by měli mít držáky na pojistky – akorát nevím co skladem – třeba
https://eshop.jakub.cz/d/1013083/svorka-uk-5-hesiled-24-n3000540

blaf
3 years ago
Reply to  Dawe

Ta pouzdra z ali jsou z nejakeho mekkeho plastu. Cele se to krouti, nepusobi to vubec solidne. Koupil bych u nas, myslim, ze to vyrabi Becov. Je to uplne o necem jinem. Navic se na to nebude mesic cekat.

Kobra23
Guest
Kobra23
3 years ago
Reply to  blaf

Tak když se jedná o pár kusů, tak je to jedno, ale když děláš velkou instalaci a je tam 100 ks, tak už je rozdíl jestli dáš pár korun za ty od Číňana a nebo tisíce za ty z CZ.
Jinak používám i Weidmullery na autopojistky protože snesou hodně ampér, i nějaké Wago se signalizací a ty čínské mi nepřipadají nějaké špatné. Mají k tomu popisky, mají k tomu i hřebeny, takže za mně ok.

smotek7
3 years ago

No je to ochranna dioda. Nejak neviem dohladat napatie,ale vyzera ze 28V.
Nemohlo tak stupnut napatie nad tuto hodnotu?
Tam si to pyta poistku, je jedno co odide.
Nieje roztopena aj kabelaz,izolacie?
Tie zdroje vedia rozkurit hocico.

kobra23
3 years ago
Reply to  L

A nedostává ten zdroj na prdel? Co vše na něm visí?

kobra23
3 years ago
Reply to  L

No každopádně si to spočítej. 2A není nic moc. Tady jsou datasheety https://www.loxone.com/enen/datasheets

kobra23
3 years ago
Reply to  L

Jeho max výstup je 48 W + jeho vlastní spotřeba a ztráty a řekl bych, že může být blízko svému maximu. Jestli shořela ochranná dioda na vstupu, tak by to mohlo být od toho zdroje.

kobra23
3 years ago
Reply to  L

No tak to máš 10A zdroj. Takže potřebuješ 10A pojistku. A tomu co ti to dělal řekni, že se dává zvlášť zdroj na Loxone Extension a zvlášť na další blbosti – v tvém případě na ty LED pásky.nebo LED světla. Na ty Loxone komponenty 10A zdroj je zbytečně predimenzovaný.

msk
msk
3 years ago
Reply to  L

1x 10A poistka nic neriesi, mozes to brat ako nudzovku nez to doriesis finalne, ale urcite nie ako finalne riesenie. 10A uz rozsvieti kdejaky kus dratu. Vzdy isti podla toho kde mas najtensi drat. UTP-cka istim 500 mA, rele max 2A, loxone 2A (ale mam len 3 krabicky). A najdi toho integratora co ti to montoval a rovno ho zabi, kokota. To je neuveritelne toto …

msk
msk
3 years ago
Reply to  L

Na utp-ckach istim vsetko napajanie, takze primarne +24V (co ide do tlacitok) a +12V na pohybove cidla. Aj u tlacitka sa ti moze stat pruser, skratne sa to v loxone, alebo budes mat skrat na krone paske, stlacis tlacitko a mas tam na dratiku 10A (chvilu, nez ho prepalis).

Cize pred privodom na krone pasky mam vratnu 500 mA poistku a az za nou to rozvadzam po krone. Uz sa mi stalo, ze bola v skrate (asi hodinu, nez som to nasiel).

Este by to chcelo istit 1wire ale na to som sa vykaslal.

Inak robit barak dnes, seriem na 24V a rozvediem to vsetko v 5V rovno z arduina (akurat by som dal ochrany na vstupoch).

jimyjims
3 years ago
Reply to  msk

Takže jestli tomu dobře rozumím, tak když mám všechny tlačítka na společnou svorkovnici +24 a tu napájenou třeba z MS, tak mezi MS a svorkovnici stačí dát jednu pojistku? Nemusím dávat pro každé tlačítko zvlášť? Jaká pojistka by tam měla být?

msk
Guest
msk
3 years ago
Reply to  jimyjims

UTP znesie ofiko 500 mA na par, neofiko 1A. Nevidim dovod davat viac ako 500 mA poistku. Ano, samozreme staci jedna na rozvetvenie 24V do tlacitok. Ja osobne odporucam PTC, ale nie je to podmienka (proste ju clovek nemusi menit ked nieco posere).

ArnieX
3 years ago
Reply to  msk

Za tohle nemůže integrátor ale ta banda dementů v Loxone co prodávaj předražený šmejd když tam ani nedají před každý step-down pojistku přímo na desce podle maximálního odběru té desky. My na všech zdrojích na našich deskách máme pojistek hned několik. Tady není skoro nic ale chtějí za to raketu jak kdyby to bylo ze zlata.

Jakub
3 years ago
Reply to  L

Loxone by to po vzoru dementnich americanu sice meli zminovat, ale tohle vi kazdy prumerny elektrikar, ze DC se jisti pojistkami.

Jakub
3 years ago
Reply to  L

Loxone predpoklada, ze integratorske firmy maji elektrikare, kteri by to meli vedet a venuji se jen svym produktum, asi si neuvedomuji, ze cast elektrikaru neni zvykla pracovat s DC. Muj elektrikar kroutil ocima, ale nastesti mel zkusenosti se sdelovaci technikou, takze me rovnou neposlal do haje. Co se tyka reseni – melo by stacit zacit peclive zakreslovat pojistky do dokumentace.

ArnieX
3 years ago
Reply to  L

Tak kromě mého na tom ještě jedou baráky dvou kamarádů. Není to pořád úplně zfinišované ale má to jednoduchou API přes UDP v JSONu a funguje to spolehlivě. Máme CANBUS rozšiřující jednotky pro vstupy a pro výstupy. Na řídící jednotce akorát nemáme zatím implementovaný Modbus gateway. Jinak to je vše funkční na 99,8% :). Horší je to jen s výrobou, sám si to asi nepostavíš a já mám omezenou kapacitu a úplně to ještě ani není ve stavu to pouštět mezi general public – což ty nejsi, takže by se dalo případně dohodnout. Samozřejmě pokud umíš v Cčku nebo se naučíš v mbedu tak si buď můžeš napsat úplně vlastní firmware a nebo upravit ten současný, tím jak máme oba omezenou kapacitu tak není moc prostor to rozvíjet a finišovat. Teď akorát dlužím dvě rozšiřující jednotky kamarádovi. Ten druhý je zatím saturovaný ale bude pak chtít jednu jednotku s výstupama. Je to ale celkem dobrý vzorek. Mám z toho radost :).

Last edited 3 years ago by ArnieX
kobra23
3 years ago
Reply to  L

Ano, viz moje odpověď výše

kozmo21
3 years ago

Mne zhorela napajacia cast na MS nejaky kondik na vstupe pri LAN pripojke aspon tak to bolo v reklamacii popisane. Nastastie MS slapal dalej. prisiel som na to nahodou ked som zavadil o kryt MS a odpadol. pozeram a tam vsetko cierne a vyprsknute tak som sa to snazil reklamovat po roku pouzivania. ale vobec som nepochodil aj z Rakuska odpoved oni za to nemozu chyba na strane uzivatela. vtedy som stratil iluzie o kvalite a 2. som stratil oj o ochote to riesit v budejoviciach ci kde maju centralu ma poslali do prdele z rozbehom a tak arogantne ze som sa nestihal divit ze tie komponenty su nei urcene pre beznu verejnost ale pre specializovane firmy. buum a bol som vybaveny.
Doteraz netusim kedy a co sa mohlo stat to bolo december 2017 doteraz ide 🙂

IMG_5700.jpg
radek
Guest
radek
3 years ago
Reply to  kozmo21

: Hele mě se stalo uplně to stejný.Očouzená část u LAN portu. Je to už skoro 2 roky a MS1 jede pořád, ale dost mě to zněpokojilo…

Pavel
3 years ago

Je to nejspíš ochranná dioda před přechodovými proudy co shořelo. Štěstí, že jste zrovna přišli domu…

pavka28
3 years ago

Já se dotazoval před Vánoci jestli opravují komponenty…a co myslíte že mi řekli..litujeme

Mě po 3 letech AIR Ext zasnul a už se nerosvítil..vevnitř nic není očouzený.. a viditelný

Jo pane to jestli nesvítí tak to nic..odpověď (a je to po záruce)

takže toho tu za 6 let bydlení už pár na “opravu mám” : 1 EXT (odpálený vstupy) , 1 x AIR (netuším) a 1 RELAY ext (asi jen sběrnice – svítí)

Když sme u Těch pojistek.. dořešila se tu nějaká varianta na LOX sbětnici ??? – to musím ještě pořešit

Tomáš
Guest
Tomáš
3 years ago

Zdravím pánové v KV pořídíte české za dobré peníze.

https://www.e1.cz/produkt/1211878-svorka-rsp-4-pojistkova-a631210?t=popis

Richard
3 years ago
Reply to  L

a jsou rychle a pomale pojistky – T pomala, F rychla. Tak jeste zvaz toto.

kobra23
3 years ago
Reply to  Richard

Není co zvažovat. Vždy rychlé. Pomalé jen výjimečně k zařízení, které má proudový naráz, např. motorek co něčím otáčí.

Michal
Guest
Michal
3 years ago
Reply to  L

Jenom doplním, pokud by ještě někdo hledal 🙂

Tomáš
Guest
Tomáš
3 years ago

Chci začít místo pojistek používat jističe, zjistil jsem že u běžných jističů je udáno Jmenovité napětí 230/400V AC; 48 V DC. Ještě si to chci potvrdit u výrobce, ale bude to nejrozumnější z uživatelského hlediska.
Přeci jenom vysvětlit aby někdo vyměnil pojistku v rozvaděči je komplikované a kolik náhradních tam nechávat?

_Petr_
3 years ago
Reply to  Tomáš

Klasické jističe nebo speciální pro DC?

U klasických totiž jeden výrobce například píše toto:
Nedoporučujeme to pro případy stejnosměrného napětí nad 60V DC. Za určitých omezených podmínek to možné je. Musíte však počítat se sníženou zkratovou odolností (stejně jako pro případy napětí do 60V DC) a to o minimálně 20 %, neboť stejnosměrný proud zatěžuje mnohem více kontakty než AC. Dalším omezením je to, že pro napětí nad 60V DC můžete použít pouze jističe pro jmenovité proudy nad 16A. Při nižších proudech nemusí dojít vůbec ke vtažení oblouku do zhášecí komory a tím může dojít k úplnému zničení kontaktů. Lze to doporučit s výhradami pouze pro nějaké nouzové řešení, ale jistě ne systémově. Toto platí nejen pro naše jističe. Záměrně tuto možnost také neuvádíme v technických parametrech a ani v katalogu. K tomuto účelu máme vyvinuty speciální jističe pro DC do 250V, které mají ve své konstrukci dva permanentní magnety (ty spolehlivě napomáhají vtažení oblouku z kontaktů na vynašeče a pak do zhášecí komory).

Navíc je potřeba vzít v úvahu i rychlost reakce jističe. Přeci jen trubičková pojistka reaguje jinak než klasický jistič.

kobra23
3 years ago
Reply to  _Petr_

Tak hlavně když už vybereš správné jističe.pro DC, tak u DC bys měl mít vždy dva jističe spřažené a vypínat vždy zároveň plus (+) i mínus (-)

L.
Guest
L.
3 years ago
Reply to  kobra23

To se týká i těch trubickovych pojistek? Nebo tam stačí jen +?

Last edited 3 years ago by L
kobra23
3 years ago
Reply to  L.

U pojistek jen plus.

Richard
3 years ago
Reply to  Tomáš

clovek co mi pomaha s rozvadecem mi to silne doporucoval koupit jistice, kterymi bych jistil 24V rozvody. Intuitivni, jasne i pro “vyskolenou” obsluhu. Trubickove pojistky manzelka asi rychle neodhali, pokud by odesly. Spadly jistic ano

geoit
3 years ago
Reply to  Richard

lenze ked odide poistka, je niekd eproblem a nahodenie isticu bez poriesenia chyby nie je uplne idealny scenar. a manzelka asi nebude zistovat ze preco nejaky extension vyhodil istic. iba by ho nahodila a asi by opat spadol (v tom lepsom pripade) istic je fajn na beznu vetvu, ktora padne pretazenim (privela zariadeni pustenych naraz, atd) a teda sa nahodi a ide sa dalej. ale nie pri zariadeni pripojenom natvrdo na vetvu, ktore ma v sebe poruchu. totiz aj tak treba poriesit preco to nastalo.

Richard
3 years ago
Reply to  geoit

jasne, mas pravdu.

cybermole
3 years ago
Reply to  Richard

Použití DC jističů u takto slabých proudů je uplná kokotina. I když budeš mít char. B, tak třeba 6A jistič vybaví při zkratu někde mezi 18-30A a to většina zdrojů vůbec nedá. Pak se můžou stát dvě věci – zdroj není úplný šmejd a odpojí výstup z důvodu přetížení nebo zdroj neodpojí výstup a jistič spadne až zareaguje teplotní ochrana, která reaguje při nadproudu 1,1-1,4 násobku jmenovité hodnoty v rámci desítek minut nebo až hodiny, kdy už všechno, co bylo v případném zkratu, bude po smrti, včetně vedení (UTP a slabých vodičů).

Tomáš
Guest
Tomáš
3 years ago

Jen se ještě zeptám , píšeš že na dmx není nic zapojeno a ta horní šedá dvojlinka na výstupech ?

Pavel
3 years ago
Last edited 3 years ago by Pavel
Richard
3 years ago

– nechces to radsi smazat takovy clanek? Manzelka porad trne, kdy co kde muze chytnout (jiste, svicky na adventnim venci desi pouze mne). Permanentni otazky jestli to je dobre udelane, jistene. Kdyz by videla co se Ti stalo, tak by uz v klidu nespala. Jsem zvedav co dostanes za odpoved od vyrobce

Václav
Guest
Václav
3 years ago
Reply to  L

Ja vám za takéto články vďačím najviac! Odkedy som začal pred viac ako rokom hľadať „inteligentnú“ elektroinštaláciu, bolo mi jasné, že Loxone neverím už len pre tie absurdné ceny, ale keďže používateľské rozhranie bolo asi najlepšie, uvažoval som, že to nejako poskladám, no stále mi vadili veci ako pamäť riešená cez obyčajné SD karty, uzavretá zbernica, absencia istenia a podobne. Po tomto článku a iných, napríklad ako to ide dolu s kvalitou softvéru, prirovnávam Loxone k Apple: marketing super, UI dobré softvér ako-tak, ale hardvér nanič. Teraz v tom mám jasno. 🙂

kobra23
3 years ago
Reply to  Václav

A co je u Apple za špatný HW?

kobra23
3 years ago
Reply to  L

Nikdo vám nebrání podobný systém vymyslet a nastavit si podmínky pro vývojáře a koncové zákazníky, které si představujete.
To co Apple dělá je americký systém jak uspokojit akcionáře. A když to nebude dělat, bude mít problém.
Zaplať pánbůh, že tu je a že kdo chce, může se zapojit do jeho užívání. Není to žádný diktát. Např. operační systém je stále zadarmo a každý rok nový, takže to zas úplně takoví vydřiduši nejsou 🙂 U Loxone je taky SW stále zadarmo.
Obecně si rád zaplatím za cokoli co mi šetří čas a peníze a pomáhá ty peníze generovat díky té úspoře času a dalším synergiím.
A u Loxone je to to samé. Radši zaplatím za originální produkt, který zapadne do ekosystému jako prdel na nočník, než ztrácet čas nějakým náhradním řešením. Taky rád ušetřím, ale vždy si rozmyslím, jestli je to šetření na správném místě.

Last edited 3 years ago by kobra23
kobra23
3 years ago
Reply to  L

To by se hodilo do projevu na sjezdu UV KSČM.
Radši dám své peníze monopolu, kde vím, že to vytváří další pro mě užitečné věci, než někomu průměrnému, kdo vytvoří jen průměrné věci, které pro mě nebudou mít takovou přidanou hodnotu.
Ano, mám rád Apple už skoro 2 desetiletí, protože nemusím řešit tisíc jiných problémů, které jsem měl, když jsem ho neměl.
Stejně tak mám rád Loxone, protože jsem si zkusil jiné systémy a už se nechci debat pravou rukou za levým uchem.
Můžu mít k Apple i Loxone spoustu výhrad, ale stále je tady to, že jsou to pro mě momentálně user ftiendly systémy.

kobra23
3 years ago
Reply to  L

Co je jednou digitální, tak je defacto veřejné.
A takto k tomu přistupuji. takže ať už je to Apple, Google, Facebook, Loxone, Tesla, Hikvision atd. počítám s tím, že vše co mám v digitální podobě není jen moje, ale náš všech a tak mě ty bezpečnostní problémy nemůžou rozhodit.
A bude to čím dál horší, naše svoboda se čím dál více s použitím digitalizace zmenšuje.
Dokud ty informace končí u firem pro marketingové účely, tsk to ještě jde, ale čím dál více se k těm informacím snaží dostat stát (politici) a toho se bojím.

kobra23
3 years ago
Reply to  L

Jj, v hospodě to probereme. Vysvětlím ti můj model zabezpečení, který funguje nezávisle na elektřině a je starý již stovky neli tisíce let.
Hold, někdy je výhoda, že se člověk narodil a část života prožil v době, kdy nebylo IT. Má trochu jiné myšlení a způsoby ochrany soukromí.
Vždy mi to připomene vnuk, když říká “a dědo, ty jsi jako dítě neměl tablet? Ty jsi neměl mobil? A co Playstation?” Prostě si pak uvědomím, jaký je rozdíl se narodit do dnešní doby a doby v minulém tisíciletí.

Richard
3 years ago
Reply to  L

😀
ted bych to delal jinak, priznavam.

Franta
3 years ago

Ahoj, toto je také moje noční můra. Nepoužívám Loxone, ale i tak jsem si celý rozvaděč dělal sám a i přes pomoc kamarádů projektantů, elektrikářů atd. se to prostě může stát. Například jsem měnil klasický stykač za stykač s páčkou pro manuální sepnutí (pro případ, že selže PLC) a v krámě mi dali místo objednaného s cívkou na 24VDC stykač s cívkou na 24VAC a toto byl výsledek (obr1).

Pojistky nemám, ale už mi trochu chybí místo kam je nacpat :(.

Pokud by jste někdo chtěl mohu vám sehnat toto za lepší cenu (mohlo by to být tak za půlku co Murr). 🙂

Osobně bych potřeboval něco na 12V k čínským DMX regulátorům LEDek, a tam asi skončím na těch pojistkách. Hold při spálení nebude něco svítit.

IMG_20200126_095846.jpg
PetrP
3 years ago

jištění je určitě dobré, ale i 2A pojistka přenese při 24V 48W výkon, což už je slušné topné tělísko pro pájení cínem – pokud by se v tomto případě zrovna daná věc nastavila na tento proud. Nebude lepší ještě do rozvaděče použít kouřové čidlo a použít schození hlavního vypínače? Předpokládám, že kouř se dá zaznamenat dříve, než zvýšení teploty

Franta
3 years ago
Reply to  L

Řešil jsem s projektantem stejný hasicí systém a dost mě od toho zrazoval. Né kvůli kvalitě, ale že už je to přehnané a vyžaduje to pravidelnou kontrolu, která podle výrobce stojí cca 1000kč/ročně. Takže aktuálně mám tepelný spínač zapojený na srážeč hlavního jističe.

Zde poslaný datasheet firmou tepostop.
technické_podmínky_AHS_CA.pdf

2021-01-04_16-32-05.jpg
_Petr_
3 years ago
Reply to  PetrP

Co znamená “2A pojistka přenese při 24V 48W výkon”? Jako, že při “skoro zkratu” se ještě nepřepálí? To by byl celkem ořech dosáhnout stav, kdy na pojistce bude 24V a potečou 2A, protože odpor pojistky je zanedbatelný, zejména k odporu dalšího vedení.

Richard
3 years ago
Reply to  _Petr_

Delam v automotive, motory ventilatoru pro klimatizace. Krome toho ze je v aute palubni pojistka treba 30A a nebo 40A, ktera by to mela jistit, tak je vetsinou v motoru jeste teplotni pojistka. Muze nastat stav, kdy tam pujde treba 25A trvale – jakykoliv duvod, zadrene lozisko, tavna pojistka se neprerusi, ale na pozar auta to staci spolehlive. A to bude stejne se vsim. Pojistka je na max proud, ale cokoliv pod touto hranici nepozna, jestli je to dobre a nebo spatne. A mikropajka 50W, rozpali se i na 450°C.

geoit
3 years ago
Reply to  _Petr_

toto ten stav ale nebol, ked 10A zdroj bezal v overcurrent ochrane (znizene napatie). znamena to ze siel na >10A, co by zachranila aj 10A poistka. A treba este vziat do uvahy, ze predtym ako zdroj padol na napati, tak siel este par sekund na 150% (bezne to zvladaju do 3s), to pomoze rychlo padnut poistke, ktora je presne dimenzovana na vystup zdroja (10A poistka pre 10a zdroj) – tie 3s bude zdroj dodavat 15A a poistka padne. potom sa zdroj recoverne a ostatne neporusene extensiony mozu bezat dalej a pripadne detekovat zvysenu teplotu (alebo dym) na cidle v rozvadzaci a dat to vediet (taketo kriticke veci treba mat asi na serveri).

geoit
3 years ago
Reply to  L

to samozrejme. ja mam poistky navrhnute zatial pre kazdy extension zvlast (server, potom 1-wire spolu s AO, quido a kazdy rgbw dimmer zvlast (maju vysoke odbery) – tie aj na samostatnom zdroji) patica na poistky je 3e a poistka radovo v centoch. ked jedna ale vyhori, je k nezaplateniu ze server bezi a da vediet ze nieco failo. taktiez mozno na kazdu takuto chranenu vetvu je mozne dat 0,17W fidler slim rele a sledovat tym ci dana vetva bezi alebo nie. ale to uz je mozno prehnane 😀

jimyjims
3 years ago
Reply to  L

já jsem loni předělával svoje první zapojení rozvaděče ala vosí hnízdo. Jelikož jsem zápasil z místem, musel jsem to tam na svorkovnice tlačit zuby-nehty, celkem tři dlouhý dny práce (i rodina musela k babičce). No a teď mě čeká další přepojování? Mě už normálně šmejkne a budu muset přidat další skříň :/

geoit
3 years ago

Osobne si myslim ze poistka by nezachranila modul ako taky (ten by bol off tak ci tak). Tiez si teraz navrhujem elektroinstalaciu do domu (loxone + quido) a napriklad ratam s rgbw tree dimmermi. kazdy kanal ma max 50W, co pri 4 kanaloch pre dimmer je 200W => 8,3A pri 24V. takze 10A poistka. u teba asi nastal nejaky iny problem, ako len samovznietenie modulu. neviem ako su na tom tie TDKLambdy, ale co som pozeral specku (http://www.farnell.com/datasheets/1904043.pdf), tak maju nastavovaci rozsah od 22.5 – 28.5V. a overvoltage je az pri 30 – 34.8V. to znamena ze pri nastavenych 24V je overvoltage mozno pri 31-32v? co samozrejme loxone moduly asi nemusia vydrzat. co som pozeral meanwell sdr zdroje(http://www.meanwell.co/assets/data/SDR-240-spec.pdf), maju nastavenie od 24-28V a overvoltage 29-33V, cize pri 24 by to malo byt tych 29V. To pre pripad, ze by z nejakeho dovodu narastlo vystupne napatie. Nasledne podla dokumentacie by mal pri overcurrent znizovat napatie a ak to trva viac ako 2s, tak by sa mal vypnut. predpokladam ze sa cyklicky bude snazit zapinat. ale tieto zdroje maju moznost DC OK rele vystupu, ktore avizuje ked klesne output pod 19V. to moze loxone dat vediet o pripadnom probleme na nejakom zdroji, a to moze odpojit komplet zdroj. Takto to mam ja zatial v plane. vsetky led svetelne zdroje mat za stykacom, a na nich extensiony. cize server moze zhasnut stykace pre zdroje, ktore zahlasia ze maju nizke napatie a znovu zapnut by sa dali az po manualnom kliknuti na specificke tlacitko napr.

U teba predpokladam ze nastala asi takato situacia, ze sa zvysilo napatie, dioda zacala horiet a zdroj ma asi overcurrent ochranu spravenu tym ze znizoval napatie, ale nadalej ju zivil. Nedocital som sa z dokumentacie, ako sa TDK-Labda DPP120-240-24 (preznaceny na loxone zdroj) zachova pri overcurrent. ci len znizuje napatie (ako meanwell prve 2 sekundy) alebo ci sa aj vypne, ako to spravi meanwell. podla toho chovania ktore sa u teba udialo by ale spravne dimenzovana poistka samozrejme zafungovala. Mozno sa ale mylim.

Kazdopadne mam teraz trosku stres, ci je loxone to, co chcem do domu. ale takto dopadnut moze asi kazdy system, ak to nastalo tou overvoltage 🙂

geoit
3 years ago
Reply to  L

ja osobne by som to neprehanal s dimenzovanim poistiek. jasne, na vystup zdroju 10A, ale pre kazdy extension by som dal este taku, na ktoru ratas ze moze ist max. napr na server asi zdaleka staci 1A poistka. ja napr budem mat 240W zdroj pre osvetlenie (ako mas ty, len od meanwell) ale kazdy extension z neho bude isteny podla predpokladaneho maxima ktory moze vyuzit (napr mam na nom 100W svetla, tak tam dam 5A)

no ak je to tak ako tu bolo v komentaroch, ze tam zhorela nejaka ochranna dioda, mohla byt specificka len pre dany extension, ostatne extensiony mohli overvoltage prezit bez ujmy.

Last edited 3 years ago by geoit
kobra23
3 years ago
Reply to  L

Každé vedení má být jištěné (hlavní pojistka, která ochraňuje kabeláž na výstupu ze zdroje) a každý spotřebič má být jištěný pokud nemá jistění v sobě (Loxone tedy nemá, takže jistit i každý Extension hodnotou, která zajistí ochranu Extension).

geoit
3 years ago
Reply to  L

ak mozem ale poradit, server by som dal asi mimo 🙂 napr ked budes istit komplet vystup zdroju 10A a za tym to dalej rozdelis na server a zbytok, tak ak by sa nahodou prepalili obe poistky naraz (ten zvysok a aj ta nadradena 10A) tak ti nenabehne po recovery zdroju ani server. ten by som mal na zdroj asi priamo, isteny tymi napr 2A. cize napr 2+8A na 10A zdroj 🙂

kobra23
3 years ago
Reply to  geoit

Já bych koupil některými námi oblíbený zdroj s funkcí UPS a Miniserver bych dal na něj a k němu 2 baterky. Budeš mit vždy info i když nepůjde EON. A ostatní na ten 10A.

geoit
3 years ago
Reply to  L

kolko mas tych extension u seba? citam tvoj blog uz minimalne rok a vela veci som si od teba nechal inspirovat (pocet elektromerov, kupit quido miesto x DI extension a podobne. dufam ze tvoj mostik bude fungovat 😀 )

geoit
3 years ago
Reply to  L

ale pri v2 by nemal byt problem s rychlostou nie? lebo planujem mat na quide aj elektromery. ale teoreticky mozem v buducnosti kvoli nim pridat DI ak to bude pomale. No ja mam zatial taky plan, ze mat:

  • server v2,
  • quido 100/3,
  • quido 4/32OC,
  • AO extension,
  • 1-wire extension (aj ked to sa da nahradit raspberry s cidlami a webserverom a dalsim picoC programom),
  • asi 5x rgbw dimmer (kazdy rozdeleny ako 4 svetelne okruhy – 4 rozne svetla)

cize ziadne loxone DI ani DO. svietit sa bude dat vsade aj ked quido nepojde (sice mobilom, ale ano)

Echo
Guest
Echo
3 years ago
Reply to  L

Ty říkáš nezapojovat elektroměry do Quida, a Kobra zase nezapojovat do MS. Si kvůli nim budu muset koupit extra extension 😀

geoit
3 years ago
Reply to  kobra23

to samozrejme. ale stale tam ostava to istenie. ja napriklad na UPS pre loxone server planujem mat aj quido(nekupujem DI extension) a teda potrebujem aby bezal aj on. a tym uz sa dostavame k tomu ze istenie servera bude az za UPS a aj pre quido, aby quido nevyplo server. Ale ano, DR-UPS40 je samozrejmost v rozvadzaci (ja mam zatial navrhnute dva kusy)

patrik
Guest
patrik
3 years ago

to mas tak, ked do toho integrujes rozne “udelatka” ..

gisbern
3 years ago

Ja bych zase tolik nenadaval, krasne umi horet i SIMATIC atd … Kluci, co delaji v prumyslove automatizaci mohou potvrdit, ze taky vobcas neco bezduvodne odejde…

Ja pouzivam OMRON S8m, 4 vetve po max 4A, nastavitelna pojistka, nejdriv sem ty pojistkovy pouzdra taky nakoupil, pak mi todle prislo elegantnejsi a zase sem je vyhazel. Samostatna vetev ma MS, pak na dalsi vetve ostatni… Umi i spinat sekvencne. Tj. nejdriv spusti MS, pak teprve pusti po nastavenem cas dalsi vetve atd.. viz tady
https://industrial.omron.cz/cs/products/s8m

Mam pres to napajeny drahy veci..

Tak nohy do tepla, polknout neurol a zkousnout to…

gisbern
3 years ago
Reply to  L

No jo, v tom s tebou souhlasim, ale tvuj clanek slovně inzultuje qalitu LOXONE po strance hardware… A v tom je trochu rozdil. Ja sem si sice taky prosel podobnymi vecmi jako ty, nicmene at uz si myslim o Loxone a jejich podpasovkach smerem k uzivateli cokoliv, nerekl bych, ze ten HW je na tom tak spatne…..

msk
msk
3 years ago
Reply to  L

Nebudem tu hajit zelenu kurvu, ale to, ze si pred tym transilom nemal poistku je primarne Tvoj problem. Resp. problem loxone partnera. Transil proste pri prepati vytvori skrat, ktory ma nasledne osetrit istenie pred zariadenim.

Chapem ze si nasrany a ze sa mohlo stat horsie, chvalabohu sa nestalo, podakuj za to osudu. Pokial to bol skutocne transil (este som nepresiel celu diskusiu) a ten zdroj bol v skrate dlhodobo, mohol byt problem v tom transile, mohol sa prerazit nizsim napatim a ostat v prerazenom stave trvale. Alebo mohol korektne zareagovat na napatovu spicku, ale neuniesol skrat do 10A (resp. urcite vyrazne viac nez zareagoval zdroj) a trvale sa poskodil.

Idealne je zobrat datasheety/multimeter a nejak rozumne napajanie porozdelovat do vetvi tak, aby sa co najviac eliminovala moznost ze k tomu dojde znovu.

… coz by sa v tomto konkretnom pripade neeliminovalo, pretoze dmx extension je zrovna vyhonovy prvok, kde by to istenie bolo tak ci tak vo vyssich jednotkach amper.

Martin C
3 years ago
Reply to  L

Tady bych si dovolil trošku nesouhlasit, napadat Loxone není úplně přesné míření, jejich ťišťáky co jsem si prošel mají hlavu a patu a jsou jedni opravdu z těch lepších 🙂

Spíš bych se zlobil na integrátora, tedy toho co ti instaloval tu prvotní instalaci, i v eshopu loxonu přímo najdeš toto:

https://www.loxone.com/cscz/wp-content/uploads/sites/7/2017/07/pojistkova_svorkovnice.pdf
Přímo určené k tomu co se ti stalo… A na školení to zmíněno je 🙂

M.

_Petr_
3 years ago
Reply to  L

Pokud jde o průmyslové zařízení, tak tam je důležitá ochrana, ale i rychlé obnovení funkčnosti a navíc se předpokládá, že to zapojí někdo, kdo ví co dělá. Pojistka na plošňáku by mi přišla jako špatné řešení, hlavně taková ta SMD, která je v hromadě zdrojů … Místo jednoduché opravy rozebírání a letování. Neblbni, pojistka by měla být venku snadno vyměnitelná.

Martin C
3 years ago
Reply to  L

Ohledně oken, to bylo dle mého trošku špatné přirovnání 🙂 Okno je výrobek, montáž je integrátor, snad jako i BFU poznáš jestli je chyba na okně nebo na tom, kdo provedl instalaci (třeba protože ti fouká kolem rámu okna). Stejně tak poznáš zdali je křivé křídlo okna 🙂

Nechci se přít. Jen prostě by bylo fakt dobré objektivně popisovat chybu a tou byl jasně integrátor – LAMA 🙂 Který neumí pracovat/nezná s DC obvody.

Ohledně prověřování integrátorů, to je možná skvělý POINT pro Loxone.

Ovšem, vezmi to zase ze strany Loxone ? Prodával bys jen procertifikovaným partnerům až na půdu ? To by moc nerostli a na výrobky co vyvinuli během let, by neměli cash…

Pročetl jsem tvůj blog si myslím hodně, protože se mne týkal a týká. Podařilo se ti vytvořit velice hodnotný web/forum a letos ti i napíšu co se týká Papoucha 😉

Otázka k tématu ještě jak jsi vybíral integrátora ? Viděl jsem, že na domem jako takovým jsi si dal opravdu záležet s výběrem, jak to bylo s Loxone integrátorem ? 🙂

Díky za tvůj čas.

Martin C
3 years ago
Reply to  L

Tak ty ostatní věci okolo software s tím máš určitě zkušenosti a je pravda co píšeš.
Já jsem pouze elektrotechnik programování atp. jde mimo mne 🙂

Myslel jsem si, že jsi posuzoval a porovnával 🙂 Integrátoři to mají v tomto směru celkem jednoduché, klienti opravdu většinou nerozumí danému tématu a spoléhají se.

Přijdu si určitě pro radu a také se budu snažit na oplátku něco vydat z mé praxe v SLP.

Měj pěkný víkend.

Franta
3 years ago
Reply to  gisbern

Ahoj, pracuji pro Omron a v rozvaděči mám jak jinak vše Omron :). Musím říct, že i přes moje zkraty (pokud nechci úplně naštvat manželku tak občas si s tím hraju pod napětím 24V a ten zdroj pro řídící logiku prostě vypne když někde škrtnu).

A k té proudové ochraně, aktuálně je nová řada S8V-CP a také zdroje s Modbus komunikací S8VK-X. Je to super věc, ale bohužel to není na 12V a to je napětí kde mám Ledky a přes DMX dimmery a bojím se toho víc, než že chytne PLC.

gisbern
3 years ago
Reply to  Franta

Ahoj, ano, ta ochrana s8m co jsem psal, vypina pri podobnem řádění pod napětím taky. Ja jsem sel do toho modelu S8m, protoze jsem se k nemu dostal lacino, pri ruseni starsi linky. Navic neni problem ho dneska i lacino koupit.
Kdysi jsem ho nejak nastavil a od te doby to tam mam. Jestli mi neco zachranil, nebo ne netusim 🙂 Ale je fakt, ze jsem parkrat kvuli nejake namerene anomalii a vypnutym vystupum nahazoval. Ted dlouho ne. Nemam vyuzit jeste plny potencial zarizeni ( tripping, komunikace pres RS232), snad az bude trochu cas…

kajak
Guest
kajak
3 years ago

V datových rozvaděčích občas vídám tohle: https://www.firecontrol.sk/-samocinne_hasiace_zariadenie

kajak
Guest
kajak
3 years ago
Reply to  L

To bohužel nevím.

msk
msk
3 years ago
Reply to  kajak

Hadicku som tiez zvazoval, ale podla mna reaguje az pri takej teplote, ked je uz cely rozvadzac aj tak v tazkej prdeli. Asi to pomoze zabranit najvacsiemu zlu, ale je to proste neskoro.

_Petr_
3 years ago
Reply to  L

Jinými slovy zafungovala ochrana proti přepětí a zdroj byl bohužel nejištěný.
Protože taky zrovna řeším jak a co z DC jistit (před pár dny mi dorazily přesně ty odkazovaný pouzdra na DIN lišu) tak mi z toho vychází, že je ideální rozdělit zařízení a jistit několika pojistkama, ale zase bych to nepřeháněl 1:1. Když se podívám na odběr třeba DMX dimmeru, tak je to 60mW, takže pár mA (myslím napájení DMX, ne světel). Takových věcí se dá na jednu třeba 100mA pojistku pověsit několik a splní to svůj účel.

Mimochodem, Už jsem si třeba natloukl s proudovou smyčkou, kde mi pojistka mohla zachránit čidlo v akumulační nádrži. A hlavně mohla včas upozornit na dlouhotrvající problém.

_Petr_
3 years ago
Reply to  L

Někdo si všimne první, zareaguje a pak to případně i odnese.Ostatní prostě byly pomalí.. Ale třeba je to jinak.

geoit
3 years ago
Reply to  L

ja by som povedal ze ak nebol extension zatazeny, tak tam nemal napatovu stratu na dratoch k nemu. zatazene extensiony mozu mat o nieco nizsie napatie vdaka zatazi, takze si toho vsimol prvy. ale cudujem sa ze loxone partner ti tam nedal poistky, lebo ked som pred par dnami volal s loxone partnerom ohladom mojho navrhu, prisla rec aj na istenie DC napajania.

A ja osobne by som sa asi pozrel aj po kvalitnejsom zdroji. Alebo si treba lepsie pozriet specku tej TDK-Lambdy. mi pride totiz ze sa nevypla pri skrate, co by mala (meanwell to podla dokumentacie spravi)

Last edited 3 years ago by geoit
pavka28
3 years ago
Reply to  L

Cena jo..ale ty tvoje fotky me dost vydesily…

Martin
Guest
Martin
3 years ago

Zdravím, jsem tu úplně nový, nějaký čas čtu toto fórum. Elektrotechniku mám vystudovanou s praxí cca 15 let. chápu rozčarování a nedůvěru nyní… Ovšem dovolím si jeden postřeh z fotek (nedá se sice soudit více na to je příliš málo informací), ale kdy jsi naposledy čistil stlačeným vzduchem ty obvody v loxone zařízeních ? Druhou věcí jsi si 100% jist, že při tvém zásahu do rozvaděče a vrtání se v něm ti nikam neupadl ani malinký kousek mědi ? Při izolačních vzdálenostech na DPS i prach časem udělá vodivou cestu, která může i “průmyslové” řešení odpálit 🙂 Děkuji za toto forum a tvůj blok, je velikým přínosem v začátcích s Loxone 🙂

Martin C
3 years ago
Reply to  L

Ahoj, prach v kombinaci s mastnotou nebo zvysenou vlkostí je spatne.
Pak jeste maly postrech, prepojovani pod napetim, cetl jsem, ze to delate (v komentarich), ač to tak nevypada a zda se v pohode, ty součástky při připojování “za běhu” dostávají proudové rázy (asi neco jako jemně mlátit kladivem do skla), jednou to zkrátka nějaký prvek na desce nevydrží s oblibou jsou to právě ochranné diody atp., které přestanou plnit “plně” svoji funkci…
čištění stlačeným vzduchem doporučuji při vypnutém systému (vyhnat ženu a děti na procházku), u prvků loxone to bude celkem snadné, vzít hadřík plátěný (nic s umělotinou -> statický náboj, ideálně si uzemnit i ruku) přiložit hadr zespodu modulu a zezhora fouknout vzduch. Doporučuji počkat tak 10min před zapnutím. Důvodem je, že pokud budete foukat delsi dobu na jedno misto, misto se ochladí a kondenzuje voda, po zapnutí muze dojit ke zkratu, proto pockat par minut u zhasleho rozvadece nemusi byt naskodu 🙂

msk
msk
3 years ago
Reply to  Martin

Prepaleny transil na napajacej vetvi nema ako prach ovplyvnit. Aj ked je otazka, ci je to na napajacej vetvi. Je to nad napajacim konektorom podla fotky, ale podla datasheetu je to transil primarne na ochranu komunikacnych liniek, takze by som ho cakal skor nad tym canbus konektorom …

Co sa tyka diskusie preco neodislo nic ine – ak to bolo prepatie na napajani, proste zareagoval prvy, siel do skratu, takze spadlo napatie a ostatne transily (ak tam su) uz nemali na co reagovat.

gisbern
3 years ago
Reply to  msk

To cerne bude IMHO patrit opravdu k napajeci casti. Bourn ochrana sbernice je hned vedle a ma jeste pomerne zdravou barvu 🙂

Pavel
3 years ago

Ty všemožný hasící hadice a koule sou asi fajn, ale dokážete si představit když by to v rozvaděči pšouklo? Všude bílej prášek…
https://www.youtube.com/watch?v=7af7FfHWc20

PetrP
3 years ago

No jestli máš ještě volný na MS jeden vstup 0-10V tak si udělej odporový dělič třeba 1:3 a měř a loguj napájecí napětí, jestli opravdu nemáš vadný zdroj. Pokud nebyl vadný trasil, tak je chyba jinde a urřitě se to nemile zase ukáže. Nákladově tam jsi za 2 kč a budeš mít alespoň jistotu,že je zdroj OK, nebo ne.

gisbern
3 years ago
Reply to  L

U analogovych vstupu je pouzity AD prevodnik TV1544, s max hodnotou vstupu 5,5V. Takze je pred nim delic zhruba 1:2, coz je videt i na DPS. Ochranne obvody, dle meho soudu, tam nejsou. Pokud ti napeti na vystupu zdroje presahne 40-50v, s nejvetsi pravdepodobnosti budes mit dalsi ohnostroj… K delici alespon nejakou zakladni ochranu (POJISTKU 🙂 a zenerku, TVS …

Ale napad je to pekny…

msk
msk
3 years ago
Reply to  PetrP

Myslis ze ten sampling na analog inpute bude dostatocny na zachytenie peaku? Nehovoriac o tom, ze pokial znovu pride peak, zareaguje mozno dalsi (este funkcny) transil a napatie hned zleti (a s nim aj miniserver).

Mna tak napadlo – co tak dat hned za zdroj 10 A poistku a nejaky transil na rozumne napatie (28V? neviem na kolko su tie transily v extensionach) a az za tymto udelatkom dat svorky a z nich rozviest napajanie do loxone? Pokial je to fakt zdrojom, nemusi clovek skusat kde to najblizsie odide, proste to mrdne hned za zdrojom. Aspon docasne, nez sa ukaze/neukaze ci je v prdeli zdroj alebo len proste chcipol transil v extension predcasne?

msk
msk
3 years ago
Reply to  L

Transil objednaj z TME.eu normalne nejaky THT aspon na 30A. A ked si k tomu vezmes poistkove puzdro a nejaky maly kusok univerzalneho PCB, malu krabicku a mas to ideal 😀

geoit
3 years ago
Reply to  L

ja osobne si myslim ze je zbytocne tam davat dalsi transil. predpokladam ze tuto ochranu ma kazdy extension v sebe. teba tam mat len patricne istenie. co som pozeral specky, tak server ma rozsah napatia az po 30V, ostatne extensiony do 28V. cize server by mal bezat aj pri miernom prepati a teda da sa dat vediet info, ze nejaky extension vypadol

Last edited 3 years ago by geoit
_Petr_
3 years ago

K tomu jištění u každého extensionu. Nic by se nemělo přehánět. Jestli skutečně ve tvém případě bylo přepětí na zdroji, tak samostatné jištění by podle mě znamenalo, že by postupně odešla pojistka u každého extensionu a je otázka, jestli by to ustály jejich napájeci obvody nebo ne. Pokud ne, tak místo jednoho bys v krajním případě řešil opravu/výměnu všech. U společné pojistky by zareagoval první a odpojilo se vše. Řešením by byla společná pojistka a transil (jak už tu někde zaznělo), ale reagujicí na menší napětí než ty v extensionech a pak má smysl jistit samostatně i ty.

kobra23
3 years ago
Reply to  _Petr_

Myslím, že se tu stále pletou 2 věci ohledně pojistek.
1) Jedna věc je jištění vedení ze zdroje – to by měla být jedna hlavní pojistka, která chrání rozvod, tj. vedení 24V po rozvaděči.
2) jištění spotřebičů, tj. Extensionů atd. Buď ho má zařízení v sobě a neřešíme to, nebo to nemá a řešíme to. A řešíme každé zařízení (spotřebič) , ne skupiny.
Je to úplně stejné, jako když si představíte panelák a měli byste jen jištění na vstupu kabelu do domu (nebo vůbec neměli jako ) a jednotlivé byty už by neměli žádné jištění.

_Petr_
3 years ago
Reply to  kobra23

Řekl bych, že nepletou.
Je otázkou co chci dosáhnout. Kdybych chtěl řešit jištění vedení, tak dám na výstup zdroje pojistku. Ta ale neřeší přepětí na zdroji, jen nepovolené zatížení za pojistkou. V takovém případě bude vše na spotřebičích a je otázkou, jestli chci, aby to každý řešil sám. Pak by totiž mohl nastat ten katastrofický scénář, který jsem popsal, protože vedení je v pořádku, takže pojistka, která ho chrání nemá na co zareagovat. Při přepětí na výstupu zdroje je žádoucí neohrozit připojená zařízení, tedy něco podobného jako přepěťové ochrany třídy 1, 2, 3.

geoit
3 years ago
Reply to  _Petr_

stale sa tu pletie jedna podstatna vec. transil ako taky vie preniest radovo desiatky az stovku amperov kratkodobo. problem nastava, ak je dlhodobo v skrate, to sa samozrejme prehreje a zacne sa tavit / horiet. ale to je chyba len, ze nezareagovala poistka, ktora by vyhorela daleko skor, ako by sa vobec transil stihol zahriat a nic by to nesposobilo. aj keby kazdy extension jedne po druhom cez transil vyskratovali obvod, tak by len vyhoreli poistky a nic by sa nestalo. ani extensionu, ani transilu.

problem bude zdroj, ktory drzal napajanie v skrate miesto toho aby sa vypol. stale to ale neriesi mozne prepatie (ktore do 29V moze nastat v akom kolvek zdroji na 24V). ja som sa nad tym akurat vcera zamyslal ze ako to riesit, ak chcem mat v napajani loxone DC UPS od meanwell, ktora pozaduje na vstupe 27V kvoli nabijaniu baterie. v tom pripade totiz zdroj toleruje az 32V over-voltage. a nasiel som moznost DC-DC menicu od meanwell, ktory moze mat na vstupe 17-33V a na vystupe bude davat 24V (DDR-120B-24)
stale si vsak myslim, ze akykolvek problem by zachranila poistka a je uplne jedno ci bude dotycny istit kazdy extension zvlast, alebo jedna poistka na zdroj. moze byt mozno lepsie kazdy samostatne z viacerych dovodov:

  • vypadne extension a server moze bezat dalej – zvladne vyssie napatie
  • ak je extension navrhnuty na spotrebu 2W, tak ak nastane v nom skrat a bude cez neho pretekat dajem tomu 9A co nevyhodi 10A poistku, moze to asi aj horiet. predsalen, 32mA postka by bola odpalena hned a asi by zachranila aj extension a dal by sa opravit mozno.

beriem to tak, ze loxone ma prepetovu ochranu (ten transil) a teda prepatie netreba riesit. transil v extensione a poistka to poriesi 🙂 Je len otazne ci je ziaduce aby to poriesil jeden transil za vsetkych alebo len za svoj extension. ja napr urcite budem mat server na zvlast poistke, lebo podla dokuentacie zvlada o 2V viac ako extensiony.

_Petr_
3 years ago
Reply to  geoit

Ano, souhlasím, že by nejspíš jen vyhořely pojistky. Otázka je, jestli má smysl to pokoušet, když by se jednalo o závadu v napájecím zdroji. Pojistka u extensionu spíš slouží pro jištění v případě závady uvnitř extensionu. Proto mi přijde jako dobré řešení, aby na závadu zdroje zareagovalo něco bez ohledu na připojená zařízení.

jimyjims
3 years ago
Reply to  geoit

Asi to bude pro většinu banální a primitivní otázka, ale může mi někdo prosím vysvětlit, nebo dát vzorec jak vypočítám jak silnou pojistku mám zvolit?

kobra23
3 years ago
Reply to  jimyjims

Ohmův zákon. Potřebuješ znát příkon zařízení z datasheetu (ten maximální když jede vše v daném zařízení) a napětí např. 24V. Takže třeba Extension má 7,8 Wattů, takže I=P/U=0,325A. Když je vše ok, Extension bere 325mA proudu. Když chci jistit, dám o něco vyšší hodnotu, takže pojistka co nejbližší nad 325mA. Chápeš princip?

jimyjims
3 years ago
Reply to  kobra23

Perfektní, děkuju moc!

smotek7
3 years ago
Reply to  kobra23

Len na upresnenie, Nieje to ohmov zakon.
Ten hovori o vztahu napatie, prud a odpor.

Kobra23
Guest
Kobra23
3 years ago
Reply to  smotek7

Ale je. Další varianty Ohmova zákona pro výpočet výkonu jsou:

P = U * I
P = U/1 * U/R
P = (U * U) / R
P = U2 / R
R = U2 / P

Last edited 3 years ago by kobra23
smotek7
3 years ago
Reply to  Kobra23

To co pises su uz odvodene vypocty vykonu resp. prikonu.
Ohmov zakon je ciste o U I R, nepzna P. Ak to niekto uvadza ako pises tak je to chyba. “Elektrický prúd pretekajúci v uzavretom elektrickom obvode je priamo úmerný napätiu zdroja a nepriamo úmerný elektrickému odporu obvodu.”


Kobra23
Guest
Kobra23
3 years ago
Reply to  smotek7

Nebudu se hádat, v CZ to máme takto.

smotek7
3 years ago
Reply to  Kobra23

Mna s tym v skole dost natrapili. Mozno vam to v CZ po rozpade zmenili, ale hadam to EU zase zjednoti :D.

Martin C
3 years ago

Ještě k pojistkám, tohle by mohlo být zajímavé i na rychlou identifikaci odešlé pojistky. Pojistka s LED na 24V…

https://www.e1.cz/produkt/1182863-svorka-radova-pojistkova-rsp-4-led-a681210?t=popis

kobra23
3 years ago
Reply to  Martin C

U Miniserveru a Extension a čehokoli jiného s displejem nebo ledkami zbytečné, protože to že je nějaký problém poznáš většinou podle nesvíticího zařízení.
Toto používám, když mi kabel opouští rozvaděč a jde někam kde nevidím koncová zařízení, tak poznám v rozvaděči, že je problém.

Petr
Guest
Petr
3 years ago

Mám dotaz ke zkušenějším. V případě výše uvedeného selhání by měl zareagovat zdroj – odpojením. Nejsem si jist zda to Loxone zdroje dělají, ale mám zkušenost s https://www.abctech.cz/prumyslovy-zdroj-carspa-12v-500w-spinany-hs-500-12_d22368.html a ten při zkratu okamžitě odpíná. Je nutné pak vše jistit?

msk
Guest
msk
3 years ago
Reply to  Petr

Vzdycky istit, bude tam tenky drat, zariadenie nepojde pri poruche priamo do skratu len do nadprudu a je problem.

Michal
Guest
Michal
3 years ago

Když jsem před lety objevil Loxone a pak tedle web, krom hltání informací zde jsem ještě sledoval na Youtubu Allround Bastler. Němec, co měl všude svoje platine a letoval tišťáčky pro pojistky. Tak už vím, proč…

Štěpán
Guest
Štěpán
3 years ago

Zdravím, koukal jsem po řešení, které by automaticky uhasilo požár v rozvaděči. Našel jsem automatický hasící systém Firestop. Funguje na základě prohoření nebo prasknutí hadičky na základě tlaku vytvořeného teplotou- vedenou v rozvaděči kolem přístrojů- dá se v maximální delce 6 m. Způsob hašení plynem- takže nic ostatního nepoškodí. Hasí na místě kde vzniklo ohnisko požáru.Systém lze doplnit o tlakový spínač (TS). Ten umožňuje v případě aktivace AHS předání (informace) ve formě bezpotenciálového kontaktu- například odpojení od zdroje. Poptával jsem cenu: 6700 Kč hasící přístroj s trubičkou 5 m a 2300 Kč za spínač. Náplň 1 Kg- stačí- dá se koupit i 2,4,6 nebo 9. Ceny bez DPH.

nebo

Samotnou naplněnou trubičku hasícím plynem- tu jsem našel v délce max 4 metry tam je cena kolem 6000 Kč bez DPH. Vejde se do ní cca 0,5 Kg plynu a má větší tloušťku.

firestop.png
Kops
3 years ago

Nějakou dobu jsem tady nebyl a musím se přiznat, že jsem si musel asi dvakrát zkontrolovat, jestli článek skutečně psal L. Teď naprosto bez urážky, ale moc jsem si vždy vážil každého napsaného článku, široký záběr znalostí a téměř bezchybnou jistotu ve všem co prezentuješ. Najednou se ale objevil (možná celkem zásadní) nedostatek a s ním přichází (alespoň pro mě překvapivá) informace, že celý rozvaděč montoval integrátor, který za problém (pravděpodobně) může.
Působí to na mě trochu alibisticky, ale zcela upřímně přiznávám, že neznám všechny okolnosti a ani nikoho nesoudím. Já bych v takovém případě mohl nafackovat jen sám sobě.

A ano, stalo se mi něco podobného, když mi začal stoupat dým z PIR čidla v obýváku. Tavné pojistky jsem tenkrát měl takových hodnot, že neměli šanci na proud přes dlouhý STP kabel reagovat. Naštěstí jsem byl také toho času doma. Ty spínané zdroje se v případě zkratu chovají v zásadě dvěma způsoby. Buď sníží napětí aby udrželi rozumný proud, nebo přejdou do takzvaného hiccup mode (overload protection). To byl případ i mého původního Meanwell zdroje, a teda měl jsem dost nahnáno, aby rychlé zapínání a vypínání výstupu zdroje zhruba v půl-sekundových intervalech nenadělalo z elektroniky těžítka.

Ponaučení pro mě bylo velké. Rodina na víkend pryč a rozdělování všeho do jištěných sekcí. Navíc vše, co je venku, tak má svoji pojistku (ochrana proti záškodníkovi). Jistit každý extension je ale podle mě overkill. Stačí jednu sekci nebo podružný rozvaděč.

Ale jak už tady někdo psal, zrovna tu tvoji situaci u DMX extensionu ti pojistka asi nepodchytí, protože dovolený proud by musel být 4x 2.1A, což dá nějakých 200W a to už hoří slušně i bez jeho překročení. Osobně to vidím na nějakou únavu součástek a je otázka času, kdy začnou odcházet třeba nějaké kondíky. Ale to se dostáváme k otázce životnosti celé Loxone elektroniky. Instalaci mám nějakých 8 roků a občas mě trochu trápí, jak dlouho tady se mnou ještě bude.

Jinak celá situace by měla být velkým varováním pro ty, co “smaží” Loxone infrastrukturu na 27,6 V a více přes Meanwell, Puls nebo Phoenix a podobné zdroje s funkcí UPS (PSC-60, DRC-100, …) a olověnými bateriemi. Ty se při výpadku napájení připojí do obvodu, a dají sakra větší zkratové proudy než samotný zdroj! Nemít v takovémto zapojení jakékoliv další jištění by mi asi dost narušovalo klidné spaní. Ale to už jsem mimo téma.
Každopádně hodně zdaru! Doufám, že toto nesnížilo tvoje nadšení na další nápady a bastlení. 🙂

Kops
3 years ago
Reply to  L

Naprosto rozumím tvému postoji. Snažíš se dělat vše perfektně a to samé čekáš i od ostatních (profesí). Ono to tak mnohdy bohužel není. 
Jen jsem opravdu doteď nevěděl, že sis to celé nedělal sám. Ono, kdyby asi došlo na lámání chleba, integrátor by se mohl bránit tím, že do jeho instalace někdo “neodborně” zasáhl.
Tím prosím nikoho neobhajuji, ani si to proboha neber nijak osobně.
A k těm komponentám od Loxone a jejich vlastní ochraně, to máš naprostou pravdu. Nestojí to zrovna malé peníze, tak by se dala čekat nějaká úroveň vlastního jištění. Přecejen to není nějaký “device” z Aliexpressu.

Kobra23
Guest
Kobra23
3 years ago
Reply to  Kops

Jsem ten jeden z těch co používá zdroj s UPS funkcí. Takže do baterek jedu 27,6V. No a právě abych si neodrovnal komponenty Loxone, tak mám za timto zdrojem DC/DC měnič, který do systému nepustí více jak 24V. Takže tu tvoji připomínku beru jen jako neznalost, že i to co ty kritizuješ je řešitelné.

Kops
3 years ago
Reply to  Kobra23

Tak to je dobrá zpráva, že to máte všichni do detailu pořešené přes DC konverzi. 🙂
Já se klidně přiznám, že jsem to za začátku takto vyřešené neměl. DC-DC konverze mně přišla líto s ohledem na ztrátu, kterou bych obětoval zrovna když jedu na baterky. Ale jistě by to šlo řešit přemostěním pomocí relé atd… ale to je mimo téma.
Já jen chtěl varovat před tím zvýšeným napětím a možným rizikem spojeným s obdobnými problémy jako popisoval L. Třeba si z toho někdo vezme i něco pozitivního.

Martin
Guest
Martin
3 years ago

zlatý HomeAssistant

Last edited 3 years ago by Martin
201
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x