X
Organizovaná dílna

Organizovaná dílna

Winter is coming. A spolu s ní se blíží také období domácích prací, letování, Arduina a dalších hraček. A tak bylo potřeba zresurektovat dílnu/technickou místnost.

Od loňské zimy se z technické stalo spíš takové skladiště. Všeho, co zrovna nebylo potřeba. Takžepod všema těma věcma postupně zmizel stůl, police, židle, a stal se z toho temný nepřehledný kumbál (bohužel jsem začal uklízet rychleji než fotit, takže hlavní bordel vyfocený nemám).

Krom úklidu bordelu jsem se rozhodl udělat pořádek i v nářadí. Původně přehledný a uklizený kufr se rovněž vymkl kontrole a po dokupu pár nářadí se z něj stalo další bordel místo.

Úkol byl tudíž jasný. Protřídit nářadí a na volnou stěnu za stolem udělat nějaký úložný systém, kde bude nářadí hned poruce a ke se bude radostně těšit na pájecí večery.

Na fóru jsem poslední týden dával dohromady seznam všech závěsných systémů, co jsem našel a na dva jsem se byl i osobně podívat. Některé byly dost drahé, jiné moc barevné, další pak plastové nebo jinak omezující. Prošel jsem toho docela hodně, až jsem nakonec zjistil, že v Hornbachu (a dokonce pak i v Bauhausu, jen o něco dráž) je prodávají také a za docela dobré peníze.

Důvodů pro nákup bylo hned několik. Základní 3-stěna jen za 990kč spolu se zákldaníma hákama, možnost dát i více kusů vedle sebe (potřeboval jsem 4ks místo 3), spousta doplňků za rozumnou cenu (většinou 5 háčku za 150kč) a možnost kdykoli dokoupit další díly jak budu zjišťovat, co potřebuju, aniž bych musel platit poštovné a čekat na to.

Celý nákup stěny vyšel na necelé čtyři tisíce. Což není málo, ale nakoupil jsem toho fakt hromadu a už jsem byl i dokupovat :).

Když bylo nakoupeno, pustil jsem se do plánování. První drobný zádrhel byly konzole na police, tak trochu tam překážely závesným stěnám. Nebylo to ale nic, co by flexa nevyřešila. Do stěny jsem vyříznul díru tak, aby do konzole přesně zapadla.

Zbytek byla díky laseru celkem sranda. Přiložit, nakreslit, navrtat, přišroubovat, čtyřikrát zopakovat a nazdar :).

Tady bych jen vyzdvihl jeden neuvěřitelný fakt. Prostor, který mi vyšel pod policema měl přesně 160cm, zatímco police zabraly přesně 160cm. Neuvěřitelný. Když jsem tenkrát stůl dělal, vůbec jsem to nijak neplánoval. Haluz jak blázen 🙂

 

Když bylo přivrtáno, přišla ta nejnáročnější a nejzodpovědnější práce. Vymyslet, kde co bude. Hrůza. Tolik možností!

Začal jsem tím, že jsem protřídil a roztřídil nářadí, které jsem na stěnu chtěl dostat. To mi trochu pomohlo, takže namísto čtyř miliónů možností jsem to zredukoval na jeden milión. Dost se mi ulevilo….

Po půl hodině zoufalého koukání na desky, na nářadí, znovu na desku, znovu na nářadí….. jsem začal prostě zkoušet. Něco vypadalo blbě, něco nedrželo jak jsem si myslel. Situace byla zoufalá.

Ale postupně jsem začal nacházet systém a začalo svítat na lepší časy. Jakmile jsem ubytoval pár prvních nářadí, umístění ostatních se začalo automaticky nabízet. Už už to vypadalo, že to dodělám a najednou….. došly háčky! Ve chvíli nejsilnějšího organizačního prozření jsem byl okolnostma přinucen toho nechat. A přesně v tu chvíli jsem ocenil, že mám systém nakoupený osobně z Hornbachu a né přes poštu z nějaké Hornej diery pod Sráčom.

Takže jsem ihned vyrazil dokoupit chybějící materiál a po necelé hodině dál pokračoval ve tvůrčím organizování. Napodruhé jsem už organizaci dotáhl do konce úplně. Postupně jsem ubytoval všechno nářadí, co jsem potřeboval, a rovnou si na levý panel umístil i trochu spotřebního materiálu.

Takhle pak vypadá výsledek. Co mi momentálně chybí jsou ještě nějaké držáky na měřáky. Na to se bohužel nic moc neprodává, ale našel jsem pár zajímavých kousků na Thingiverse.

Thingiverse je repozitář výrobků pro 3D tiskárny. Namísto kupování si to člověk prostě vytiskne. Poprosil jsem proto známého, jestli by mi na test jeden nevytiskl. Pokud budou packy ve stěně držet, upravil bych si rozměry krabiček přesně na měřáky a nechal si jich několik vytisknout.

Tady na závěr ještě seznam linků s 3D příslušenstvím na stěnu. Pokud víte o něčem dalším, určitě se podělte v komentářích.

Pomohl Vám náš blog? Chcete nás podpořit? I málo udělá radost 😉
Become a patron at Patreon!
0 0 votes
Hodnocení články
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x