X
Forum

Forum

SOLAX X3-HYBRID-10....

Notifications
Clear all

SOLAX X3-HYBRID-10.0-M G4

219 Posts
37 Users
15 Reactions
47.2 K Views
(@tissot)
Eminent Member

Jinak rok zápisu po 5 sec dělá cca 6 mil. zápisů 🙂 Tak jsem to značně překročil teda 😀

ReplyQuote
(@koty007)
Estimable Member

@tissot Kvůli čemu budete volat do GBC? Řešil jsem s nimi to ovládání a oni to moc neznají, nemyslím to vůči nim zle, není to běžné, ale naopak jsem jim ukazoval co se s tím dá udělat.

ReplyQuote
(@tissot)
Eminent Member

No panu Bílkovi jsem posílal ten nový protokol a nevěděl o něm a má mi dát informaci, jak to tedy řídit, když nepoužívám jejich baterie ... měl to prověřit.

ReplyQuote
(@koty007)
Estimable Member

@tissot Novým protokolem myslíte seznam adres?

ReplyQuote
(@stanislav-staud)
Eminent Member

Posted by: @tissot

@stanislav-staud  od něj mi právě přišel email upozorňující na tento problém, nicméně neměli o tom ani potuchy do minulého měsíce. Pokud to měl otevřené, tak je to jasné, v pondělí mu volám. S tím řízením výkonu 0x0086 je to dobrý typ, zkusím to.

Ta eeprom se na FB řešila možná už před půl rokem. Spekulovalo se, že je tam SRAM, FRAM a kdo ví co a pak se zjistilo, že EEPROM.

Nechci tvrdit, že "to měl otevřené", ale tak nějak jsem to pochopil, když padl závěr "je tam EEPROM, nezapisujte moc často!".

To řízení výkonu přes 0x0086 a 0x007e mi právě nefunguje resp. chová se to naprosto náhodně. 

ReplyQuote
(@koty007)
Estimable Member

@stanislav-staud Je tam určitě EEPROM, Solax uvádí životnosti 1mio zápisů, ale jasný, vydržet to může více, ale proč to dělat, když to není nutné a hlavně ty běžné adresy neprobudí střídač z IDLE, to je druhý důvod proč.

Těch adres co je potřeba zapsat je více, ale pak mám více možností jak nabíjet / vybíjet.

Snímek obrazovky 2024 01 05 v 21.49.01

ReplyQuote
(@stanislav-staud)
Eminent Member

@koty007 já zapisuji:

0x7c

0x7d

0x7e

0x86

ReplyQuote
(@koty007)
Estimable Member

@stanislav-staud ty jsou dobré, ale možností je více

ReplyQuote
(@stanislav-staud)
Eminent Member

@koty007 asi jsou ale funguje to náhodně

Pokud ti to funguje, pak je otázka jestli je možné se domluvit...

ReplyQuote
(@koty007)
Estimable Member

@stanislav-staud náhodně určitě ne, má to svojí logiku. ohledně domluvy jsem to zde psal, pár příspěvků zpět

ReplyQuote
(@stanislav-staud)
Eminent Member

@koty007 tak něco dělám blbě. Pošlu 0x7e  = 0  a baterie se nabijí ze sítě 🙁

Posílám SZ.

ReplyQuote
(@tissot)
Eminent Member

@koty007 ano

ReplyQuote
(@johny_mnemonic)
Trusted Member

Mě asi nějak uniká co se tu vlastně řeší 🤔 

O tom, že je ve střídači EEPROM paměť a změny konfigurace se do ní zapisují se snad ví od té doby co ten střídač je na trhu, ne? Ono co by tam taky jiného bylo, aby to přežilo náhlý výpadek proudu, apod.? Stačí se podívat téměř na jakýkoliv SoC nebo IoT, atd. a najdete tam EEPROM.

A přesně jak se tu píše, běžné EEPROM mají garantovaných 100k zápisů a v běžném provozu vydrží s trochou štěstí max. 300k zápisů.

Pořád mi ale vrtá hlavou, proč by měl někdo potřebu do toho střídače nějak často zapisovat (natož pak každých 5s 😲). Vždyť on se krásně řídí sám, jen mu stačí říct co po něm člověk chce aby dělal.

Nějak mě nenapadá situace, kdy by ten střídač nedělal sám přesně to co potřebuju, abych měl potřebu mu sahat pod ruce a říkat co má dělat 🤔 Zatím ale nemám Spot tarif, tak třeba brzo záhy narazím na situace, kdy se bude nějaká větší kontrola hodit.

To co jsem sem vkládal je popis jak (pomocí HA integrace, ne přímo přes Modbus) používat RemoteControl, což je pokud vím jediný způsob jak v podstatě převzít kontrolu nad tím co střídač dělá a řídit ho sám, navíc bez zápisů do EEPROM.

Jestli správně chápu, tak @koty007 přesně tohle používá, jen to dělá napřímo zápisy do správných registrů.

Já tomu rozumím tak, že se nastaví jaký režim RemoteControl chce člověk použít, nastaví mu parametry (primárně ActivePower) a řekne střídači jak dlouho má jet v tomto nastaveném režimu. To je v základu všechno.

Zatím jsem to nepotřeboval, vystačím si s režimy, které umí střídač a s nastavováním cílového SOC maximálně párkrát denně. Typicky jen jednou denně upravím SOC podle toho jaká je předpověď výroby a teď v zimě jednou týdně nechám nabít baterku na 100%, páč LFP to prý dělá dobře.

ReplyQuote
(@koty007)
Estimable Member

Souhlas s @ johny_mnemonic, také nevidím důvod proč tam tlouct něco přes MB každých 5 sec. Ještě než jsem dal dohomady ty nové, posílal jsem tam maximálně manual mode a force charge tak jednou denně, ale měl jsem prostě problém s tím, že to nešlo zapsat v IDLE.

90% zajímavých spotových cen je právě v noci, takže to probuzení je celkem zásadní fce. To co dělá HA je to stejné co jsou ty modbus adresy, které já mám v Loxone. Je tam těch možností více, nabíjení daným výkonem, nabíjení na dané SOC, nabíjení na určitou kapacitu kWh v baterii a to vše je jak pro nabíjení, tak pro vybíjení.

ReplyQuote
(@stanislav-staud)
Eminent Member

@koty007 @tissot loxonem řídí nabíjení místo BMSky, proto tam zapisuje tak často. U origo baterií nic takového není potřeba. 

Koty007 reacted
ReplyQuote
Page 11 / 15
Share: