Forum

Forum

Tahani elektriky v ...

Notifications
Clear all

Tahani elektriky v dome

473 Posts
56 Users
21 Reactions
182.9 K Views
Hvezdic
(@hvezdic)
Member

Ahaaa, no já jsem myslel takový klasický - 

https://www.shopelektro.cz/vypinace-a-zasuvky/schneider-electric/unica/mechanismy/ovladace-komfortu/stmivace/pro-radu-basic,-colors,-plus,-quadro,-allegro,-airlink/schneider-electric-mgu3.510.18-unica-stmivac-otocny-pro-zarivky-s-elektronickym-predradnikem-1-10v,-polar

Netuším jak to  v reálu bude vypadat, ale to mi přijde jako nejjednodušší. Pokud to řešíš stiskem, tak jak vybereš jestli víc, nebo míň? 😉

ReplyQuote
 L
(@l)
Famed Member Admin

Tohle ti imho ani nebude fungovat. Jakmile budes mit neco stavoveho (tzn zavisi kde si to nechal naposled), tak uz to nebudes moct ridit z vice mist, z mobilu, atd. 

Na druhou stranu by si vyuzil analogovy vstup v loxonu 😉

ReplyQuote
Hvezdic
(@hvezdic)
Member

No a jak teda stmíváte vy? Protože jen z mobilu, to opravdu nechci 😉

ReplyQuote
 L
(@l)
Famed Member Admin

Z Mobilu ;-). Protoze zjistis, ze stejne nikdy nedelas pri vstupu do mistnosti to, ze prijdes k vypinaci a kroutis s nim.

V detskym pokoji mam 1x klik 100% svetla, 2x klik 30% svetla pro prebalovani v noci. Nic mezi tim vetisnou nepotrebujes a kdyz jo, tak si nastavis mobilem.

V obyvaku/kuchyni mam 1x klik 100% a regulaci delame jen mobilem kdyz je potreba, ale je to jedn kdyz treba mame nejakou oslavu, tak to jednou za cas udelas mobilem. Ale jinak to moc nepouzivas.

Pripadne se da zase udelat, ze treba 2x klik udela nejakou scenu obyvaku, tzn podsviceni skrinek, obraz + 20% svetlo v lustru. Atd. 

Pavel reacted
ReplyQuote
Hvezdic
(@hvezdic)
Member

Hmm, tak to asi přehodnotím ještě jak to vyrobím 🙂 Díky!

ReplyQuote
radek
(@radek)
Prominent Member

Běžně to býá tak, že když je světle zhasnuté a stisknes tlačítko tak ho rozsvítíš na 100%. Pokud ho držíš delší dobu, tak se rozsvěcí postupně do té doby, dobud držíš tlačítko. A při dalším stisku by se to mělo vypnout.

Myslím, že stejně v běžným životě nebudeš chodit k točítku, a regulovat pořád úroveň osvětlení ručně. Nemluvě o tom, že tenhle ovladač bys myslím do Loxone nepřipojil. Potřeboval bys ideálně něco s výstupem 0-10VDC, možné i nějakej odpor, ale to nevím.

ReplyQuote
Mira
 Mira
(@mira)
Member

Můžu se zeptat, kolik jste kdo dali za elektroinstalaci? Já jsem to asi trochu přehnal s počtem cykyn v baráku; vyúčtovali jsme jen 2NP (rolety, světla, orientační osv,zásuvky + nějaké drobnosti) a jsem na 57t s matrošem i prací;

mám ve 2NP zhruba 1,5km v cykynách různých průřezů; v pondělí jdeme na 1NP a sklep ... už se začínám bát, kolik mě elektrika bude stát; jak jste na tom vy?

ReplyQuote
msk
 msk
(@dusanmsk)
Member

Stropy 200m2, prevazuje 5x1.5, utp (zdarma, vyse 1km), trochu 5x2.5, trochu 3x1.5. Cca 120 kablov, cca 80 realnych vyvodov, k vacsine led panelov este utpcko na stmievanie. Cca 22k bez dane. Mam to cerstvo (2 hodiny 🙂 ) za sebou. Podlahy pocitam podobne, mozno trochu viac, uvidime za par tyzdniv.

ReplyQuote
 L
(@l)
Famed Member Admin

My meli jen materil. (cyky+ftp) za tusim 50k, mozna nakonec vic. 

A tahali sme to komplet sami. Ale je to holt drbacka. 

Vim, ze bezne za elektroinstalaci si u chytryho baraku berou 150k-200k za materiál + práce.  A to je bez zapojení rozvaděče 

ReplyQuote
(@gisbern)
Estimable Member

To se mi zda nejak moc, ja ma 1p a 2p pokud si dobre vzpominam tak 1,5 a 2,5 cca za 15tis, tahal jsem sam, metry si nepamatuju + 3 spulky po 300m UTP cat5 venkovni provedeni (nedaval jsem to do husich krku, tak jsem tahal odolnejsim kabelem) plus nejake dalsi kabely v mensich metrazich (kabely k rozvadecum topeni - 10x 1mm) apod.. tj bych to odhadnul tak na max 25-30tis v kabelech na cely patrovy dum cca 100m2 , zaluzie jenom v prizemi.

ReplyQuote
 L
(@l)
Famed Member Admin

My meli jen materil. (cyky+ftp) za tusim 50k, mozna nakonec vic. 

A tahali sme to komplet sami. Ale je to holt drbacka. 

Vim, ze bezne za elektroinstalaci si u chytryho baraku berou 150k-200k za materiál + práce.  A to je bez zapojení rozvaděče 

Edit: jinak kilometrove jsme skoncili  6km komplet vsech kabelu podle tabulky co mam. 

ReplyQuote
radek
(@radek)
Prominent Member

Ja sem natahal 1700m CYKY kabelů, 200m koaxu, 200m audio kabelu a 2000m FTP kabelu. A k tomu cca. 600m husích krků.

Tahal jsem si všechno sám, stálo mě to cca. 50tis.

ReplyQuote
msk
 msk
(@dusanmsk)
Member

Chlapi, davali ste kabelaz v podlahe do nejakych list, alebo ste ich len zviazali dohromady? Mne sa pred technickou podla predbeznych planov bude postupne zbiehat z dvoch stran domu 30+20 cyky a 50+40 ftp a neviem, ci a do akych list to mam davat. Pozeral som listy od koposu, musel by som ist do nejakej 18x6 cm (vyssiu uz nemozem kvoli podlahovemu polystyrenu), pricom by som v nej uz bol asi dost natesno a jej cena je dost priserna (skoro 400/m). Nehovoriac o tom, ze cim viac to studujem, tym viac narazam na rozne kraviny co mi pletu hlavu, ako napr. odvod tepla kablov v hrubom zvazku v liste (syndrom roztopeneho bubna predlzovacky), vzajomne rusenie, kolizia s centralnym vysavacom atd atd...

Zacinam v pondelok a ako som si myslel, ze som uplne v pohode a pripraveny, tak mi to teraz az tak nepripada 😀 ...

ReplyQuote
 nksh
(@nksh)
Reputable Member

To neni zadna kravina - kdyz vsechny  CYKYny narves do listy, muze ti ve finale vyjit ze mas slabej prurez (koeficient ohrivani)

ReplyQuote
radek
(@radek)
Prominent Member

Jj, na webu (např. Sichr od OEZ) jsou sw, kde si můžeš spočítat oteplení kabelu. A pokud máš svazek 10-ti kabelů, které jsou v nějakém uzavřeném prostoru, tak tam to riziko je už značné - na to bacha (byť tedy v RD není moc pravděpodobné, že budeš mít současně odběry ze všech kabelů ve svazku).

Já jsem to vyřešil tak, že mám kabely volně (na příchytkách) nad podhledem.

Kždopádně pokud dáváš UTP kabely do podlahy, nějakou ochranu bych jim udělal.

ReplyQuote
Page 10 / 32
Share: