Forum
Zdravím,
měl bych dotaz, co se mi nikde nedaří dohledat.
Mám TČ Sinclair (jednotky řady Marvin - např SIH + SOH-09BIM). Mám v loxone virtuální výstupy do klimatizace přes node-red. To je všechno funkční.
Co mě ale zajímá je, jestli dokážu klimatizaci "nařídit" teplotu v místnosti a podle toho topit? Teď si to řídí senzor uvnitř jednotky, který to zkresluje (u stropu je větší teplo) a topí to zbytečně moc, resp. musí se nastavit vyšší teplota, aby bylo teplo i v místnosti. A někdy, ačkoliv je v místnosti dle touchAir třeba 24 stupnu, Ifeel na klimě ukazuje 27, a klima je nastavena jen na 23, tak se přesto sepne a hřeje.. nehledě na to, že kolikrát to spíš fouká vlažný vzduch, než aby to foukalo teplý vzduch. a je to v modu heat
Všiml jsem si, že v parametrech leze hodnota currentTemperature (která je nejspíš z jednotky AC). Nešlo by to nějak přemapovat na TouchAir current temp, kterou bych posílal z loxone?
Nikde se mi to nepodařilo dohledat, i AI není moc nápomocná.
Vypínat a zapínat jednotky dle loxone senzoru se mi úplně nechce, protože při každém příkazu klima pípne a to by bylo v noci dost otravný a ještě standardně má TČ dojezd, což je lepší, než to na tvrdo vypnout.
Varianta od AI ještě byla, abych měnil teplotu třeba z 18 na 25 (při nastavené inteligentní teplotě 22) touchair>22 nefouká = rovno 18stupnu, TA<22 fouká na 25 stupnů. Možná půjdu touto cestou, ale budu muset vymyslet, jak pak nastavit temperování. To se mi často taky nezdá, protože TouchAir ukazuje +10, temperace je na 8, a jednotka fouká, přitom by nemusela.
Nezná někdo tajný trik, jak vypnout to otravné pípání?
Mám přesně stejnou (SIH09-BIR) jednotku zaintegrovanou přes https://github.com/RobHofmann/HomeAssistant-GreeClimateComponent
Z Loxone posílám přes Vitual Output data do Home Assistanta a ten přeposílá do jednotky.
- Jde nastavovat teplota po půl stupni
- Jde nastavit teplotu v místnosti (tj. to co asi chceš)
- Jde číst teplotu z jednotky (je to teda k ničemu, když je teplota u stropu, ale jde to)
- Jde číst teplotu venkovní jednotky. Přijde mi docela přesná, tak to používám jako venkovní teploměr.
- Jde vypnout pípání jednotky.
- Spojení je bidirectional, když někdo přepíná věci ovladačem, HA se to dozví.
- A asi nějaký další věci co si teď z hlavy nepamatuju.
Nevyřešený problém co mám je, že když Loxone pošle update, tak se ne všechno vždy propíše. Podezřívám, že někde je nějaká race-condition a když se Loxone v jednu chvíli pokusí updatenout několik parametrů (např. teplotu a režim: heat/cool) tak se přepíše jen něco z toho. Dějí se pak takový bizáry, že mi jednotka chladí na 24 místo aby topila na 24. Ale zatím jsem to vydebuggoval.
Chtěl jsem o tom udělat video ale ještě musím vyřešit ten problém.
Moje poznámky a podklady jsou tady na Discordu. Pozvánka na Discord tady.