X
Rajčatová sezóna zahájena aneb kam s nimi (část první)

Rajčatová sezóna zahájena aneb kam s nimi (část první)

Možná to znáte. Z prvního zralého slaďoučkého rajčátka se raduje celá rodina. Postupně ovšem ten entusiasmus vyprchává, až už nakonec rajčata nechce nikdo ani vidět a polovina úrody končí na kompostu. Aspoň u nás to tak pravidelně bylo, s malými dětmi je prostě člověk občas rád, že dýchá. Děti už jsou ale celkem samostatné a tak jsem se letos rozhodla, že škoda každého rajčete, které padne vedle, protože v zimě se pak po nich samozřejmě všichni můžou utlouct.

Jak ale uchovat rajčata až do zimy? V předchozích letech jsem vyrobila vždy aspoň pár skleniček sušených rajčat. To je ovšem akce na celý den a navíc je potřeba dost, opravdu dost cherry rajčátek. Tolik materiálu jsem dnes neměla, přesto mi při pohledu na naše záhony bylo jasné, že tohle prostě dneska nesníme a zítra už budou zralé další.

Včera jsem do trouby pod gril jen tak ze srandy přihodila na plech pár rajčátek a oslavné komentáře se jen hrnuly i ze strany malých strávníků. To mě přivedlo na myšlenku tuto božskou manu zavařit. Recept je úplně jednoduchý.

Ingredience:

Cherry rajčátka

Olivový olej

Postup:

Plech pokapeme olivovým olejem a nasypeme na něj rajčátka. Jako docela dobrý nápad se jeví je naříznout, nebo propíchat vidličkou (já to neudělala a kdyby mi chtěl někdo přijít vyčistit troubu, tak budu vděčná). Pak už jen zapnem v troubě funkci gril a necháme rajčátka pomalu opékat.

V první fázi rajčata pustí poměrně dost šťávy. Pokud ji necháme na plechu, má to za následek to, že se rajčata začnou spíš dusit,než grilovat. Taková rajčata jsou pak rozvařená, nikoli opečená a toho jsem já dosáhnout nechtěla. Šťávu jsem proto posbírala do sklenice a na plechu nechala jen malé množství.

Jakmile se z trouby začne linout omamná vůně karamelizovaných rajčat, je čas na akci. Ta rajčátka, která už jsou na povrchu hnědá, je potřeba podle velikosti buď sebrat do sklenice, nebo obrátit. Šťáva, kterou jsem nechala na plechu, se částečně odpařila a lehce připekla. Tato místa zalijeme malým množstvím sebrané šťávy a lehce ji zamícháme. To má dva efekty. Zaprvé se nám nepřipálí plech a zadruhé takto postupně vznikne hnědá středně hustá omáčka výrazné sladkokyselé chuti, která vaše grilované rajčátka vystřelí ještě o jeden level výš.

 

Touto redukovanou šťávou nakonec zalijeme rajčátka, kterými jsme si naplnili zavařovací sklenice, zavíčkujeme a zavaříme.

Ze dvou zcela obyčejných ingrediencí jsme takto vytvořili zavařeninu nabitou bohatou chutí, ve které se mísí sladké i kyselé tóny a je připravená vám zpříjemnit období zimních depresí a naplnit vaši touhu po zelenině.

Rajčátka se hodí jako příloha ke grilovanému masu a zelenině, ale dost dobře si je dokážu představit i do hamburgerů.

Přeju dobrou chuť!

 

Pomohl Vám náš blog? Chcete nás podpořit? I málo udělá radost 😉
Become a patron at Patreon!
5 1 vote
Hodnocení články
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentáře
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jakub
8 months ago

To se mi bude letos hodit, zasadili jsme sama cherry rajcatka a na tom nasem kompostu rostou jako kdyby byly z Cernobylu.

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x