Forum

Forum

Tahani elektriky v ...

Notifications
Clear all

Tahani elektriky v dome

473 Posts
56 Users
21 Reactions
185.3 K Views
Richard
(@richard)
Member

Posted by: @sigituning

@ipaz 

...To same plati i pro soubeh kabelu jinych napetovych trid,FTP kabel nesmis dat do stejne drazky spolu se silovinou.

to jsem nevedel, pak to mam v nekterych mistech spatne. (hlavne jak se sbihaji kabely do podlahy, tak tam mam soubeh vseho co slo - 24V, FTP, silove vsechny faze a antenu k tomu 

ReplyQuote
c64
 c64
(@c64)
Trusted Member

Zdravim,

Zasuvky 230V mam vsechny bez vyjimky tazeny v podlaze (cyky 2.5) (ze zasuvky jde kabel vzdy kolmo dolu a pak u paty steny smer rozvadec.

Svetla a vypinace jsou vsechny tazeny stropem, ke kazdemu svetlu vede extra cyky 3x 1.5 (protoze to je nejlevnejsi drat a zaroven dostatecny), vetsinu svetel mam na 12V, ubytek je ok jelikoz max vykon svetla je ~10W (ke kazdemu je extra drat). Vypinace jsou tazeny 4x 0.22 dratem co se pouziva na zabezpecovacky. Vypinace jsou vsechny slaboproude. Do nekterejch multifunkcnich vypinacu jsem pridal jeste FTP kabel aby bylo mozno spinat vice okruhu nebo pripadne tam pripojit nejakej tablet a udelat z toho ETH (v kazde mistnosti je jeden takovej vypinac).

Napajeni zaluzii je na druhou stranu delane jednim dratem (12V motory) tam jsem dal 2x 16.

Jsem zastance "cim vic dratu tim lepe" do zdi se vam uz nebude chtit nikdy kopat takze cim vice tam toho narvete ted tim lepe do budoucna, bezdrat nepouzivam - moc kompromisu z meho pohledu.

ReplyQuote
 Ipaz
(@ipaz)
New Member

@sigituning Ne, to je mi jasné, myslel jsem to tak, že buď to půjde využit na světla 230V a nebo na světla 24V, i barevná, když by bylo potřeba..

@kobra23 Tu 1,5 si spočítám - úbytky napětí, je to do 15 m a nechci šílený počet světel, navíc určitě je budu dělit do více okruhů...tak by to neměl být problém, do 10%...si myslím, přes palec. 

ReplyQuote
 Ipaz
(@ipaz)
New Member

@richard Pokud budou 10 cm od sebe, tak není problém, stejně jako křížení....

ReplyQuote
(@marekdusovsky)
New Member

Pěkně promyšlený systém! S tím přístupem „čím víc drátů, tím lépe“ naprosto souhlasím – kopat do hotových omítek za deset let kvůli jedné chybějící lince je noční můra. To tahání slaboproudu k vypínačům a FTP příprava na tablety je rozumný tah, do budoucna se to pro chytrou domácnost bude hodit, i kdybys to hned nevyužil.

Jen u těch 12V rozvodů na 15 metrů s CYKY 1,5 mm2 opatrně. I když je výkon nízký (cca 10 W), ty úbytky napětí se u 12V systému nasčítají rychleji, než se zdá. Pokud bys tam v budoucnu chtěl dát silnější LED pásek, už by to mohl být problém. Ale jestli ti to přes palec vychází do 10% , tak by to moderní spínané zdroje měly uregulovat v pohodě.

A máš pravdu v tom, že bezdrát je sice pohodlný na instalaci, ale kabel je prostě kabel – stabilita a odezva jsou úplně jinde. Jen počítej s tím, že při takovém množství kabeláže ti v rozvaděči vznikne slušný „hnízdo“, tak si nech dost místa na svorkovnice.

Když se pak člověk při takové rekonstrukci nebo stavbě koukne na to množství suti a starého materiálu, co se kolem nahromadí, je to občas na hlavu. My jsme na tyhle finální fáze, kdy je potřeba se zbavit všeho nepotřebného, využili vyklízení Praha. Pomohlo nám to vyčistit prostory, abychom se v těch kabelech a rozvodech vůbec vyznali a mohli v klidu dodělávat.

Máš už vybraný konkrétní systém pro to spínání (nějaké PLC nebo vlastní řešení), nebo to zatím necháváš jen na těch „tupých“ slaboproudých vypínačích?

ReplyQuote
(@michal_z)
New Member

Ahoj, ozivim tema: jaky kabel tahat od RGBW dimmeru v rozvadeci k CCT svetlam - CYKY nebo CYSY? A proc?

CYKY-O 3x1,5 ma ubytek 1.5V, co je dost
CYKY-O 3x2,5 ma ubytek 0.9V, co by mohlo vyhovovat
CYKY-J 5x1,5 (+ vedeno dvoma zilami), ma ubytek 1V
CYKY-J 5x2,5 (+ vedeno dvoma zilami), ma ubytek 0.6V

Ktery kabel?

Svetelne okruhy do 20m. Kabely budou stropem, pod OSB zaklopem. Nektere zemi v podlahovem EPS. Muze se vest CYSY i kdyz neni urcen k pevnemu zabudovani? Nezdegaduje mekcena izolace CYSY kabelu po case?

Spis se priklanim tahat 5-zilu, kdybych nekdy chtel dat RGBW svetla, nebo DALI. Neni 5x2.5 uz zbytecne moc, nebo radeji ho natahnou?

Cetl jsem tady, ze davate i CYSY kabely. Ma to konkretni duvod?

ReplyQuote
kobra23
(@kobra23)
Member

Tahal jsem vše RGBW v CYSY. Nikde ho ale nemám zabudovaný ve zdi. Na každou místnost spočítán úbytek a podle toho průřez 1,5 nebo 2,5.

ReplyQuote
c64
 c64
(@c64)
Trusted Member

Posted by: @marekdusovsky

Jen u těch 12V rozvodů na 15 metrů s CYKY 1,5 mm2 opatrně. I když je výkon nízký (cca 10 W), ty úbytky napětí se u 12V systému nasčítají rychleji, než se zdá. Pokud bys tam v budoucnu chtěl dát silnější LED pásek, už by to mohl být problém. Ale jestli ti to přes palec vychází do 10% , tak by to moderní spínané zdroje měly uregulovat v pohodě.

Ubytek na 20 metrech je 0.2V, delsi draty tam nejsou (technicka mistnost je zhruba ve stredu domu) a svetla jsou spise od 3 do 6W tech 10W jsem si daval jako rezervu, cili ubytek je ve finale zanedbatelny. Jak jsem rekl kazde jednotlive svetlo ma svuj drat. Kazda jednotliva bodovka nad linkou atd... led pasky maji max 2m

A máš pravdu v tom, že bezdrát je sice pohodlný na instalaci, ale kabel je prostě kabel – stabilita a odezva jsou úplně jinde.

O odezvu nebo stabilitu mi zas tak nejde, moderni bezdraty fungujou dobre, spise me slo o bezpecnost a vyreseni napajeni, pri takovemto poctu koncovych zarizeni by me kleplo z vymen baterek i kdyz to vydrzi nekolik mesicu/let

Jen počítej s tím, že při takovém množství kabeláže ti v rozvaděči vznikne slušný „hnízdo“, tak si nech dost místa na svorkovnice.

Ano samozrejme, silova cast ma 2 velke rozvadece po 120 modulech, slaboproud ma 4 rozvadece o vejsce 75cm tj. 16U, ano je to slusna porce dratu ale s mistem nebojuju pocital jsem s tim.

Máš už vybraný konkrétní systém pro to spínání (nějaké PLC nebo vlastní řešení), nebo to zatím necháváš jen na těch „tupých“ slaboproudých vypínačích?

Stavim si vlastni rizeni, cilem bylo aby to nebylo vendor locknute, puvodne jsem uvazoval nad Loxone ale tohle forum me od neho odradilo, bastlim si svoje reseni protoze jsem nenasel nejake PLC ktere ma 100 IO, stavim to na ATmega cipech, celkem to funguje, ale porad to ladim a vylepsuju, mam to jako konicka.

ReplyQuote
Page 32 / 32
Share: