Loxone, vždycky je to externí vliv

Loxone, vždycky je to externí vliv

Tak mám oficiální vyjádření k čoudícímu DMX RGBW extensionu. Ani jsem vlastně nečekal nic moc jiného, takže jen přikládám pro info. Z pohledu supportu není ani potřeba znát detaily, tam mají rovnou jasno, že je to externí vliv. Je jim jedno, že máte rozvaděč Loxone, od Loxone partnera a s Loxone komponenty, stejně za to může někdo či něco jiného.  Takže z jejich strany obecně moc pomoc nečekejte.

K samotnému incidentu ještě dodávám, že do rozvaděče nebylo před incidentem šáhnuto nejméně rok, spíš víc.  A pobavil mne komentář na závěr, že to máme řešit s pojišťovnou jako externí vliv. Úplně vidím, jak jim vysvětluji, že přes den, modré nebe, žádné výpadky elektřiny, začíná hořet extension a jak je to externí vliv.

Každopádně, pojistky za zdrojem už mám, později přidám i před extensiony. A holt je potřeba počítat s tím, že můžou (a zřejmě i budou) časem odcházet i další komponenty či třeba zdroj.

A zde již oficiální vyjádření:

Omlouvám se za opožděnou odpověď. Reklamaci jsem probral s kolegou a zde je vyjádření.

Bohužel nemůžeme reklamovat zařízení poškozené externími vlivy. Toto poškození (ochranná dioda na vstupu 24V) vzniká pouze v případě přepětí vyššího než 28V na vstupních svorkách, To může být způsobeno:
1) Rozdílem v potenciálech – v celé instalaci používající 24V a propojených pomocí Link sběrnice, Tree sběrnice, nebo jiným kabelovým řešením, je nutné mít propojené GND svorky. Pokud tomu tak není, může se při úrovni 24V na výstupu zdroje objevit na vstupu zařízení klidně i 40V.
2) Zásah do rozvaděče, či selhání ostatní elektroniky – nechtěné přivedení vyšší napěťové úrovně než 28V, např. spojení s 230V rozvodem.
3) Externí vliv – např. úder blesku do nechráněné instalace.

Určitě doporučujeme překontrolovat instalaci, jestli není možné že došlo k některému z těchto problémů. Také doporučujeme pro každý extension použít separátní pojistku hodnocenou podle odběru extensionu – u 24V dimmeru >2,1A.

Situaci bych doporučil řešit s pojišťovnou, jako poškození externími vlivy.

Editováno:

Tak přikládám ještě jednu odpověd, na základě mého emailu, že vše bylo instalováno Loxone partnerem, žádná bouře nebyla a i zdroj a komponenty jsou Loxone:

Partnerům poskytujeme školení a produkty. Bohužel není možné kontrolovat jejich fyzické instalace.
Při školení jištění pojistkami určitě doporučujeme dle mnou vypsaných pravidel. Úroveň jištění záleží na zvyklostech konkrétního partnera a na tom, v jakém rozsahu byl dohodnutý rozsah jištění v rozaděči.
V případě, že není možné uplatnit pojištění, doporučil bych problém řešit s daným partnerem, který instalaci provedl.
Takže, když to není externí vliv, může za to Loxone partner, který ale s nimi nemá nic společného. Oni jim přeci doporučují, aby to dělali kvalitně.
Pomohl Vám náš blog? Chcete nás podpořit? I málo udělá radost 😉
Become a patron at Patreon!
0 0 votes
Hodnocení články
Subscribe
Notify of
guest

87 Komentáře
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Matomato
Guest
Matomato
3 years ago

Mam v plane prerobit rozvadzac a poslat Loxone kade lahsie. Zacalo to zatvorenim ich otvorenosti, kvoli ktorej som do Loxone siel, takyto pristup k reklamaciam ma len posilnil ze je dobre sa im vyhnut.

Tvaria sa ako by predavali RollsRoyce ale je to len Fiat Multipla

kobra23
3 years ago
Reply to  L

V tomto případě bych na Loxone nenadával. Byla to chyba integrátora. Jištění je standardní věc, kterou on opomněl.
Když si koupíš televizi, tak taky v návodu nikdo neřeší jištění, protože se předpokládá, že v rozvaděči je. A když není, a odejde, tak ti tam taky nikdo reklamaci nezná
V tomto případě je to dokonce již 2 roky po záruce.
Já mám zase s Loxone co se týká reklamací pozitivní zkušenosti. Např. si zákazník vlastním bastlením.odrovnal v záruce 1-Wire Extension, který stojí cca 4000 Kč a oni mu nabídli nový za 25% původní ceny. To mi zase nepřipadá špatné.
Co se týká jiných reklamací kdy je chyba na straně Loxone, tak bez problémů dají nový kus.
Každopádně stačí jeden den po reklamaci a už má člověk smůlu. Je škoda, že tam není žádná kulance.
My treba prodáváme zařízení jiného rakouského vyrobce v kterých je drahá elektronika a na ni se vztahhje záruka 24 měsíců. Mění kus za kus a nic neřeší. Když je to po záruce v období 1 roku, plati za nový kus 25%. Když je to po záruce 2 roky, platí 50%, když 3 roky, plati 75% procent. To se mi zdá jako super přístup.

Martin C
3 years ago
Reply to  L

“A integrator ti rekne, ze zaruku dava Loxone, takze on za to taky nemuze.” Tohle je s prominutim blbost… S kym si podepisoval SoD ? Tam jsou zaruky jasne dany preci 🙂 pokud zadnou SoD nemas, opet kdo udelal chybu ? Loxone ? :-))

Martin C
3 years ago
Reply to  L

Může to řešit opravou dílu (tak jako to asi budeš řešit ty), ale chápu na to nemá znalosti, když ti nedal “ani” pojistky na 24V okruh 🙂

Obecně to je problém dnešní doby, nic se neopravuje. Všude slyším výměna kus za kus.

Dokonce se setkávám i s tím, že firmy vyměňují u zákazníka UPSky jako nefunkční (přitom stačí vyměnit baterka v 95% případů). 🙂

Martin C
3 years ago
Reply to  L

Ano souhlas…. 🙂

A proč by to měl opravovat ? Protože součástka stojí 00 nic, ale práce je odborná a může na ni slušně vydělat, když má znalosti 🙂

kimot
3 years ago
Reply to  kobra23

Vy máte jištění televize v rozvaděči?
Myslím, že většina lidí má v rozvaděči jištění elektroinstalace.
Běžný zásuvkový okruh 16A. To by vám tu televizi usmažilo a jistič by se ještě tetelil blahem.
Pojistku pro svoji ochranu s mnohem nižší hodnotou má v sobě jistě právě ta televize….

zefe
Guest
zefe
3 years ago
Reply to  L

Takze Loxone miniserver + KNX extension a KNX komponenty? KNX veci su dost drahe. Otazka je, ci nevznikne s KNX komponentami problem podobny postupnemu spomalovaniu UDP?

Ondra
Guest
Ondra
3 years ago
Reply to  Matomato

Co plánujete místo toho Loxone?
Jsme ve fázi projektu a musíme připravit kabeláž. Začínám zvažovat, natahání do hvězdy pomocí UTP (FTP), co jsem chtěl právě pro Loxon je správná cesta

Re4DeR
3 years ago
Reply to  L

dotaz – v cem je loxconfig tak super? napriklad vuci nodered? Vizualizaci myslis jako celkovy gui nebo jen vizualizace automatizaci?

Taky jsem ve fazi projektu a premyslim co a jak – https://www.vodnici.net/community/technologicke-vybaveni-domu/jakou-technologii-pro-novou-stavbu-loxone-knx/

Re4DeR
3 years ago
Reply to  L

na forum kouknu, dik. zrovna mobilni apka mi prisla dost neintuitivni, treba v porovnani s home assistant.

puvodne jsem loxon nechtel, pak jsem premyslel o reseni co tu navrhujes – na loxunu udelat jen core system.

ale kdyz to tady tak ctu tak cim dal vic se vracim k puvodni myslence bez loxonu. koukal jsem ze treba unipi dela zajimavy veci, prointegrovat to s HA bude hracka a mam celkem spolehlivy reseni.
Tam me jen trapi ze HA se dost vyviji, na druhou stranu za minulej rok se stalo 2x ze neco prestalo fungovat a to byly nedulezite komponenty (zobrazeni kalendare a ovladani audio tusim)

Re4DeR
3 years ago
Reply to  L

HA za posledni dva roky udelal ohromnej skok dopredu, apka na mobil s podporou NFC, webovy ui, destkop apky. Pripraveny vzdalenej pristup (ten je placenej, ale muzes si samozrejme udelat sam). Spousta pluginu a moznosti. To se nekdy koukni, umi i integrovat loxone.
To jejich demo teda stoji za prd.

Super je ze, maj integrace na spoustu veci co realne pouzivam (xiaomi vysavac, lg pracka) coz bych mel asi u loxonu smulu. No a plna podpora nodered 🙂

koldavideo
Guest
koldavideo
3 years ago

Z principu je jedno jestli je to Loxone extension, nebo jiný výrobce. Podle mně se tohle může stát na jakémkoli zařízení. Spíš bych se zaměřil co tomu předcházelo. Mrknul bych se do svého changelogu a zkusil vypátrat co jsem všechno měnil a jak zapojil. Zdánlivě nesouvisející věci můžou mít dopad na jiné. Mohlo to být přepětí, nebo se na kontakty dostalo něco co nemělo, nebo jen zkrat. Určitě bych proměřil kabel co na něm byl zapojený. Podle obrázku ale se toto samo neudělá. Mně odešel zdroj v solinátoru tím, že jsem jej několikrát po sobě odpojil a zase připojil. Těžko říct. Pojistku (mám na mysli pojištění domu) vzhledem k ceně zařízení asi nemá cenu řešit.

kobra23
3 years ago
Reply to  L

Tak on ten integrátor byl asi celý nějaký divný, když ti 24VDC tahal v černé barvě. Pokud budeš předělávat rozvaděč, udělal bych to už pořádně ať je to na dlouho. Informací na fóru je k tomu dost a co nevíš, tak se ptej.

Dawe
3 years ago
Reply to  L

Tak, taky už teď dělám věci jinak než před těmi 5 lety. Je to pořád vývoj. S ním jsme spolupracovali asi na 3 domech, dál to nešlo.

Za poslední rok, jsme se dostali k dodělávání instalaci, po jiných partnerech a ani tam bys pojistku nenašel, tak to předělávám, ale je to problém rozvaděč třeba široký 60 cm a úplně plný, že tam není žádná rezerva.

dalibor
3 years ago

Jedna věc je “logika” věci tj. pojistka na napájení 24V a druhá je jednoznačnost dokumentace a jistá blbuvzdornost . Nevšiml jsem si že by ve schématech napájení MS a Ext. pojistku uváděli i kdyby jen jako doporučení … nebo na to upozornit na školeních třeba ? Takhle si někdo může myslet, že když použije zdroj “originál” Loxone tak ten má pojistku vestavěnu ( na druhou stranu “myslet” neznamená “vědět” ) .
Stejně tak je podle mne nedostatečně uvedeno a vysvětleno v dokumentaci SELV / PELV . Standardně se sice předpokládá SELV ale jakmile použijete třeba při propojení s kotlem který má smímač teploty hoření ( Pt100 ) a po OpenTerm spojíte s Loxone už se to začne hádat a musí se přejít na PELV …. teď už to v dokumentaci lépe vyjasnili ale … možná jsem jim k tomu taky maličko (do)pomohl svou reklamací 🙂

Martin C
3 years ago
Reply to  dalibor

Na školení o tom je několik zmínek a doporučení 🙂

Martin C
3 years ago
Reply to  L

Ano mají starší školení, já mám školení z konce minulého roku 🙂 V materiálech to skutečně není, protože jistit okruhy je znalost pro elektrikáře.
Na školení jsem to zaslechl 2x 🙂

Bohužel je to opravdu z části chyba LOXONE, že nemají nikde uvedeno jištění ve svých materiálech. Ale zároveň je to amaterismus a nezkušenost integrátora 🙂

Martin C
3 years ago
Reply to  L

Souhlasím s tím, že jejich školící systém je jeden z těch slabších. 🙂 Když to porovnám s Bosch nebo Axis… Tak opravu je 🙂
Recertifikaci mají… Ale… 🙂

Peťan
Guest
3 years ago

Zařízení by mělo být jištěno. To je bez debat. Určitě je dobrá externí pojistka, ale i tak, pokud zařízení obsahuje ochranu proti přepětí (což transil je), mělo by ideálně mít vestavěnou třeba vratnou pojistku. To vidím jako mezeru v designu zařízení i toho integrátora (ty černé vodiče taky nejsou moc OK).

Otázkou je, proč zařízení odešlo… Někdy se to stane bez zjevné příčiny. Jsou tu ale nějaké možnosti, jako je třeba výrobní vada transilu. Pravděpodobné je také nějaké krátkodobé přepětí ve stylu špiček. Je mínusový pól zdroje uzemněn? Souběh vodičů 24 V a 230 V může indukovat nějaké napětí. Pokud se spínají stykače/relátka, tak by měli mít na napájení cívky ochranný obvod. Cívka při vypnutí vygeneruje impulz velkého napětí. Zdroj a jiné části systému tento pulz potlačí, ale může to “nahlodávat” právě ten transil.

Peťan
Guest
3 years ago
Reply to  L

Jasné, chápu. Určitě by bylo dobré změřit, jestli je nějaké napětí mezi – pólem zdroje a “kostrou”. Ideálně by mělo být 0 V. Ale i nějaké napětí nemusí být vyloženě problém (záleží jak je to zapojeno).
Pak sehnat někoho s osciloskopem, aby změřil napájecí napětí 24 V. Ale jak říkám – nemusí se nic najít.

Martin C
3 years ago
Reply to  L

Pak ale článek od samého začátku měl být … pozor jakého integrátora si vyberete 😉

Martin C
3 years ago
Reply to  L

Promiň, ale na tomhle se prostě neshodneme. Prostě oni jsou výrobce (a bohužel je smutné, že ti doporučili špatného integrátora) a jejich zařízení fungovalo po dobu záruky bez problému. Integrátor je druhý subjekt, který instaluje technologii od výrobce, nedodržel elementární znalosti a zvyklosti.

Přirovnejte mi to k jinému případu, koupíš si myčku u soukromníka, ten ti ji připojí, ale blbě utáhne hadici. Vytopíš souseda, půjdeš reklamovat komu ? Výrobci myčky, nebo instalačnímu technikovi ?

Ano namítáš, že ti Loxone doporučil integrátora, ale Loxone přeci není odpovědný za znalosti integrátora a už vůbec ne za zaměstnance třeba toho integrátora.

Asi to vidím z pohledu firmy co instaluje bezpečnostní technologie (takže také výrobky někoho jiného) a tak to také řeším, ale z pohledu “integrátora”. 🙂

Martin C
3 years ago
Reply to  L

S většinou toho co píšeš souhlasím. Ohledně certifikací máš pravdu, že Loxone toto nemá domyšlené. Například Jablotron (porovnávám obdobné fungování), se alespoň doptává zpětně zákazníků a pokud je negativní zpětná vazba, řeší to s instalační firmou.

Ohledně “drahosti” produktu, ale mám malou výhradu a to, že jak určíš drahost produktu Loxone ? vždyť můžeš mít od nich jen řídící jednotku za 10tisíc, proto jsem použil příměr k myčce z jejich pohledu 🙂

kobra23
3 years ago
Reply to  L

Tak zrovna třeba u námi instalovaných TČ NIBE a nebo kotlů na pelety Guntamatic musí po montáži zařízení přijet člověk od výrobce a ten zkontroluje instalaci a řekne co je případně špatně. A když je vše ok, potvrdí záruční list a od této chvíle všechny problémy řeší výrobce a montážní firma se může věnovat dalším kšeftům. Montážní firma nemusí mít náhradní díly, nedrží pohotovost atd.

Martin C
3 years ago
Reply to  kobra23

Skvělé vědět, NIBE plánuji na RD letos. Jen jsem se dostatečně nenachytřil NIBE <-> LOXONE komunikace 🙂

kobra23
3 years ago
Reply to  Martin C

Není co chytřit. Modbus modul a máš to v Loxone.

DED8C7CD-028E-41CC-A54A-272979EBBE60.jpeg
kobra23
3 years ago
Reply to  kobra23

.

7CD0A4C0-E79B-45B7-B063-3F4561E9EFE5.jpeg
Martin C
3 years ago
Reply to  kobra23

aha a pak si s tím povídá ten blok topení ? Přiznám se, že LOXONE jsem začátečník a spíš to mám jako koníček, zákazníkovi bych to nikdy nenabízel (zatím :-D)…

kobra23
3 years ago
Reply to  Martin C

Záleží jak si to uděláš a co chceš aby to dělalo. Možnosti je asi milion 🙂

Martin C
3 years ago
Reply to  kobra23

Už se těším 🙂 Napíšu nějaké příspěvky na blog pak .-)

_Petr_
3 years ago
Reply to  kobra23

sice je to mimo téma článku, ale když už tu je zmínka o NIBE a modbus modulu, tak by se slušelo zmínit

  • že stojí cca 10 k
  • timeout výrobce doporučuje nastavit na 2s (komunikace občas drhne
  • má zajímavou “featuru”, že si můžeš zvolit myslím 20 registrů, které čte rychleji (spolehlivěji)

… našlo by se toho víc.

.. ale je fakt, že TČ jako takové funguje a komunikace se dá vyladit. Nejlíp ale, když je TČ na sběrnici samo.

zefe
Guest
zefe
3 years ago
Reply to  _Petr_

NIBE S-series ma Modbus TCP, takze uz netreba krabicku za 10k, ale clovek si priplati za TC…
Odozva je vsak podobna a timeout 2s rozumny. Nehovoriac o bezpecnosti Modbus TCP…

_Petr_
3 years ago
Reply to  zefe

Pro zajímavost jsem kouknul a líbila by se mi regulace kompresoru, kterou nový model má. Jen ta cena “trochu” vyskočila a kazí výsledný dojem 😀

Dáda
3 years ago

Existují různé verze extensionu (verze je vždy napsána na desce), které byly nepovedené (nebo obsahovaly nějakou chybu). Například dimmer nějaké revize po nějaké době odcházel. Hned jsme ho poslali pryč a vyřešili stmívání jinak. Ty informace o verzích a chybách ti ale Loxone neřekne.

Last edited 3 years ago by Dáda
Jakub
3 years ago

Jako tezko muzeme po Loxone chtit, aby kadroval firmy, jak maji dobre elektrikare. Nicmene chapu tve rozmrzeni. Vic je to probrane pod uvodnim clankem s problemem, tak jsem hlavne rad, ze to mas jiz podchycene a jiste se i rada dalsich lidi pouci.

Jakub
3 years ago
Reply to  Jakub

Na druhou stranu by Loxone neuskodilo pojistky do dokumentace zaradit, spousta instalaci by tak kvalitativne poskocila. Ja mam na rozvetveni 24V a pojistky vyhrazenou celou jednu DIN listu.

S474N
3 years ago

Tak tomu nejak nerozumim, pokud neco tvrdi, tak proc to zaroven nemaji v dokoumentaci na svem webu?

https://www.loxone.com/cscz/kb/kabelaz/

Nikde jsem tam ve schematech ani v textu nenasel zminku o nutnosti pouzit pojistky.

S474N
3 years ago
Reply to  L

Ja se divim, ze takhle zbytecne doslova vysiraji. A hlavne u nekoho, jehoz “reference” jde pomerne dobre vygooglovat. Osobne bych asi pridal nejaka klicova slova – jak do hlavicky, tak i do nadpisu a i do samotneho textu. 🙂

BTW ono je rozdil neco “doporucovat” a neco “vyzadovat”.

msk
msk
3 years ago
Reply to  S474N

To s dopoducovanim poistiek by bolo dobre overit, podla mna kecaju. Mozno to zacali doporucovat po tom, ako si ich vyprudil (a nasli si tento clanok). Kazdopande suhlasim s nazorom, ze priamo na kazdej extension nejaka poistka integrovana byt mohla.

Indukciu napatia v subehou s 230V mozeme rovno vylucit, to by sa mozno naindukovalo nieco male naprazdno, ale v zatazi je to uplne vylucene (nehovoriac o tom ze ten transil sa prepatim prepol do skratu a tiekli nim desiatky amper).

No a vyhovorku loxone ze sa niekde mohlo skrtnut o 230V snad ani nema zmysel komentovat. Kamos mi v rozvadzaci (este poloprazdnom, nezapojenom) skrtol uzemnovacim opletenim co je na FTP-cku niekde o fazu. Uzemnovacie opletenie sme viac nenasli … (a on si siel hladat nove slipy :D).

Dawe
3 years ago
Reply to  L

Na prvním školení jsem byl v roce 2014 a tehdy na školení nic o pojistkách neříkali nebo že by se měli používat separátní zdroje na extensiony co jsou v rozvaděči a pak třeba tlačítka atd co jde mimo rozvaděč. Začali jsme to používat sami. Ale na posledním školení co jsem byl 2019, tak už o pojistkách na školeních mluví.

Froggg
3 years ago
Reply to  msk

Na školení jsem byl zhruba před rokem (nejsem integrátor), o pojistkách nepadlo ani slovo, ale nikdy jsem nebyl na tom udržovacím, třeba to říkají tam. Každopádně ale říkali cosi o bastlířích na Vodnících, a to ve spojitosti s dotazem ohledně rozšiřování instalace o prvky dalších výrobců. 🙂 Zajímalo by mě, jak moc to tu sledují.

Já jen doufám, že neselektují reklamace podle toho, kdo reklamuje. V tomhle případě bych asi neočekával, že to v reklamaci vymění kus za kus, ale ten přístup, že to nechtějí ani vidět a rovnou bohorovně věští přes mail, to mi vadí dost. Ano – polovodičové prvky, pokud jsou provozovány na datasheetových hodnotách, nemají důvod umírat, ale jak můžou takhle na férovku a bez diskusí vyloučit vlastní chybu ve výrobě? To, že to nějakou dobu fungovalo, ještě neznamená, že tam nemohlo být něco blbě. A je celkem jedno, jestli by to bylo přímo jejich vinou (špatné osazení, špatně vyrobená DPS…), nebo by to bylo třeba osazením vadné součástky.

Vstupy a napájení by mohli mít líp ošetřený, o tom žádná. A ten jejich zdroj není jejich zdroj, je to TDK Lambda, což nejsou špatné zdroje ale ani žádná špička. A vzhledem k tomu, že zdroj je častým původcem mnoha HW závad, důsledně bych ho proměřil, než bych na něj znovu něco pověsil.

Zrovna zdroje to chce vybírat pečlivě a klidně si připlatit, pokud tím napájím rozvaděč ustrojenej za desítky až stovky tisíc. Jednou z variant prevence je třeba i monitoring výstupu zdrojů. Některá rizika spojená se zdroji dokáže řešit například i kvalitní UPS za zdrojem. Naopak, samotná pojistka je sice super ochrana, co téměř nic nestojí, ale jen pro tu část problémů, které budou souviset s větším nadproudem.

zefe
Guest
zefe
3 years ago
Reply to  Froggg

Ktore zdroje su spicka, aby som kupil ten spravny namiesto TDK? Dik 🙂

kobra23
3 years ago
Reply to  zefe

Neboj, TDK jsou super. Vždy se najde něco lepšího, ale taky to bude za jiné peníze.

Froggg
3 years ago
Reply to  zefe

Přesně jak píše kobra23, vyšší řady značkových průmyslových zdrojů stojí násobky těch TDK. Ty dražší mají navíc především ochranné obvody, možnost bezproblémového paralelního provozu, například z důvodu redundance, jsou obvykle osazeny lepšíma součástkama, s lepším návrhem (elektrolyty dál od zdrojů tepla a eliminace tepla), mají delší udávanou dobu do závady při vyšších povolených teplotách, odolávají delší dobu zkratu a většímu přepětí, více si hlídají výstup atd… Pak už to chce jen porovnat datasheety a zvážit, co má pro mě cenu. V práci máme taky nasazené TDK-Lambda (cca 7 let 7 kusů, všechny nonstop jedou se zátěží kolem 20-40 %, ani jeden neodešel), doma jsem si osazoval lepší zdroje, jednak Siemensy, např. výběhové 6EP1 334-3BA00, a pak několik Phoenix Contact, např. QUINT-PS-100-240AC. Jednak jsou docela pěkně osazené (značkové elektrolyty vhodných řad, atp.), druhák mají MTBF 500k hodin, nebo vyšší. TDK Lambda toho typu, který přeprodává Loxone, má tuším udávané MTBF 100k hodin.

zefe
Guest
zefe
3 years ago
Reply to  Froggg

Dik, nejde mi o setrienie na zdroji a paralelna prevadzka ma dost zaujima. Tie Siemens alebo Phoenix su s tym OK?

Froggg
3 years ago
Reply to  zefe

Ano, Siemens se k tomu staví trochu zdrženlivě a předepisuje zapojení diod do obvodu, ale u zdrojů Phoenix Contact, které užívám, tedy PS-100-240AC a PS/1AC/24DC/20, výrobce možnost paralelního zapojení uvádí přímo jako vlastnost produktů a to jak z důvodu redundance, tak navýšení výkonu. Dioda je ovšem opět doporučená. Jsou o tom pasáže přímo v manuálu. Zdroje mají navíc vyvedený monitorovací signál DC OK a ten druhý zdroj má vyvedený i signál proudového přetížení. Zároveň oba zdroje mají funkci boost a oba zdroje je možné provozovat též sériově. Nadstandardní je jsou také ochrany výstupní strany, ale to už je vše popsané v manuálech k nim, zde na to asi není prostor. Ale abychom nebyli úplně OT, tak v těch manuálech je také informace o doporučení, jistit výstupní linky. Phoenix tedy doporučuje jističe. Což asi souvisí i s tím, že některé jejich zdroje mají technologii SFB a vyrábí si i přímo pro ni vhodné jističe.

msk
msk
3 years ago
Reply to  Froggg

Ked som to pred 4 rokmi riesil, doporucovali mi zdroje Delta. Ten co mam konkretne v rozvadzaci ma MCBP 1 Mh.

fridlik
3 years ago
Reply to  Froggg

to by me tedy zajimalo, co tam povidali o Vodnicich? Predpokladam, ze doporucovali nepouzivat jakekoliv neloxone prvky…

Froggg
3 years ago
Reply to  fridlik

Ano, přesně v tom smyslu na mě to vyjádření působilo. Kontext byl takový, že na vodnici.net se takoví zdržují, co se zabývají bastlením a propojováním s prvky jiných výrobců.

Jakub
3 years ago
Reply to  Froggg

Podle me dostali z Rakouska befelem, ze nesmi podporovat 3rd party a tecka.
Je skoda, ze se na Vodniky divaji s ohrnutym nosem (nebo ne, ale nesmi to nahlas vyslovit).

msk
msk
3 years ago
Reply to  L

Suhlas, dnes by som do toho uz nesiel. Moj povodny plan bol, aby som to nemusel programovat v nejakom vyssom jazyku a aby sa v tom vyznal “ktokolvek”. Vysledok je ten, ze pokial to clovek chce na cokolvek zlozitejsie nez na svetla, tak ma bud 10 stranok neprehladneho bordelu, ku ktoremu musi mat dalsich 10 stranok popisu, co to vlastne kurva ma robit, alebo si to naprogramuje niekde vedla a necha to s loxone komunikovat po sieti (tzn. loxone sa stane len blby IO a logika je vytiahnuta vedla). Ja som momentalne na rozcesti, 3 roky pomocou loxone riadim kurenie a 3 roky rozpravam o tom ze to z neho vytiahnem von a naprogramujem si to v niecom normalnom, co ma cykly, premenne, pouzitelne podmienky atd… Pretoze kurenie nie je len zapni vypni rohoz v podlahe, ako si to predstavuju v rakusku. Vo vysledku som vlastne dopadol tak, ze skoro nic z toho, cim ohuruju v showroome v budejicich nemam naimplementovane (ledky, postupne stmievanie a vsetky tie kokotiny na ohurovanie lam, ktore ale vo vysledku nemaju ziadnu pridanu hodnotu) a vsetko co potrebujem mat nejak rozumne naimplementovane budem stavat vedla. No a loxone zostane uz fakt len na svetla.

Froggg
3 years ago
Reply to  msk

Já jsem nechal logiku řízení topení na kotli (plynovým), Loxone do toho vůbec nezapojuju, pač není důvod. A hlavně nemám moc důvod něco řídit, mám stavbu s ohromnou akumulací, takže i ohromnou hysterezí, moje okna taky nejdou otevírat automatizovaně, takže topení neřeším. Ale občas potřebuju něco naprogramovat a pro ten účel mám v síti RPi (bude mi řešit NFC čtečku např.) a na další věci mám připojený PLCčko (Orbit Merret), který zatím s Loxonem komunikuje jen na úrovni IO. Loxona jsem si nechal víceméně na tu komfortní (zbytečnou) část elektroinstalace a řeší mi to zámky a jeden přístup. Ale bez Loxone by to taky nešlo, protože pro ostatní osazenstvo domu je velkým benefitem Loxone ta webová a mobilní aplikace.

Froggg
3 years ago
Reply to  L

Jojo, u spousty staveb a zdrojů tepla to smysl má, jen jsem chtěl říct, že v tom mém případě to postrádá smysl, všude klenby, zdi skoro metrový, hromada materiálu na klenbách, takže v létě je tam parádně a v zimě jednou zatopíš a pak to až na jaře vypneš 🙂

Jediný, co uvažuju, že si přidám do koupelny jeden elektrickej žebřík na léto, ať můžu přitopit třeba z důvodu sušení, i mimo topnou sezónu a ten už bych teda nechal milostivě řídit/spínat Loxone.

Last edited 3 years ago by Froggg
Froggg
3 years ago
Reply to  L

Hodně dělají i ty klenby v tomto ohledu, protože už od ve dvou metrech má obvodová zeď skoro 2 metry a směrem ke špici klenby se masa materiálu zvětšuje. Celá klenba je pak v mým případě zasypaná sutí, ve špici klenby je něco kolem 30-40cm sutě, ale u pat je to ke dvěma metrům. Díky tomu ta obrovská schopnost akumulace. V okolí jsou domy se stejnou obvodovou zdí, ale trámovýma stropama a při orientaci na jih už je tam v létě tepleji. Jinak ale na to vnitřní klima je to fakt super, horší je, když si vymyslíš, jako já, že chceš do 80 cm silný “příčky” mezi pokojema udělat dvoukřídlý +1,5 m široký a 2,3 m vysoký dveře. Trochu jsem si zaboural… 😀 To samý průrazy, natož skrz klenbu. Ale zas je sranda, že si do té “příčky” vysekáš třeba ozvučnici integrovaných reproduktorů…

Last edited 3 years ago by Froggg
killeriq
Guest
killeriq
3 years ago

Ahoj, necitam to tu cele, ale ak to mas v zaruke , tak taketo reci nech si nechaju. Rovno sa obrat na COI a ti to za teba vyriesia 😉

elpaso
2 years ago

Cauves,

tak mi prisel z Allika ta, zde doporucuvana, “rozvodna deska” s vypinacema a vyjimatelnejma pojistkama a musim rict, ze je to teda moc pekna vec!!! zmeril jsem celej lonoxe okruh na 280mA takze tam vrazim 300mA pojistku a uvidime…

druhej okruh je na vsechna tlacitka, tam jsem nenameril “nic” ani pri dlouhem stisku – tak nevim – nejsem elektrikar 🙂 kolik tam mam dat? 20mA?

dekuji

Last edited 2 years ago by elpaso
kudykam
2 years ago
Reply to  elpaso

můžeš pls poslat odkaz na ten produkt na ali?

P3A
Guest
P3A
1 year ago

Od kamaráda ze včerejška. Zajímavé ze odešel Air a zjevně to odneslo i něco v miniserveru.

IMG_1843.JPEG
87
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x