Úvod do těžby (kryptoměn)

Úvod do těžby (kryptoměn)

V případě klasické těžby by asi stačila helma a krumpáč. U kryptoměn je to ale o fous složitější. A protože jsem dostal pár dotazů jak co nejsnáz začít, co vlastně to těžení je, jak to funguje, tak začnu tímto článkem. Pro pokročilé těžaře rovnou avizuju, že používám zjednodušené jak termíny, tak principy fungování. Aby to bylo zkousnutelné i pro úplné laiky.

Otázek na začátku je totiž spousty. Vím to podle sebe. Měl jsem jich milióny a stále jich ještě hromadu mám. Ty hlavní ale jsou “na čem těžit”, “co těžit”, “jak těžit”, “kam těžit”, “s jakým ziskem těžit” a “kolik mne to bude stát” a “kolik vydělám”.

“Na čem těžit”

Z toho, co jsem zatím načetl nebo co mi bylo řečeno, tak je snazší těžit na kartách NVIDIA. Jsou o fous dražší než od AMD (bývalé ATI), ale je s nimi mnohem méně starostí. Já jsem se touto cestou vydal a AMD zatím nezkoušel. Takže i následující návod bude pro karty NVIDIA. Teoreticky jde těžit i na procesorech, ale jejich výkon je oproti grafickým kartám velmi slabý a většinou člověk propálí víc elektriky, než co vydělá.

Podotázkou “na čem těžit” je pak to, kterou konkrétní kartu zvolit. Rovnou zkraje si řekněme, že starší běžné karty jsou naprosto nevhodné, stejně tak dnes prodáváné mainstremové karty. Je potřeba mít opravdu výkonnou kartu, aby byl zisk vyšší než cena elektřiny. Ideálními kartami od nvidie jsou GTX 1070, GTX 1070ti a GTX 1080ti. (1080 bez TI nebrat, ta je problémová). Seznamů doporučených karet se dá najít spousty, například zde, či zde.

Ideálně by měla mít karta 8GB Ram, jelikož se zvětšující se složitostí jednotlivých měn bude postupně potřeba více a více GB RAM. Dnes jde ještě stále těžit většina měn i na 3 či 4 GB kartách, ale to se v blízké budoucnosti změní a pak budou tyto karty bezcenné.

“Co těžit”

Další stěžejní otázka je, co vlastně těžit. Odpověď na tuto otázku je trochu složitější. Záleží totiž, jakou kartu máte, kolik těžařů zrovna v dané chvíli těží jakou měnu, kolik daná měna a v daném okamžiku stojí (a jak můžete vidět na přiloženém obrázku, dneska je třeba den, kdy všechny měny klesaly. Ideální den na to psát o kryptoměnách článek :))). Ovšem na druhou stranu, když teď natežíte, později vyděláte díky růstu víc).

Věc se má totiž tak. Existuje dejme tomu 100 měn (skoro bych řekl že více, ale pro ilustraci to stačí). Každá měna se nějak obchoduje a mraky lidí na ni různě spekulují. Tím hýbou cenou měny. A čím je vyšší hodnota měny, tím se jí vyplatí více těžit. Jenže, při těžbě měny se v systému objevuje každých 15 sekund určité nové množství peněz. Takže když měnu teží například 10 lidí, rozdělí si zisk 10 lidí, ale když měnu teží 10000 lidí, rozdělí si zisk lidí 10000.

Tím tu máme tak trochu začarovaný kruh. Když jde měna nahoru, je o ni větší zájem, tím je ale víc těžařů, takže je odměna nižší. Když pak cena spadne, těžaři odejdou, vy vytěžíte víc, ale s nižší aktuální hodnotou. Aktuální proto, že si můžete natěžit do zásoby a prodat, až měna půjde zase nahoru. Existuje ale ještě jeden, jednodušší způsob vhodný hlavně pro začátečníky a lidi, co nemají moc času.

Tím způsobem je služba NiceHash. Namísto, abyste se starali o to, která měna je v danou chvíli nejvýce výhodná, abyste ji pak museli přes různé směnárny měnit a abyste podstupovali riziko například i totálního pádu dané měny, můžete pronajmout svůj výkon ostatním. Za cenu o fous nižší, než jakou byste získali při ruční težbě, pronajmete výkon svého stroje a necháte ostatní, ať se starají.

Za to Vám budou na účtu naskakovat rovnou Bitcoiny, které lze snadno pomocí CoinBase směnit na dolary. Díky tomu se celý proces velmi zjednoduší. Tuto cestu ukážu v následujícím článku.

“Jak těžit”

Težba měny není nic jiného než nějaká aplikace, která provádí složité výpočty. Za to, že tyto výpočty provádíte, pak dostáváte odměnu. Pokud bych měl být více konkrétní, je to tak, že Vaše PC pomáhá provozovat síť dané měny, tzn. ověřuje například platební transakce, či kontroluje různé obchodní dohody uzavřené pomocí měny, atd. A za to pak dostáváte “kredity” dané měny.

Takto vypadají statistiky poolu

Úplně na začátku těžil každý jednotlivec sám. S rostoucí složitostí a počtem lidí ale začlo vycházet, že odměnu dostal každý například jednou za rok (samozřejmě v adekvátní výši odpovídající roku práce). Jak asi chápete, toto není zrovna něco, co byste chtěli podstupovat. A tak vznikly pooly. Jde o seskupení lidí, kdy se třeba 1000 lidí (většinou ještě mnohem více) složí a těží dohromady. Jelikož jich je tolik, získá odměnu někdo z poolu například každou hodinu. A tato odměna se pak rozdělí mezi všechny, kdo se na těžbě podíleli. A to v takovém poměru, v jakém jejich stroje přispěli k těžbě.

Tady jde třeba vidět těžba TrezarCoinu, kdy já přispívám výkonem 9000Sols a celkový pool má výkon 2.3milSols. V tomto poměru pak získávám odměnu.

Spravedlivé, elegantní, praktické. Díky tomu získáváte mnohem častěji vytěžený podíl a nemusíte čekat rok.

“Kam těžit”

Kromě samotné těžby ale musíte vyřešit ještě jeden problém. A to kam budete ukládat své pracně vydělané peníze. Místu pro ukládání se říká pěněženka. Zjednodušeně řečeno se jedná o počítačový program, který umí přijmout Vaše peníze. Peněženky mohou být buď online, nebo na Vašem počítači.

Nejbezpečnější je mít peněženky na nějakém odděleném počítači, nebo třeba jako virtuální uzavřený stroj, kam nic neinstalujete, kde se nic jiného nedělá a kde je minimální riziko nějakého viru či hacknutí. Na druhé straně jsou pak online služby, kam se přihlašujete  jen svým emailem a heslem. Taková služba ve skutečnosti drží vaše přístupové kódy k peněžence a může Vám měnu kdykoli zpronevěřit.

O peněženkách je ještě potřeba říct, že na příjem peněz k nim nepotřebujete přístup. Jednorázově si vygenerujete unikátní kód, který pak používáte a na který se Vám připisují peníze. Až když chcete peníze poslat, potřebujete krom veřejného klíče (to je ten unikátní kód, co používáte k příjmu peněz) také privátní klíč, který byste za žádnou cenu neměli nikomu dát (a proto jsou online peněženky tak nebezpečné – pokud k nim nepoužíváte například Trezor nebo jiné zařízení, což z toho pak naopak dělá nejbezpečnější řešení. O tom ale později).

Pokud Vás už chytají mrákoty, jak je to složité, opět se hodí říct, že pomocí Nicehash toto odpadá. Težba se provádí pomocí Nicehash klienta a Bitcoiny si pošlete do CoinBase, kde mají peněženku za Vás. Tam si peníze rovnou převedete na EURa a pošlete na účet. Takže žádné riziko téměř nehrozí (téměř proto, že je tu vždy riziko, že zrovna ve chvíli, kdy peníze převádíte někdo CoinBase vykrade. Ale zrovna u nich bych se toho nebál. Jsou na trhu opravdu dlouho a jsou jedni z největších a nejspíš i nejlépe zabezpečených).

“S jakým ziskem těžit”

Tohle je snadná otázka ne? 🙂 Jasně že za co nejvíc. Ale jak to udělat, to už chce plán. Naštěstí existují služby, co Vám s tím pomohou. Server https://whattomine.com/ nabízí opravdu super přehled. Nahoře zadáte typy a množství karet, které máte, a dáte Calculate Dole Vám pak vyplivne seznam měn a jejich denní ziskovost. Zároveň pak seznam karet v horní části webu Vám může pomoct i jako vodítko, jakou kartu si chcete na těžení pořídit.

Tak například, já mám 2x 1070ti. Zvolím tedy políčko “1070” (jelikož 1070ti, která je o fous silnější, tam není), zadám 2 a zakliknu “1070”. Stránka za mne sama vyplní výkon karet i jejich spotřebu. Na mně pak je jen zadat cenu elektřiny v dolarech (při 2.5kč/kwH je to cca $0.1/kwH) a kliknout na Calculate.

A dole už vidím, co mám těžit. Jak vidíte, měn je spousty. Zároveň v tabulce je i služba NiceHash.  Jak jde vidět, jsou měny, které Vám vydělají víc, zároveň ale zisky z NiceHashe nejsou vůbec špatné.

(Důvod, proč ve výpisu případně uvidíte Nicehash vícekrat je, že krom více měn existuje také více algoritmů, pomocí kterých jsou měny implementovány. A tabulka ukazuje ziskovost NiceHashe v různých algoritmech).

Podle tabulky se tak můžete rozhodnout, jestli chcete těžit nějakou konkrétní měnu, nebo se připojit do NiceHashe a mít tak zaplého autopilota.

“Kolik mne to bude stát”

Další otázka je, kolik mne to vlastně bude stát. Otázka se dá rozdělit na dvě kategorie. Na pořizovací náklady a na provozní náklady.

Začnu těma provozníma. Potřebujete elektřinu. Množství spotřebované elektřiny ukazuje například i tabulka na WhatToMine.com. Moje dvě 1070ti denně spotřebují $0.58, takže $211 za rok, tzn ~4500 Kč. Tabulek se spotřebama je celá řada, pro ukázku třeba níže tabulka z tohoto blogu, která ukazuje, jakou mají jednotlivé karty spotřebu při různých algoritmech (při těžbě různých měn).

K tomu pak už potřebujete jen internet, ale rychlost připojení není potřeba nikterak závratná. Podle grafů je potřeba tak 500kb/s, takže náklady na internet nula nula nic, jelikož už stějně určitě doma nějaký máte.

A teď ty pořizovací náklady. Potřebujete obyčený počítač, ten nejlevnější procesor, nejlevnější pamět. K tomu pak výkonné karty a výkonný zdroj. V konkrétních číslech tak cca 800Kč za CPU+1000 Kč RAM+1500 KčMB. K tomu 2x 1070ti cca 2x 14.000kč a kvalitní zdroj za cca 3000kč. Suma sumárum  34.300kč.

“Kolik vlastně vydělám”

A tím se dostáváme do finále dnešního článku. Dá se na tom vlastně vydělat? A kolik vlastně?

Dá :). To je dobrá zpráva. Za prvotní investici 34.000Kč a roční náklad 5000Kč při nonstop provozu vyděláte při použití NiceHashe cca $8.85 za den. Tzn $3230 za rok, což je cca 67 835 Kč (ale třeba i 85.000 Kč, čtěte dál 🙂 ).

Takže, stálo Vás to 34.000Kč + 5000 Kč za elektrku a po roce máte 68tisíc Kč. Další rok pak už máte jen 5000Kč náklad a teoreticky zase 68.000 Kč zisk. Teoreticky proto, že se může stát strašně moc věcí. Když jsem tenhle článek začal před dvěma dny psát, vycházel roční zisk na 85.000 Kč. Ale protože se dnes měny propadly, je to jen 68.000Kč. Jenže, zítra může být zase vše jinak a měny poletí nahoru. A s tím i zisk z těžby. A k tomu se Vám ještě zhodnotí to, co jste natěžili v předchozích dnech. Zkrátka, houpačka.

Krytpoměny mohou dále růst a vyděláte ještě víc, nebo ceny půjdou dolu a vy vyděláte míň. A nebo bude těžit dvakrát tolik lidí a zisky budou poloviční. A nebo ….. Prostě, stát se může cokoli. Takže nutno to brát jako rizikovou investici. Jak ale vidíte, peníze v tom jsou. Ovšem, není to úplně bez rizika.

V příštím článku bych chtěl ukázat, jak jsem rozchodil svou první těžbu a jak použít právě zmiňovaný Nicehash na využití autopilota. Do commentů pište své dotazy, co budu vědět, zkusím odpovědět.

PS: článek jsem dával dohromady delší dobu, takže konkrétní ceny jsou zase už o něco výš. To jen, kdyby někdo řešil, proč jsou teď ceny jinak než píšu 🙂

Pomohl Vám náš blog? Chcete nás podpořit? I málo udělá radost 😉
Become a patron at Patreon!
0 0 votes
Hodnocení články
Subscribe
Notify of
guest

32 Komentáře
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
sz
Guest
sz
6 years ago

Čistě ze zájmu, u koho platíte 2.5kč/kwH ? Já platím 4,4 Kč/kWh, a to už mě přišlo jako levné.

Lukas
Guest
Lukas
5 years ago
Reply to  L

Dobrý den,

takže jestli to chápu, těžíte jen v NT? Na ty 4 hodiny stroj vypínáte?

Dík,
Lukáš

Lukas
Guest
Lukas
5 years ago
Reply to  L

dekuji za odpoved, takze tech 2,5 je prumer vt a nt. Ok 🙂

Chtel bych se zeptat na vas nazor – planujeme koupit stroj Antminer S9 a trochu tapu jestli muzu tento stroj pouzit pro Nicehash ci je pouze pro tezeni Bitcoinu. Jsou tam nejake tezici algoritmy a moc se v tom bohuzel tolik nevyznam. Myslite ze ma takovy stroj smysl?
Dekuji

Dezod
Guest
Dezod
6 years ago

Kdo umí ten umí a ostatní čumí 🙂 Jak je složité “pc” složit, kdysi jsem to dělal, ale už je to pár let. Horší bude to nastavení nebo se pletu? V kombo s Nicehash of course:-) Grafika vypadá nejlépe GTX 1070, asi asi bude ořech ji sehnat co? Taky by mě zajímalo jaký je rozdíl nvidia vs msi?

Díky za info, super čláánek, ať to šlape 🙂 D.

DezoD
Guest
DezoD
6 years ago

O.K. 😀 díky. Ale co to nastavení již sestaveného pc? Jak je to náročné, obávám se, že to nedám, tak přemýšlím co bych ti mohl nabídnout za pomoc. V B. se vyskutuju docela často 😀

Dezod
Guest
Dezod
6 years ago

Rozumím, pokusím se sám 🙂 Kdyby něco budu otravovat 🙂 Každopádně díky moc za info. Perfektní článek!

Dezod
Guest
Dezod
6 years ago

Dalo by se dostat tip na dodavatele?:-) klidně do mailu. gtx se dá sehnat z A.E., ale je to asi riziko. Jaký má tvůj pc výkon – Mh/s vs. spotřeba W?

Martin
Guest
Martin
6 years ago

Mohu vědět proč ses rozhodl pro externí peněženku Coinbase namísto Nicehash peněženky, kde jsou menší poplatky za převod?
Když z Nicehash wallet to lze pak taky převést do Coinbase a to zdarma.

Milan Čížek
Guest
Milan Čížek
6 years ago

Hezký souhrn, ale podle mého nelze kalkulovat s lineárním ziskem, a to ani v řádu měsíců na tož nějakého příštího roku. Zájem o kryptoměny stoupá, těžařů přibývá, obtížnost roste, některé měny zaniknou. Osobně se divím, že na GPU dnes vůbec někdo takto “ztrácí” čas, ale proč ne. 🙂 Kolegovi tu nějaký rok leží asi 6ks antMinerů a nějak už není ani zájem je ani zapnout. Je tedy fakt, že jsme se zajímali jen o bitcoin a celkem dost jich natěžili (a za pár $ prodali :))

Peter
Guest
Peter
6 years ago
Reply to  Milan Čížek

Pokud tam ty AntMinery jenom lezi, tak ja si je klidne za rozumnou koupim 😀 Ja bych motivaci na zapinani mel 🙂

trackback

[…] je těžba v kurzu, to jsem věděl. Ale že minulý článek úvod do těžby způsobí takovou vlnu emailů, zpráv a komentářů, to jsem nečekal :). Tím pádem hurá do […]

Jakub
Guest
Jakub
6 years ago

Ja si naopak myslim (a docetl jsem se na par forech) ze investovat do 8GB karty je zbytecne a 4GB jsou v pohode. Pokud se bavime o Ethereu tak doba kdy DAG file bude vetsi nez 4GB je tusim nekdy polovina roku 2019. Do te doby je velmi pravdepodobne, ze Ethereum prejde z proof of work na proof of state a nebude se tezit. Navic je spousta men kde 4GB pameti nebude problem.

Dezod
Guest
Dezod
6 years ago

Čau, mám možnost dostat se k novým MSI GeForce GTX 1070 Ti GAMING 8G, máte někdo zkušenost? Jsou O.K.? Díky moc

Dezod
Guest
Dezod
6 years ago

Je to ta s chladičem Pascal.

Peter
Guest
Peter
6 years ago
Reply to  Dezod

Sdelis i kde? Ze bych se pripadne pridal a pribral jich taky par 🙂 ale ne za 20k/kus…

Dezod
Guest
Dezod
6 years ago

Pokud pomůžeš se sekládáním vhodných komponent a montáží, ano:-)

Michal
Guest
Michal
6 years ago

Ahoj měl bych možnost sehnat posledních pár kusů rx 580 pulse 8gb nove nepoužité koupene v cesku se zarukou 12tis.ks.

v připadě zájmu pište:[email protected]

Libor
Guest
Libor
5 years ago

Zdravím Vás, zajímalo by mě, jak se vyvíjí investice do těžby po 5ti měsících, zda už si těžby na sebe vydělala, apod. Děkuji.

x
Guest
x
5 years ago

To je vsetko fajn ale mam zopar postrehov:
1. predpokladam ze beries do uvahy len spotrebu grafik a nie celeho stroja (CPU, MB, zdroj pocitam tak aspon 60-80W) a tie tiez bezia 24/7 takze vyslednu bilanciu to zhorsi
2. nemal som moznost ladit 1070 kartu ale to co som nasiel na nete mi ukazuje na vyssiu spotrebu nez 120W na 30 Mh/s,,,ale budiz…
3. V dobe ked si to pisal stal ETH cez 1000 USD, dnes stoji 455…takze ak mas bezny tarif D02d – co ma zrejme drviva vecsina bytov tak to co vitazis das prakticky za elektrinu (ok, nieco malo Ti ostane ale rozhodne to nie je ziadna hitparada….)

Jedine dufat ze ETH opet vyleti hore bo inak to bude uplne stratove…alebo sa prestahovat do baraku s lacnejsim tarifom 😉

32
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x