Forum

Forum

Notifications
Clear all

Loxone DMX

89 Posts
16 Users
7 Reactions
18.7 K Views
(@smotek7)
Member

Papouch ma na vystupe ULN ka tie to maju vsebe ak to pripojis.

Ak ale pouzijes dlksie vodice desiatky centimetrov treba k rele dat aj tam diodu.

ReplyQuote
 blaf
(@blaf)
Honorable Member

Chápu. Zase jsem o něco chytřejší. 

Mám patice https://www.tme.eu/cz/details/rt7872p/elektromagneticka-rele-prislusenstvi/te-connectivity/1860200-1/ , jako více lidí tady. Dá se k tomu někde sehnat ta dioda? Na tme ani schrack.cz jsem to nenašel. Jako příslušenství u té patice mají jen sponu a propojovací můstek 🙁 Moc ale nevím pod čím to hledat.

ReplyQuote
kobra23
(@kobra23)
Member

U Finderu se tomu říká EMC člen. A je jich asi 10-20 druhů pro jednu patici, podle toho, co přesně to má dělat a na kolim voltů je tam relé.  Já kupuji vždy modul, který má tu diodu + Led diodu, abych viděl zda je relé aktivní nebo ne.

ReplyQuote
 Bery
(@bery)
Reputable Member

Říká se tomu různě, nejčastěji asi ochranná dioda a měl by to dodávat vždy výrobce patice. Jenže TE conectivity má spadlej web 🙂 Nicméně místo kam se běžně tento "modul" zasouvá ta patice má, takže to k tomu určitě dodávaj.

Schrack je dodává ke svým paticím, našel jsem to v katalogu na jejich stránkách, kde to prý není...

schr

ReplyQuote
 blaf
(@blaf)
Honorable Member

Díky pánové!

ReplyQuote
 blaf
(@blaf)
Honorable Member

@kobra23 Od finderu mám FINDER 93.61.7.024, zdá se že tahle patice nemá integrovaný ten EMC člen. To je asi na výměnu za 63, co? Nebo to lze nějak dostat i do téhle patice?

ReplyQuote
 Bery
(@bery)
Reputable Member

Nejekonomictejsi bastl je kdyz vezmes obyc 1A diodu, treba 1N4007 a vrznes ji antiparalelne na svorky A1 a A2. Stoji to asi tak 50 haleru a je to plne funkcni.

blaf reacted
ReplyQuote
kobra23
(@kobra23)
Member

Posted by: blaf

@kobra23 Od finderu mám FINDER 93.61.7.024, zdá se že tahle patice nemá integrovaný ten EMC člen. To je asi na výměnu za 63, co? Nebo to lze nějak dostat i do téhle patice?

93.61 a 93.63 to v patici nemají. Má to patice 93.01.

Já ještě používám patice 95.95., 95.03, 95.85 a tam se to kupuje zvlášť.

Dokup ty diody (stojí do 1,-) a máš pokoj.

ReplyQuote
 blaf
(@blaf)
Honorable Member

Tady https://www.conrad.cz/patice-pro-rele-masterplus-finder-93-63-7-024.k1217630 u 63 píšou, že to "EMC potlačení rušivých obvodů cívky" má. Ale to je jedno. Sice nemám rád bastl řešení, ale u těch Finderů to tak udělám. K těm Schrackům dokoupím modul, když to jde. Sice není za hubičku, ale aspoň to nemusím bastlit.

ReplyQuote
kobra23
(@kobra23)
Member

Kolik za to chtějí k tomu Schracku?

ReplyQuote
(@smotek7)
Member

Jak píšete Bery tá 1N4007 je najjednoduchšie riešenie.

Daj ju do dutinky s prírodnými vodičmi a je.

ReplyQuote
 blaf
(@blaf)
Honorable Member

Posted by: kobra23

Kolik za to chtějí k tomu Schracku?

Pro různé patice je to různé. Od 30 Kč. Pro tu patici, co jsem psal výše to je asi toto https://www.schrack.cz/eshop/rizeni-a-ovladani/paticove-casove-merici-hlidaci-rele-a-rele-do-plosnych-spoju/patice-a-kompletni-sety-rele/patice-pro-rele-pt/pt-modul-led-6-24vdc-zelena-dioda-ymlgd024.html a to je za 43 Kč/kus.

Nacpat to do dutinky mě nenapadlo. Díky

ReplyQuote
jimyjims
(@jimyjims)
Trusted Member

Zdravím, po několika hodinovém studování vláken o DMX ovládání světel bych potřeboval vyjasnit nejasnosti, abych mohl rozšířit moji instalaci:

Nemám DMX extension a chtěl bych ovládat RGB pásky přes aplikaci Loxone. Našel jsem variantu Arduina, která je finančně dostupnější než varianta přímo přes DMX Extension. Nevím jakým způsobem se propojuje arduino s Loxonem a už vůbec mi není jasné, zda je pak možné přes appku měnit barvy a případně naprogramovat situace kdy má svítit v jedné barvě a jindy v jiné. 

Taky tady někdo psal, že DMX funguje jako RS485, znamená to, že když budu mít tento modul, nahradím tim dmx extension a mohu pak k RS485 napojit jen RGB DMX Dimmer třeba z Ali?

Předem děkuji moc za informace

ReplyQuote
kobra23
(@kobra23)
Member

@jimyjims

DMX a RS485 jsou obojí sběrnice, ale každá úplně jiná, takže RS485 na ovládání DMX nepoužiješ.

Pokud neumíš s Arduinem, tak se to buď budeš muset naučit, nebo si koupit originální DMX Loxone, kde to za pár minut nastavíš a zprovozníš sám. Jako bonus budeš vše mít v Loxone appce 🙂

ReplyQuote
(@budulinek)
Reputable Member

Posted by: @jimyjims

...

Nemám DMX extension a chtěl bych ovládat RGB pásky přes aplikaci Loxone. Našel jsem variantu Arduina, která je finančně dostupnější než varianta přímo přes DMX Extension.

Osobně si myslím, že DMX modul stojí za to koupit. Patřím mezi ty, kteří se snaží maximálně ušetřit, přesto jsem si DMX modul nechal (od Loxonu mi nakonec zůstal jenom Miniserver a DMX). Důvod: velice snadná integrace DMX triaků (230V) a dalších DMX modulů (na 12 nebo 24V) na stmívání LED pásků a LED světel. V Loxone confugu zadáš číslo DMX kanálu, to samé číslo nastavíš na modulu a je to.

Nevím jakým způsobem se propojuje arduino s Loxonem

OK, pokud chceš ušetřit, cesta přes Arduino je možná. K Arduinu koupíš Ethernet modul a s Loxonem budeš komunikovat přes UDP protokol. Tak jak je to popsané v návodu https://www.vodnici.net/wiki/dmx-pomoci-arduino-nahrada-za-dmx-extension/

a už vůbec mi není jasné, zda je pak možné přes appku měnit barvy a případně naprogramovat situace kdy má svítit v jedné barvě a jindy v jiné. 

DMX protokol umožňuje ovládat každý DMX kanál zvlášť. Na každý kanál se napojuje jedna barva. Takže ano, pokud se ti podaří zprovoznit Arduino a komunikaci přes UDP s Loxone, tak pak budeš moci v Loxone Appce měnit barvy, kombinovat je, časovat atd atd. Budeš moci dělat to samé, co s originálním DMX modulem.

EDIT:

Pro přehlednost shrnutí obou řešení:

1) Loxone Miniserver -> Loxone DMX modul -> DMX stmívač (Aliexpress)

2) Loxone Miniserver (přes ethernet) -> Arduino Ethernet Shield -> Arduino -> MAX485 -> DMX stmívač (Aliexpress)

ReplyQuote
Page 4 / 6
Share: