Forum
Podle mého názoru je hloubka rozvaděče 400mm zbytečná ale pokud je místo tak proč ne.
Neví asi to sem nepatří ale doporučuju si zavést changelog a zapisovat postupně všechny změny v loxplanu a ukládat i podle změn. Já to dělám tak, že uložím aktuálně měněný loxplan rok_mesic_den_nazev_upravy a zatím se mi to tak vyplatilo. Dobře se dá vracet ke změnám, které vedly k horšímu.
Jaké rozměry krků jste používali? Je mi jasné, že pokud budu vést 3 FTP, tak stačí 12mm (odhad), ale třeba pro rezervy? 50?
Puvodne jsem chtel ty 50, ale byly uz moc obrovsky a blbe se s nima zatacelo a rovnalo do polystyrenu. Takze nakonec 42mm jako hlavni chranicky, pak jeste 20mm chranicky do vsech mist, kde bude zabezpecovacka. Tam jsem totiz jeste nebyl uplne rozhodnut co vsechno dam, premyslim i o mikro kamerach do PIR, aby se dal dum monitorovat kdyz tu nebudem.
Do ohebne trubky 12mm 3 FTP kabely nenacpes. Já jsem používal nejčastěji 20mm (do 3 FTP kabelů) a 25mm.
Ahoj, ja ted zacinam delat elektroinstalaci a tlacitka budu tahat kazde zvlast do rozvadece kabelem 2x0.35mm (pripojeno na 24V).
@fejtis Neni to zbytecne, tahat kabel 2x0.35, kdyz jde tahnout FTP catyna, kde mas kabelu 8? Kdyz jsem to tenkrat cenove porovnaval, tak FTPku se nic nevyrovnalo. Vetsinou 8kc/m FTP a treba 6-10kc/m za ruzne dvouzily.
Urcite jo, akorat driv nez jsem FTP objevil, tak uz jsem mel 2x0,35 koupeny. Sehnal jsem ho tenkrat asi za 3kc.
Chapu. Tak leda by sel vratit. Ale 3kc/m je jeste docela dobra cena. Akorat se s tim bude hur pracovat, protoze budes muset natahnout 4x2 misto 1xFTP.
Když jsi tahal FTP kabely k tlačítkům a dalším senzorům, tak jsi sdružoval signály z více tlačítek a senzorů do FTP nebo každé tlačítko má svůj FTP pro případ zapojení LED, popř. nějakého jiného snímače ?
Lepší je to asi udělat univerzálněji že ?
Nene, normalne je balen sdileny. To by bylo strasne plytvani. Takze treba do mista, kde jsou 2 tlacitka, 2 zaluzie a teplotni cidlo 1-wire (3vodice), je to tak, ze 1 cat je na tlacitka+zaluzie (6zil), druhy kabel 1-wire,
ale jinde zase kdyz je tlacitko+1-wire, tak jsou spolu. Jedine co se dodrzovalo, ze 1-wire je vzdy na stejnych barvach. stejne tak ze oranzova je vzdy 24V napajeni
OK, díky.. to je smysluplné. Jen je nutné již od začátku na vše myslet 🙂 Když si třeba chceš dodatečně přidat k tlačítkům signalizační LED, tak nemusí vyjít rezervy... a tak je to skoro se vším, škoda jen že to nejde od začátku všechno domyslet 🙂
Co se týče HW, tak jsem elektro amatér, ale postupně se vzdělávám 🙂 co se týče elektroinstalace jako takové, našel jsem několik zajímavých publikací. Pokud by to někoho zajímalo, můžu někdy hodit fotky přečtených knih a krátkým popiskem...
jojo, rezervnich kabelu neni nikdy dost. Kdyz jsem to tahal, vsichni rikali, ze jsem se zblaznil. Ani prd, chtelo to jeste o neco vic ;-)))
No já mám cca 10 km kabeláže. Chráničky jsem dával téměř všude 50 mm a větší. Problém je totiž v tom, že když už se tou chráničkou protáhne jeden kabel, horko-těžko se tahá další. Chráničky dávám vždy bez provázků. Když potřebuju nškterou protáhnout, použiju vysavač. Kabel který protahuju vždycky dobře namažu (třeba tekutým mýdlem). Všechno pak jde o hooodně lépe 🙂
jojo, rezervnich kabelu neni nikdy dost. Kdyz jsem to tahal, vsichni rikali, ze jsem se zblaznil. Ani prd, chtelo to jeste o neco vic ;-)))
Taky si to u mě všichni myslí když se rozpovídám co všechno v domě plánuju a kolik tam bude kabelů.
Jinak mi bylo doporučeno 1-wire tahat po FTP a na tlačítka prý stačí obyč. CAT5e UTP, tak plánuju do jedný krabičky dát 1xUTP+1xFTP.
Ja jen nevim, jestli se vyplati brat zvlast UTP a FTP. ja se pak dostal na skoro stejnou cenu (snad 0.20 kc/m rozdil jestli si pamatuju dobre)