Světla, Zigbee a NodeRED

Světla, Zigbee a NodeRED

Ještě jsem to zatím nepsal, ale přes zimu jsem konečně dořešil veškerá světla v domě. Dlouhé roky odkládání a nechuti to řešit jsem nakonec hecl, a udělal vše najednou. Hlavní důvod, proč se mi to nechtělo řešit a na čem se to vždy zaseklo byla svítivost. Aby to nesvítilo ani málo ani moc, aby to mělo správný odstín atd. A tak jsem to nakonec vyřešil tak, že jsem všude koupil Zigbee regulovatelná světla, která jsou buď plno barevná, nebo alespoň regulace jasu a bílé.

Světla jsou namontovaná a tak přichází ta na řadu SW část. A tady momentálně trochu klopýtám, a tak jsme si říkal, že z toho udělám postupně sérii článků na téma “Jaké všechny způsoby jsou a co z toho nakonec vyleze :)”.

Můj momentální use-case, který se na světla snažím napojit je, že každá místnost bude mít většinou 3 režimy. Plné svícení žlutou barvou na běžné používání, plné svícení bílou barvou když je potřeba extra světlo, a tlumené noční svícení žlutou barvou na noc. A ovládat tuto kombinaci chci ideálně dvěma tlačítky na zdi, s tím že nechci žádné multi-kliky a jiná zvěrstva, která Loxone nabízí.

Moje vize je, že první, hlavní a podsvícené tlačítko v místnosti rozsvítí vždy výchozí režim a druhý klik vždy zhasne. Zatímco druhé tlačítko bude sloužit v prvním kliku k rozsvícení nočního režimu, druhým klikem k přepnutí na bílý, třetí pak klidně na žlutý a čtvrtý na vypnuto například (to mi je celkem jedno). Ale důležité je, aby první tlačítko vždy zhaslo světla, pokud svítí jakýkoli režim. A tady je s Loxone problém (alespoň v mé v8 verzi, ale dle dokumentace se to asi ani v dalších verzích nezměnilo).

Co bych potřeboval, aby (+) vstup fungoval tak jak funguje, ale S2 vstup měl možnost zadat, že když je režim 0, tak zapni režim S2, ale když svítí jakýkoli režim, tak S2 přepne světlo do režimu 0, tzn. ho vypne. A to samozřejmě nejde. A tak jsem začal vymýšlet.

První, vcelku logická úvaha byla, vyčítat výstup AQs a když je výstup 0, tak pošli signál na S2 a když je nenulový, pošli na vstup R.

Tzn. něco takového. Jenže, toto nefunguje. Problém je, že zatímco S2 vstup se spíná až se sestupnou hranou, tak R se spíná se vzestupnou hranou. Takže v okamžiku, kdy člověk namáčkne tlačítko, tak v případě rozsvíceného režimu správně uvede prvek Ovládání osvětlení do vypnutého stavu, jenže při uvolnění kliku ho pak rovnou i zpátky zapne. Jen proto, že se S2 chová jinak než R a nelze to nastavit (v mé v8 verzi, nevím jak dále, klidně piště, jestli už je to někde fixnuto). Další problém jsou pak nevzhledné čáry v diagramu, kdy s nimi nelze jakkoli hýbat, ale to už je možná v dalších verzích opraveno, to jsem nezkoušel.

Každopádně zpět k problému. Jednoduchým řešením tohoto problému by bylo mít buď možnost přepnout Sx nebo R, aby fungovaly nastejno. To jsem nikde nenašel, že by šlo. Druhým řešením by byl prvek, který by konvertoval vzestupnou hranu na vzestupnou, tzn. něco, co by vyslalo impulz poté, co je vstupní impulz ukončen. Bohužel, to se mi rovněž nepovedlo najít, ačkoli mi to připadá jako běžný usecase a možná jsme něco přehlédl (a proto sem i psal post na fórum, ale zatím bez odpovědi).

A tak jsem došel k tomuto řešení. Vychází z předchozí úvahy, jen řeší problém přenesení již změněného stavu znovu na začátek tím, že do cesty vkládá ještě prvek “zpoždění vstupu a výstupu”, takže poté, co člověk přepne, tak ještě 1-2s je na výstupu původní stav, takže to během kliku nezpůsobí vypnutí a zapnutí zároveň. Nevýhoda tohoto řešení je, že pokud člověk podrží tlačítko déle než nastavené zpoždění, tak se cyklus opět provede, a naopak pokud klikne na tlačítko 2x za sebou rychleji než je teoo zpoždění, tak se nic nestane. Tzn nelze rozsvítit a hned zhasnout.

Oba případy sice nejsou nic častého, ale není to zrovna elegantní řešení. Navíc to znamená mít v každé místnosti toto diagramové monstrum, což se mi taky ještě úplně moc nepozdává. Bohužel, zatím sem na nic lepšího nepřišel. Teoretické možnosti jsou buď napsat si logiku bokem v NodeRED, ale to moc nechci. Toto mi přijde, že by mělo byt komplet na straně Loxone.

A tím pro dnešek skončím. Pokud jste něco podobného řešili, ať už způsob ovládání více režimů nějak více tlačítky, nebo problém s ovládáním osvětlení, dejte prosím vědět. Stejně tak, pokud novější verze LoxConfigu něco z toho nějak řeší lépe. Sám pak dám v dalším článku vědět, jak jsem to vyřešil, stejně tak bude ještě článek o tom, jak jsem nakonec vymyslel přenos režimů z Ovládání osvětlení do NodeRED a Zigbee. To má asi taky mraky různých řešení, tak mě bude zajímat, jak jste to řešili ostatní :).

Pomohl Vám náš blog? Chcete nás podpořit? I málo udělá radost 😉
Become a patron at Patreon!
0 0 votes
Hodnocení články
Subscribe
Notify of
guest

17 Komentáře
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
_Petr_
1 year ago

Popsané ovládání vypadá podobně jako to, co preferuju já. Když je zhasnuto, tak tlačítkem rozsvídím preferovaný režim a když se svítí, tak zhasnu. Neznalý člověk pak snadno rozsvítí i zhasne. Přepínání režimů pak dělam dvojklikem. Bál jem se, že “doubleclick” se bude klasickými Unica tlačítky dělat blbě a bude to obtěžující, ale zkušenosti z užívání mne mile překvapily. U touch tlačítek je to pak zcela bez problémů. Až budu u PC, tak případně vložím i ukázku z Loxplanu. Ani se nepamatuju, že bych zápasil s nefunkčností.

_Petr_
1 year ago
Reply to  L

Jestli jedno tlačítko s víceklikem nebo dvě je jedno. Mně dělá z tlačítka impuls blok víceklik, ty budeš muset ke každému tlačítku dát monoflop. Jestli bude ve v8 nějaká překážka netuším.

Snímek obrazovky 2023-03-12 101529.png
_Petr_
1 year ago
Reply to  L

Ještě doplnění. V řešení, které používám, mám jako bonus to, že doubleclick při zhasnutém osvětlení rovnou rozsvítí světla naplno. Nemusím tedy rozsvěcet a pak přepínat, ale dvě vybrané nálady si mohu rovnou zapnout.

Jan Sturm
Guest
Jan Sturm
1 year ago

Ahoj, mohu se zeptat jaká konkrétní světla jste koupil?

Děkuji.

Roman W.
7 months ago

Ahoj,
Chtěl bych se zeptat, jestli světla zigbee stále fungujou a je na to spoleh, sel byste do toho znovu? Přemýšlím, jak vyřešit světla u sebe v novostavbě. Děkuji

Roman W.
7 months ago
Reply to  L

Nu nepotesil si mě, sem si říkal, že ušetřím výstupy a rele… ale díky moc za odpověď!

skybor
4 months ago
Reply to  L

Tak tak, drát je drát. U nás tedy světla a ovladače světel jedině přes drát. Ale ZigBee (i ty články o něm) mám rád. Zrovna integruju nějaké ZigBee teploměry. Ale možná i nějaká doplňková světla bych zkusit mohl …

Vita
Guest
Vita
4 months ago
Reply to  L

Na kseft bych to asi nikomu nedelal ale pro sebe, jak jsem si to zatim rozchodil, tak jsem velmi spokojen. Sel bych do toho znova. U me je to instant reakce, rychlost je jak drat v 99.9%. Jednou se mi stalo– mam 3 svetla v zigbee skupine a jednou se mi jedno nezaplo. Asi spalo. Kdovi.

Last edited 4 months ago by vita_k
Vita
Guest
Vita
4 months ago
Reply to  L

Ja jsem šel budulinkovou cestou – flashnuty coordinator – uz mam tedy novejsi verzi nez tam daval – opravili tam par veci. Asi to umi míň nez zigbee2mqtt, nemám srovnání. No a světla jako ty pouzivam Eglo – převážně – pak lidl, paulman, aliexpress. Nesvětélkují u mě zadne. Mám všechny světla na jednom jističi – jedne fazi, nedělá to problémy. Eglo svetla se daji updatovat pres apku v mobilu, to me prijemne prekvapilo.

Ted se budu snazit udelat to, aby se nektere svetla zaply vecer trochu tlumene, pres konzoli se mi to zatim nepodarilo.

Jeste jsem resil, ze se po vypadku proudu vsechny svetla zapnou. To se deje porad, resim to tedy, ze az MS nabehne posle jeden prikaz OFF na zigbee skupinu, kde mam pridane vsechny svetla.

Chtel jsem to probrat v hospode, ale mam ten teambuilding, tož priste.

17
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x