Forum

Forum

Tahani elektriky v ...

Notifications
Clear all

Tahani elektriky v dome

473 Posts
56 Users
21 Reactions
182.9 K Views
(@koldavideo)
Member

Podle mého názoru je hloubka rozvaděče 400mm zbytečná ale pokud je místo tak proč ne.

Neví asi to sem nepatří ale doporučuju si zavést changelog a zapisovat postupně všechny změny v loxplanu a ukládat i podle změn. Já to dělám tak, že uložím aktuálně měněný loxplan rok_mesic_den_nazev_upravy a zatím se mi to tak vyplatilo. Dobře se dá vracet ke změnám, které vedly k horšímu.

ReplyQuote
Hvezdic
(@hvezdic)
Member

Jaké rozměry krků jste používali? Je mi jasné, že pokud budu vést 3 FTP, tak stačí 12mm (odhad), ale třeba pro rezervy? 50?

ReplyQuote
 L
(@l)
Famed Member Admin

Puvodne jsem chtel ty 50, ale byly uz moc obrovsky a blbe se s nima zatacelo a rovnalo do polystyrenu. Takze nakonec 42mm jako hlavni chranicky, pak jeste 20mm chranicky do vsech mist, kde bude zabezpecovacka. Tam jsem totiz jeste nebyl uplne rozhodnut co vsechno dam, premyslim i o mikro kamerach do PIR, aby se dal dum monitorovat kdyz tu nebudem.

ReplyQuote
radek
(@radek)
Prominent Member

Do ohebne trubky 12mm 3 FTP kabely nenacpes. Já jsem používal nejčastěji 20mm (do 3 FTP kabelů) a 25mm.

ReplyQuote
(@fejtis)
Active Member

Ahoj, ja ted zacinam delat elektroinstalaci a tlacitka budu tahat kazde zvlast do rozvadece kabelem 2x0.35mm (pripojeno na 24V).

ReplyQuote
 L
(@l)
Famed Member Admin

@fejtis Neni to zbytecne, tahat kabel 2x0.35, kdyz jde tahnout FTP catyna, kde mas kabelu 8? Kdyz jsem to tenkrat cenove porovnaval, tak FTPku se nic nevyrovnalo. Vetsinou 8kc/m FTP a treba 6-10kc/m za ruzne dvouzily.

ReplyQuote
(@fejtis)
Active Member

Urcite jo, akorat driv nez jsem FTP objevil, tak uz jsem mel 2x0,35 koupeny. Sehnal jsem ho tenkrat asi za 3kc.

ReplyQuote
 L
(@l)
Famed Member Admin

Chapu. Tak leda by sel vratit. Ale 3kc/m je jeste docela dobra cena. Akorat se s tim bude hur pracovat, protoze budes muset natahnout 4x2 misto 1xFTP. 

ReplyQuote
Georgio
(@georgio)
Member

Když jsi tahal FTP kabely k tlačítkům a dalším senzorům, tak jsi sdružoval signály z více tlačítek a senzorů do FTP nebo každé tlačítko má svůj FTP pro případ zapojení LED, popř. nějakého jiného snímače ?

Lepší je to asi udělat univerzálněji že ?

ReplyQuote
 L
(@l)
Famed Member Admin

Nene, normalne je balen sdileny. To by bylo strasne plytvani. Takze treba do mista, kde jsou 2 tlacitka, 2 zaluzie a teplotni cidlo 1-wire (3vodice), je to tak, ze 1 cat je na tlacitka+zaluzie (6zil), druhy kabel 1-wire,

ale jinde zase kdyz je tlacitko+1-wire, tak jsou spolu. Jedine co se dodrzovalo, ze 1-wire je vzdy na stejnych barvach. stejne tak ze oranzova je vzdy 24V napajeni

ReplyQuote
Georgio
(@georgio)
Member

OK, díky.. to je smysluplné. Jen je nutné již od začátku na vše myslet 🙂 Když si třeba chceš dodatečně přidat k tlačítkům signalizační LED, tak nemusí vyjít rezervy... a tak je to skoro se vším, škoda jen že to nejde od začátku všechno domyslet 🙂

Co se týče HW, tak jsem elektro amatér, ale postupně se vzdělávám 🙂 co se týče elektroinstalace jako takové, našel jsem několik zajímavých publikací. Pokud by to někoho zajímalo, můžu někdy hodit fotky přečtených knih a krátkým popiskem...

ReplyQuote
 L
(@l)
Famed Member Admin

jojo, rezervnich kabelu neni nikdy dost. Kdyz jsem to tahal, vsichni rikali, ze jsem se zblaznil. Ani prd, chtelo to jeste o neco vic ;-)))

ReplyQuote
(@koldavideo)
Member

No já mám cca 10 km kabeláže. Chráničky jsem dával téměř všude 50 mm a větší. Problém je totiž v tom, že když už se tou chráničkou protáhne jeden kabel, horko-těžko se tahá další. Chráničky dávám vždy bez provázků. Když potřebuju nškterou protáhnout, použiju vysavač. Kabel který protahuju vždycky dobře namažu (třeba tekutým mýdlem). Všechno pak jde o hooodně lépe 🙂  

ReplyQuote
Pavel
(@pa-v-el)
Member

Posted by: L

jojo, rezervnich kabelu neni nikdy dost. Kdyz jsem to tahal, vsichni rikali, ze jsem se zblaznil. Ani prd, chtelo to jeste o neco vic ;-)))

Taky si to u mě všichni myslí když se rozpovídám co všechno v domě plánuju a kolik tam bude kabelů.

Jinak mi bylo doporučeno 1-wire tahat po FTP a na tlačítka prý stačí obyč. CAT5e UTP, tak plánuju do jedný krabičky dát 1xUTP+1xFTP.

ReplyQuote
 L
(@l)
Famed Member Admin

Ja jen nevim, jestli se vyplati brat zvlast UTP a FTP. ja se pak dostal na skoro stejnou cenu (snad 0.20 kc/m rozdil jestli si pamatuju dobre)

ReplyQuote
Page 3 / 32
Share: