X
Vysoké záhony, finalizace

Vysoké záhony, finalizace

Jsem strašně pozadu v článcích, je toho tolik, co jsme zas budovali a dělali, ale nějak teď vůbec nestíhám psát. Takže dneska narychlo post o finalizaci vysokých záhonů (předešlý článek zde).

To, co vypadalo už jen jako easy práce, se nakonec ještě dost zvrhlo. Nejprve bylo potřeba zarovnat a vykopat veškeré chodníčky mezi záhony, čímž jsem ještě solidně doplnil hlínu do záhonů. Na srovnanou zem jsem pak nastříhal a položil tkanou fólii tak, aby byla i pod truhlíkama, kde jsem ji zahnul a vytvořil z ní jakousi kapsu na kameny. Tím bude držet hlínu ze shora a zároveň to bude snad pod dřevem trochu větrat.

První dva vozíky kamení jsme si vzali od známého, který se jich potřeboval zbavit. Bohužel, kameny byly nakonec ošklivější, než jsme čekali, a navíc promíchané s hlínou a jiným bordelem. Takže bylo potřeba je postupně “vyklepat” tak, aby většina nečistot zůstala v kýblu a na chodníky šly jen kameny.

I tak to ale vizuálně nebylo nic moc, takže jsme se nakonec rozhodli použít je jen jako spodní vrstvu a nahoru dát kameny nové a čisté. Zároveň jsme si i ujasnili, jakou velikost potřebujeme, protože po těch starších a větších se nechodilo úplně pohodlně.

Krom toho bylo ještě potřeba zpevnit boky chodníku tam, kde je brest, aby se nám mulč nesypal do kamenů.  Koupil jsem na to nějaký zpevněný plastový obrubník v místní ProDomě, který tam zřejme ležel už tak 10 let, jelikož většina zámků praskala jen když se na ně člověk podíval. Ale nakonec jsem to nějak dohromady dal, z jedné strany dosypal hlínu/mulč a z druhé strany začal dosypávat kameny.

Tady už jde vidět chodníček ve finální stavu. Nové kameny jsme vzali s menší frakcí a celkově jsou o dost hezčí. Pravděpodobně se po nějaké době taky trochu zašpiní, ale jelikož by se tam už moc hlíny dostávat nemělo, vydrží snad aspoň chvíli pěkné.

A když byly hotové záhony, zbývalo už jen nakoupit rostlinky (letos jsme vlastní předpěstování vzdali) a nastěhovat je do jejich nových domovů 🙂

A tady už je finální výsledek. Ten záhon vlevo nevypadá esteticky nic moc, ale jsou to rajčata obsypaná trávou, aby tam nerostl plevel. Uprostřed máme česnek, který rostl v původním záhonu a nám ho bylo líto ho poslat na kompost, tak jsme ho jen tak ze srandy přesadili. A on to kupodivu přežil. S ním tam bydlí saláty, na které nám ale zase útočí slimáci a ožírají ho ze všech stran, svi*ě jedny. A v posledním truhlíku jsou papriky. Tento truhlík byl původně zamýšlený na jahody, ale ty jsme naopak už teď přesazovat nechtěli, protože už začínají kvést. Takže jsme je nakonec prohodili s paprikama, tak proto ta fólie. Už jsme ale přemýšleli nad tím, že estiticky je to ještě někde jinde, než to mulčování trávou, takže možná pak příští rok uděláme fólie všude a bude to 🙂

Ještě nás čeká truhlíky v létě natřít, jelikož na patinu si úplně nepotrpíme a naopak bychom chtěli, aby si truhlíky zachovaly tento pěkný nový vzhled. Ale o tom zase někdy příště 🙂

Pomohl Vám náš blog? Chcete nás podpořit? I málo udělá radost 😉
Become a patron at Patreon!
5 1 vote
Hodnocení články
Subscribe
Notify of
guest

19 Komentáře
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
sigituning
2 years ago

Ahoj, ohledně těch slimáků, osobní zkušenost nemám, ale můj otec s úspěchem používá měděné pásky nalepené na hraně záhonů a ti hajzlící opravdu nepřelezou přes. Prý je to nějak kope statickou elektřínou. Přesný fyzikální způsob funkce neznám, ale taťka se vydržel hodinu dívat na to jak leze slimák po záhonu a jakmile se dostal k pásce, tak se otočil a lezl zpět dolů 🙂 Možná to znáte. Měděnou pásku jsem mu koupil na alině.

Vítězslav Babica
Guest
Vítězslav Babica
2 years ago
Reply to  L

Ano, to jsou přesně ony, vrstva mědi je sice žalostně tenká, ale na slimouše to stačí. Otázka je, jak dlouho to vydrží. Fungují i měděné holé vodiče, které jsou obtočeny kolem.

vacko
2 years ago
Reply to  sigituning

Funguje jakákoliv měď? Zbylo mi z parapetů hodně dlouhých odstřižků, takže bych oplechoval horní hranu vysokých záhonů (až je budu dělat). Přijednom by to pomohlo ochránit dřevo.

Edit, samostudium: zdá se že jakákoliv, na různých místech se o tom píše. Praktická realizace tady.

Last edited 2 years ago by vacko
msk
msk
2 years ago
Reply to  vacko

Dobry napad. Mne takto liezli svine minuly rok do jahod. Tento rok som ich presadil a dal na ine miesto, ale pokial ich tam uvidim, tak to maju spocitane, zmrdi, pretoze k jahodam taham 24V kvoli ventilom na zavlahu. A ked ma naseru, tak im tam kludne dam este dc-dc menic 😀

msk
msk
2 years ago
Reply to  msk

… a keby som bol aziatska sadisticka svina, tak im tam dam aj kondenzator 😀 https://www.youtube.com/watch?v=bUVm7otupwc

vacko
2 years ago
Reply to  msk

Pěkné, to napětí bude asi potřeba, ta teorie s mědí má nějaké mezery! Zatím nic moc nepěstuju (dodělávají se terénní úpravy) ale zbyla mi volná pozice v řadě pro ptačí zob, tak jsem tam dal pár paprik s “měděnou ochranou”. Očividně slimáci ten měděný pás přelezou (cca 4cm šířka). Takže buď to nefunguje při vodorovném uložení, nebo musí měď ještě zoxidovat (vytvoří se měděnka) a nebo jsou tu na Ostravsku moc odolní slimáci…

P_20210602_191321.jpg
kimot
2 years ago
Reply to  vacko

Dnes mne taky naštvali….
Myslím, že samotná měď stačit nebude.
Ale 4 x NiCd = 4.8V už nedají.
Někteří soudruzi slimáci do toho sice “šli prsama”
, rozuměj při pokusu překonat vodiče vysokým obloukem nakonec padli na ně, ale i s několika slimáky na vodičích ve “zkratu” to stále ostatní odrazuje od dotyku.
Už jen vymyslet konstrukční uspořádání, aby to bylo levné, odolalo i dešti,a slimáci po dotyku spíš odpadli než to zalehli…

kimot
2 years ago
Reply to  L
Roman
Guest
Roman
2 years ago
Reply to  sigituning

Obávám se, že tady všichni se slimáky řešíte důsledky a ne příčinu.

Roman
Guest
Roman
2 years ago
Reply to  L

Sice krásná, na první pohled, ale sterilní zahrada bez jejich přirozených škůdců? Třeba.
Měděnou páskou se slimáků nezbavíte, jen jim omezíte přístup do Vámi vybraných míst. Slimáci na zahradě ale budou pořád.
Jistě, indické běžce nemá každý možnost chovat, ale slimáci “chutnají” i třeba ježkům, jejich vajíčka střevlíkům, a pod, ale to by takový ježek musel mít možnost na takové zahradě žít, dostat se tam, atd.

Roman
Guest
Roman
2 years ago
Reply to  L

No jasně. Sami máme cca 5000 m2 oploceného pozemku u baráku. To už se nějaké to místo pro hadník či jiný “bordél” kde může zahnízdit kdejaká havěť, dokonce i budka pro dva běžce, vždy najde 🙂

Last edited 2 years ago by Roman
kimot
2 years ago
Reply to  Roman

Mám zahradu hned vedle louky a lesa, běhá tu různá havěť, ale slimáků si ani nevšimne…
Už ale přes měsíc mám dva záhony za elektřinou nabitou “železnou oponou” a neprošel ani jeden narušitel. A to jsem jich po dešti většinou ze salátů z každého záhonu vyhazoval tak deset. A že teď prší skoro pořád.
4 tužkovky, odpor a dioda abych poznal případný zkrat a ochránil i baterie.
A nesmí být žádné slabé místo – slimák leze podél a stále zkouší. Proto ta konstrukce i okolo svorkovnic…

IMG_20210719_194417.jpg
19
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x