Forum

Forum

Externí moduly na z...

Notifications
Clear all

Externí moduly na zvýšení počtu vstupů/výstupů

497 Posts
45 Users
44 Reactions
103.2 K Views
 xoor
(@xoor)
Estimable Member

Dvojklik pro žaluzie nepoužívám a netestoval jsem to, ale dlouhý klik mi funguje.
Mám v plánu přecházet komplet na HA. Většinu chytristiky mám v něm + lepší vyšší integrace.
Mám ještě jednu desku, kde to testuji s HA jako ESPhome integraci a reakce se mi zdají rychlejší a lepší. 

ReplyQuote
(@_petr_)
Honorable Member

vypadá to zajímavě a nabízejí i v3 - https://vi.aliexpress.com/item/1005008615288843.html  

Tam se mimo jiné píše o podpoře Loxone. Má někdo zkušenosti s tím, případně výhody/nevýhody? U v3 je zmínka i o jejich cloudu, ale nehledal jsem, jestli to je možnost nebo to automaticky volá domů. 

This post was modified 4 weeks ago 2 times by _Petr_

ReplyQuote
 xoor
(@xoor)
Estimable Member

Doporučuji hledat info na jeho stránkách https://www.kincony.com/esp32-s3-16-channel-gpio-module.html
ad integrace do loxone: tady se můžete podívat, jak se to dá udělat, klasicky přes UDP.
Tak to mám udělané já pro AI desku, půjde to i pro A16 nebo cokoliv dalšího.
https://www.kincony.com/forum/showthread.php?tid=7264

This post was modified 4 weeks ago by xoor

ReplyQuote
(@killeriq)
Prominent Member

tiez planujem objednat nejake moduly od Kicony asi tie F16-24 pripadne B16, ma to super dizajn, premyslene, box, DIN, SW hotovy pre rozne systemy vratane Loxone...cena tiez akceptovatelna...len posta + dan/clo to o nieco navysi.

Tie uplne velke dosky na vela modulov by som asi nechcel z dovodu ze nahodou klakne nieco a mas vsetko co je na tom zapojene nefunkcne. Teda bud musis mat doma zalohu ze to prehodis cele alebo by som skor volil 2x mensi modul.

Riesil som s nim ze som chcel nejaky modul co ma 2-4x Analog Out ovladanie , pripadne separat mini modul na AI / AO, slubil ze nieco vyrobi ale zatial nic z toho.

ReplyQuote
l.adamek
(@l-adamek)
Prominent Member

Ahoj,

potrebuju poradit, popr. nahodit nejake napady.

Pro inputy pouzivam Dusanovy (msk) desky postavene nad Arduino nano.
Pres 5 let vse fungovalo bez problemu, ale ted se to nejak zblaznilo.

Z niceho nic se obcas nekterym inputum (ve vice input deskach) otoci logika. Tzn. treba tlacitka hlasi trvale 1 a pri stisku 0.
Coz je super treba v noci, kdyz se to stane, a zacne hrat multiroom audio, rozsviti se svetla, otevrou se garazova vrata do ulice atp.

Co uz jsem zkousel:

• v masterboardu nahradit arduino nano + ethernet shield => nepomohlo
  • vsem input deskam nahradit MCP23017 => nepomohlo
  • prohodit mnou napajeny masterboard mezi output a input => nepomohlo.

Kdyz zmerit napeti na vstupu do input desky, je v poradku. Tzn, tlacitko, ktere ted trvale hlasi 1, ma na vstupu 0V. Pri stisku hlasi 0, na vstupu ma 24V.
Do loxone jde uz UDP s otocenym stavem.

Ted chci zkusit prohrabat kod a hodit si tam nejake debugovaci vypisy.

Dost ted doma trpime, protoze temer nic nefunguje.

Tak, napada vas nekoho co to muze byt?
Co vyzkouset?

ReplyQuote
(@smotek7)
Member

@l-adamek to si skusal na rovnakych input doskach menit MCP?
Nieje niekde upalena zem GND?
Co hovori support?

ReplyQuote
msk
 msk
(@dusanmsk)
Member

Support som ja, neviem preco mi nenapises rovno, pripadne nevolas, ked je takyto pruser. Poslem ti PM cislo a vymyslime to.

Softwarom to nebude, tam zbytocne debugujes.

Tu je schema input modulu

obrazek

MCP-cka su v rezime pull-up. Pokial je na nich log1 (su high side, tranzistory v optoizolatoroch su zavrete), tak sa do loxone posiela 'off'. V momente ked privedies 24V na vstup, zopne sa optotranzistor a uzemni pin mcp-cka, takze MCP-cko cita log0 a do loxone posiela 'on'.

Pokial ti to robi nejaka konkretna doska, konkretne porty, vymen na nej 847-micky

https://www.tme.eu/cz/details/ltv-847/optocleny-analogovy-vystup/liteon/

https://www.tme.eu/cz/details/mcp23017-e_sp/integrovane-obvody-interface-ostatni/microchip-technology/

Mohli dostat nejaku ranu a vedu prud aj ked nemaju. Pripadne (velmi nepravdepodobne) by mohlo byt nieco s tymi rezistorovymi sietami, ak mas multimeter, premeraj ich. Na tych blizsie ku konektorom by malo byt medzi dvojicami 10k, na tych blizsie k mcp 1k.

Pokial to robia nahodne porty na nahodnych doskach, zameral by som sa na zem. GND_EXT mas tu samu co GND na masterboarde? Kabelaz si skontroloval? Odpojil a pripojil si, pripadne si skontroloval tie ploche kable medzi doskami?

Rano volaj.

(minimalne dobra sprava je, ze existuje na svete clovek, co ma/vie skompilovat kod pre to arduino nano, pretoze ja ho v rozvadzaci stale mam, ale desim sa ked chcipne, pretoze ten kod som nevidel 8 rokov).

This post was modified 4 weeks ago 2 times by msk

ReplyQuote
msk
 msk
(@dusanmsk)
Member

Posted by: @l-adamek

Tzn. treba tlacitka hlasi trvale 1 a pri stisku 0.

Toto fakt vo mne evokuje, ze su v prdeli tranzistory v optoizolatoroch, alebo port MCP-cka samotneho, alebo nieco so zemou. Nerobil si nieco s gnd_ext? Nedaval si na tlacitka iny zdroj ako mas na loxone a masterboard? Mas vsetky GND spojene?

Do loxone sa "on" odosiela jedine v pripade, ze je na pine mcp log0, to znamena, ze:

- je otvoreny tranzistor v optoizolatore

- je v prdeli pullup alebo cely port v MCP-cku, pretoze si z nejakeho dovodu mysli, ze je log0 (toto je dost nepravdepodobne)

Zober multimeter a odmeraj napatie medzi vyznacenymi pinmi mcp-cka, len bacha, neskrtni hrotmi vedla. Ten pravy pin je zem, ten lavy je port. Pokial mas konkretny port kde to blbnem pouzi ten. Vylupni z dosky 847-micky a odmeraj napatie medzi gnd_i2c (5.z prava dole) a vstupnym pinom mcp. Musi tam byt napatie. Ak tam nie je, je v prdeli mcp. Ak tam je, vrat 847-micky a zmeraj znovu. Musi tam byt furt napatie. Ak tam nie je, je v prdeli optoizolator. Zmeraj odpor medzi tym GND na mcp-cku a konektorom gnd_ext.

Pozri dosky odspodu, niesu niecom zasrate? Takisto masterboard. Zameraj sa na konektory plochych kablov - nemaju ohnute/skorodovane piny?

Ked vyhodis optoizolatory a spojis priamo pin mcp-cka proti zemi, posle to "on"? Ked to rozpojis, posle to "off"? Mozes prebehnut prvych 8 pinov zlava, v hornej aj dolnej rade proti gnd_ext konektoru, mali by ti do loxone lietat spravy "on" ked to spojis a "off" ked to rozpojis.

Kazdopadne asi si objednaj do zasoby najprv integrace nez tam zacnes jazdit dratom, keby nieco chciplo aby si nebol 3 dni potme.

obrazek

Jeden inputboard este mam zlozeny, netestovany, mozem poslat.

This post was modified 4 weeks ago 2 times by msk

ReplyQuote
(@smotek7)
Member

@dusanmsk to viem ze si ty, preto som sa pytal. Tiez sa cudujem preco sa neopytal prveho teba.

ReplyQuote
l.adamek
(@l-adamek)
Prominent Member

Cau, diky za odpoved. 
Nechtel jsem prudit v patek odpoledne. Tak jsem to hodil sem s tim, ze kdo ma cas se ozve.

Ted to mam zrovna komplet po resetu, takze vse jede jak ma. Musim zase par hodin pockat, nez se to rozhodi. Bohuzel jsem jeste neprisel na to co tomu rozhozeni pomaha.

Jakmile to budu mit rozhozene, promerim podle tveho popisu vyse.

Ten soft neni az tak slozity. Trochu jsem si ho pro ted upravil, aby mi pri setupu do loxone posilal nejen inputy s 1, ale i ty s 0. Kdyby to zas zacalo delat neplechu v noci, at to muzu rychle dostat do nejake rozumneho stavu.

EDIT:  MasterBoard a input desky nemaji stejnou zem. Tlacitka maji jiny zdroj nez moduly v rozvadeci. Ale gnd na zdrojich mam spojenou.

Nahradni MCP a optoizolatory mam doma, neslozenych masterboardu a input boardu mam doma dost.

Zkusil jsem jeste prohodit 2 input desky (opravdu fyzicky mezi sebou). 

This post was modified 4 weeks ago 2 times by l.adamek

ReplyQuote
msk
 msk
(@dusanmsk)
Member

Aj ked je to navrhnute na izolovane vstupy, nikdy som to s 2 zdrojmi neskusal. Daj master a tlacitka na jeden a over tie gnd.

ReplyQuote
msk
 msk
(@dusanmsk)
Member

Pisal som si s Lukasom a vysvetlil mi ako to ma zapojene. Ma 2 zdroje, jeden krmi vstupy input boardu, druhy napaja masterboard (a cez i2c aj mcp-cko na inputboarde). 

Coz by asi bolo uplne ok (aj ked som to v tomto rezime realne nikdy produkcne netestoval), keby ale nemal spojene GND oboch zdrojov. Ked som si to nakreslil, tak jedine co ma napada je, ze by na to mohla mat vplyv ground loop, ktora by ciste teoreticky mohla sposobit nejake side-efekty na i2c zbernici. Nic lepsie ma nenapadlo nech sa na to pozeram z akehokolvek uhla. Dodam ale, ze nie som ziaden studovany elektrotechnik.

Resume - bud napajat vsetko z jedneho zdroja, alebo rozpojit tie zeme a tlacitka mat uplne izolovane (nemam overene rokmi praxe, ale nevidim principialny problem).

ReplyQuote
l.adamek
(@l-adamek)
Prominent Member

Jen pridam update. Pred par dny jsem (na msk radu) hodil vse na 1 spolecny zdroj (MasterBoard i tlacitka).
Od te doby je klid a vse se chova tak jak ma.

ReplyQuote
(@smotek7)
Member

Za mna urcite Nano a MCP napajat z jednoho zdroja, a kedtak tlacitka (optocleny mozu byt z druheho).
Ma tak napadlo ked tam boli dva zdroje na ktorom boli pullup rezistori zavesene. 
Aky by malo mat Nano a Mcp rozne zdroje tak spravit nejake separovane I2C galvanicky.
Ale to je myslim zbytcne.

ReplyQuote
msk
 msk
(@dusanmsk)
Member

Existuje i2c izolator, ale je to zbytocne imho. Keby clovek chcel zabranit vsemoznym skodam, tak ma na baraku 1000 a 1 dalsi vstup problemu, ktory nema osetreny prepatovkou/transilom/(ne)subehom. Ja som tam tie optocleny daval primarne kvoli tomu, aby otocili logiku (uzemnili mcp ked je tlacitko stlacene), namiesto klasickych tranzistorov.

Resume - pokial chcem mat tlacitka izolovane a napajane inym zdrojom, nesmiem spajat zeme zdrojov (a to hovorim len teoreticky, nemam to nikde overene, neviem o nikom kto by to takto mal zapojene).

ReplyQuote
Page 33 / 34
Share: