Forum
...To same plati i pro soubeh kabelu jinych napetovych trid,FTP kabel nesmis dat do stejne drazky spolu se silovinou.
to jsem nevedel, pak to mam v nekterych mistech spatne. (hlavne jak se sbihaji kabely do podlahy, tak tam mam soubeh vseho co slo - 24V, FTP, silove vsechny faze a antenu k tomu
Zdravim,
Zasuvky 230V mam vsechny bez vyjimky tazeny v podlaze (cyky 2.5) (ze zasuvky jde kabel vzdy kolmo dolu a pak u paty steny smer rozvadec.
Svetla a vypinace jsou vsechny tazeny stropem, ke kazdemu svetlu vede extra cyky 3x 1.5 (protoze to je nejlevnejsi drat a zaroven dostatecny), vetsinu svetel mam na 12V, ubytek je ok jelikoz max vykon svetla je ~10W (ke kazdemu je extra drat). Vypinace jsou tazeny 4x 0.22 dratem co se pouziva na zabezpecovacky. Vypinace jsou vsechny slaboproude. Do nekterejch multifunkcnich vypinacu jsem pridal jeste FTP kabel aby bylo mozno spinat vice okruhu nebo pripadne tam pripojit nejakej tablet a udelat z toho ETH (v kazde mistnosti je jeden takovej vypinac).
Napajeni zaluzii je na druhou stranu delane jednim dratem (12V motory) tam jsem dal 2x 16.
Jsem zastance "cim vic dratu tim lepe" do zdi se vam uz nebude chtit nikdy kopat takze cim vice tam toho narvete ted tim lepe do budoucna, bezdrat nepouzivam - moc kompromisu z meho pohledu.
@sigituning Ne, to je mi jasné, myslel jsem to tak, že buď to půjde využit na světla 230V a nebo na světla 24V, i barevná, když by bylo potřeba..
@kobra23 Tu 1,5 si spočítám - úbytky napětí, je to do 15 m a nechci šílený počet světel, navíc určitě je budu dělit do více okruhů...tak by to neměl být problém, do 10%...si myslím, přes palec.