Forum

Forum

Regulátor horenia v...
 
Notifications
Clear all

Regulátor horenia v krbe ovladaný LOXONE

35 Posts
12 Users
5 Likes
7,484 Views
 PCA
(@pca)
New Member
Joined: 3 years ago
Posts: 3
 

@dalibor Jistě není problém poslat loxplan nebo napsat do wiki, pokud mám přístup. Je to sice různě slepované, jak jsem přidával a přidával - šlo by to jistě učesat, ale to je min na půl dne práce (přepsat to a otestovat) a to se mi nechce, když to funguje 🙂 ale pro inspiraci to jistě může stačit. Doplním tam komentáře a když bude zájem pošlu. Fotky z realizace také nějaké mám.


   
ReplyQuote
(@budulinek)
Reputable Member
Joined: 7 years ago
Posts: 355
 

@kobra23

Ještě jeden tip na čidlo spalin:

http://www.mavis.cz/produkty/odporovy-snimac-teploty-kabelovy-mtr-12

konkrétně mám verzi MTR12 /1xPt1000 /P8-140 /GLGLV2x /2m

Podle specifikace je "do 400°C", ale toto je maximálka kabelu. Vzhledem k tomu, že kabel je v obestavbě krbu a ne v komíně, tak je to v pohodě.

Na čtení používám Arduino + MAX31865, podle mě je to lepší (a samozřejmě levnější) než převod odporu na analogový 0-10V signál:

https://learn.adafruit.com/adafruit-max31865-rtd-pt100-amplifier

Podařilo se mi to rozchodit, ale dalo to trochu práce:

  • MAX31865 moduly (dostuoné i na Ali) jsou primárně určené na Pt100. Já mám Pt1000, takže jsem musel na modulu vyměnit Rref odpor. Pokud budeš kupovat čidlo, ber Pt100. Ber troj (nebo čtyř) žilové čidlo pro eliminaci zkreslení vlivem odporu přívodního kabelu. Potom si můžeš v klidu protáhnout kabel čidla až do rozvaděče a umístit převodník (ať už analogový nebo digitální) do rozvaděče.
  • MAX31865 je dobrý čip, měřená teplota je stabilní a reálná. Bohužel je strašně citlivý na šum v napájecím napětí (napájení z USB zdroje na mobil funguje v poho, ale při napájení "velkým" spínaným zdrojem Meanwell háže MAX31865 chybu undervoltage/overvoltage).

Čus

EDIT: jo a pro úplnost:

  • standardní posuvné šroubení P8 /M12x1 /nerez
  • objímka: pásovina ohnutá do kruhu, na ni přivařená matice (ve které je zašroubované čidlo), v kouřovodu vyvrtaná dírka tak akorát na čidlo. Funguje to, je to bezpečné a čidlo se dá v případě potřeby (čištění komína) vyšroubovat.

   
ReplyQuote
dalibor
(@dalibor)
Member
Joined: 5 years ago
Posts: 458
 

Sorryjako za blbou otázku ale kde přesně máte ty čidla umístěny ? Nejlépe kdyby byla tak fotka prosím 


   
ReplyQuote
(@budulinek)
Reputable Member
Joined: 7 years ago
Posts: 355
 

@dalibor

V obestavbě na kouřovodu hned nad krbem. Kvůli čidlu jsem do obestavby udělal jednu mřížku navíc.

IMG 20210103 100926879

 


   
ReplyQuote
kobra23
(@kobra23)
Member
Joined: 7 years ago
Posts: 2193
 

Čidla spalin u všech kotlů, krbů, kamen jsou vždy v kouřovém hrdle zdroje spalin. Většinou má to hrdlo délku cca 10cm a u kvalitních zdrojů je vedle něj i lambda sonda.

This post was modified 3 years ago by kobra23

   
ReplyQuote
dalibor
(@dalibor)
Member
Joined: 5 years ago
Posts: 458
 

Hmm a musím to čidlo spalin mít ? Nestačí jen přes pásek Pt100 na kouřovodu a klapka se servem na přívodu venkovního vzduchu do krbové vložky ?


   
ReplyQuote
kobra23
(@kobra23)
Member
Joined: 7 years ago
Posts: 2193
 

Z mého pohledu je jakákoli regulace spalování bez pomoci lambda sondy zbytečná. Všechno to bude jen regulace napůl.

Takže jde o to co je cílem regulace a podle toho se rozhodnout jestli to řešit nebo ne když vím, že to bude jen napůl.


   
ReplyQuote
(@budulinek)
Reputable Member
Joined: 7 years ago
Posts: 355
 

@kobra23

Běžně prodávané elektronické regulace krbů (Timpex, Tatarek) lambda sondu nemají a vystačí si s čidlem teploty spalin.

 

@dalibor

Čidlo teploty spalin (Pt100), klapka na přívodu vzduchu (těsná) a těsnění dvěří do krbu (pokud do krbu profukuje skrz dveře, nemá regulace přívodního vzduchu smysl). Pokud máš možnost, zvážil bych čidlo dveří (mám a hodí se) a klapku v kouřovodu (nemám, možná by se hodila). Objímka na montáž čidla teploty spalin se dá  koupit hotová:

https://plasterhlinsko.cz/prislusenstvi-ke-krbum-elektronicka-regulace-timpex/551-objimka-na-kourovod-200mm-s-matici-m12.html


   
ReplyQuote
kobra23
(@kobra23)
Member
Joined: 7 years ago
Posts: 2193
 

@budulinek

Ano. Právě proto jsem psal, že je to podle toho co je tvůj cíl. Pokud jde jen o to, aby to jen nějak hořelo, tak ti stačí primitivní regulace. 

Pokud chceš řešit všechny procesy při spalování což je u dřeva z chemického hlediska suchá destilace a řešíš i spotřebu paliva, tak se bez řízení Lambda sondou neobejdeš. Samozřejmě je to pak i o jiných penězích.


   
ReplyQuote
dalibor
(@dalibor)
Member
Joined: 5 years ago
Posts: 458
 

@budulinek @kobra23 chlapi díky zítra jdu zjišťovat kudy se kam v krbové obestavbě dostanu. Není to hlavní zdroj a udělám to kvůli lenosti (PT 100 + servoklapka ) neustále vstávat a “šoupat klapkou” 🙂 jo lenost je matkou pokroku 


   
ReplyQuote
Jakub
(@jakub)
Reputable Member
Joined: 5 years ago
Posts: 249
 
Posted by: @dalibor

Sorryjako za blbou otázku ale kde přesně máte ty čidla umístěny ? Nejlépe kdyby byla tak fotka prosím 

IMG 20210103 130129

Ja to mam takto. Termoclanek (typ K) koupeny zde:

https://www.aliexpress.com/item/4000097994613.html

Prevodnik na 4-20mA:

https://www.aliexpress.com/item/32290141852.html

Udelal jsem to bez jimky, pouze navaril matku pomoci CO2 svarecky a je tam medena podlozka. Mam to pobliz reviznich dvirek, abych to mohl pripadne vymenit/vycistit. Prevodnik je chraneny izolaci.

Jeste budu merit vzduch, ktery obteka teleso krbu pomoci RTD.

Kobra23 ma pravdu (pro kvalitu horeni je potreba znat obsah O2 na vystupu), ja to mam jen tak abych si s tim hral. Ovladam jen privod vzduchu z exterieru, odvod spalin omezovat urcite nebudu.


   
ReplyQuote
(@_petr_)
Honorable Member
Joined: 6 years ago
Posts: 483
 

Doporučoval bych prohlédnout i krbovou vložku. Ta naše měla rovnou připravený závit a stačilo zašroubovat čidlo.


   
ReplyQuote
(@budulinek)
Reputable Member
Joined: 7 years ago
Posts: 355
 

@zdenekp

Tady je Loxone Config, podle kterého aktuálně jedu. Je to reverse engineering regulace "Tatarek", s drobnými úpravami. Máš tam i manuál, co jsem si dělal. Vstupy a výstupy si musíš samozřejmě přiřadit sám. V Loxone Configu budou vstupy a výstupy zvýrazněné červeně, máš tam poznámky, co je co:

VSTUPY:

Teplota spalin, čidlo dveří a ovládací tlačítko.

VÝSTUPY:

Mám klapku na hlavním přívodu vzduchu (+ ventilátor), potom ještě samostatnou klapku na primárním vzduchu (pod roštem). Klapka na primáru a ventilátor jsou samozřejmě blbůstky navíc, krb jede i bez nich...

Signalizace RGB LED diodou v tlačítku a bzučákem. Doporučuju. Zapojení LED a bzučáku viz: https://www.vodnici.net/community/loxone-a-arduino/externi-moduly-na-zvyseni-poctu-vstupuvystupu/paged/25/#post-27809

Nastavení všech parametrů programu se dělá přes konstanty v Loxone Config. V Loxone app se dá nastavit optimální teplota spalování (T.F3), která vlastně určuje celkový výkon krbu.

Program u mě běží druhou zimu. Hodnoty konstant v loxplanu odpovídají mému aktuálnímu nastavení. Pár zkušeností:

  • Nenastavuj teplotu pro úplné rozhoření paliva (T.F2) příliš vysokou. Mohlo by se ti stát, že budeš na přechod do fáze F3 - spalování čekat příliš dlouho (nebo se ho nikdy nedočkáš...).
  • Zároveň ale nezapomeň, že pokud budeš krb příliš škrtit (tj. příliš nízká T.F3/min), bude ti krb kouřit a špinit sklo dveří.
  • Fáze spalování (F3) jede dobře, pozdější fáze cyklu (dohořívání) jsem zatím moc neřešil. Teprve teď jsem začal ukládat data krbu do nějakých rozumnějších grafů (grafana+influx), tak se na další optimalizaci teprve chystám.
  • Pokud otevřeš dveře později v průběhu spalovacího cyklu (tj. fáze F3, F4, F5...), tak si krb myslí, že přikládáš (tj. přejde do F2 = otevře klapku naplno a bude čekat na dosažení teploty T.F2). Přilož pořádně, aby se palivo pořádně rozhořelo na teplotu T.F2. Jinak se ti může stát, že krb "uvízne" ve fázi F2. Pokud otevřeš dveře jenom proto, aby ses šťoural v palivu pohrabáčem, tak po zavření dveří dlouze zmáčkni tlačítko, tím stornuješ fázi F2 (rozhořívání) a krb se vrátí do fáze F3 spalování, aniž by čekal na dosažení T.F2.

   
Vladiczek and Jakub reacted
ReplyQuote
(@zdenekp)
Eminent Member
Joined: 3 years ago
Posts: 32
 

Mockrát děkuju, je vidět, že jsi si s tím fakt vyhrál. Ještě jeden dotaz, jaký čidlo a připojení jsi zvolil na to otevření dvířek krbu? Děkuju


   
ReplyQuote
(@budulinek)
Reputable Member
Joined: 7 years ago
Posts: 355
 

@zdenekp

To je trochu problém. Ohnivzdorná dveřní čidla se nedělají (pokud nepočítám https://www.mbterm-krby.cz/p/1797-cidlo-dveri-bezkontaktni-czuj13/ ). Takže:

  • Holý magnetický spínač, který se v dveřních kontaktech normálně používá. Dělají se ze skla (= tepelně odolné), ber co nejkratší aby se nelámal: https://www.aliexpress.com/item/4001152620358.html
  • Trojžilový silikonový kabel z Hornbachu.
  • Dutinkami napojíš kabel na spínač, přetáhneš přes něj kousek silikonové izolace z kabelu.
  • Kamnářským tmelem přilepíš do rámečku dveří
  • Na dveře obyčejný feritový magnet (NE neodymium - ztrácí magnetismus při vyšších teplotách)

Bohužel mi to nefunguje na 100%. Mám průhledovou vložku, na jedněch dveřích funguje bez problémů, druhé dveře mi furt blbnou.

Pokud by měl někdo lepší tip na čidlo, dejte vědět.


   
ReplyQuote
Page 2 / 3
Share: