Forum

Forum

Loxplán pro připoje...

Notifications
Clear all

Loxplán pro připojení meteostanice WarioWeather ME13 (MODBUS TCP)

128 Posts
20 Users
5 Reactions
30.1 K Views
 vlne
(@vlne)
Trusted Member

Ahoj @Mira, díky za reakci. 

Popíšu: jedná se opravdu o LAN připojení přes RJ45. Kdybych neměl meteo na střeše, asi by se dalo laborovat lépe, ale v tom je právě ta potíž. Používám originál patchcord (černý pro venkovní použití), u kterého mi montážník antén ustřihl originál konektor na jedné ze stran. Do té doby všechno fungovalo (napájení přes PoE injector , statická adresa, ...). Nyní po zapojení do injectoru na PoE konektro se LED z červené rozsvítí do zelené, po připojení na LAN část injectoru v půdním prostoru s notebookem ve stejném adresním rozsahu není LAN aktivní. DHCP nepoužívám. Nepoznám, jestli je problém s napájením (PoE injector), kabel jsem přeměřil testerem a po opětovném utáhnutí konektoru kleštěmi se jeví být OK. Nebyl zapojený PIN7, který společně s 8 slouží pro napájení, pokud se jedná o PoE typu 2.

Asi potřebuju zjistit, jestli je vadný zdroj, kabel nebo stanice. Těsně před přesunem na střechu vše fungovalo.... 

Díky za link, tam je to zřejmé z obrázků. Jen kde začít, proměřit zdroj?

Odpoledne budu pokračovat v laborování. Jen mám strach, aby z nějakých příčin neodešla stanice.

ReplyQuote
Pavel
(@pa-v-el)
Member

To že jsi musel konektor dolisovat aby na testeru fungoval je podezřelé, ale to, že kabel funguje na testeru nemusí znamenat že bude fungovat i v reálu (osobní zkušenost) pokud tedy neměříš nějakým certifikačním měřákem. Zkus patch kabel zkusmo vyměnit za jiný a odhalíš chybu v kabelu hned... Pak mě ještě napadá zda při štípání byl druhý konec ze zdroje/meteostanice odpojený, zda se pak použil správný typ konektoru na použitý kabelu (licna/drát)

ReplyQuote
 vlne
(@vlne)
Trusted Member

Tester bych neřešil, nejedná se o Čínu, je to FLUKE. Patch kabel jsem vyměnil za nový, otestovaný. Žádná změna. Zdroj jsem přeměřil a tam je to taky v pořádku. Pro montáž na stožár jsem jim dal kabel a meteostanici, zdroj neměli. Vypadá to tedy na stranu meteostanice. Netuším důvod, protože těsně před umístěním na stožár byla OK. Asi ji sundám ze střechy a budu řešit (opravu? výměnu?)...

ReplyQuote
radek
(@radek)
Prominent Member

A nemohlo se stát, že ve chvíli, kdy stříhali kabel byl druhý konec zapojený do napájení?

Ve chvíli kdy stříhneš kabel tak spojíš všechny žíly...

Příp. zkus mrknout do meteostanice, jestli tam nění nějaká pojistka.

ReplyQuote
(@koldavideo)
Member

Napiš na technickou podporu. Budou se Ti věnovat. Taky jsem měl problém a vše se vyřešilo.

ReplyQuote
 vlne
(@vlne)
Trusted Member

Kabel nemohli stříhat pod napětím, zdroj neměli k dispozici.

Koldo, díky, napíšu jim. Sundal jsem ji ze střechy (pouze hlavní modul) a vypadá mrtvě.  Nekupoval jsem ji přímo od výrobce, snad mi nedají košem, Měla by být ještě v záruce, tak snad to nějak dopadne. Ten modul prodávají jako náhradní díl za 6500,-

ReplyQuote
Dáda
(@vary)
...
Topic starter  

vubec to neres, pokud to nejede, vyreklamuji bez problemu. sam jsem taky jednu reklamoval. Vsak stoji 80 dolaru v nakupu. Nebudou si delat spatny jmeno

ReplyQuote
 vlne
(@vlne)
Trusted Member

Poslal jsem jednotku na reklamaci a do týdne byla zpět opravená (prý vada na CPU kartě). Takže už to šlape, v kabeláži a zdroji problém nebyl. Díky za rady!

ReplyQuote
(@koldavideo)
Member

Musím potvrdit že mají skvělou komunikaci. Já měl stanici už po záruce a i přes to mi ji opravili.

ReplyQuote
Mira
 Mira
(@mira)
Member

Posted by: Dáda

Zdravim, přidávám sem loxplán pro propojení meteostanice WarioWeather ME13 se systémem Loxone pomocí Modbus TCP. Je to u nás asi nejrozšířenější meteostanice s velice pěkným interfacem (mimo Loxone).

http://www.meteo-pocasi.cz/eshop/meteostanice/meteostanice-warioweather-compact/

Ahoj, mám dotaz, jak ses prosím popral s tím, že v Loxone lze zadat Modbus adresu 1 - 255 a v meteostanici je Adresa Modbus 1000 - 9000 🙂 díky za odpověď

ReplyQuote
Dáda
(@vary)
...
Topic starter  

ahoj. driv to slo. ted to uz nejde?

ReplyQuote
Mira
 Mira
(@mira)
Member

no, je to nějaký divný; dal jsem tam adresu 4 do Loxone a 1000 do stanice a jede to; ale má to ALE

teplota se mi ukazuje i v mínusových hodnotách, rosný bod a zdánlivá teplota se mi ukazuje jako (65535 - teplota = to co se mi zobrazí) a přitom mám hodnoty nastavené stejně jako u teploty, tedy 16b int signed

ReplyQuote
(@koldavideo)
Member

Podle mně čteš špatný registr. Měl jsem s tím také problémy a tak jsem napsal přímo výrobci, který mi odpověděl následovně :

Dobrý den,

zasílám odpovědi k jednotlivým bodům:

1) "Občas se stane, že meteostanici musím restartovat..." - v případě, že nevyužíváte podmínky ovládání, mohu Vám zaslat aktualizační balíček, který do meteostanice přidá funkci watchdog, která v případě nedostupnosti určitého síťového prvku meteostanici automaticky restartuje. V případě zájmu a bližší informace nás kontaktujte.
2) "ModBus" - jelikož ModBus může využívat dva typy značení pro adresaci, tak v některých nadřazených systémech (např. Loxone) je nutné od adresy senzoru na meteostanici odečíst -1 - např. pokud je na meteostanici adresa 1002, pro komunikaci je nutné použít adresu 1001. Je tudíž možné, že nyní vyčítáte jiný senzor, než který zamýšlíte. - vyzkoušejte tuto možnost a informujte nás zda se problém vyřešil.

S pozdravem Ivo Labaj
WANET s.r.o.

ReplyQuote
Mira
 Mira
(@mira)
Member

Coveve registr ctu spravnej. Kdyz je totiz hodnota kladna tak se zobrazi v poradku. 

Je pravda ze cislo registru musi byt vzdy o 1 nizsi ale to mam poreseny. Jde fakt jen o situaci kdy se jedna o teplotu (pocitova a rosny bod) se znamenkem minus. Teplota klasicka se zobrazi spravne i pod nulou. 

Jeste to zkusim poladit, kazdopadne diky za informaci

ReplyQuote
Mira
 Mira
(@mira)
Member

Coveve registr ctu spravnej. Kdyz je totiz hodnota kladna tak se zobrazi v poradku. 

Je pravda ze cislo registru musi byt vzdy o 1 nizsi ale to mam poreseny. Jde fakt jen o situaci kdy se jedna o teplotu (pocitova a rosny bod) se znamenkem minus. Teplota klasicka se zobrazi spravne i pod nulou. 

Jeste to zkusim poladit, kazdopadne diky za informaci

ReplyQuote
Page 2 / 9
Share: