Bankovní kolotoč

Bankovní kolotoč

Samostatnou kapitolu našeho aktuálního dobrodružstí představují banky. Jelikož čas už skoro uzrál, je potřeba domluvit hypotéku a to samořejmě co nejvýhodnější. Tudíž jsme rozjeli nové kolečko, tentokrát už s větším důrazem na finální úrokovou sazbu. Jen během dneška jsme navštívili 10 bank všech velikostí a další nás ještě čekají zítra a v pondělí. Všude jsme zjišťovali zda a s jakýma podmínkama nám hypotéku dají.

Jelikož má každá banka naprosto jiný mechanismus výpočtu toho, zda hypotéku přidělí a za kolik, je potřeba opravdu projít všechy jednu po druhé a všude absolovat téměř identický rozhovor znovu a znovu. Ale rozhodně se toto dobrodružství vyplatí.

Dalo by se říct, že čím menší a mladší banka, tím horší podmínky mají a tím méně jsou i pružní v netypických situacích. Buď jsme se díky našemu podnikání na hypotéku nedostali vůbec, nebo mají na dnešní poměry nehorázně vysoké úroky.

Na opačné straně pak stojí zaběhnuté velké banky jako je ČSOB, Česká Spořitelna, Raiffeisen bank. Dneska jsme byli v prvních dvou zmiňovaných a v obou se na hypotéku nejspíš bez problémů dostaneme a ještě za rozumné peníze.

Rozdíl v úrocích je kapitola sama pro sebe. Například taková Expobank. Člověk o této bance nikdy neslyšel, ale asi na ni dlouho nezapomeneme. Nejprve nám bylo sděleno, že na hypotéku vůbec nedošáhneme, a když jsme se pro zajímavost zeptali, za kolik by to bylo, tak prý za 3,5%. Jen pro srovnání, v České Spořitelně nebo ČSOB se bavíme o 1,79% a to věřím, že je ještě o něco více stáhnu ;-).

Jen pro představu, rozdíl mezi 1,79% a 3,5% při hypotéce na 30let ve výši 3.3mil je na úrocích 967.376 Kč oproti 2.034.651 Kč. A to už je podle mně docela znát 😉

S bankama budeme pokračovat ještě zítra a v pondělí, kdy máme domluvené schůzky v Raiffeisen bank a Komerční bance. Díky tomu, že už máme vytisklé propočty od prvních bank, dá se celkem snadno smlouvat s ostatníma a stahovat procenta dál dolů. Věřím, že když to pak ještě párkrát zopakujem celé dokola, ještě to o nějaký ten fous zlevníme (ono co 0,01%, to ušetřených 60.000,-).

Pomohl Vám náš blog? Chcete nás podpořit? I málo udělá radost 😉
Become a patron at Patreon!
0 0 votes
Hodnocení články
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x