Forum

Forum

Problikávající LED ...

Notifications
Clear all

Problikávající LED dual pásky

4 Posts
2 Users
0 Reactions
497 Views
(@watchick)
New Member
Topic starter  

Chtěl bych požádat o pomoc s troubleshootingem osvětlení.

Problém: 

Mám v napříč domem ambientní osvětlení LED dual LED pásky (Bílá + oranžová na noc). Náhodně (třeba 10x za 24 hodin) se stane, že problikne druhý kanál (přes den oranžová, přes noc bílá). Je to chvilková záležitost (100 ms). 

Setup:

- Miniserver compact s DMX extension.

- 2 DMX rozvaděče vzdálené od Loxone rozvaděče. Jeden v přízemí a jeden v podkroví. Jsou propojení DMX kabelem uzeměným s 24V- vždy z jedné strany.

- V DMX rozvaděčích jsou 24ch DMX controllery z aliexpress (např. https://www.aliexpress.com/item/1005010212221394.html). V přízemí je jeden, v podkroví jich je 5. Je to mix od různých aliexpress prodejců, některé 24ch, některé 12ch. Jednou jsem kupoval i jeden z T-led ( https://www.t-led.cz/p/dmx-dekoder-12ch-din-65601) ale čekám, že je to vše čína.

- Vzhledem k tomu, že DMX controllery jsou RGB (3 kanály) a moje LED pásky jsou 2 kanály, tak každý 2. LED pásek je napojený "mimo RGB skupinu". Vzhledem k nedostatku připojení pak některé +24V připojuji vedle (ale na stejný zdroj).

- Z DMX controllerů vedu CYKY 3x1.5 (většinou) k jednotlivým bodům. Vzdálenost cca 10m. 2 barvy a +24V.

- NEMÁM DMX controllery rozdělené 1 DMX controller = 1-2 místnosti. Mám to "náhodné", snažil jsem se rozložit load během dne.

Co jsem zkoušel (moje pokusy o vyřešení):

- Rozdělil jsem DMX controllery na samostatné zdroje. 1 DMX controller = 1 zdroj (Zdroje mám ve sklepě. Vzdálenost od zdroje k DMX controlleru do podkroví=max 10m).

- Koupil jsem druhý Loxone DMX controller a ten umístil do podkroví (do bezprostřední blízkosti 5 DMX controllerů. První DMX controller je tedy ve sklepě a ovládá jen sklep/přízemí.

Co jsem nezkoušel:

- Řešit úbytek napětí (mimo dimenzování kabelů). Tzn. neproměřoval jsem napětí u finálních LED pásků. Může to být problém?

Obecné pozorování:

- Když se v místnosti nesvítí (je tma), tak to neproblikne. Je jeden pokoj kde se to děje (pokoj pro hosty, kde se spí zřídka). Ale např. v ložnici, kde bychom si toho každou noc všimli, tak se to neděje.

- Nepřijde mi, že by to souviselo se stmíváním jiného světla. Tedy někde expiruje presence - vypne se světlo a v baráku to problikne. Děje se že sedíme v obýváku a z ničeho nic problikne chodba (bez pohybu).

Máte prosím nějaké tipy jak dál pokračovat?

This topic was modified 4 months ago by watchick

kobra23
(@kobra23)
Member

Problém bude souběh DMX sběrnice se silovými kabely. 

ReplyQuote
(@watchick)
New Member
Topic starter  

@kobra23 
Mám za to, že souběh DMX se silovými kabely jsem vyloučil tím, že jsem koupil druhý DMX extension a ten umístil přímo do DMX rozvaděče. Trasa mezi DMX extension a prvním DMX controllerem je nově max cca 50cm.

Foto: https://ibb.co/5W5t6Z3J

CYKY které jsou vidět na obrázku nejsou silové, ale k LED páskům 24V.

Nemohu vyloučit rušení Loxone sběrnice, ale tam předpokládám, že by docházelo spíše k nepřenášení signálu / příkazů, než rušení DMX.

Nějaké další nápady, případně jaká data získat?

ReplyQuote
kobra23
(@kobra23)
Member

Loxone sběrnicí to nebude.

Tyhle DMX dimmery používám a nedělá mi to.

Ty délky dmx vodičů musí být tak dlouhé?

Ten zakončovací odpor má jakou hodnktu? 

Mínus zdroje je uzemněný?

ReplyQuote
Share: