Forum

Forum

Tahani elektriky v ...

Notifications
Clear all

Tahani elektriky v dome

473 Posts
56 Users
21 Reactions
182.9 K Views
 nksh
(@nksh)
Reputable Member

Tak ono o tom jestli zásuvka bude profukovat ci ne nerozhoduje lepici hmota, ale spis remeslnne zpracovani 🙂 Zásuvek jsem se bal, ale nakonec prekvapive nejhorsi místa byly instalacni kanaly pod parapetama.

L: To jsem byl spatne pochopen, ja si nechci bastlit vlastní server v linuxu, jen se trochu zorientovat co ted leti a da se pouzit v domacnosti. Technologii je mraky a ne vždy to spolu dokaze komunikovat.

ReplyQuote
 L
(@l)
Famed Member Admin

@nksh: urcite je to o remeslnosti. Ale kdyz sem udelal jednu stenu ( u nas cca 40 krabicek, fakt hafo) udelal tou sadrou a druhej den videl, jak to vypraskalo a jak blbe se to delalo, tak sme presli na to lepidlo. To stacilo do diry jen natahnout klasickym hladitkem, zatlacit kabely/chranicky/krabicky, znova pretahnout hladitkem a bylo. A jako bonus to fakt drzi.

Ohledne toho linuxu, prave ze na "vymodelovani" nejakych slozitejsich siti je uz poterba sahnout po linuxu, to zadne klikatko neudela. Trochu se tomu blizi rozhrani LuCI, co bezi prave treba na Turrisu (nebo jinych OpenWRT routerech), ale ani tam nejde udelat vsechno. A Linux nemusi byt jen server, na linuxu bezi i routery, nasy, cokoli.

ReplyQuote
msk
 msk
(@dusanmsk)
Member

Mne sa vcelku pohodlne taketo veci robia na mikrotiku. Zacinal som s gui, potom som siel stylom v gui jednoduche a v shelli zlozitejsie veci, skoncil som cisto v shelli :D.

Ale ma to aj svoje nevyhody, je to fakt uz dost ohnute a niektore veci tam proste clovek nespravi (napr. vpn je total oser, tak som skoncil s pptp 🙂 )

ReplyQuote
Mira
 Mira
(@mira)
Member

Vpn neni oser kdyz clovek vi co chce a jak to nastavit. Na mikrotiku provozujeme u zakaznika i vpn do MS azure   Coz neni sice podporovane reseni ale umime 🙂 pptp - mac os uz dnes nepodporuje a obecne se tento protokol nahrazuje bezpecnesimi, ale to neni na tema o elektroinstalaci 🙂

ReplyQuote
(@koldavideo)
Member

Také používám Mikrotik- VPN l2tp/IPSec. Jedno hlavní připojení na firmu plus klienti z chaty a domu. Vše mám v jedné síti. Omlouvám se za OT.

Mira reacted
ReplyQuote
Hvezdic
(@hvezdic)
Member

Tak jednu fotku jak to mám připravené jsem našel. Je to čerstvě po lepení, takže neočištěno. Ale v principu takhle. Do hluboké krabičky jde krk, zbylé jsou pak klasické.

https://1drv.ms/i/s!AqyOv4vxqhcCi5UIPlNKZDl7zEMi_Q

twik reacted
ReplyQuote
Hvezdic
(@hvezdic)
Member

Jaké kabely jste tahali k hlavicím podlahového topení? Jo a kam se umísťuje čerpadlo pro podlahovku? A jaký přívod pro to?

Případně, nemáte někdo nějakou tabulku, co jste doma natáhli a jakýma kabelama? 😀 Rád bych si všechno překontroloval - že jsem na nic nezapomněl.

Díky!!

ReplyQuote
radek
(@radek)
Prominent Member

Hele, uklidnim te, urcite na neco zapomenes. To asi jinak nejde.Dulezity je, to dotahnout sokus to jeste pujde. Ja jsem treba zapomnel na kabely ven, potom k nekterym kameram, ke zvonku a jeste sem dotahoval kabel ke garazovym vratum (1x cyky a 1xutp).

Jinak k hlavicim podlahovky (do rozdelovace) jsem tahal vicezilovou CYKYnu (tusim 12x1,5 a 7x1,5) ale zalezi,kolik okruhu tam budes mit.A CYKY proto,abych tam mohl v budoucnu mit hlavice na 24 nebo 230VAC.

Cerpadlo pro podlahovku ti musi rict ten, kdo ti podlahovku (a obecne cele topeni) navrhuje - bud muze byt primo v rozdelovaci, nebo u zdroje tepla, nebo integrovane ve zdroji tepla (ja to mam soucasti TČ).

ReplyQuote
 L
(@l)
Famed Member Admin

ja mam 24V hlavice a mam k nim tazene klasicke CATyny 5FTP, pro jistotu jsou zily zdvojene na kazdou hlavici.

Cerpadlo obehovky zalezi i na typu vytapeni. Muze byt napriklad uvnitr Tepelneho Cerpadla (tak to mam ja), ale muze byt i zvlast na zdi nekde pobliz zdroje vytapeni.

ReplyQuote
msk
 msk
(@dusanmsk)
Member

Jednym parom UTP-cka by malo v pohode prejst 300 mA, takze na hlavice by to mohlo byt ok, ale limituje to 24V. Mne sa viac paci ta cykyna.

ReplyQuote
Hvezdic
(@hvezdic)
Member

Ahoj, 12x1,5 a 7x1,5? To znamená že máš 19 okruhů, nebo mi něco uniká? 🙂

ReplyQuote
radek
(@radek)
Prominent Member

Dole mam 11-ti okruhovy rozdelovac a nahore mam 6-ti okruhovy rozdelovac.Takze 17 okruhu.

ReplyQuote
Hvezdic
(@hvezdic)
Member

Další věc, jaký kabel jste tahali ke stmívači (tlačítku)? Případně jaký stmívač unica jste pak volili?

Díky!

ReplyQuote
radek
(@radek)
Prominent Member

Nevim, cemu rikas stmivac. Ja mam vsude tlacitka. Pripadne stmivani se resi dlouhym stiskem.

ReplyQuote
Hvezdic
(@hvezdic)
Member

Ahaaa, no já jsem myslel takový klasický - 

https://www.shopelektro.cz/vypinace-a-zasuvky/schneider-electric/unica/mechanismy/ovladace-komfortu/stmivace/pro-radu-basic,-colors,-plus,-quadro,-allegro,-airlink/schneider-electric-mgu3.510.18-unica-stmivac-otocny-pro-zarivky-s-elektronickym-predradnikem-1-10v,-polar

Netuším jak to  v reálu bude vypadat, ale to mi přijde jako nejjednodušší. Pokud to řešíš stiskem, tak jak vybereš jestli víc, nebo míň? 😉

ReplyQuote
Page 9 / 32
Share: