X
Forum

Forum

Žaluzie se nezavřou...

Notifications
Clear all

Žaluzie se nezavřou úplně

12 Posts
6 Users
4 Reactions
443 Views
Michal Bajer
(@michal-bajer)
Estimable Member
Topic starter  

Ahoj,

Chtěl bych se zeptat nebo poradit, proč se tento problém objevuje.

Zkusím to popsat:
Po aktualizaci systému LOXONE se žaluzie začaly chovat divně. Při západu slunce proběhne impuls na zavření žaluzií, ale někdy se žaluzie zavřou úplně a jindy ne (viz foto). Zůstane mezera mezi lamelami, takže je vidět ven. Před aktualizací tento problém nenastal.

Mám podezření, že to způsobuje funkce „Automatika dle polohy Slunce,“ ale nejsem si jistý, jestli je to skutečně tím.

Mohl by mi prosím někdo poradit, zda mám něco špatně nastaveno, nebo jestli jde o chybu systému LOXONE? Předem děkuji za každou radu.

P. S. Dělá to ne u všech žaluzií.

Pohon: Somfy J 406 WT 

Screenshot 20241219 162318 Loxone
Screenshot 20241219 162238 Loxone
20241219 163901
20241219 163914
20241219 164136
20241219 164044
Snímek obrazovky 2024 12 19 175900
Snímek obrazovky 2024 12 19 180902

blaf
(@blaf)
Honorable Member

Automatika za to nemůže. Děje se mi to od minulé aktualizace a automatiku nepoužívám. Loxone si myslí, že jsou žaluzie v jiné poloze než ve skutečnosti jsou a sepne jen na dobu, která je podle něho potřeba na úplné zatažení. Jenže jelikož je skutečný stav jinak, tak to nestačí.

Bohužel zatím nevím kde je problém. :/ Ale štve mě to moc. Do minule aktualizace to bylo úplně v pohodě. 

ReplyQuote
Jano
 Jano
(@jano)
Trusted Member

Skús skontrolovať ako máš nastavené časy pri zaluziach. Mne to robievalo v minulosti. Potom som so stopkami prekontrolovali všetky žalúzie. Nejakú tú sekundu poupravoval a bolo to lepšie. Možno to pomôže.. 

ReplyQuote
Michal Bajer
(@michal-bajer)
Estimable Member
Topic starter  

Tak jsem něco našel na německém fóru, odkaz přikládám zde.

mikrotom reacted
ReplyQuote
(@mikrotom)
Trusted Member

Mám ten samý problém. Jdu si pohrát s tím novým parametrem Rdd…

kumpa reacted
ReplyQuote
(@mikrotom)
Trusted Member

@michal-bajer díky - zaškrtnutí parametru Rdd (Reference Drive Down) to řeší a žaluzie se opět dovírají komplet. Z popisu parametru je funkce zřejmá:

Když je zapnuto, každý příkaz k zavření spustí úplné spuštění stínění, což zaručuje, že stínicí prvky se pohybují po celou nastavenou dobu zavírání. I když jsou stínicí prvky již zavřené, blok znovu aktivuje výstupy, aby zajistil, že stínicí prvky jsou v souladu s jejich hardwarově definovanou koncovou pozicí. Blok Automatické stínění nedefinuje spodní limit – ten je určen nastavením vašich žaluzií.

blaf and kumpa reacted
ReplyQuote
(@stanleyk)
Eminent Member

akurat zapajam zaluzie, tak som vela o tom cital.. vseobecna zhoda uzivatelov/programatorov loxone je, ze loxone ma nulovu hodnotu po vytiahnuti zaluzii. tia vytahuje vzdy plnym casom vytahovania bez ohladu na aktualnu polohu. tym sa znuluje a vsetko co sa deje az do dalsieho plneho vytiahnutia zaluzii je pocitane casmi ktore mate nastavene v configu (spustenie dolu, pootocenie, zatienenie, povytiahnutie, opatovne spustenie....). a teda pokial nevytahujete casto zaluzie prikazom uplne hore, tak sa odchylka v casoch posuvu zratava a casom moze vzniknut az viditelny posun v ovladani, co moze sposobit aj nedovretie zaluzii ked ich date zavriet.

Nevravim ze tento problem nemoze byt sposobeny aj niecim inym, no tieto odchylky som umna spozoroval. Skuste teda uplne vytiahnut ci sa nieco zmeni.

ReplyQuote
 blaf
(@blaf)
Honorable Member

@stanleyk ano, uplne vytazeni pomuze, ale to clovek asi nechce delat. Reseni je o prispevek vyse - zaškrtnutí parametru Rdd (Reference Drive Down)

ReplyQuote
(@mikrotom)
Trusted Member

@stanleyk co popisujete se děje u obyčejných nejlevnějších žaluziových pohonů, které skrze Loxone magicky "ochytříte". A samozřejmě to má své limity. Chcete-li nekompromisní funkcionalitu, vždy můžete pořídit chytřejší a dražší motory s logikou (Geiger, Internorm, atd.), kterým pak Loxone může dávat exaktní pokyny, vč. úhlu lamel, procent otevření atd.

ReplyQuote
Michal Bajer
(@michal-bajer)
Estimable Member
Topic starter  

Tak dávám aspoň vědět, že žaluzie opět fungují, jak mají. 😀 

ReplyQuote
(@mikrotom)
Trusted Member

Jen tak mimochodem, když už jsme u těch žaluzií - řešíte nějak jejich výchozí polohu? Máme v domě různě orientované a různě využívané místnosti, přičemž jsme v každé zvyklí na jakousi standardní "výchozí" polohu. Na některých oknech jsou lamely trvale vodorovně. Před francouzskými otvírkami jsou trvale vyjeté nahoru. Pár oken je trvale zacloněných. Atp. Sluneční automatiku nepoužívám. No a když je všechny sjedu dolů (zaclonění, mytí žaluzií) nebo vyjedu nahoru (vítr atp.), rád bych potom na jeden pokyn všechny dostal do výchozí polohy. Žaluziový blok Loxone má sice tuny parametrů, ale tenhle jediný tam jako na potvoru chybí.

ReplyQuote
(@kubrt_cz)
Estimable Member

@mikrotom Pokud - jak jsem pochopil - máš např. Geiger jako já, jde to poměrně snadno pomocí bloku "Scéna". Používám v příkladu níže pro nastavení žaluzie před portálem, když chci jít ven. Nic ti nebrání nastavit si pro každou žaluzii jinou scénu a pak jedním impulsem nastavit všechny do tvého defaultu.

image

image

ReplyQuote
Share: