Akce vysoké záhony

Akce vysoké záhony

Vysokých záhonů a truhlíků není nikdy dost :). A tak letos došlo i na naše záhony, pro které se rovněž naplánovala modernizace. Výchozí stav totiž nebyl nijak oku lahodný, navíc skrz něj neustále běhal pes, a to především v období, kdy tam bylo nejvíc bahna :).

Krom toho nám na zahradě stále strašila hromada hlíny, jejíž pradávný původ sahá až do období skrývky ornice před stavbou domu a naposledy byla ještě trochu zvětšena kopáním bazénu :).

Foto mám bohužel jen starší z minulého roku

A tak bylo rozhodnuto, budou vyvýšené záhony. Jenže počasí bylo furt hnusné a sadební sezóna se blížila. Nakonec jsme využili minulého týdne, kdy bylo konečně pěkně, a celou věc zrealizovali. A tak se můžu konečně pochlubit 🙂

Poučen z předchozích truhlíků jsem už nechtěl jít cestou konstrukce a obložení dřevem. Je to sice levnější, ale i po natření to už po dvou letech nevypadá nic moc. Původně jsem chtěl vzít masivní fošny ze smrku a udělat to z toho, ale nakonec jsem smrk kompletně zavrhl a udělal to z modřínu. V nákladech je dřevo cca 2x – 2.5x dražší, ale zase se nemusí kupovat žádná impregnace nebo barva a dřevo by mělo vydržet tak, jak je, deset let a víc.

Nakonec jsem teda záhony vymyslel tak, že jsou z fošen 4m x 25cm x 5cm, posazené jsou na dlažebních kostkách, sešroubované k sobě a vždy v půlce délky ještě spojené mezi sebou. Vše řezáno pokoskou metabo, která byla opravdu super kup. I s takovouto fošnou si poradila jak nic, řezy krásně rovné a pravoúhlé. Truhlíky mají rozměr 4m na délku, 1,5m na šířku a 0,5m na výšku. Chodníčky jsme udělali půlmetrové, aby se mezi truhlíky dalo pohodlně projít.

Takto vypadala příprava na truhlíky. Nechtěl jsem prkna usazovat přímo na hlínu, takže budou sedět takto na dlažbě. Dlažba srovnaná vodováhou do roviny a každá dlažba zabouchána do podloží palicí, aby opravdu držela.

A takto pak vypadá usazený záhon. Chodníčky, stejně tak jako mezery mezi dlažebními kostkami pod fošnami bude vysypán kamínky, aby dřevo mohlo zespodu trochu dýchat a větrat.

Zevnitř truhlíků pak nopka, kterou jsme ještě podél celého obvodu zatížili nařezanými starými trámy, aby se hlína nevysypávala pod samotný truhlík a aby nopka dole držela. Na dno truhlíky jsme ještě pokládali síť proti krtkům a hrabošům, protože představa, že z truhlíků budeme nějakou takovou havěť vyhánět, byla víc než děsivá.

Drobná odbočka během budování truhlíků bylo řezání kamenné dlažby kolem jabloně a komposterů. Když jsme to loni dělali, s nějakým pravým úhlem jsme se zas tak moc nezdržovali. A taky to tak teď vypadalo :). Takže bylo potřeba vše komplet fiknout, aby se tam záhon pěkně vešel.

Po seříznutí ještě kameny srovnat, odházet trochu hlíny a připravit další dlažbu na usazení. A takhle pořád dokola, než byly všechny čtyři truhlíky hotové 🙂

Trochu opruz bylo neustálé házení hlíny tam a zpátky. Pro každý truhlík bylo potřeba vždy nejprve srovnat dno a udělat prostor na chodník a usazení, takže přeházet někam na stranu, pak zas naházet zpět, aby se dal udělat další truhlík. Od druhého truhlíku dál už to bylo lepší, to šla veškerá přebytečná hlína do prvního hotového.

Tady mám jednu svou realizační fotku, aby bylo vidět, že jsem se na tom opravdu podílel :))).

Jako poslední jsem si nechal první truhlík. Díky třešni, co tam roste, bylo potřeba vymyslet truhlík tak, aby byl zarovnaný s ostatníma, ale zároveň objel třešeň samotnou. I když nám tam překáží a je planá, pořád ji nechceme zlikvidovat úplně. Takže jsme ji prknama objeli :).

A myslím, že výsledek se docela povedl. Spodní část má tři prkna vedle sebe, čímž jsem získal prostor pro kmen, a z venku pak nejde nic téměř poznat. Mezeru kolem kmenu jsem pak přetáhl ještě nopkou, aby se tudy hlína nemohla vysypávat ven.

Když byly hotové truhlíky, bylo potřeba je naplnit palivem :). Do každého jsme dali jednak větve z prořezání obou stromů (a vzhledem k čistce třešně toho nebylo zrovna málo :)) a rovnou jsem pak udělal i vertikutaci trávy, protože z toho je vždycky také hromada bioodpadu.

A pak přišla má nejoblíbenější zábava. Transport hlíny v kolečkách z hromady do truhlíků. Jeden den jsem vozil od rána do večera, druhý den pak už jen cca půl dne.

Ale, zadařilo se. Truhlíky jsou naplněné a hromada je pryč.

Bohužel, příští rok, až si hlína v truhlíkách sedne, budem muset trochu hnědé někde sehnat. Teď to sice vyšlo akorát, ale ze zkušeností s ostatními truhlíky víme, že si to tak 10-15cm sedne určitě. Něco pak zase dosypeme z komposterů, ale zřejmě bude potřeba i nějaká další hlína.

Jako poslední jsem pak včera dodělal závlahu. Odbočky s vodou jsem měl připravené už z dřívějška, takže bylo potřeba jen vykopat nové napojení, občas něčím trochu pohýbat, udělat nové odbočky a přeplánovat kde co v truhlíku bude. Oproti vození koleček lahoda :).

Jako další teď musím dopřipravit chodníky mezi záhony, dát tam fólii proti prorůstání trávy a začít vozit kamínky. Mezi chodníkem a brestem pak dáme ještě plastové obrubníky, aby se nám mulč nemíchal s kameny. To už lze ale dělat průběžně, důležité je, že už můžeme sázet, takže salát už si hoví v novém domečku 🙂

Pomohl Vám náš blog? Chcete nás podpořit? I málo udělá radost 😉
Become a patron at Patreon!
5 2 votes
Hodnocení články
Subscribe
Notify of
guest

16 Komentáře
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Marek
Guest
Marek
2 years ago

Pekne, ja delal z modrinovych tramku 10x10cm a drzej hezky uz tri roky. Natiral jsem to olejem i presto, ze to je modrin. Kazdy rok to pretru, prace na dve hodiny. Bez ochrany to drevo vydrzi, ale zesedne… no skoro zcerna.

Lukas Adamek
Guest
Lukas Adamek
2 years ago
Reply to  L

Sezen si cisty lneny olej a mas vystarano.

Marek
Guest
Marek
2 years ago
Reply to  L

Jsem ted mimo barak, tak jen tahle. Ty predni dva jsou natirane, zadni dva ponechane svemu osudu. Stari vsech jsou tri roky

10E64CD0-7D27-4C4C-9B7B-2FFE45AC488B.jpeg
mira
Guest
mira
2 years ago

Ahoj, chci se zeptat, můžete mi jako naprostému laikovi říct v čem je vlastně vyvýšný záhon výhodný? Opět jako naprostý laik tam vidím nějaká úskalí, jako životnost, větší výkyv teploty v zemině, vysychání. Jako výhodu vidím, že když je to dřevo nové, tak je to pěkné a že se člověk nemusí tolik ohýbat. Překvapuje mě, že teď vidím vyvýšené záhony všude a dřív vůbec.

dalibor
2 years ago

Paráááááda, modřín je nejlepší volba ! Možná jsi mohl do té svrchní vrstvy promíchat tak kolečko až dvě písku a přidat komostpový substrát co má méně dusíku jak 1000 jednotek ale …. lodyhy to zvládnou…. Hadice letos vyměním dám Hunter místo kapačů Gardena ( to je opravdu k ho… ) … Budeš řešit nějak měření půdní vlhkosti ? Ztím zalévám podle Loxplánu co je na trávníkové závlahy taky záhony

Pepa
Guest
Pepa
2 years ago

Mohu se zeptat na kolik tě vyšly všechny ty modřínové fošny a odkud je máš?

Pepa
Guest
Pepa
2 years ago

Také jsem si vyrobil vyvýšené záhony z modřínových fošen, nyní je nechávám vyschnout a tak přemýšlím čím je pak natřít, jestli tím zmiňovaným Hipstérem a nebo využít nějakého produktu s označením BSP. Jaké a s čím máte zkušenosti? Děkuji

16
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x