Forum
Myslím si, že v sérii budeš potřebovat tak velké napětí, že k tomu neseženeš driver. Vím,že píšeš o proudovém zdroji, ale je potřeba řešit i napětí.
Moje panely 20x20cm idu na 60V, neviem ako su na tom tie velke panely, ale asi to bude viac, takze suhlas s PetrP, podla mna bez sance.
@jimmy záleží na typu světla, resp. výkonu, spojit např. 6x12W panelů problém není, drivery na to jsou.
To ano, ale spajat sa bude asi paralelne nie? (a tym padom hrozi prepalenie panelov pokial sa niektory z nich omylom odpoji)
Nikoliv, proudová světla se spojují sériově, paralelně se spojují napěťová.
@jimmy záleží na typu světla, resp. výkonu, spojit např. 6x12W panelů problém není, drivery na to jsou.
záleží na jaký proud máš ty světla dimenzované. jestli je u těch tvých 12W proudový driver 500mA, tak to vychází na 24V, pokud to je na 350mA, tak 34V. Když jich dáš 6 v sérii, potřebujieš driver 500mA s napětím min 144V resp. 350mA/204V
@jimmy u většiny driverů je udána délka max.5m, s ohledem na proudy bych se úbytku napětí (rozdílného svícení panelů) neobával, ale byl bych hodně opatrný, aby nedošlo k jakémukoliv neplánovanému doteku na to DC napětí
Tak jsem byl okouknout ta svítidla resp. jejich origo zdroje.
U svítidel 30x30 je CC zdroj 300 mA, což při 24 W dává úbytek 80 V. Potřeboval bych jich ideálně 6 za sebou, což je zdroj dávající 480 V DC a alespoň 180 W s jistou rezervou. To je čirý nesmysl. Kdyby se alespoň na e-shopech psalo, na jaký proud ta svítidla jsou. Člověk se to ale nedozví, dokud to nekoupí. Kdyby byly na proud 1,4 A, už bychom byli někde jinde a byla by třeba i šance na to sehnat zdroj.
U svítidel 60x60 je CC zdroj 1200 mA, což při 42 W dává úbytek 35V. Tyhle budu mít za sebou jen max 2, tedy zdroj by měl dávat 70 V a 100 W. To není tak nereálné.
Bohužel ty proudy 300 a 1200 mA jsou, jak jsem zjistil, dost exotické. Běžné DALI zdroje se totiž dělají s úrovněmi 350, 1050 a 1400 mA. Takže takto mám smůlu podruhé. Vypadá to tedy, že budu muset koupit dražší CV panely.
Helvar vyrábí drivery, kde se proud nastavuje osazením odpovídajícího odporu.
6 panelů za sebou o takovém výkonu už je trochu problém, ale 3+3 bude v pohodě
Ten zmiňovaný bohužel nemá DALI. Helvar zdroje s DALI jsem taky nějaké našel. Některé varianty mají přepínání pomocí DIP switchů, nicméně nevím moc, kde bych je objednal nebo alespoň viděl ceny. V ČR jsem našel pouze firmu DNA od Prahy.