Forum
@cijoml mám toto, predpokladám, že je to ESP32
Mne sa idea tasmoty na Zigbee páči, PCL ktoré je naflashované aby robilo jednu vec je fajn. Neodíde žiadna karta, nie je žiadna dependencia (ako v prípade mqtt na brokera a prekladanie na UDP).
V mojom setup-e je Rpi so Zigbee2Mqtt a Zigbee donglom, na NAS v docker musí bežať Nodered a Mosquitto (áno mohlo by byť na rovnakom ale vykonnejšom Rpi) a celé to spotrebuje viac energie a je náchylnejšie na to, že odíde SD karta, disk alebo vypadne prúd na dlhšie čo utiahne UPS.
Idea jednoúčelovej krabičky ktorá by komunikovala s Loxone (UDP alebo niečim iným) s PCL sa mi páči, len to asi chce lepší SW alebo HW.
@tomas_iw ja tasmotu pouzivam uz asi 5 let funguje mi to skvele ale doted sem to pouzival jen na RGB zarovky a zasuvky. Se zigbee nemam zadnou zkusenost ani sem neplanoval to pouzivat ale tatka koupil ten set brany a svetla v lidlu. Branu sem uspesne oducil cloud ale pak sem nevedel jak dal s loxone. Tak sem zkusil tu branu zalozenou na ESP32 kde beha tasmota kterou znam a mam jedno svetlo se kterym sem si hral pet minut. Na nic jinyho tasmotu zatim nepouzivam, ale jestli tam citis zpozdeni, koukni jak se v tasmote konfigurujou Device groups na svetla a vypinace treba. To resi tvuj problem se zpozdenim.
@tomas_iw jeste se na ruznych forech resilo jaky fw pouzit. Zkus tam do ty krabicky nahrat fw co jsem sem linkoval. Je v tom zigbee firmware vyrazne novejsi nez ma tasmota na svych strankach. Muze to pomoct ale nevim cim se lisi od starsich verzich popravde nebyla chut ani cas to resit.
Ja tedy jsem s tasmotou spokojeny, mam quido jako input z mechanickych tlacitek do MS, a z MS ovladam svetla pres tasmotu a nejsem schopen zaznamenat zpozdeni. vyjimecne se zpozdi zapnuti/vypnuti, netusim, kde to zpozdeni vznika.
K tematu mqtt clienta v loxone se teprv musim dovzdelat, co s tim jde a nejde delat, jsem stale noob. Rad bych se dopracoval k tomu, abych mohl zrusit Home assistant, kde mam integraci z2m, ve ktere jdou dobre menit parametry (citlivost, detection range, ... ) presence sensoru, coz pres tasmotu neumim.
@vita_k no jestli jedes HA kvuli Z2M tak zpozdeni muze byt kdekoli... HA je naprosto zbytecna a komplikovana soucast tveho setupu.
1. Z2M container
2. mosquitto container
3. nodered container(tuto cast mozna casem (vsichni) nahradime MQTT clientem primo v loxonu az zrusej 2m interval a 16 "zarizeni"
je to nastaveni na 30m=60m podle toho jak moc jsi zdatnej, ale ve finale je to skutecne easy... pokud jedes na RPI tak nainstaluj DOCKER, PORTAINER (ten usnadni praci je to GUI pro docker bezici v dockeru) namapuj si NFS share nekde z NASka a vsechny 3 dockery a jejich storage mapping presmeruj na \mnt\share_na_nasu a ani
jede mi to zruba mesic (prechazel jsem ze sracky jmenem Conbee/Phoson/Deconz) a je to naprosto skveli.
jedine co nevim je, jestli docker kde pouzivam macvlan driver a tedy kazdy container ma IP z me site bez NATovani je switchovano primo v ramci docker nebo to jede do switche a zpet a toto se deje 3x 🙂 Z2M-> switch -> Mosquito -> Switch -> NodeRed -> switch -> Loxone... tak jako tak je to instantni
overall MQTT client v loxonu mi prijde OK, treba na monitorovani automatic loxone backup, skrz loxonebackup container, ktery ma monitoring statusu backupu v MQTT 1x za den :))
kuba
tech 16 zarizeni se da vyresit, ze pridelis druhou ip adresu
@elpaso Ovladani zigbee svetel mam pres tasmotu dle mistniho navodu (link), coz funguje fakt pekne, ja zatim vic nepotrebuji nez zapnout a vypnout... Pro nekoho malo :-D.
Na HA mam jen kameru a pritomnostni senzor (Tuya v podstate). Pritomnostni senzor nevim jak pres tasmotu nakonfigurovat. Jmenovite jde o tyto parametry:
# dpID Function Datatype Additional Comments # 1 Presence state Enum 0 = none, 1 = presence (status) # 2 Sensitivity Integer Value range 0 .. 9 # 3 Near Detection Integer Value Range: 0 .. 1000, 1 = 0.01m # 4 Far Detection Integer Value Range: 0 .. 1000, 1 = 0.01m # 6 Self Check Result Enum 0 = checking, 1 = check_success, 2 = check_failure, 3 = others, 4 = comm_fault, 5 = radar_fault # 9 Target Distance Integer Value Range: 0 .. 1000, 1 = 1cm # 65 Detection Delay Integer Value Range: 0 .. 100, 1 = 0.10s # 66 Fading Time Integer Value Range: 0 .. 15000, 1 = 0.10s # 67 Unknown String Value is empty and cannot be changed # 68 Light intensity Integer Value Range: 0 - 2000 in lx # 106 Reset button Bool Reset button changes states between 0 and 1
Tyto jdou na HA pres Z2M integraci nastavovat uplne bez problemu. Je mozne ze to jde i pres tasmotu, chce to tomu venovat vic casu..
Edit: HA ma RPI 3b, je tak, ze sotva jede. je to o nicem, mam to jen jako testovaci setup na stole, abych mel zabavu :).
Zigbee tasmotu som nevidel tak nechcem komentovat, ale ako jednu z vyhod u zigbee2mqtt vidim v tom jeho integrovanom dashboarde. Ked clovek nevie co s novym zariadenim, otvori dashboard a hned vidi - aha, reportuje to teplotu v takom a takom fielde, ma to take a onake tlacitko/vypinac/colorpicker ... To zdaleka prevazi vyhodu "mat len 1 dedikovanu krabicku a nemusiet pustat docker (compose)". A z vlastnej skusenosti mam pocit, ze potom sa clovek boji na tu krabicku sahnut a tak tam hnije roky a roky az nakoniec raz chcipne a je problem. Zato docker kontajnery bezia a bezia, zalohuju sa, ano, obcas sa nieco rozosere upgradom, tak obnovim zalohu. Ano - chce to pri vybere HW kde ten docker bezi mysliet na hromadu veci (napriklad to nepustat na rpi z sdkarty, ale ssd, zalohovat to atd...), ale celkovy prinos, interaktivita a celkovy pocit z udrzovania to pri zivote je lepsi. Moze to byt ale tym, ze som programator/sysadmin/hracicka, na druhu stranu na jedno rpi4 kde mi bezi zigbee v dockeri som nesahal urcite 3-4 roky, pretoze ked som teraz chcel urobit upgrade, tak som sa trosku zapotil 😀
@dusanmsk 100% souhlas... jako az bude update z2m image tk uvidim jak se budu bat :))