Forum
Prepacte dal som ze odpovet pre @zdenda, blog to poplietol.
@msk Prepac no to mi chces povedat ze tam udavaju vsetci neprave parametre ???
Svietivost , vykon atd
Nerozumiem otazke. Ake neprave parametre?
msk: ten puvodni stmivatelny zdroj k tomu panelu to zvlada cca od 4%.
To je parada. Ja som sa rozhodol ist cestou vacsieho poctu mensich panelov a jediny 0-10V zdroj co som zohnal bol prave ten meanwell. Ked zostane cas, zapojim to este raz a zbastlim si nad arduinom 10V pwm. Mozno sa to bude chovat lepsie.
Zkusil jsem z Aliexpresu objednat LED pásek šířky 8mm, který by se do světel která mám měl vejít, tak uvidíme...
Tak som dnes obzivol riadenie toho zdroja 10V PWM-kom z arduina - vysledok identicky - zdroj nastartuje az od nejakych 15%, ale svetelny tok panelu mi pripada tak 30%. Nasadim, uvidim. Ono je ine, ked cloveku svieti panel na stole rovno do xichtu a ked ho ma na strope v nejakom vacsom priestore...
#MSK
Prosim ta ignoruj moje odpovede na tuto temu nejako som preskocil tvoj post s vysvetlenim, ako si zvolil ten panel atd.
myslel som ze narazas na kvalitu made in china.
Pardon " dvakrat citaj a raz pys"
Riesim presne to iste chcem dat LED paneli tie mensie (rozne velkosti podla miestnosti) do vsetkych izieb a dakujem vsetkym co ste tu napisali presne take myslienky som mal aj ja ale ako vidim vela veci ste odskusali takze ste mi usanovali kopec casu...vdaka
to Pavel: Dosli ti tie 8mm led pasiky a skusal si to dat do toho led panelu? aky je vysledok prosim ta?
to msk: ako si to nakoniec prosim ta vyriesil to stmievanie led panelov?
Tu je link na video ovladania stmievania troch led panelov ktore maju stmievatelne zdroje (prudove) a su pripojene na triak DMX.
https://www.youtube.com/watch?v=24LhNAAlEp4
Vyzera to super len problem je ze led panel sa neda stmievat pod 10%. Mate niekto inu skusenost prosim?
8mm pásek dorazil a bohužel jsem neměl ještě čas to zkusit, stavba je v plném proudu, tak není kapacita 🙁
Zkusím ten pásek aspoň najít 🙂 a dát si ho někam do cesty, třeba najdu chvilku...
Vdaka za info Pavel.
Som zvedavy co odpise msk. Podla toho co som cital na fore ohladom tejto problematiky tak hovoril ze bude tahat ku kazdemu okruhu okrem cyky kabla aj UTP na riadenie zdroja ci to uz bude (Dali, 0-10V alebo DMX) len nechapem z akeho dovodu je toto riesenie pre led panely lepsie ako ten DMX triak od cinana?
Ved v oboch pripadoch je nevyhoda ze sa ten panel da stmievat len od 10-100% a navyse ak sa nemylim tak pri tom DMX triaku neni treba davat Inrush rele za loxone rele, nakolko v tomto pripade su stmievatelne zdroje zapojene az za dmx triakom a ten riesi tie prudove spicky ....mam pravdu prosim Vas?
No uplně to tak není. Výhoda řešení s řízením zdroje (který je až u světla) je v tom, že až ke světlu ti vede obyčejných 230VAC a řízení provádíš až na tom zdroji. Ve finále potom teoreticky nepotřebuješ ani od každého světla do hvězdy k rozvaděči, ale můžeš na 1 okruh napojit víc světel.
Zatímco u DMX (pokud máš dimmery v rozvaděči) musíš z rozvaděče tahat rozvody 12/24VDC až ke světlu což není vždy ideál.
A hlavně to z mého pohledu umožňuje větší variabilitu do budoucna. Nelíbí se mi 0-10V stmívání - vyměním ho DALI. S DMX v rozvaděči už nikdy nic jiného nevymyslím.
Třeba DALI se ale běžně tahá 5-ti živolými CYKY kabely, kdy komunikace jde po 2 drátech a po zbývajících jde napájení.
Inrush relé nepotřebuješ ani v jedno případě. To potřebuješ v případě, že spínáš primár. zdroje.
Je to tu v diskusii popisane, ten panel potrebuje prudovy zdroj, nemozes ho stmievat klasickym dmx dimmerom. Niekto mi v krcme daco hovoril o prudovych dmx dimmeroch na aliexprese, ale nemal som v rukach nedokazem overit ci je to tak.
Tzn. ja taham k panelom okrem cyky este utp-cko. Mam panely 20x20, na miestnost vacsinou tak 4, takze taham k jednemu a odtial si presluckujem podla potreby. Beriem to ale tak, ze je to do nejakej vzdialenej buducnosti pre strycka prihodu, momentalne viem o 2 miestach kde budem urcite davat stmievatelne zdroje a to su chodby medzi izbami a wc/kupelnami. V kupelniach si uz nocne svetlo poriesim niektorou z led pasok klasickym dmx dimmerom, ale v chodbach na pasky nebolo vyuzitie, takze jeden z x panelov bude na samostatnom okruhu a so stmievatelnym zdrojom.
Edit @Radek - ja by som si tym inrush nebol az taky isty. Vsak aj stmievany zdroj ma na primare pri zapnuti uplne rovnaku spicku ako nestmievany. Mozes maximalne tak obmedzit pocet zopnuti a nechat ho bezat "naprazdno", ale to je tak trosku fuj pre mna.
V jinam vlakne jsem uvazoval o tomto zapojeni stmivatelneho led panelu:
V racku 220V dmx triac ( https://www.aliexpress.com/item/DMX302-DMX-triac-dimmer-led-brightness-controller-AC90-240V-50Hz-60Hz-Output-high-voltage-3channels-1A/32674135531.html), za nim v racku proudovy zdroj, ktery je soucasti svetla, a ze zdroje uz jen kabel primo ke svetlu.
Vyhody: triac i zdroj v racku, takze pristup a moznost vymeny idealni.
Nevyhody: ?
Nutnost kupy stmievatelneho zdroja, riziko sparovania triacu a zdroja (byva to dost problem). Zasadne neodporucam.
Asi uplne nechapu. Pokud koupim stmivatelny led panel, tak ten uz stmivatelny proudovy zdroj ma, ne?
Treba tento je prodavan jako dimmable: