Téma Poker

Téma Poker


Jak už jsme psali v minulém článku, rozhodli jsme se začít psát i o jiných tématech, než těch amerických. Jedna z těchto oblastí bude Poker.

K Pokeru jsme se dostali asi jako většina skrze naše kamarády. Občas jsme se potkali, zahráli si a zase se rozešli. Žádná teoretická příprava, žádné velké počty, prostě jen karty. Za poslední rok a půl jsme se ale u Pokeru nepotkali vůbec a skoro jsme na něj zapomněli.

Před asi třemi týdny jsem byl dobrovolně-nedobrovolně v nákupním centru jakožto řidič mé drahé polovičky, která tam jak jinak než na nákupy. Během čekání jsem skončil v tamním knihkupectví, kde je i kavárna a člověk tam může posedět a knížky si v klidu prolistovat. Úplnou náhodou jsem našel pár knížek o Pokeru a ze zvědavosti si je vzal ke stolu.

A tím to všechno zase začalo. Jako první se mi do rukou dostala knížka od Guse Hansena: Hra za hrou. V této knize popisuje všechny hry z jednoho svého velkého turnaje a zároveň rozebírá, co, jak a proč hrál. Už prvních pár stránek mne zaujalo tím, kolik bylo ve hře logiky a strategie a že to není jen o tom blufování, které jsme se s kamarády u našeho pokerového stolu snažili ne příliš povedeně napodobovat :).

Druhou knížkou byla No limit Hold’em Poker – Teorie a Praxe od Davida Sklanskeho a Eda Millera. Tato knížka už na prvních stránkách matematicky ukazuje, jak se dá spousta věcí ve hře odhadnout a přečíst díky pravděpodobnostem, výši sázek protihráčů a řadě dalších ukazatelů.

V knihkupectví jsem nakonec strávil dvě hodiny, pročetl z každé knížky několik prvních kapitol a nakonec i obě koupil. Za pár dní pak následovala ještě koupě třetí knížky, a to první část z třídílného Harrington on HOLD’EM, kterou mnozí autoři označují za bibli pokerových hráčů.

Vybaveni zásobou literatury, začali jsme se oba prokousávat knížkami i řadou internetových zdrojů. Už po týdnu nám bylo jasné, že poker je mnohem složitější než jsme si dokázali představit a že bude potřeba oprášit naše již dávno zapomenuté znalosti o pravděpodobnosti.

Každý dostupný zdroj má na danou problematiku svůj pohled, každý využívá jiných zápisů (pravděpodobnost versus šance) a každý vysvětluje jen část z celého problému. Každá kapitola knížky nakonec končí naší diskuzí, tužkou a papírem, kde se snažíme dopátrat proč autor pouze suše konstatuje některá tvrzení zrovna tak a tak. Občas je to boj, ale tím že si člověk všechno spočítá a odvodí, v dané problematice se začne mnohem lépe orientovat.

A jak jsme do všech těch kouzel začínali pomalu pronikat, přišel i nápad začít naše nově nabyté pokerové znalosti a matematické výpočty přepisovat i někam na blog, abychom je měli k dispozici, kdykoli si budeme chtít zpětně něco dohledat nebo ověřit. Začali jsme tedy sepisovat naše poznatky a když jsme zjistili, že nás Poker v tomto novém světle baví i po 3-4 týdnech, rozhodli jsme se tyto příspěvky zveřejnit.

V současnosti máme připraveno několik článků, kde ukazujeme, jak si vypočítat nějakou konkrétní situaci, nebo jak si co přepočítat na procenta. Všechno, co budeme v článcích o Pokeru prezentovat, jsou čistě naše soukromé výpočty založené na našich aktuálních vědomostech. Je možné, že občas něco nazveme nesprávným jménem, že některé výpočty nebudou úplně správné nebo přesné, možná budou dokonce i špatně. Berte proto vše s rezervou a vše si raději sami zkontrolujte. Pokud budete vědět, jak něco vyřešit lépe či snadněji, určitě se rádi poučíme.

Pomohl Vám náš blog? Chcete nás podpořit? I málo udělá radost 😉
Become a patron at Patreon!
0 0 votes
Hodnocení články
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x