Forum
ano
Jak je to teda s tymi mqtt? Moze byt 16 subscribov na 1 broker a pocet brokerov je neobmedzeny?
A vie to wildcard subscribe a nasledne sa da dostat k menu topicu?
typicky some/device/+/value a ziskat hodnotu toho +?
Ve wildcard jsem viděl šanci, ale topic jsem nikde nevyčetl. Vrací to jen jsony topiců, které vyhovují masce.
JSON se pak musí parsovat, konkrétní hodnotu se mi taky vyčíst nepovedlo.
prosim vas kluci, umi tu nekdo zapisovat do loxone napr teplotu primo z NodeRed abych se vyhnul UDP?
jde to pres nodered-contrib-loxone a node WebServices? musim nekde najit ID toho virtualniho vstupu a nasledne do nej poslat hodnotu s teplotou??? nebo to cele chapu spatne?
predelavam to cele na MQTT (loxone client asi zatim kaslu), ale kdyz uz to delam rad bych se vyhnul UDP, nez ze by nefungovalo, ale todle mi prijde mnohem elegantnejsi.
DIKY!
tak prosimvas nic 🙂 uzivatele nemel prava na ten virtualni vstup... po pridani normalne funguje control-IN. coz je teda SUPER!
nicmene, je otazka jestli to pouzit takto (velkej nodered), nebo zapisovat primo pres web sockets a mit to v jedne funkcni a rovnou vybirat loxone objekty ve funkci podle topicu z MQTT - toto by zajistlo komplet funkcionaliu s jednou funkci v nodered, ktera by teda nebyla uplne kratka, ale zas pridani noveho senzoru vcelku easy.
kdyz se to udela control-in tak musim mit kazdej vstup v loxonu namapovanej v nodered, bohuzel control-in nema parametr nazvu kam zapisuje, tim by se to desive zjednodusilo 🙂 ale tak asi nemuzu chtit vsechno
a jeste je teda otazka jeslti loxone vytezuje vic prijem UDP nebo ovladani pres websocket a nodered contrib??? mate na to nekdo nazor?
Ja som teraz nedavno zacal programovat mqtt bridge medzi loxone a homeasisstant. Mam to ako proof-of-concept cez mqtt a node-lox-mqtt-gateway, ktory som si ohol k svojim potrebam. Ta funguje len pre loxconfig<12. Pre loxconfig>12 mam zase druhy projekt postaveny nad python libou pre loxone websocket, tam som ale vyvoj pozastavil, pretoze realne pouzivam loxone v9 ci kolko.
To je ale offtipic. Ja som Tym chcel povedat, ze cez websocket api, ktore povodne sluzi len pre vizualizaciu, ide ovladat vlastne vsetko co clovek potrebuje, pokial je to na vizualizacii daneho usera ktory sa k tomu pripaja. Niektore veci su tam samozrejme trochu krkolomne, napr. analog in ide spravit jednoduchsie cez udp vstup (proste clovek pusti udp monitor a spravi si vstup na to co potrebuje), nez cez ui (vytvori si nejaky virtualny slider, ktorym potom nejaky automat supe zprava dolava). Niektore veci ako vypinace/tlacitka/svetla ale slo preintegrovat relativne lahko.
Zachytil som nejake ich nove API v poslednych verziach loxconfig, dost sa to podoba semanticky na ten websocket, ale na niecom som sa tam pri studovani dokumentacie zasekol s tym, ze tadial cesta nevedie.
@dusanmsk cus, jojo je to tak... ja jsem predelal komplet vse na MQTT uz. jede mi to vse v dockeru - mosquiito, z2m, nodered. mam namapovany na NFS share a druhy docker v hyper-v, kterej saha na ten samej NFS takze je to takova pseudo high availability...
nicmene zpet k mqtt, jsem doslova blownaway jak je zigbee2mqtt daleko oproti te sracce deconz/phoscon to je uplne joke protitomudle 🙂
co se nodered tyce, tak jedu vse mqqt-client -> (vlastni funkce) -> UDP nebo websocked skrz loxone contrin nodered.
funguje to naprosto bezvadne. napriklad teplota/humi zapisovat skrz websocket je vyrazne snazsi nez udp. door senzor naopak.
nicmene i tak, strasne se to zjednodussilo, mam pouze 1 funkci ktera predava celej topic do loxonu, takze resim pouze nazev zigbee zarizeni a vse ostatni uz je parsnute do loxonu a funguje to naprosto skvele...
Ja ted koupil na Aliku zigbee branu zalozenou na ESP32 a flashnul tam posledni verzi Tasmoty a ta zigbee2tasmota je uplne jinde nez zigbee2mqtt.
Mam tu teda ted jen zigbee RGB svetlo, venoval sem tomu par minut uz to umim vypnout zapnout stmivat nastavit rucne barvu, ale zigbee neumi RGB umi HUE/SAT tak musim vymyslet jak to prevadet asi nejaky PicoC kod.
Kdyby to nekdo chtel zkusit tak:
brana od zlutaka rovnou s tasmotou je to verze 1.4
https://vi.aliexpress.com/item/1005005533104755.html
a tasmota firmware sem vzal od
@cijoml uplne jinde vcem? Že neumí rgb které z2m detekuje v 5ti formatech?
Uplne jinde porovnavas na 1 rgb pásku kterej umis vypnout a zapnout? Lol, to jako seriously? 🙂
Z2m nemá chybu, detekce vseho (zatím tam mám cca 40 zarizeni) 100%, skvela knowledge base, OTA, permit join na specific device, super logovani, jede to v dockeru, z2m je controller agnostic...
Flashovani esp32 zní jak -10 let když jsme stim začínali na WEMOSU 🙂
To už fakt ne. Už jsme dal. Mnohem dal...
Nekomu Holt stačí na "porovnani//uplne nekde jinde" jedno na pul ovladatelne svetlo
@elpaso tak hlavni vyhodu spatruju v tom ze nepotrebuju s zigbee2tasmota mqtt broakera a vsechno muzu ovladat pres http/udp. Nechci past dalsi integraci.
Mas pravdu napul funkcni svetlo jasny za par minut hrani si s necim co zkousim poprvy za mne dobry vysledek.
@cijoml taky jsem to videl jako vyhodu... ale bylo to milne. rozhodne ma smysl videt do tech komponent a mit moznost se podivat kde je chyba. nejvice prace je s nodered a toho se stejne nezbavit... Z2M a mosqiutto je neco co proste jede a hotovo. mqtt brokera potrebujes vzdy jen ho mas integrovaneho uvnitr, coz te az se neco podela bude mrzet 🙂
ver me mel jsem deconz/conbee/allinone phoscon 7 let... nez se to zacalo srat a dohromady to uz dat neslo. smutnej pribeh. zniceho nic
Ja som tiež na veľkú chválu tu na fóre objednal tasmota zigbee bránu a nebol som z toho až tak nadšený. Mám doposiaľ zigbee2mqtt na rpi s prevodom správ v node-red a moja vidina bola, že sa tú bránu dám vedľa Miniservra do skrine a budem strieľať UDP správy priamo na miniserver bez brokera a prevodníku.
Skúšal som s najjednoduchším aquara tlačítkom čo mám na stole a za prvé formát rozpoznanej akcie bol oveľa neprehľadnejší v porovnaní s z2m a zadruhé citeľnejšie oneskorené odoslanie UDP.
Nechcem to príliš kritizovať, len som chcel vniesť trochu rovnováhy aby niekto nenadobudol presvedženie, že tasmota je to ideálne a jediné správne riešenie. Pre niekoho kto chce len čítať hodnoty senzorov tak áno. Ale pre niekoho kto používa aj tlačítka a chce akú takú odozvu tak z2m môže byť stále lepšie.
@tomas_iw no to snad nemuze nikoho ani napadnout, ne? 🙂 tasmota jako ok, ale na vetsi system, ktery chce mit clovek skutecne pod kontrolou je to priliz uzavrene a nemodularni...