Forum
Preco su k tomu potom ale prudove zdroje na 60V? To je ta paska nejak inak zapojena?
To netusim. Mam tu stmivaci variantu a na zdroji je 21-53V. Nameril jsem 39V
Omlouvám se za ty fotky. Nafocené to mám, jen jsem to zapomněl někam umístit.
Co se týče toho zdroje, tak proudový zdroj udržuje na výstupu konstantní proud a napěťová složka je tudíž pohyblivá. Konkrétně tento panel je napájený z proudového zdroje 600mA a napětí je 56-64V. Samozřejmě tento panel melze připojit na klasický DMX dimmer. Je potřeba jiný proudový zdroj, který se dá stmívat. Třeba fázově, takže se připojí na klasický fázový stmívač, jak jej znáš třeba z Loxone. Cena těchto zdrojů mnohdy přesahuje cenu samotného panelu.
Pár dalších fotek jsem dal sem:
http://www.mojezubarka.cz/rd/fotogalerie/tzb/category/118-led-panely-600mm
To ma poser, moj panel ma tiez pasku 🙂
takze je asi viac ciest - stmievatelny prudovy zdroj k panelu (v mojom pripade 300mA meanwell riadeny 0-10V, cca 600czk), pripadne kuchnut panel a vymenit pasku za 24V (pokial taka existuje) a stmievat led dimmerom v rozvadzaci a zdroj centralny v rozvadzaci.
este bude zabava...
No, preskumal som moj panel. Skutocne, po obvode je namotanych cca 80 cm led pasky zlozenej z 2835 (asi 120ks/m) a ten difuzor skutocne to svetlo dokaze v pohode zlomit o 90st a poslat ho smerom dole. Paska je cisto seriova, tzn. vsetky led su zapojene do serie - a preto vychadza vysledne napatie tak vysoko.
Zlozenie panelu je (zdola hore):
- tenky mliecny plastovy difuzor
- plexisklo s mnozstvom perforacii na lom svetla o 90 st (asi vypalene laserom), po obvode led paska
- odrazovy biely papier (aby odrazil svetlo co sa zalomi hore - smerom dolu)
- vzduchova medzera (par mm)
- horny kryci plech
Prestavbe na 24V k stmievaniu klasickym dimmerom by asi bola mozna, staci zohnat led pasku siroku max. 6-7 mm a nalepit ju po obvode namiesto povodnej. Letmy prieskum ebay zatial nepriniesol vysledok, ale venoval som tomu par minut, tak uvidime.
Druha moznost (overim cez vikend) je odstranit horny odrazivy papier a led pasku nalepit na horny kryci plech. Potom sirka pasky ani pocet led nehra rolu a clovek si vyrobi vykon a svietivost podla potreby z toho co ma prave doma. Dokonca si v pohode vyrobi RGB panel za par susnov. Vyskusam a dam vediet ako to vyzera a ci nebude vidno presvitat tu pasku. Pokial uspejem, este by to chcelo zohnat ten panel bez zdroja, lebo su to za a.) vyhodene prachy a za b.) co budem robit s 20 zdrojmi fakt netusim 😀
Přesně tak. Proto ten proudový zdroj musí držet konstantně těch 300mA aby ty diody neodešly. Horší je to s tím napěťovým rozsahem. Jinak když jsem objednával z číny svítidla, tak jsem napsal číňanovi že zdroj nechci ať dá slevu. No a slevil - jenže tak málo že jsem už příště raději nepsal.
No tak budeš mít v krabici hafo zdrojů. Pak tu krabici několikrát přestěhuješ z místa na místo, až tě nase..e a vyhodíš to 🙂
Ono nebude nazvys len 20 zdrojov ale aj 20 led pasov nie? Tak ich niekam capnes... 🙂
A vyhodis len 17ks 🙂
Ja som mal tiež v pláne prestaviť tieto Led panely na RGB pomocou pásiku, ale skončilo to na tom, že tak úzky pásik (dokonca ani biely) som nikde nenašiel.
S umiestnením LED na horný kryt budeš mať problém pretože ti difúzor nebude schopný rozptýliť svetlo tak aby si nevidel samotné LED čipy. Musel by si mať medzeru medzi difúzorom a zdrojom svetla takže možno nadstaviť zadný kryt o dajme tomu 2-3 cm. Ako? Netuším 🙂
Ano, vyskusane. Jeden panel som kuchol, zhora nalepil pasky a stalo to zaprd. Ak niekto narazi na tie uzke pasky v 24V, dajte vediet. Ja pojdem teda asi cestou nejakeho riaditelneho zdroja (0-10V, dali, dmx, ...)
Taky jsem shanel podobna svetla, ale ty po stranach pasky se me nelibily, prislo mi, ze to sviti nehomogenne, a navic byly designove hnusny, tady ty jak ma nahore kolega z ALI uz vypadaji alespon k svetu. Ja jsem nakonec skoncil u TIWINu, coz je taky asi nejakej cisnkej shit, ale sviti v matici (30x30cm), jednotlive LEDky nejsou viditelne, napajene proudovym zdrojem Meanwell s rizenim 0-10V. mam tri (18W) svetla je az moc na jeden obyvak.
Jsou podobne, jako ty z ALI urcene do industr. podhledu, ale pri trose sikovnosti se nechaji proste vetknout do sadrose s trochou silikonu. Tak
Ahoj kluci, jak jste dopadli s umístěním led pasku 24VDC na led panel? Podařilo se Vám najít led pásek o šířce 6-7mm?
Já jsem našel tento (ohebný, ale malý výkon, 12VDC):
https://eshop.ledsolution.cz/led-pasek-ohebny-6-2-w-m-tepla-bila?tab=description
nebo 8mm:
https://eshop.ledsolution.cz/LED-pasek-SQ3-600-9-6W/m-bez-kryti-tepla-bila?tab=parameters
Máte nějaký typ na stmívatelné bodovky 24VDC. Co např. nemůžu nikde najít jsou bodovky 24VDC v provedení RGBW, teda kromě LOXONE, kde jsou celkem drahé: http://shop.loxone.com/cscz/led-spot-rgbw.html
Vysral som sa na to a kupil na skus stmievatelny zdroj riadeny 0-10V / PWM.
24V nahradu takej pasky aku mam v paneli som nenasiel, v mojom pripade to nie je ani jedna z tych co si linkoval (ale mam 22 cm panel). Tie pasky v paneloch maju ledky dost nahusto a vysokosvietive, v mojom pripade je to 18W na 80 cm, uzke su pod 6 mm. Pokus s nalepenim pasok na vrchny plech nevysiel, svieti to slabo a je vidno jednotlive ledky.
Keby niekoho zaujimalo, tak som kupil Mean Well LPF-16D-54 za ~500 z mousera. Panel mam 18W, takze je to akurat (54 V 300 mA). Stmievanie som zatial skusal len s loxone analog out a nejak *1 to funguje. Vo vysledku teda 1 panel so stmievanim vyjde na nejakych 900 czk, ale kedze to chcem ako "nocne svetla" tak staci po jednom do miestnosti, takze to nebude zas taka rana. V niektorych miestnostiach budu normalne pasky (kuchyna, kupelna, ...), tak tam budu robit nocne svetla oni.
*1 - spolahlivo to funguje len nad 1.6V, na menej zdroj nenastartuje. Ked uz je ale nastartovany, dokaze klesnut na 0.8, kedy uz ale vidiet slabe poblikavanie, pravdepodobne ako sa blizi rozlisovacia schopnost AD prevodnikov.
Mam este v plane vyskusat 0-10V PWM riadenie (zdroj vie napatie, pwm a odpor), lebo pri tych 1.6V ten panel na moj vkus svieti este dost silno a bojim sa ze bude potom v dome oslepovat, ked pojdem v noci chcat. Uvidim ako sa k tomu dostanem, planujem teraz kabelaz a nemam na to cas. Kazdopadne k panelom budem tahat 220 a utp, takze to vo vysledku zapojim bud tak alebo nejak inak.
#zdenda
Ak chces skus Aliexpres, cakacia doba je dost ale aj cenovy rozdiel je podstatny.
Len tak na rycho som nasiel RGB led na 24v
Teraz neviem komu je to odpoved. Led pasok z ciny mam plnu rit, dodacia lehota cca 2-3 tyzdne, ale vsetky tieto pasky su extremne siroke a s mizernou svietivostou - do panelu ich nedas a aj keby, bude to svietit mizerme.