X
Forum

Forum

Nový Loxone config ...

Notifications
Clear all

Nový Loxone config 15.3 a MQTT-Client

39 Posts
8 Users
3 Reactions
2,216 Views
Dáda
(@vary)
...
Topic starter  

Loxone s velkou slávou představil nový config, kde mezi novinkama je i MQTT client

https://updatefiles.loxone.com/LoxConfig/LoxoneConfigSetup_15031202.zip

Viz oficiální popisek:

🎄 Vánoce přišly dříve díky updatu Configu & App na verzi 15.3! 🎁
Čerstvá verze softwaru přináší skvělé funkce a nové integrace, díky nimž budou vaše projekty chytřejší, bezpečnější a efektivnější. ✨
🌟 Nejdůležitější novinky:
🌩️ Exosphere: Vytváření a správa databází
🍯 Integrace Honeywell Security pro certifikovaná řešení zabezpečení
3️⃣ Režim Broadcast pro DALI Extension
4️⃣ Miniserver jako MQTT-Client
5️⃣ Automatické doručování zpráv z loggerů
6️⃣ Na jaro: Integrace Gardena pro automatizovanou péči o zahradu
7️⃣ Vylepšená bezpečnost, stabilita a výkon

Více na blogu:

https://www.loxone.com/cscz/blog/novinky-loxone-config-app-15-3/?#mqtt

Má to 2 vteřinové omezení.

Hodnota subscription je vyhodnocována nejvýše jednou za 2 sekundy. Pokud dojde ke změně hodnoty v intervalu kratším než 2 sekundy od předchozí změny, nová změna bude uložena do mezipaměti. Po uplynutí 2sekundového intervalu bude zpracována nejnovější změna. Tento přístup pomáhá snížit zatížení Miniserveru, zejména když jsou v krátkém časovém období odeslány na topic více změn.

image
This topic was modified 2 months ago 6 times by Dáda

Jakub reacted
(@gorgar91)
Eminent Member

Este jedno obmedzenie to ma .. gen2 only .. takze ziadna slava to neni 🙁 ale tie dve sekundy sa celkom cudujem, ked sa dusovali ze gen2 ma vykonu na rozdavanie ... a uz znizuju zatazenie 🙂 🙂 🙂

ReplyQuote
Dáda
(@vary)
...
Topic starter  

a pak tam je 16 tech vláken. Ono je to samozřejmě proto, aby si neparazitovali svůj hw. To že je to MS2 only je pochopitelné ... Řešit to na +- 17 let starým HW je prostě nesmysl. Za mě nejlepší řešení MS1 prodat a koupit MS2 .. už jen to morální zastarání, ikdyž funguje to tolik let a pořád na to vychází nějaké aktualizace. ... to se jim zase nemůže upřít

This post was modified 2 months ago by Dáda

ReplyQuote
msk
 msk
(@dusanmsk)
Member

Zrovna som do virtualky stiahol novy loxone config, pretoze na zaloznom miniserveri co sa mi valal roky bez vyuzita v skrini chcem ladit integraciu s homeassistant a cumim ako pero z gauca na to mqtt.

Akurat ho teda nevyskusam zjavne, kedze gen2. Inak tie 2 sek budu politicke obmedzenie, mqtt je nenarocny protokol a v porovnani so spracovavanim udp paketov tam je relativne maly overhead.

ReplyQuote
elpaso
(@elpaso)
Prominent Member

cus borci,

resim to same v jinem vlakne, takze supkydupky sem...

uz me sere Conbee<>Deconz<>Phoscon<>NodeRed<>UDP<>Loxone... zacalo se to srat, takze cas odejit.

MQTT je asi zatim to nejrozumesi co je na matter/1Home/atd je jeste cas.

Objednal jsem vcera toto SMLight SLZB-06, dle recenzi a clanku je to topka... bohuzel az pozdeji vecer jsem se docetl o 2s omezeni a 16ti "inputs" a 16ti "outputs" na strane loxonu. imho to snad casem zvetsej jako u modbusu (za 5 let? 🙂

anyway

1. chapu spravne, ze pokud mi bude MQQT na loxonu stacit, uz nebudu potrbeova tnic jineho a loxone se jako MQTT client proti MQTT brokerovi na tom SLZB-06?

2. pokud 1ka nepujde (2s delay me bude srat, omezeni zarizeni na 16...) tak musim mezi SLZB06 a loxone hodit jeste MQTT Client treba na Nodered, tento MQTT client se subscribne na SLZB06 a do loxonu posle bud skrz UDP nebo websock a NodeRed loxone integraci??

dekuji

mockrat!

Kuba

ReplyQuote
msk
 msk
(@dusanmsk)
Member

Precital som si tu strucnu dokumentaciu a podla mna to bude k hovnu. Obmedzenie na 16 topicov je vysmech, takze zostanem asi pekne pri starej verzii a node-lox-mqtt-gateway. Keby neboli kkti a nedali tam ten limit, otvorili by si tym cestu k integracii zigbee a mohli sa stat atraktivnejsi pre vacsiu skupinu zakaznikov.

ReplyQuote
(@gorgar91)
Eminent Member

mam SLZB-06 POE uz cca dva roky, bez jedineho problemu ... pred tym som tiez bojoval s roznymi zigbee routrami .. toto proste funguje .. zaklopem si 🙂

1) neviem ako nova verzia slzb ale moj nema funkciu brokera, takze stale potrebujem medziclanok .. slzb je len router co prijma zigbee a posiela na brokera .. brokera mam na dockeri v raspi ... a tato nova vec od loxonu by ma zbavila Nodered ktory mi bezi tiez na dockeri a posiela UDP na loxone .. takze zbavil by som sa nodered .. ale tiez by som asi narazil na limit 16 🙂 2s by ma az tak nebolelo .. nemam tam nic take co ma refresh 1s a prva zmena je okamzite .. az dalsie su s odstupom 2s ak to spravne chapem ...

Takze momentalne ano bod2 je aj moj setup a asi aj tvoj ak ta nova verzia slzb nedokaze daco viac ..

A kedze loxone to dal len na gen2, tak to aj tak ostane aspon u mna .. gen2 kupim az ked gen1 umrie alebo nieco zasadne tam daju .. mozno pride do vtedy gen3, gen 1 u mna bezi uz 10 rokov k spokojnosti a zatial ide 🙂 snad este potiahne dokedy vydaju gen3 ...  alebo konkurencia pride s niecim podobne uzivatelsky prijemnym ...

ReplyQuote
elpaso
(@elpaso)
Prominent Member

@gorgar91 no brokera se nezbavis, ja myslel ze broker je v ramci toho SLZB... loxone ma jen MQTT clienta 🙁

ReplyQuote
(@gorgar91)
Eminent Member

@elpaso jo , tak ako som vravel , toto by ma zbavilo node-red , hold nabuduce 🙂 i ked pri tom ako loxone obmedzuje vsetko .. asi nabuduce nebude 🙂

ReplyQuote
Dáda
(@vary)
...
Topic starter  

tech MQTT se da pridat vice ... jak to pak funguje nevim, ted si stim hraju

image

Oni samozrejme nechteji ,aby to otevreli zigbee takto snadno.

Otevrit to pro vetsi skupinu zakazniku.... to jsou presne ty lidi, ktery nechteji ... budou akorat volat a zatěžovat podporu a nic moc si nekoupí. Jinak by to otevřeli bez limitu, tady žádná zátěž nehraje roli, mqtt je nejméně náročný ze všech komunikaci

ReplyQuote
(@_petr_)
Honorable Member

Více MQTT jsem zkusil taky, ale nejde to nastavit na stejný broker. Alespoň mě to nešlo. Viděl jsem šanci v použití wildcards, ale tam mi chybí informace o zdroji dat. Dostanu sice json, ale nevím, od kterého zařízení.

ReplyQuote
Dáda
(@vary)
...
Topic starter  

Otestováno a opravdu, jakmile se nastaví stejná IP, tak to odstřelí oba dva MQTT klienty v loxonu

Asi by slo nastavit treba 2 ip adresy na jedno zařízení nebo skrze hostname .... nejakej takovej fígl

nastavil jsem druhou ip do broukru a o jede, jen teda kdyz nastavim ID klienta, tak to se nepropisuje.. netuším proč 

image
This post was modified 2 months ago 2 times by Dáda

ReplyQuote
elpaso
(@elpaso)
Prominent Member

@vary zalezi jak jsou chytry 🙂 hostname/fqdn mozna nadetekujou… NAT uz ne hehe

ReplyQuote
elpaso
(@elpaso)
Prominent Member

tak prechod na mqtt byl jednodussi nez to vypadalo 🙂 todle vedet, udelal jsem to daaaavno... nadhera, proti tomu je deconz/conbee/phoscon naprosta nemecka sracka co patri do kose 🙂

ReplyQuote
msk
 msk
(@dusanmsk)
Member

Podla mna su to blbci takto hadzat polena pod nohy, pretoze sposoby ako preintegrovat loxone s okolim existuju a su zdokumentovane *1. Takze takto si maximalne tak odradia zakaznikov, co by kupili aspon ten miniserver za 20. takto si kupia nejake minipc a daju tam homeassistant +zigbee.

*1 - minimalne ofiko podporuju nejake api cally, potom je moznost integrovat cez gui prvky (toto robi loxone2mqtt a spol) a tretia moznost je na prasaka pripojit stm32 priamo na loxonacky canbus a emulovat priamo loxonacke devices, projekt je niekde na githube. Prve 2 sposoby ma vacsina z nas zvladnutych. Ja momentalne upravujem stary node-lox-mqtt pre loxone <12 a programujem novy mqtt bridge pre >12 kvoli automatickej integracii s home assistant (zatial mam zakladne veci ako vypinace, tlacitka, virtual in/out, zaluzie, metering, ... par veci este chyba). A pravdepodobne cez haas prepojim aj to zigbee. Je to sice sracka, ale o kus mensia nez priserny nodered.

ReplyQuote
Page 1 / 3
Share: